Veido odos drėkinimas: kaip teisingai drėkinti veido odą

Mūsų odai reikia optimalaus drėgmės kiekio, jei norime, kad ji būtų sveika, lygi, elastinga, ir būtų atsparesnė senėjimui. Drėgmės odoje trūkumas gali pakenkti odai, padidinti jos jautrumą ir paskatinti ankstyvą odos senėjimą, kuomet oda suglemba ir atsiranda raukšlių. Tačiau drėgmė yra ypatingai svarbi ir odos barjerinei funkcijai, be kurios oda negali apsisaugoti nuo neigiamų aplinkos veiksnių. Todėl tinkamas odos drėkinimas yra viena iš svarbiausių kasdienės odos priežiūros sudedamųjų dalių, padedančių užtikrinti sveiką odą.

Oda tampa sausa tuomet, kai ji nebepajėgia išlaikyti savyje pakankamai drėgmės. Taip gali nutikti dėl įvairių priežasčių, pvz., pernelyg dažno maudymosi, prausimosi naudojant karštą vandenį, sauso ir labai šalto oro, abrazyvinių muilų naudojimo, natūralaus senėjimo procesų, nepakankamo vandens vartojimo, didelio suvartojamos druskos kiekio, piktnaudžiavimo alkoholiu, rūkymo, streso, neigiamo aplinkos poveikio, sveikatos sutrikimų ir kitų veiksnių. Kai kurie iš šių veiksnių yra neišvengiami, tačiau mes neturėtume dėl to susitaikyti su sausa, šiukščia ir pleiskanojančia veido oda.

Tinkamas veido odos drėkinimas yra veiksmingas būdas pašalinti nemalonius sausos odos padarinius. Kita vertus, ne kiekvienas žmogus žino, kaip teisingai prižiūrėti odą ir užtikrinti jos optimalią drėgmę. Laimei, yra daugybė veiksmingų būdų, kaip drėkinti veido odą. Odą drėkinti yra gana paprasta, ypač pasitelkus tinkamas drėkinamąsias odos priežiūros priemones.

Kodėl odos drėkinimas yra toks svarbus?

Viskas slypi odos viršutiniame sluoksnyje – epidermyje, kuris vadinamas raginiu sluoksniu. Jei šis išorinis odos sluoksnis veikia tinkamai, jis padeda odai veiksmingai kovoti su įvairiais aplinkos dirgikliais ir saugo nuo uždegimų. Jis padeda palaikyti drėgmę ir gilesniuose mūsų odos sluoksniuose, apsaugodamas juos nuo teršalų.

Jau seniai nustatyta, kad drėkinamosios odos priežiūros priemonės padeda padidinti vandens kiekį išoriniame odos sluoksnyje ir taip sumažina odos sausumą. Jei šis apsauginis mūsų odos sluoksnis nebus pakankamai drėkinamas, oda taps daug labiau pažeidžiama, o ilgainiui gali tapti sausa, sudirgusi, šiurkšti ir prarasti savo elastingumą.

Reguliarus ir pakankamas veido odos drėkinimas padeda apsaugoti odos barjerą nuo pažeidimo ir sudirginimo, mažina sausumą, atgaivina išsausėjusią odą, saugo nuo neigiamų aplinkos veiksnių, atstato optimalią odos drėgmę ir padidina odos gebėjimą sulaikyti vandenį.

Patarimai, kaip palaikyti optimalią veido odos drėgmę

Kadangi daugelio šiuolaikinių drėkinamųjų odos priežiūros priemonių sudėtyje yra didelė vandens koncentracija ir naudojamos veiksmingos drėgmę odoje didinančios natūralios medžiagos, nenuostabu, kad tinkamai suformuota kasdienė veido odos priežiūra gali padėti palaikyti optimalų odos drėgmės balansą – žinoma, jei pasirenkamos tinkamos odos priežiūros priemonės ir jos naudojamos teisingai. Todėl pateikiame jums naudingų patarimų sąrašą, kuris turėtų palengvinti jūsų veido odos drėkinimą.

Odą drėkinkite tinkamu metu

Pastebima, kad žmonės dažnai stengiasi savo veido odą drėkinti iš karto po dušo, ant šlapios odos. Kiti drėkinamąsias odos priežiūros priemones naudoja tik tada, kai oda išsausėja. Tačiau nei vienas, nei kitas būdas nėra teisingas.

Nors odos drėkinamąją priemonę reikia naudoti po dušo, oda niekuomet neturėtų būti visiškai šlapia, nes naudojamas drėkinamasis kremas tiesiog nuslys ir oda jo nesulaikys. Prieš naudojant drėkinamąjį kremą, odą reikėtų švelniai nusausinti švariu rankšluosčiu. Drėkinamasis kremas ir kiti odos drėkinimui skirti produktai daug geriau veiks, kai jūsų oda bus šiek tiek drėgna, tačiau ne šlapia. Tokiu būdu odoje išsilaikys daugiau jai reikalingos drėgmės. Jei bandysite odą drėkinti, kai ji yra visai sausa, daugybė negyvų odos ląstelių reikšmingai sumažins drėkinamojo kremo veiksmingumą.

Odą turėtumėte drėkinti ne rečiau kaip du kartus per dieną. Drėkinamąjį kremą reikėtų naudoti ryte po dušo, kol oda dar drėgna, ir vakare – likus maždaug pusvalandžiui iki miego.

Naudokite tinkamą drėkinamąjį kremą

Drėkinamasis kremas yra vienas iš paprasčiausių, bet kartu ir svarbiausių būdų išlaikyti optimalią veido odos drėgmę. Drėkinamųjų kremų sudėtyje yra medžiagų, padidinančių odos drėkinimą ir sulaikančių joje drėgmę, todėl jie apsaugo odą nuo išsausėjimo. Kiekvienam odos tipui (atsižvelgiant ir į odos jautrumą), nepaisant to, ar tai būtų sausa, riebi, normali, ar mišri oda, galima pasirinkti atitinkamą drėkinamąjį kremą.

Jei jūsų oda sausa, geriau tinka tirštesnis aliejinės konsistencijos drėkinamasis kremas, o jei riebi – švelnesnis ir lengvesnis vandens pagrindo drėkinamasis kremas. Normalią odą turintys žmonės paprastai jaučia, kiek drėkinimo reikia jų odai, todėl gali nuspręsti, kokios konsistencijos drėkinamąjį kremą būtų efektyviausia naudoti. Tuo tarpu mišriai odai galima rinktis skirtingų tipų drėkinamuosius kremus, naudojamus ant skirtingų veido odos sričių, pvz., jei jūsų veido T zona yra riebesnė, jai galite rinktis lengvesnį drėkinamąjį kremą.

Svarbu pažymėti, kad riebią odą turintys žmonės dažnai vengia naudoti drėkinamąjį kremą, tačiau nei vienam odos tipui negalima praleisti šios svarbios kasdienės odos priežiūros sudedamosios dalies.

Renkantis drėkinamuosius kremus, į juose esančias medžiagas reikėtų žiūrėti kompleksiškai. Kaip jau žinote, visų pirma, nepriklausomai nuo jūsų odos tipo, labai svarbu pasirinkti drėkinamąjį kremą su drėkinančiomis sudedamosiomis dalimis, tokiomis kaip hialurono rūgštis, kuri didina odos drėkinimą. Taip pat labai svarbu, kad kremo sudėtyje būtų emolientų, atkuriančių odos barjero funkciją, nuraminančių odą ir lipidais užpildančių epidermio mikroįtrūkimus, kuriems priskiriamos tokios medžiagos, kaip keramidai (sudaro natūralų odos barjerą ir padeda sulaikyti drėgmę), skvalanas (drėkina odą ir atlieka apsauginio barjero vaidmenį) ir kai kurie augaliniai ekstraktai.

Taigi, siekiant veiksmingo odos drėkinimo, galėtų padėti lengvos tekstūros drėkinantis veido kremas su keramidais, hialurono rūgštimi ir skvalanu, kuris atstato odos drėgmės balansą, atkuria odos struktūrą, stiprina apsauginį barjerą ir maitina odą.

Naudokite švelnų odos valiklį

Nors drėkinamasis kremas yra svarbiausia odos drėkinimui skirta priemonė, prieš naudojant drėkinamąjį kremą pirmiausia veidą reikia nuvalyti veido valymo priemone, kad pašalintumėte susikaupusius nešvarumus, makiažo likučius, negyvas odos ląsteles ir riebalų perteklių. Kai oda bus švari, o jos poros neužsikimšusios, ji galės daug geriau įsisavinti drėkinamajame kreme esančias medžiagas.

Labai svarbu pasirinkti švelnų odos valiklį, kuris, nedirgindamas ir neišsausindamas odos,  pašalintų nešvarumus ir kartu apsaugotų odos barjerą. Veido valymui galite išbandyti švelnias veido odą raminančias prausimosi putas su kofeinu ir hialurono rūgštimi, kurios ne tik veiksmingai pašalina nešvarumus, riebalų perteklių ir negyvas odos ląsteles, tačiau taip pat sumažina odos raukšles, paskatina kolageno gamybą, apsaugo odą nuo vandens praradimo ir ją nuramina.

Be to, jei jūsų oda yra labai sausa, veido odos prausiklio ryte galite ir nenaudoti. Tokiu atveju prieš tepant toniką ar kremą pakaks veidą apšlakstyti drungnu vandeniu. Tuo tarpu vakarinio veido odos valymo praleisti nevalia nei vienam odos tipui, nes būtina pašalinti visus per dieną  susikaupusius teršalus, riebalus ir kitus nešvarumus, įskaitant ir makiažą, kurie priešingu atveju gali užkimšti poras, sukelti dirginimą, uždegimus ir kitus nepageidaujamus poveikius.

Naudokite drėkinamąjį toniką

Jau seniai praėjo laikai, kai tonikai buvo gaminami alkoholio pagrindu, dėl kurio oda greičiau išsausėdavo. Šiuolaikiniai tonikai gali paskatinti odos drėkinimą ir padėti išsaugoti drėgmę, todėl juose paprastai galima rasti tokių medžiagų kaip hialurono rūgštis, keramidai, alavijas, glicerinas ir kt. Puikiu pavyzdžiu gali būti intensyviai veido odą drėkinantis ir raminantis tonikas, kuris padeda veiksmingai sudrėkinti net ir giliausius odos sluoksnius, paskatina kolageno gamybą, išsaugo odos stangrumą ir elastingumą, malšina sudirgimus ir sureguliuoja pH.

Pasitelkite drėkinamuosius serumus

Jei jaučiate, kad jūsų odai reikia dar daugiau drėgmės, į savo kasdienę odos priežiūrą gali būti išmintinga įtraukti ir drėkinamąjį serumą. Kadangi serumuose yra didelė veikliųjų medžiagų koncentracija, jie gali puikiai sudrėkinti mūsų odą ir pasiekti greitai matomų rezultatų. Ieškant savo odos drėkinimui tinkančio serumo, patariama orientuotis į serumus su humektantais (ingredientais, kurie pritraukia ir sulaiko vandenį odoje, kartu užtikrinant odos elastingumą), pvz., hialurono rūgštimi ir glicerinu.

Jūsų kasdienę odos priežiūrą galėtų puikiai papildyti intensyviai drėkinantis 2 % hialurono rūgšties serumas su vitaminu C ir B5, kuris lengvai prasiskverbia į išorinį ir gilesnius odos sluoksnius, aprūpina juos optimaliu drėgmės lygiu, atnaujina odos ląsteles, paskatina kolageno gamybą, sumažina odos raukšles ir pigmentines dėmes, saugo nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, sulaiko drėgmę viršutiniame odos sluoksnyje ir malšina odos sudirgimą.

Nepamirškite paakių odos drėkinimo

Ar žinojote, kad būtent paakiai yra tos veido sritys, kuriose odos dehidratacijos požymiai pastebimi anksčiausiai? Tačiau nemaža dalis žmonių yra linkę ignoruoti paakių odos priežiūrą, klaidingai manydami, kad tai svarbu tik brandžiai odai. Toks požiūris yra neteisingas, nes oda aplink akis yra itin plona ir reikalauja didesnės priežiūros nei likusi veido oda, įskaitant ir papildomo drėkinimo būtinybę. Jei paakių oda negaus pakankamai jai būtinos drėgmės, greičiau atsiras raukšlės, oda atrodys suglebusi ir po akimis formuosis tamsūs ratilai.

Taigi, labai svarbu reguliariai naudoti drėkinamąjį paakių kremą, juo švelniai masažuojant aplink akis esančią odą, pagerinant odos būklę ir kraujotaką. Šiame odos priežiūros etape gali veiksmingai pasitarnauti drėkinantis akių kremas su hialurono rūgštimi ir keramidais, kurio sudėtyje yra ir bakučiolio. Šis paakių kremas atstato odos drėgmės balansą, intensyviai drėkindamas paakių odą, apsaugo nuo skysčių praradimo ir lengvai užkerta kelią pirmiesiems odos senėjimo požymiams, o bakučiolis, veikdamas kartu su vitaminu E ir kitais ingredientais, geba padidinti odos elastingumą, sumažinti mimikos raukšles ir sustiprinti odos struktūrą.

Naudokite drėkinamąją veido kaukę

Veido kaukė gali būti labai puikus odos priežiūros papildinys, suteikiantis odai papildomos drėgmės. Nors galima pasirinkti iš labai plataus veido kaukių asortimento, turėtumėte orientuotis į tas, kurių sudėtyje yra drėkinamųjų medžiagų.

Pavyzdžiui, veido odą detoksikuojanti mačios molinė kaukė – šveitiklis su bambuku ir vitaminu E, gali ne tik veiksmingai išvalyti veido odą, bet ir atstatyti odos apsaugines funkcijas, sudrėkinti ir suminkštinti odą, padidinti jos stangrumą ir elastingumą bei sumažinti odos raukšles. Veido kaukėje esantis žalios arbatos (mačios) ekstraktas yra puiki priemonė kovai su odos senėjimu, odos ląstelių oksidacija ir žalingu saulės poveikiu. Be to, mačios ekstraktas, kartu su veido kaukėje esančiu agurkų vaisiausius ekstraktu, drėkina odą, o sudėtyje esantis alijošiaus ekstraktas padeda odai kaupti drėgmę, paskatina ląstelių atsinaujinimą ir suteikia odai gražią išvaizdą. Šią kaukę rekomenduojama naudoti 1-4 kartus per mėnesį, vadovaujantis naudojimo instrukcija.

Tinkamai sluoksniuokite veido odos priežiūros priemones

Siekiant tinkamai sudrėkinti veido odą, svarbu pasirinkti odai geriausiai tinkančius drėkinamuosius odos priežiūros produktus. Be to, svarbu žinoti, kaip turėtumėte tinkamai juos sluoksniuoti. Nuo to gali tiesiogiai priklausyti, kokio rezultato sulauksite, kadangi kiekviena odos priežiūros priemonė veikia skirtingai ir nevienodai lengvai įsiskverbia į odą.

Taigi, savo odos priežiūros procedūrą pradėkite nuo odos valymo, tuomet pereikite prie šveitimo (2-3 kartus per savaitę), po kurio sektų tonikas, veido kaukė (jei turite tam tikrų odos problemų ar reikia papildomo drėkinimo), serumas, drėkinamasis paakių ir veido kremas bei apsauginis kremas nuo saulės (dienai).

NAUDINGA: Daugiau apie teisingą veido odos priežiūros priemonių naudojimo seką skaitykite kitame mūsų straipsnyje „Kaip teisingai sluoksniuoti veido odos priežiūros priemones“.

Nepersistenkite ir nepamirškite bandomojo testo

Stengiantis sudrėkinti sausą odą, nereikia persistengti. Jei naudosite pernelyg daug drėkinamojo kremo, neilgai trukus oda paprasčiausiai taps priklausoma nuo drėgmės, kurią suteikia naudojamas kremas. Dėl to sumažės natūralus riebalų kiekis odoje, ji gali pasidaryti šiurkštesnė ir prarasti elastingumą. Susikaupęs per didelis drėkinamojo kremo sluoksnis gali net užkimšti poras ir padidinti uždegimų riziką. Todėl nereikia manyti, kad naudojant daugiau drėkinamojo kremo, bus lengviau pasiekti norimą rezultatą. Drėkinamąjį kremą ir kitas odos priežiūros priemones naudokite saikingai.

Tas pats pasakytina ir apie odos šveitiklių naudojimą. Nors tai yra labai veiksmingos priemonės ant odos besikaupiančių nešvarumų, riebalų pertekliaus ir negyvos odos ląstelių šalinimui, pernelyg dažnas ir intensyvus odos šveitimas gali turėti labai neigiamą poveikį odai, dėl kurio ji taps išsausėjusi, paraudusi ir labai jautri. Taigi, svarbu pasirinkti tik vieną odos šveitimui skirtą priemonę ir naudoti ją saikingai bei atsakingai.

Galiausiai kiekvieną naują odos priežiūros priemonę pirmiausia turėtumėte išbandyti ant nedidelio odos plotelio ir įsitikinti, ar ji jums tiks ir nesukels alerginių reakcijų.

Odos priežiūros produktus rinkitės pagal sezoną

Odos priežiūros priemonių pasirinkimui įtakos turi ir metų laikas. Pavyzdžiui, vasarą naudojamas drėkinamasis kremas šaltuoju metų laiku gali nebūti toks veiksmingas. Žiemą dėl mažesnio drėgmės kiekio ir žemesnės oro temperatūros oda gali būti sausesnė, todėl jai gali prireikti riebesnio ir tirštesnio drėkinamojo kremo. Tuo tarpu šiltuoju metų laiku gali pakakti ir lengvo drėkinamojo kremo. Todėl renkantis tinkamas odos drėkinimo priemones visuomet vertėtų atsižvelgti į savo odos būklę ir sezoną.

Pakoreguokite savo gyvenimo būdą

Nors labai svarbu kasdien naudoti teisingai pasirinktas ir odos tipą bei būklę atitinkančias drėkinamąsias odos priežiūros priemones, ne mažiau svarbu atsižvelgti ir į savo gyvenimo būdą.

Pirmiausia, jei norite gerai sudrėkintos ir stangrios odos, nepamirškite kasdien gerti pakankamai vandens (apie 8 stiklines), apsaugodami organizmą nuo dehidratacijos. Taip pat į savo maisto racioną įtraukite vaisių, daržovių ir kitų maisto produktų, kuriuose yra daug vandens, antioksidantų, gerųjų riebalų ir odą drėkinti padedančių medžiagų.

Kadangi stresas turi didelį neigiamą poveikį ne tik bendrai mūsų sveikatai, bet ir odos būklei, sukeldamas transepiderminį vandens netekimą, reikia stengtis kuo labiau vengti streso, dažniau atsipalaiduoti ir pakankamai laiko skirti kokybiškam miegui.

Savo kasdienėje grožio priežiūroje reikia vengti ir karšto vandens. Dėl jo oda netenka natūralių riebalų ir gali būti lengviau pažeidžiama. Be to, karštas vanduo garuoja greičiau, todėl po dušo ant odos likusi drėgmė greičiau išgaruoja ir jos mažiau patenka į odą. Visa tai gali nulemti odos drėgmės praradimą ir išsausėjimą. Todėl vietoje karšto vandens dušo rinkitės drungną, o drėkinamąjį kremą tepkite ant šiek tiek drėgnos odos.

Būtinai pasirūpinkite, kad ir jūsų aplinkoje būtų pakankamai drėgmės. Jei aplinkos oras yra labai sausas, naudokite drėkintuvą arba dubenį su vandeniu, kurie palaiko optimalų vidaus patalpų drėgmės lygį. Tai ypač reikalinga sausą odą turintiems žmonėms. Galiausiai, siekdami išlaikyti tinkamą odos drėgmę, nepamirškite reguliariai mankštintis, vartokite mažiau druskos, venkite žalingų įpročių ir propaguokite sveiką gyvenimo būdą.

Optimalus veido drėkinimas – jūsų rankose

Taigi, išsausėjusi, sudirgusi, pleiskanota ir pažeista oda nėra nuosprendis. Tai tik netinkamos odos priežiūros ir gyvenimo būdo pasekmė. Jei norite susigrąžinti gražią, elastingą, stangrią, tinkamai sudrėkintą ir jaunatviškai atrodančią veido odą, į savo kasdienę odos priežiūrą įtraukite drėkinamuosius odos priežiūros produktus, naudokite juos teisinga seka ir nepamirškite atsižvelgti į savo gyvenimo būdą.

Produktai odos drėkinimui