Alavijo ekstraktas mūsų veido odos priežiūrai

Alavijo ekstraktas (angl. Aloe Barbadensis Leaf Extract), kuris dar vadinamas alijošiaus ekstraktu, yra į skaidrų gelį panaši medžiaga, gaunama iš alavijo (Aloe Vera) lapų. Alaviją jau prieš 6000 metų žinojo ir naudojo įvairios civilizacijos sveikatos, grožio priežiūros, medicininiais ir odos priežiūros tikslais, o šiandien jis ypač populiarus odos priežiūros srityje.

Alavijas yra sukulentinis augalas, paprastai augantis karštame ir sausame klimate. Egzistuoja apie 420 skirtingų alavijo rūšių, tačiau dažniausiai odos priežiūrai naudojamas alavijas (Aloe Barbadensis Miller). Alavijo lapuose esantį gelį sudaro 99,5 % vandens, o kitus 0,5 % sudaro daugiau kaip 75 įvairūs veiklieji junginiai, tarp kurių yra ir vitaminai, pvz., vitaminas C, D, E, mineralai, tokie kaip cinkas, kalis, magnis, fermentai, polifenoliai, cukrūs, salicilo rūgštis ir aminorūgštys (jame yra net 20 iš 22 žmogui reikalingų aminorūgščių ir aštuonios iš aštuonių nepakeičiamųjų aminorūgščių).

Alavijo ekstraktas pasižymi antioksidacinėmis, antibakterinėmis, priešuždegiminėmis ir raminančiomis savybėmis, todėl padeda odai kaupti drėgmę ir drėkina odą (alavijo ekstraktas yra ir humektantas), skatina gijimą ir ląstelių atsinaujinimą, saugo odą nuo neigiamo aplinkos poveikio, stabdo odos senėjimo procesus.

Jis taip pat yra vienas iš plačiausiai naudojamų augalinių priemonių vietiniam odos ligų gydymui, įskaitant psoriazę, seborėjinį dermatitą arba egzemą, taip pat padedantis gydyti ir nedidelius nudegimus, įpjovimus, įbrėžimus, nušalimus bei slopinti uždegimus.

Alavijo ekstrakto nauda veido odai

Kadangi alavijo ekstraktas turi tokį didelį teigiamą poveikį mūsų odai, naudinga išsamiau pakalbėti apie tai, kaip jį įtraukti į kasdienę savo odos priežiūrą.

Ramina sudirgusią, pažeistą ir saulėje nudegusią odą

Alavijas dažnai naudojamas nuraminti sudirgintai, saulės nudegintai (lengvo ir vidutinio sunkumo pirmojo ir antrojo laipsnio nudegimams) ar šiek tiek pažeistai odai. Alavijo ekstraktas pasižymi vėsinančiomis savybėmis, neleidžia šilumai užsilaikyti odoje, o jo sudėtyje esantis aloinas veikia prieuždegimiškai, skatindamas odos gijimą. Jo pagalba sukuriamas apsauginis odos sluoksnis, oda veiksmingai drėkinama ir išlaiko drėgmę, sumažėja po nudegimo saulėje dažnai atsirandantis pleiskanojimas. Alavijo ekstrakte esantys antioksidantai (vienas iš antioksidacinių baltymų – metaltioneinas – turi apsauginį poveikį UV spindulių paveiktai ir pažeistai odai) ir mineralai skatina gijimo procesą ir mažina skausmą.

Į kasdienę odos priežiūrą galima įtraukti veido odą raminančias prausimosi putas su kofeinu, hialurono rūgštimi, alantionu, natrio PCA, alavijo ekstraktu ir kitomis medžiagomis. Jos nedirgina odos, padeda veiksmingai pašalinti nešvarumus, sebumo perteklių, makiažo likučius ir negyvas odos ląsteles, atlieka apsauginę odos funkciją, skatina kolageno gamybą, saugo odą nuo vandens netekimo iš gilesnių sluoksnių, mažina smulkias raukšles, šviesina ir ramina odą.

Drėkina odą

Alavijo ekstraktas, dėka jame esančių glikozaminoglikanų (GAG, cukraus molekulių klasė, padedanti surišti drėgmę odoje, palaikant dermoje esančius kolageną ir elastiną), gali padėti išvengti transepiderminio vandens netekimo, stangrina odą ir suteikia jai daugiau elastingumo. Todėl dėl alavijo ekstrakte esančių GAG, jis yra labai veiksminga odos drėkinamoji priemonė.

Alavijo ekstrakte esantys cukrūs, vadinami mukopolisacharidais, taip pat padeda surišti ir išlaikyti drėgmę odoje, o lokaliai naudojamas alavijo ekstraktas padidina vandens kiekį raginiame (išoriniame) odos sluoksnyje. Kadangi alavijo ekstrakto sudėtyje yra humektantų, jis gali būti labai naudingas sausai veido odai, o dėl kohezinio, sulipdančio pleiskanojančias epidermio odos ląsteles, poveikio pagerėja veido odos vientisumas ir ji tampa minkštesnė.

Siekiant veiksmingai sudrėkinti odą, kasdienę odos priežiūrą galima papildyti veido odą intensyviai drėkinančiu ir raminančiu hamamelio toniku, kuriame esantys alavijo, agurko, žaliosios arbatos, papajos, azijinės centelės ekstraktai, hialurono rūgštis, pantenolis ir kiti ingredientai padeda sudrėkinti giliuosius odos sluoksnius, daro odą elastingesnę, stangresnę ir skaistesnę, ramina sudirgusią ir paraudusią odą, skatina kolageno sintezę ir sureguliuoja pH.

Kartu galima pasinaudoti ir intensyviai drėkinančio 2 % hialurono serumo su vitaminu C ir B5, kurio sudėtyje yra ir obuolių, agurkų ir alavijo ekstraktų, nauda mūsų odos drėgmės balansui ir skaistumui atstatyti. Serumo veikliosios drėkinamosios medžiagos prasiskverbia į išorinius ir gilesnius odos sluoksnius, skatina odos ląstelių regeneraciją, drėgmės sulaikymą epidermyje, kolageno gamybą ir malšina sudirgintas odos sritis.

Skatina žaizdų gijimą

Alavijo ekstraktas skatina žaizdų gijimą, sutrumpindamas gijimo laiką, todėl jis gali būti veiksminga natūrali priemonė odos nudegimų gydymui. Į epidermį alavijo ekstraktas prasiskverbia greičiau nei vanduo ir net aštuonis kartus pagreitina odos ląstelių dauginimąsi. Alavijo ekstraktas pasižymi ir stipriu prieuždegiminiu poveikiu – tam didelę reikšmę turi tiek fermentas bradikinazė, padedantis sumažinti per didelį uždegimą, tiek ir alavijo ekstrakte esančios 75 aktyviosios fitocheminės medžiagos.

Stabdo odos senėjimo procesus

Kadangi alavijo ekstrakte yra stiprių antioksidantų – vitamino C ir E, jis gali apsaugoti odą nuo laisvųjų radikalų, susidarančių dėl UV spindulių poveikio, taršos ir cheminių dirgiklių sukelto oksidacinio streso daromos žalos, įskaitant ir spartesnį odos senėjimą.

Vietinis alavijo naudojimas padeda atkurti odos elastingumą, stangrumą ir sumažinti raukšlelių atsiradimą. Alavijo ekstraktas neleidžia odai prarasti drėgmės, mažina odos dėmeles, skatina su amžiumi natūraliai mažėjančių hialurono rūgšties, kolageno ir elastino skaidulų gamybą odoje. Tinkamai sudrėkinta oda padeda atitolinti senėjimo procesus ir užtikrina odos sveikatą.

Norint užkirsti kelią pirmiesiems senėjimo požymiams ir lengviau sulėtinti odos senėjimo procesus, galima pasitelkti švelnios tekstūros drėkinantį keramidų paakių kremą su bakučioliu, hialurono rūgštimi, mango ir taukmedžio sviestu, vitaminais B3, B5 ir E, bisabololiu, arbatos, portulakos ir alavijo ekstraktais. Jis atstato odos drėgmės balansą, intensyviai drėkina paakių odą ir saugo nuo skysčių praradimo, kartu didindamas odos elastingumą, stiprindamas jos struktūrą, nuramindamas odą ir mažindamas mimikos raukšles.

Odos priežiūrą galima papildyti ir veiksmingai veikiančiu stangrinamosiomis savybėmis pasižyminčiu veido odos peptidų kremu su aminorūgštimis, vitaminu B5, E ir F, Omega 3 ir 9 riebalų rūgštimis, alavijo ekstraktu ir kininių simondsijų sėklų aliejumi. Kremo pagalba sustiprinsite odos lipidinį barjerą, atstatysite ir sustangrinsite viršutinį odos sluoksnį, kartu paskatindami kolageno gamybą. Veido kremo sudedamosios dalys padės pagerinti bendrą odos būklę, kaups drėgmę, suminkštins odą ir apsaugos nuo laisvųjų radikalų neigiamo poveikio.

Padeda gydyti aknę

Alavijo ekstraktas švelniai valo odą, pasižymi antimikrobinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, labai naudingas į aknę linkusiai odai, nes padeda naikinti uždegiminius ir neuždegiminius spuogus bei slopina aknę sukeliančias P. acnes bakterijas. Alavijo ekstrakte yra ir bakterijų, virusų ir grybelių augimą stabdančių ingredientų – natūralios salicilo rūgšties, fenolių ir sieros, karbamido azoto ir cinamono rūgšties.

Salicilo rūgštis yra viena iš geriausių priemonių nuo spuogų, nes pašalina negyvas odos ląsteles ir mažina uždegimą bei paraudimą. Prie pastarojo poveikio prisideda ir alavijo ekstrakto sudėtyje esantys polisacharidai ir giberelinai, kurie taip pat padeda odą apsaugoti nuo bakterijų ir skatina ląstelių regeneraciją. Alavijo ekstraktas veikia ir kaip sutraukianti priemonė, padedanti sumažinti odos porų dydį, pašalinti riebalų perteklių, mikrobus ir nešvarumus.

Kovojant su aknės problema į odos priežiūrą galima įtraukti sebumo išsiskyrimą reguliuojantį antioksidantais praturtintą gelinį veido prausiklį, sudėtyje turintį ir salicilo rūgšties, obuolių bei alavijo ekstraktų, kuris pasižymi stipriomis prieuždegiminėmis savybėmis, gelbėja sprendžiant aknės ir riebalų pertekliaus problemas. Jis taip pat efektyviai sudrėkina ir kondicionuoja odą, padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, apsaugo nuo kenksmingų UV spindulių, geba pašalinti nešvarumus, riebalus ir negyvas odos ląsteles.

Į odos priežiūrą naudinga įtraukti ir daugiafunkcinį odos struktūrą gerinantį 5 % niacinamido serumą su kolagenu ir hialurono rūgštimi, kuriame yra ir cinko PCA, azijinės centelės ekstrakto su alantoinu, alavijo ekstrakto ir kitų odai reikalingų medžiagų. Serumas nedirgina veido odos, mažina užsikimšimus ir trūkumus, reguliuoja riebalinių liaukų gamybą, šviesina pigmentines dėmes, sutraukia poras, malšina raudonį, pleiskanojimą ir sudirgimą. Jis taip pat skatina kolageno gamybą, odos atsinaujinimą ir palaiko natūralų odos drėgmės lygį.

Slopina odos ligų simptomus

Dėka savo antiseptinių, antibakterinių, priešgrybelinių ir priešuždegiminių savybių alavijo ekstraktas gali nuraminti psoriazės ir egzemos paveiktą odą. Tokios odos ligos rodo, kad yra pažeistas odos barjeras ir yra bendras odos uždegimas, todėl alavijo ekstraktas gali sušvelninti egzemą, drėkindamas odą ir apsaugodamas nuo teršalų, sumažindamas psoriazės sukeliamą pleiskanojimą, paraudimą ir sudirgimą.

Šviesina dėmeles veido odoje

Hiperpigmentacija yra labai dažna odos problema, su kuria susiduriama dėl įvairių priežasčių, įskaitant ir neigiamą saulės poveikį, aknę, natūralius senėjimo procesus. Alavijo ekstraktas mažina odos paraudimą, skatina odos ląstelių dauginimąsi, kovoja su odos uždegimais, gydo spuogus ir šviesina odos dėmeles dėka jame esančio aloezino. Pastaroji medžiaga gali padėti gydant UV spindulių ir spuogų sukeltą hiperpigmentaciją, slopinti melanino, kurio perteklius sukelia tamsių dėmių atsiradimą, gamybą.

Siekiant veiksmingai paskatinti naujų ląstelių formavimąsi ir sumažinti pigmentaciją, galima į odos priežiūrą įtraukti ir veido odą tobulinantį AHA + PHA toniką, kuriame yra obuolių, arbūzų, žaliosios arbatos, azijinės centelės ir alavijo ekstraktų, hialurono rūgšties ir kitų naudingų ingredientų. Jis švelniai eksfolijuoja odą, intensyviai ją drėkina, nuramina ir padeda atgauti elastingumą bei stangrumą. Odos pigmentacijos mažinimui galima naudoti ir jau minėtą daugiafunkcinį odos struktūrą gerinantį 5 % niacinamido serumą su kolagenu ir hialurono rūgštimi.

Alavijo ekstrakto įtraukimas į veido odos priežiūrą

Nors alavijo ekstraktas yra saugus naudoti kaip kosmetikos ingredientas ir yra labai galinga drėkinamoji bei priešuždegiminė priemonė, prieš naudojant savo sudėtyje alavijo ekstrakto turinčias odos priežiūros priemones rekomenduojama atlikti testą, kad įsitikintumėte, ar jis nesukels alerginių reakcijų, tokių kaip paraudimas, deginimas ar dilgčiojimas. Tačiau reakcijos yra gana retos ir dažniau pasitaiko dėl kai kuriose odos priežiūros priemonėse esančių dirbtinių kvapiklių ir odą dirginančių konservantų.

Šiuolaikinėje grožio priežiūros rinkoje yra daugybė naujų augalinių ingredientų, tačiau alavijo ekstraktas iki šiol yra labai populiari odos priežiūros priemonių sudedamoji dalis, kuri yra patikima ir veiksminga, o alavijo ekstrakto didelė nauda mūsų odai yra patvirtinta moksliniais tyrimais.