Išsiplėtusios veido poros: priežastys ir patarimai, kaip jas sumažinti

Išsiplėtusios veido poros gali būti daugelį žmonių varginanti veido odos problema. Tokios  poros dažnai matomos plika akimi. Dėl jų veido oda gali įgauti netolygų atspalvį ir atrodyti negraži. Išsiplėtusias poras gali lemti įvairūs veiksniai, įskaitant genetiką, senėjimą ir aplinkos veiksnius. Todėl aktualu išsamiau panagrinėti porų išsiplėtimo priežastis ir pateikti keletą patarimų, kaip išspręsti šią problemą.

Veido odos porų išsiplėtimo priežastys

Išsiplėtusios poros gali būti kosmetinė problema, turinti įtakos odos išvaizdai. Norint užkirsti kelią išsiplėtusioms poroms ir veiksmingai jas gydyti, reikia žinoti ir suprasti, kas sukelia šią odos problemą. Todėl pateikiame dažniausiai pasitaikančias išsiplėtusių porų priežastis:

Genetika

Porų dydį daugiausia lemia mūsų genetika. Kai kurie žmonės turi didesnį polinkį į išsiplėtusias poras nei kiti. Mūsų veide esančių porų skaičius nustatomas vaisiaus vystymosi metu ir šio skaičiaus pakeisti neįmanoma. Jei tarp jūsų šeimos narių pasitaikė porų išsiplėtimo atvejų, tikimybė, kad ir jūsų veido odos poros bus išsiplėtusios, yra didesnė.

Senėjimas

Senstant visas mūsų organizmas, o tuo pačiu ir oda kinta. Šie pokyčiai turi įtakos odos išvaizdai. Su amžiumi mažėja kolageno ir elastino – dviejų baltymų, nuo kurių priklauso odos struktūra ir elastingumas – gamyba ir kiekis odoje. Dėl to oda praranda stangrumą, suplonėja ir joje atsiranda išsiplėtusių porų. Be to, su amžiumi mažėja riebalų gamyba, todėl oda tampa sausesnė, labiau pleiskanoja ir sudirgsta.

Saulės žala

Žalingas saulės UV spindulių poveikis yra viena iš pagrindinių ankstyvo odos senėjimo priežasčių. UV spinduliai pažeidžia odos kolageno ir elastino skaidulas, todėl oda praranda elastingumą ir suglemba. Dėl tokio poveikio odoje gali atsirasti smulkių linijų, raukšlių ir išsiplėtusių porų.

Riebi oda

Jei jūsų oda riebi, tikimybė, kad išsiplės poros, yra didesnė. Taip yra dėl to, kad odos paviršiuje gali kauptis per daug riebalų, todėl poros gali užsikimšti. Kai poros užsikemša, jos išsiplečia ir tampa labiau matomos. Be to, riebi oda dažnai siejama su akne, kuri gali sukelti uždegimą ir dar labiau išryškinti poras.

Užsikimšusios poros

Kai poros užsikemša riebalais, nešvarumais ir negyvomis odos ląstelėmis, jos gali išsiplėsti. Užsikimšusios poros yra dažna riebią odą turinčių žmonių problema, tačiau jos gali kamuoti ir sausą ar normalią odą turinčius asmenis. Prie užsikimšusių porų gali prisidėti ir netinkami odos priežiūros įpročiai, pavyzdžiui, nepakankamai kruopščiai valomas veidas arba prieš miegą nuo veido nenuvalomas makiažas.

Kaip sumažinti išsiplėtusias veido odos poras?

Išsiplėtusios veido odos poros yra labai dažna problema, tačiau yra ne vienas būdas, kaip galima jas sumažinti.

Palaikykite švarią odą

Vienas iš geriausių būdų, kaip išvengti išsiplėtusių porų, yra tinkamai prižiūrėti odą, kad ji visada būtų švari. Būtinai du kartus per dieną valykite veidą švelniu prausikliu, kad pašalintumėte nuo jo susikaupusius nešvarumus, riebalus ir makiažą.

Kasdienei veido odos švarai palaikyti galima naudoti sebumo išsiskyrimą reguliuojantį antioksidantais praturtintą gelinį veido prausiklį, kurio sudėtyje yra salicilo rūgšties, pantenolio, betaino, glicerino, indinės figos gėlių, agurkų, obuolių, kivio ir alavijo ekstraktų. Jis pasižymi prieuždegiminėmis savybėmis, veiksmingai sprendžia sebumo pertekliaus ir aknės problemas, drėkina ir kondicionuoja odą, pašalina negyvas odos ląsteles, riebalus ir nešvarumus, kartu efektyviai kovodamas su laisvaisiais radikalais ir saugodamas nuo neigiamo UV saulės spindulių poveikio.

Reguliariai šveiskite odą

Odos šveitimas gali padėti pašalinti negyvas odos ląsteles ir atkimšti veido odos poras. Odai šveisti galite naudoti švelnų šveitiklį arba šveičiamąją rūgštį, pavyzdžiui, salicilo rūgštį.

Naudokite toniką

Tonizuojant odą, galima pašalinti iš porų likusius nešvarumus ar riebalus. Ieškokite toniko, kurio sudėtyje yra tokių ingredientų, kaip žaliosios arbatos ekstraktas arba alfa hidroksi rūgštys (AHA), kurie padeda ne tik sutraukti, bet ir išvalyti odos poras.

Į kasdienę odos priežiūrą galite įtraukti veido odą tobulinantį AHA + PHA toniką, kurio sudėtyje yra hialurono rūgšties, provitamino B5, glikolio, pieno ir malinės rūgšties, žaliosios arbatos, azijinės centelės, obuolių, alavijo ir arbūzų ekstraktų. Jis švelniai nušveičia veido odą, sumažindamas pigmentaciją ir skatindamas naujų ląstelių formavimąsi, taip pat intensyviai drėkina odą, ją nuramina ir pagerina odos stangrumą bei elastingumą.

Naudokite poras sutraukiantį serumą

Rinkoje yra daugybė serumų, skirtų veido odos poroms sumažinti. Ieškokite serumo, kurio sudėtyje būrų tokių sudedamųjų dalių, kaip retinolis arba vitaminas C, kurie gali padėti pagerinti odos tekstūrą ir sumažinti porų išsiplėtimą.

Savo veido odos priežiūrą galima papildyti daugiafunkciniu odos struktūrą gerinančiu 5 % niacinamido serumu su kolagenu ir hialurono rūgštimi, glicerinu, alantoinu, cinko PCA, obuolių, azijinės centelės, kivio vaisiaus ir alavijo ekstraktais. Jis mažina porų dydį, odos trūkumus, užsikimšimus, pleiskanojimą ir raudonį, veiksmingai padeda reguliuoti riebalinių liaukų funkciją, šviesina pigmentines dėmes ir stimuliuoja kolageno gamybą, kartu nuramindamas odą, palaikydamas optimalų jos drėgmės lygį ir skatina odos atsinaujinimą.

Drėkinkite veido odą

Nepaisant to, koks yra jūsų veido odos tipas ar būklė, reguliarus odos drėkinimas yra būtina kasdienės veido odos priežiūros sudedamoji dalis. Rinkdamiesi drėkinantį veido kremą, ieškokite tokių ingredientų kaip hialurono rūgštis, keramidai, skvalanas, kurie padės sudrėkinti odą, atkurti natūralų drėgmės balansą ir užkirsti kelią drėgmės netekimui.

Naudingu pasirinkimu gali būti drėkinantis keramidų veido kremas su hialurono rūgštimi, skvalanu, pantenoliu, vitaminu E, taukmedžio sviestu, makadamijos riešutų aliejumi, portulakos, agurkų ir žaliosios arbatos ekstraktais. Šis keramidų veido kremas puikiai atstato odos drėgmės balansą, intensyviai drėkindamas giliuosius odos sluoksnius, atkuria odos struktūrą ir sustiprina odos apsauginį barjerą, pamaitina, nuramina ir suminkština odą, kartu padidindamas odos elastingumą, apsaugodamas nuo neigiamų aplinkos veiksnių poveikio, o žaliosios arbatos ektrakto dėka – ir sutraukdamas poras.

Naudokite molio kaukę

Molio kaukės puikiai sugeria riebalų perteklių ir neužkemša porų. Ieškokite kaukės, kurios sudėtyje yra baltojo (kaolino) arba bentonito molio, nes jie abu plačiai naudojami dėl savo gebėjimo sugerti riebalus ir nešvarumus.

Galite pasirinkti veido odą detoksikuojančią mačios (žaliosios arbatos) molinę kaukę-šveitiklį su bambuku ir vitaminu E, kurios sudėtyje, be kita ko, taip pat yra bentonito ir baltojo molio, argano, makadamijos riešutų ir erškėčių aliejus, agurkų bei alavijo ekstraktai. Ši molinė kaukė efektyviai nuo veido odos pašalina negyvas odos ląsteles, riebalų perteklių ir nešvarumus, drėkinta ir minkština odą, atkuria odos apsaugines funkcijas, didina odos stangrumą ir elastingumą bei mažina raukšles.

Naudokite apsauginį kremą nuo saulės

Kaip minėjome anksčiau, viena iš veido odos porų išsiplėtimo priežasčių yra saulės padaryta žala. Kad to išvengtumėte, būtinai kasdien naudokite apsauginį kremą nuo saulės su ne mažesniu kaip SPF 30 filtru.

Ingredientai, kurie gali sumažinti išsiplėtusias poras

  • Salicilo rūgštis: tai beta-hidroksirūgšties rūgštis, kuri dažnai naudojama aknės gydymui. Ji veikia šveičiant odą ir atkemšant poras, todėl gali padėti sumažinti jų išsiplėtimą.
  • Retinolis: tai vitamino A forma, kuri dažnai naudojama senėjimą stabdančiose priemonėse. Jis gali padėti pagerinti odos tekstūrą ir sutraukti poras.
  • Niacinamidas: tai vitamino B3 forma, kuri dažnai naudojama odos priežiūros produktuose. Jis gali padėti pagerinti odos tekstūrą ir sutraukti poras.
  • Arbatmedžio aliejus: Arbatmedžio aliejus yra natūralus antiseptikas, dažnai naudojamas aknės gydymui. Jis gali padėti atkimšti poras ir sumažinti uždegiminius procesus.
  • Alfa hidroksirūgštys (AHA): AHA rūgštys, pavyzdžiui, glikolio ir pieno rūgštis, yra šveičiamosios medžiagos, kurios gali padėti išvalyti poras ir pagerinti odos tekstūrą. Šios rūgštys suardo ryšius tarp negyvų odos ląstelių, todėl jas galima lengvai pašalinti nuo odos paviršiaus.
  • Beta hidroksirūgštis (BHA): BHA, kaip ir salicilo rūgštis, yra aliejuje tirpi rūgštis, kuri gali prasiskverbti į poras ir jas atkimšti. Jos ypač veiksmingai veikia juodus ir baltus taškus, taip pat malšina odos uždegimus ir mažina paraudimą.
  • Cinkas: cinkas yra būtinas mineralas, kuris turi įtakos odos būklei. Jis gali padėti reguliuoti riebalų gamybą, mažinti uždegimą ir skatinti žaizdų gijimą. Cinko galima rasti tokiuose maisto produktuose, kaip riešutai, sėklos ir neskaldyti grūdai, o taip pat gauti vartojant specialius maisto papildus.
  • Vitaminas C: šis vitaminas yra labai stiprus antioksidantas, kuris gali padėti veiksmingai apsaugoti veido odą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Jis taip pat gali paskatinti kolageno gamybą, o tai gali pagerinti odos tekstūrą ir sumažinti poras.
  • Žaliosios arbatos ekstraktas: žaliosios arbatos ekstrakte gausu antioksidantų ir priešuždegiminių junginių, kurie gali padėti nuraminti ir apsaugoti odą. Jis taip pat gali padėti sumažinti riebalų gamybą ir pagerinti odos tekstūrą.
  • Alavijo ekstraktas: alavijas yra natūrali priešuždegiminė medžiaga, kuri gali padėti nuraminti jautrią ir sudirgusią odą. Jis taip pat gali padėti reguliuoti riebalų gamybą ir pagerinti odos tekstūrą.
  • Vitaminas E: šis vitaminas yra dar vienas galingas antioksidantas, kuris gali padėti apsaugoti odą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, pagerinti odos tekstūrą ir sutraukti išsiplėtusias veido odos poras.

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad kiekvieno žmogaus oda yra skirtinga, todėl tai, kas tinka vienam žmogui, gali netikti kitam. Visada verta išbandyti naujus odos priežiūros produktus ir sudedamąsias dalis prieš įtraukiant juos į savo kasdienę priežiūrą, o jei turite kokių nors abejonių dėl savo odos, reikėtų konsultuotis su dermatologu.

Pabaigai

Išsiplėtusios veido poros gali būti varginanti kosmetinė problema, tačiau yra daugybė būdų, kaip sumažinti porų išsiplėtimą. Jei žinosite, kokios priežastys sąlygoja porų išsiplėtimą, ir į kasdienę odos priežiūrą įtrauksite tinkamas veido odos priežiūros priemones, galėsite džiaugtis lygesne ir sveikesne veido oda.

Jei nerimaujate dėl porų, visada verta kreiptis į gydytoją dermatologą. Jis gali rekomenduoti geriausius produktus ir procedūras konkrečiam jūsų odos tipui ir padėti pasiekti geriausių galimų rezultatų.

Be šiame straipsnyje paminėtų patarimų, svarbu sveikai gyventi, jei norite gerai jaustis ir turėti gražią odą. Sveika gyvensena apima pakankamą vandens vartojimą, subalansuotą mitybą, kurioje gausu vitaminų ir mineralų, fizinį aktyvumą, streso valdymą ir kokybišką poilsį.

Nors išsiplėtusios poros gali būti kosmetinė problema, tai įprasta problema, su kuria susiduria daugelis žmonių. Tinkamai elgdamiesi ir turėdami šiek tiek kantrybės, galite sumažinti jų atsiradimą ir turėti lygią ir skaisčią veido odą.