Retinoidai ir retinolis: privalumai ir naudojimo ypatumai

Retinoidai - tai iš vitamino A gaunamų junginių klasė, paprastai naudojama odos priežiūros priemonėse dėl jų poveikio, susijusio su senėjimo procesų stabdymu. Retinoidai skatina kolageno gamybą, didina ląstelių apykaitą ir mažina smulkių linijų bei raukšlių atsiradimą. Tačiau yra įvairių retinoidų rūšių ir produktų, todėl gali būti sunku suprasti, kurį retinoidą naudoti ir kaip jį įtraukti į odos priežiūros procedūras. Todėl išsamiau panagrinėsime retinoidų ir retinolio skirtumus, apžvelgsime retinolio privalumus ir kaip jį veiksmingai įtraukti į savo veido odos priežiūrą.

Retinoidai ir retinolis: kuo jie skiriasi ir kurį naudoti

Retinoidai – tai vitamino A darinių klasė, kuri yra skirtingo stiprumo ir sudėties, įskaitant retinolį, retinaldehidą ir tretinoiną. Retinolis yra silpnesnė ir labiau prieinama retinoidų forma, dažniausiai naudojama be recepto parduodamuose odos priežiūros produktuose. Kita vertus, tretinoinas yra stipresnė retinoido forma, kurią galima įsigyti tik pagal receptą.

Retinolis odoje paverčiamas retinaldehidu, o vėliau – tretinoinu. Todėl, lyginant su tretinoinu, retinolis ilgiau duoda rezultatų ir sukelia mažiau šalutinių poveikių. Jei retinoidų anksčiau nenaudojote, geriausia pradėti nuo mažos retinolio koncentracijos ir laikui bėgant ją laipsniškai didinti. Tačiau, jei jus kankina spuogai ar gilios raukšlės, dermatologas gali paskirti stipresnį retinoidą, pavyzdžiui, tretinoiną.

Retinolio privalumai veido odai

Retinolis yra vitamino A rūšis, kuri dėl savo įvairių privalumų yra plačiai naudojama odos priežiūros priemonėse. Retinolis yra daugelio senėjimą stabdančių produktų, skirtų sumažinti smulkių linijų, raukšlių ir senatvinių dėmių atsiradimui, sudedamoji dalis. Jis taip pat žinomas dėl gebėjimo pagerinti odos tekstūrą, stangrumą ir skaistumą. Šiame straipsnyje išsamiai išnagrinėsime retinolio naudojimo veido odos priežiūrai privalumus.

Mažina smulkias linijas ir raukšles

Vienas iš pagrindinių retinolio naudojimo veido odos priežiūrai privalumų yra tas, kad jis stabdo smulkių linijų ir raukšlių atsiradimą. Retinolis veikia skatindamas kolageno – baltymo, kuris suteikia odai elastingumo, gamybą. Su amžiumi kolageno gamyba lėtėja, todėl atsiranda smulkių linijų ir raukšlių. Tačiau retinolis gali padėti paskatinti kolageno gamybą, o tai gali sumažinti smulkių linijų ir raukšlių atsiradimą.

Gerina odos tekstūrą

Retinolis taip pat gali pagerinti odos tekstūrą, skatindamas ląstelių apykaitą. Ląstelių apykaita - tai procesas, kurio metu negyvos odos ląstelės pašalinamos ir pakeičiamos naujomis. Šis procesas senstant lėtėja, todėl oda tampa matinė ir šiurkšti. Tačiau retinolis gali padėti pagreitinti ląstelių apykaitą, todėl pagerėja odos tekstūra ir ji tampa lygesnė.

Didina odos stangrumą

Dar vienas retinolio naudojimo veido odos priežiūrai privalumas yra tas, kad jis didina odos stangrumą. Su amžiumi oda praranda elastingumą, todėl atrodo suglebusi. Retinolis gali padėti pagerinti odos elastingumą, skatindamas kolageno gamybą, dėl to oda gali tapti stangresnė ir labiau tonizuota.

Išlygina odos tonusą

Retinolis taip pat gali padėti išlyginti odos tonusą, nes sumažina senatvinių dėmių ir hiperpigmentacijos atsiradimą. Senatvinės dėmės atsiranda dėl ilgalaikio saulės poveikio, todėl oda gali atrodyti matinė ir nelygi. Tačiau retinolis gali padėti sumažinti senatvinių dėmių atsiradimą, nes skatina ląstelių apykaitą, padėdamas pašalinti viršutinį odos sluoksnį, kuriame yra senatvinių dėmių.

Mažina spuogus

Retinolis taip pat gali būti naudingas tiems, kurie kenčia nuo spuogų. Retinolis veikia neužkimšdamas porų ir neleisdamas susidaryti naujiems spuogams. Jis taip pat veiksmingai malšina odos uždegimus, stabdydamas spuogų atsiradimą.

Mažina porų dydį

Retinolis taip pat gali sumažinti poras, neleisdamas joms užsikimšti. Kai poros užsikemša, jos gali atrodyti didesnės, o oda – nelygi. Retinolis gali padėti išlaikyti poras švarias, todėl jos neišsiplečia.

Mažina randų išvaizdą

Retinolis taip pat gali būti naudingas mažinant randų išvaizdą. Retinolis skatina ląstelių apykaitą, padėdamas pašalinti viršutinį odos sluoksnį, kuriame yra randas. Laikui bėgant randas darosi mažiau pastebimas.

Didina kitų odos priežiūros priemonių veiksmingumą

Retinolis taip pat gali padidinti kitų odos priežiūros priemonių veiksmingumą. Jis padeda įsisavinti kitus odos priežiūros priemonių ingredientus, sustiprindamas jų teigiamą poveikį.

Pasižymi antioksidacinėmis savybėmis

Retinolis taip pat teikia antioksidacinę naudą. Antioksidantai - tai medžiagos, galinčios apsaugoti odą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Laisvieji radikalai yra nestabilios molekulės, kurios gali pažeisti odą ir prisidėti prie senėjimo proceso. Retinolis gali padėti apsaugoti odą nuo laisvųjų radikalų ir tokiu būdu išvengti ankstyvo senėjimo.

Saugus daugumai odos tipų

Galiausiai, retinolis yra saugus daugumai odos tipų. Tačiau jautrią odą turintiems žmonėms, naudojant retinolį, oda gali būti sudirginta, parausti, išsausėti. Svarbu pradėti nuo mažesnės retinolio koncentracijos ir palaipsniui ją didinti, jei tai toleruojama. Naudojant retinolį, taip pat rekomenduojama nepamiršti apsauginio kremo nuo saulės, nes retinolis gali padidinti odos jautrumą saulei.

Ką reikia žinoti, prieš pradedant naudoti retinolį

Prieš įtraukdami retinolį į savo odos priežiūros procesą, turėkite omenyje keletą dalykų:

  • Pradėkite laipsniškai: Pradėkite nuo mažos retinolio koncentracijos ir laikui bėgant ją pamažu didinkite.
  • Naudokite apsauginį kremą nuo saulės: Retinoidai gali padidinti odos jautrumą saulei, todėl labai svarbu kasdien naudoti apsauginį kremą nuo saulės.
  • Stenkitės nemaišyti su tam tikrais ingredientais: Retinolis gali būti nestabilus, kai maišomas su tam tikrais ingredientais, pavyzdžiui, alfa-hidroksi rūgštimis (AHA) ir beta-hidroksi rūgštimis (BHA).
  • Naudokite nakčiai: Retinolis turėtų būti naudojamas nakčiai, nes jis suyra veikiant saulės spinduliams.

Kaip naudoti retinolį veido odos priežiūrai?

Pateikiame pavyzdį, kaip retinolį įtraukti į savo veido odos priežiūrą:

  1. Veido odos valymas: Pradėkite nuo švelnaus valiklio, kad pašalintumėte nuo odos paviršiaus makiažą, nešvarumus ir negyvas odos ląsteles.
  2. Veido odos tonizavimas: Naudokite toniką, kad subalansuotumėte odos pH ir paruoštumėte ją kitiems veiksmams.
  3. Retinolio naudojimas: Žirnio dydžio retinolio kiekį užtepkite ant veido, daugiausia dėmesio skirdami raukšlių ir smulkių linijų sritims.
  4. Veido odos drėkinimas: Naudokite drėkinamąjį kremą, kad išvengtumėte odos išsausėjimo ir sudirginimo.
  5. Apsauginio kremo nuo saulės naudojimas: Apsaugai nuo saulės naudokite ne mažiau kaip 30 SPF apsauginį kremą, kad apsisaugotumėte nuo neigiamo saulės poveikio.

Bakučiolis – natūrali retinolio alternatyva

Bakučiolis yra augalinės kilmės junginys, kuris vadinamas natūralia alternatyva retinoliui – populiariam odos priežiūros produktuose esančiam senėjimą stabdančiam ingredientui. Įrodyta, kad retinolis veiksmingai mažina raukšles, smulkias linijas ir netolygų odos atspalvį, tačiau jis taip pat gali sukelti dirginimą, sausumą ir jautrumą saulei, ypač tiems, kurie turi jautrią odą.

Be to, bakučiolis teikia panašią naudą kaip retinolis, tačiau neturi šalutinio poveikio. Jis išgaunamas iš Psoralea corylifolia augalų sėklų (vadinamų babchi) ir lapų. Įrodyta, kad bakučiolis padeda pagerinti odos tekstūrą, tonusą ir elastingumą, taip pat mažina smulkių linijų ir raukšlių atsiradimą.

Tyrimai rodo, kad bakučiolis gali turėti antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, kurios padeda apsaugoti odą nuo neigiamo aplinkos poveikio ir geba sumažinti odos paraudimus bei sudirgimus.

Pabaigai

Retinolis yra galingas ingredientas, kuris gali būti labai naudingas odai. Jis gali sumažinti smulkias linijas ir raukšles, pagerinti odos tekstūrą ir stangrumą, suvienodinti odos tonusą, sumažinti spuogus, sutraukti poras, išlyginti randus, padidinti kitų odos priežiūros produktų veiksmingumą, turi antioksidacinį poveikį ir yra saugus daugumai odos tipų. Vis dėlto, norint išvengti galimo šalutinio poveikio, svarbu retinolį naudoti atsargiai ir laikytis dermatologo ar odos priežiūros specialisto nurodymų. Jei pastebite šalutinį poveikį, visuomet galite pasirinkti veido odos priežiūros priemones su bakučioliu.

Produktai Su Bakučioliu