Veido odos šveitimas – svarbi grožio priežiūros sudedamoji dalis

Veido odos šveitimas padeda nuo išorinio odos sluoksnio pašalinti negyvas odos ląsteles. Odos šveitimo pagalba galima lengviau išspręsti sausos ir pilkšvos odos klausimą, pašviesinti odą, pagerinti kraujotaką ir bendrą jos išvaizdą. Galimi įvairūs veido odos šveitimo būdai, tačiau, kokį iš jų vertėtų pasirinkti, priklauso nuo konkretaus veido odos tipo, nuo kurio taip pat priklauso ir rekomenduojamas odos šveitimo dažnumas. Kadangi odos šveitimo procedūra yra svarbi veido odos priežiūros sudedamoji dalis, apie ją vertėtų žinoti daugiau.

Veido odos šveitimui skirtos priemonės

Šiuolaikinėje veido odos priežiūros priemonių rinkoje egzistuoja skirtingos šveitimo priemonės, iš kurių galima pasirinkti.

Fizinis šveitiklis

Fiziniams šveitikliams yra priskiriami veido šveitikliai, mikrodermabrazija, dermaplaningas, valomieji šepetėliai, šveičiamosios kempinėlės ar pirštinės ir kt., kurie trinties pagalba padeda pašalinti nešvarumus ir negyvas odos ląsteles. Paprastai fiziniams šveitikliams priskiriamų priemonių sudėtyje būna smulkaus cukraus arba druskos, kukurūzų miltų, maltų riešutų kevalų ar natūralių ingredientų, pvz., simondsijų dalelių.

Fizinius šveitiklius galima naudoti 2-3 kartus per savaitę rytinės odos priežiūros metu arba vakarinės – po veido odos valymo. Prieš naudojant fizinį šveitiklį, pirmiausia reikėtų labai kruopščiai nuvalyti veido odą, naudojant odos nedirginantį prausiklį. Nedidelį šveitiklio kiekį sukamaisiais judesiais reikia užtepti ant drėgnos odos ir šveisti labai švelniai, kad oda nebūtų sudirginta ir neatsirastų mikroįtrūkimų. Galiausiai šveitiklį reikia nuplauti nuo veido odos ir švelniai ją nusausinti.

Cheminiai šveitikliai

Veido odos šveitikliai ir valomosios priemonės, tonikai, kaukės bei odos priežiūros produktai, tokie kaip veido odos drėkikliai ir serumai, tarp kurių sudedamųjų dalių yra rūgščių arba fermentų, gebančių atskirti negyvas odos ląsteles ir taip jas pašalinti, yra priskiriami cheminiams šveitikliams. Dažniausiai tokių šveitiklių sudėtyje būna alfa hidroksirūgštys (AHA rūgštys), beta hidroksirūgštys (BHA rūgštys) ar kt.

Norint naudoti cheminį šveitiklį, pirmiausia reikia veido odos prausikliu nuvalyti odą, o tuomet ją nusausinti. Ant odos cheminį šveitiklį reikėtų tepti atsižvelgiant į gamintojo pateiktas instrukcijas, vengiant akių srities ir paliekant jį ant veido odos tiek laiko, kiek yra rekomenduojama. Galiausiai šveitiklį nuo veido odos reikėtų nuvalyti.

Kombinuotieji šveitikliai

Kombinuotaisiais šveitikliais yra vadinamos šveičiamosios priemonės, kurių sudėtyje yra subalansuotos koncentracijos tiek fizinių, tiek ir cheminių šveičiamųjų ingredientų. Jei oda yra sausa arba jautri, cheminius šveitiklius rekomenduojama naudoti kartą per savaitę - ryte arba vakare, o kitų tipų veido odai – ne dažniau kaip tris kartus. Odos šveitiklį reikėtų naudoti po odos valymo procedūros.

Kaip šveisti veido odą atsižvelgiant į odos tipą

Veido odos šveitimo būdai tiesiogiai priklauso nuo veido odos tipo, todėl svarbu pasirinkti tinkamą šveitimo būdą ir metodiką.

Riebi oda

Riebiai odai gali būti naudingas cheminis šveitiklis su BHA medžiagomis arba kombinuotas šveitiklis. Jis gali sumažinti į aknę linkusios odos uždegimus ir padėti išvengti užsikimšusių porų. Riebiai odai tinka ir kombinuoti šveitikliai, kurie turi tiek fizinių, tiek ir cheminių ingredientų, nes riebi oda lengviau juos toleruoja.

Sausa ir jautri oda

Jei veido oda yra sausa, reikėtų vengti fizinio šveitimo, nes priešingu atveju oda gali dar labiau išsausėti, labiau sudirgti, parausti ir joje atsirasti mikroįtrūkimų. Sausos odos šveitimui labai veiksmingai gelbėja AHA priemonės – švelnūs cheminiai šveitikliai. Panaudojus AHA savo sudėtyje turinčią šveičiamąją priemonę, reikėtų naudoti drėkinamąjį kremą ir apsauginį kremą nuo saulės, kadangi dėl AHA oda gali būti lengviau pažeista kenksmingų UV saulės spindulių.

Mišri oda

Mišriai odai gali būti reikalingi tiek fiziniai, tiek ir cheminiai šveitikliai, tačiau tą pačią dieną nereikėtų naudoti abiejų, nes tai gali nulemti odos sudirgimą. Jei po veido odos šveitimo oda būna sausa, reikėtų panaudoti drėkinamąjį kremą.

Normali oda

Jei veido oda yra normali, galima rinktis bet kurį odos šveitiklį – tiek fizinį, tiek ir cheminį. Tačiau siekiant atrasti tinkamą veido odos šveitiklį, gali tekti išbandyti skirtingus produktus, tokiu būdu išsiaiškinant, kuris metodas galėtų būti tinkamiausias.

Brandi oda

Brandžiai veido odai rekomenduojama rinktis cheminį šveitiklį su AHA rūgštimis, padedančiomis veiksmingai kovoti su odos senėjimu, nes šios medžiagos odai suteikia daugiau švytėjimo, sumažina raukšles ir suvienodina odos tonusą.

Kaip dažnai reikėtų atlikti veido odos šveitimą

Veido odos šveitimo dažnumas priklauso nuo konkretaus veido odos tipo ir naudojamos šveičiamosios priemonės. Paprastai sausai veido odai pakanka 1-2 kartų per savaitę. Tuo tarpu riebiai veido odai gali prireikti ir dažnesnio šveitimo. Tačiau visuomet reikėtų vengti pernelyg intensyvaus veido odos šveitimo, nes priešingu atveju tai gali sudirginti odą ir nulemti paraudimus.

Veido odos šveitimo privalumai

Veido odą reikėtų šveisti reguliariai, kadangi šis odos priežiūros žingsnis pasižymi daugybe privalumų.

  • Pašalina negyvas odos ląsteles ir išvalo poras. Kai atliekamas veido odos šveitimas, išvalomos odos poros. Nuvalant negyvas odos ląsteles, neleidžiama joms įsiskverbti į poras ir susimaišyti su sebumu, tokiu būdu išvengiant ir spuogų atsiradimo. Odos šveitimo pagalba galima lengviau užkirsti kelią uždegimo kilimui, todėl poros išlieka švarios.
  • Pagerina kitų odos priežiūros priemonių efektyvumą. Nušveitus odą ir išvalius poras, kitos naudojamos odos priežiūros priemonės, tokios kaip drėkinamieji kremai ir serumai, gali daug veiksmingiau įsiskverbti į odą ir suteikti norimą rezultatą.
  • Gerina kraujotaką ir odos ląstelių apykaitą. Šveičiant odą yra pagerinama kraujotaka, todėl pagerėja ne tik odos išvaizda, tačiau ir odos ląstelių apykaita. Taigi, kai šveičiate odą ir šalinate negyvas odos ląsteles, susiformuoja palankios sąlygos naujų ir sveikų ląstelių iškilimui į paviršių, padedant odai atrodyti jaunatviškesnei.
  • Paskatina kolageno gamybą. Reguliariai šveičiant veido odą, stimuliuojama kolageno gamyba, todėl lengviau atstatoma odos struktūra, pagerinamas jos stangrumas ir elastingumas.
  • Mažina tamsias dėmes, aknės randus ir hiperpigmentaciją. Veido odos šveitikliai padeda išlyginti odos tekstūrą, kartu suardant ir pašalinant negyvas bei sausas odos ląsteles, todėl reguliaraus šveitimo pagalba odos atspalvis suvienodėja, sumažinant ir tamsias dėmes, aknės randus bei hiperpigmentaciją.

Kada reikėtų vengti odos šveitimo

Nors reguliarus veido odos šveitimas yra būtinas, vis dėlto yra atvejų, kuomet reikėtų vengti odos šveitimo ar kuriam laikui jo atsisakyti. Jei pastebite, kad po odos šveitimo jūsų oda paraudo, ėmė pleiskanoti, ją išbėrė ar ji tapo sudirgusi, turėtumėte šveitimą nutraukti.

Vengti odos šveitimo rekomenduojama ir tuomet, kai naudojami tam tikri vaistai ar odos priežiūros priemonės, skirtos kovoti su akne, kadangi tai gali pabloginti odos būklę arba sukelti odos uždegimus.

Be to, odos šveitimo kuriam laikui reikia atsisakyti ir tuomet, jei veido oda yra nudegusi saulėje arba pastebimas rožinės ar egzemos paūmėjimas. Tomis dienomis, kai naudojamas veido odos šveitiklis, vertėtų vengti odos priežiūros produktų, kurių sudėtyje yra medžiagų, galinčių sujautrinti odą, pvz., retinolio, vitamino C ir rūgščių.

Pabaigai

Kiekvienas veido odos priežiūros žingsnis yra svarbus, tačiau reguliarus odos šveitimas yra būtinas, jei norime efektyviau pašalinti negyvas odos ląsteles ir nešvarumus, tokiu būdu išvalant odos poras, pagerinant odos tekstūrą, tonusą ir bendrą išvaizdą.