Hialurono rūgštis: optimalų odos drėkinimą užtikrinantis ingredientas

Hialurono rūgštis yra viena populiariausių odos priežiūros priemonių sudedamųjų dalių. Ji yra labai svarbi odos drėgmės užtikrinimui. Ji, kaip veiklioji medžiaga, šiandien yra beveik visų rūšių odos priežiūros priemonėse – pradedant valikliais ir baigiant serumais, kaukėmis, paakių ir drėkinamaisiais kremais.

Kadangi su amžiumi odos drėgmė mažėja, hialurono rūgšties turinčios odos priežiūros priemonės yra labai naudingos. Jos veiksmingai drėkina odą ir kartu mažina jos senėjimo požymius, nes oda darosi stangresnė, o joje esančios raukšlelės išsilygina. Kadangi hialurono rūgštis odos priežiūroje vaidina tokį svarbų vaidmenį, verta išsamiau susipažinti su jos svarbiais privalumais mūsų odai.

Kas yra hialurono rūgštis ir kodėl ji tokia svarbi?

Hialurono rūgštis (dar vadinama hialuronanu arba sutrumpintai „HA“), yra skaidri ir lipni biologiškai aktyvi medžiaga, kurią natūraliai gamina mūsų organizmas, ir kuri randama mūsų kūno skysčiuose bei jungiamuosiuose audiniuose, įskaitant odą, akis ir sąnarius. Tačiau apie 50 % visos hialurono rūgšties yra būtent mūsų odoje.

Hialurono rūgštis yra pagrindinė sudedamoji dalis, kuri suteikia odai struktūrą ir yra atsakinga už odos drėkinimą (pritraukiant ir prisijungiant prie vandens molekulių bei padidinant vandens kiekį odoje), jos stangrumą ir elastingumą.

Su amžiumi hialurono rūgšties koncentracija ir molekulinė masė organizme gerokai sumažėja, nors tam taip pat įtakos turi ir oro tarša, rūkymas bei kiti neigiami aplinkos veiksniai. Todėl hialurono rūgštis, kaip veiklioji medžiaga, pradėta plačiai naudoti tokiose odos priežiūros priemonėse kaip serumai, paakių kremai, drėkinamieji kremai ir kt., siekiant veiksmingiau sustabdyti odos senėjimą, apsisaugoti nuo odos suglebimo ir raukšlių, lengviau gydyti žaizdas ir dėl kitų priežasčių.

Hialurono rūgštis yra trijų rūšių – hidrolizuota hialurono rūgštis (tinka mišriai ir riebiai odai), natrio hialuronatas (tinka normalios odos savininkams) ir natrio acetilintas hialuronatas (tinkamas pasirinkimas susai odai ar gyvenant sausesnėje aplinkoje).

Kokie yra hialurono rūgšties privalumai mūsų odai?

Hialurono rūgštis pasižymi gausybe privalumų mūsų odai – pradedant veiksmingu odos drėkinimu ir kova su odos senėjimu ir baigiant elastingumo didinimu ar pagalba gydant žaizdas. Todėl apie šios mūsų odai būtinos medžiagos privalumus naudinga pakalbėti išsamiau.

Padidina odos drėkinimą

Šiandien hialurono rūgštis yra viena pagrindinių medžiagų, naudojamų siekiant veiksmingai drėkinti odą ir išspręsti sausos odos problemą. Nustatyta, kad hialurono rūgštis gali išlaikyti iki 1000 kartų daugiau vandens nei jos molekulinė masė. Ji geba prasiskverbti giliai į odą ir surišti vandenį su mūsų odos ląstelėmis. Tokiu būdu visi odos sluoksniai prisotinami odai taip reikalinga drėgme. Norint pasiekti šį rezultatą, nereikia naudoti daugybės skirtingų odos priežiūros priemonių, nes tam puikiai tinka intensyviai drėkinantis aukštos koncentracijos hialurono rūgšties serumas.

Gerina odos elastingumą, tonusą ir būklę

Hialurono rūgštis palaiko odos elastingumą, tačiau dėl įvairių neigiamų aplinkos veiksnių ir natūralaus senėjimo procesų hialurono rūgšties kiekis mažėja, todėl prastėja ir odos drėkinimas. Naudojant hialurono rūgšties turinčias odos priežiūros priemones, dėka optimalaus odos drėkinimo padidėja odos elastingumas ir mažiau formuojasi raukšlės, išlyginama oda ir pagerinama bendra odos būklė. Be to, su amžiumi suyra odoje esantis elastinas, todėl oda praranda stangrumą. Hialurono rūgštis nepakeičia elastino, tačiau, tinkamai ją drėkindama,  suteikia odai stangrumo ir gerina jos tonusą.

Gerina odos tekstūrą, daro ją lygesne

Atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad hialurono rūgštis gali padėti sumažinti odos šiurkštumą ir padidinti elastingumą. Ji ne tik stangrina odą, bet ir išlygina jos tekstūrą, todėl oda tampa daug švelnesnė ir lygesnė. Visa tai tiesiogiai prisideda prie jaunatviškos odos išvaizdos.

Kovoja su odos senėjimu

Dėl kenksmingų ultravioletinių saulės spindulių daromos žalos, aplinkos taršos, tabako dūmų, kitų neigiamų veiksnių ir natūralaus senėjimo procesų hialurono rūgšties kiekio mažėjimas odoje ilgainiui lemia ir raukšlių susidarymą. Hialurono rūgšties turinčių produktų naudojimas padeda išlaikyti reikiamą odos drėgmę ir mažina raukšlelių formavimąsi.

Kai mūsų oda yra tinkamai apsaugota ir sudrėkinta, sukuriamos optimalesnės sąlygos spartesnei odos ląstelių gamybai, todėl oda tampa lygesnė ir stangresnė. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad aplink akis oda yra ploniausia ir jautriausia, todėl šiose veido srityse atsiranda ir pirmosios raukšlelės. Norint nuo to apsisaugoti, puikiai tinka ryte ir vakare naudoti drėkinantį keramidų paakių kremą su bakučioliu ir hialurono rūgštimi, kuris veiksmingai stabdo pirmuosius senėjimo požymius, drėkina odą ir išlaiko odos elastingumą.

Skatina odos ląstelių atsinaujinimą ir mažina pigmentaciją

Hialurono rūgštis prisideda prie odos ląstelių atsinaujinimo, suteikdama odai būtiną drėgmę ir stiprindama apsauginį odos barjerą. Tai tiesiogiai prisideda prie sveikesnių odos ląstelių formavimosi ir gyvybingesnės bei jaunatviškesnės veido odos. Pagerėjusi odos ląstelių apykaita prisideda ir prie senatvinių dėmių bei pigmentacijos problemų mažinimo. Tačiau reikėtų pabrėžti, kad pati viena hialurono rūgštis to pasiekti negali, todėl odos hiperpigmentacijos problemai spręsti hialurono rūgšties priemonėje turėtų būti ir vitamino C.

Mažina riebalų gamybą

Klaidinga manyti, kad riebiai odai nereikia papildomo drėkinimo. Tai yra didelė klaida, kurią iki šiol daro daugybė žmonių. Jei riebi oda netenka drėgmės, ji natūraliai bando kompensuoti prarastą drėgmę gamindama daugiau riebalų. Naudojant hialurono rūgštį, palaikoma tinkama odos drėgmės pusiausvyra, odai neleidžiama gaminti per daug riebalų, kurie priešingu atveju užkemša poras ir gali paskatinti aknės atsiradimą, uždegimus ir kitas odos problemas.

Greitina žaizdų gijimą

Nustatyta, kad hialurono rūgštis gali prisidėti ir prie efektyvesnio žaizdų gijimo, slopinti uždegimą ir reguliuoti audinių atsistatymą. Hialurono rūgšties antibakterinių savybių dėka sumažėjant ir infekcijų kilimo rizikai, sumažėja žaizdelės ir juntamas skausmas. Taigi, hialurono rūgštis puikiai drėkina odą ir veiksmingai dalyvauja audinių regeneracijos procese, susijusiame su žaizdų gijimu.

Stiprina natūralų odos barjerą

Epidermį (viršutinį odos sluoksnį) kasdien veikia įvairūs neigiami aplinkos veiksniai, pradedant UV spinduliais ir baigiant aplinkos tarša bei žalingais įpročiais. Bėgant metams, epidermio lipidų barjeras, atsakingas už vandens sulaikymą ir odos apsaugą nuo dirgiklių, silpnėja. Todėl oda ima sausėti, joje atsiranda vis daugiau raukšlių ir tamsių dėmelių. Hialurono rūgštis gali veiksmingai sustiprinti odos natūralų barjerą, geriau apsisaugant nuo žalingų aplinkos veiksnių, ir sulaikyti drėgmę odoje, užtikrinant, kad ji būtų nuolat optimaliai sudrėkinta.

Hialurono rūgšties produktų pasirinkimas ir naudojimas

Hialurono rūgštis dažnai įtraukiama į tokių odos priežiūros priemonių, kaip valikliai, serumai, kaukės, paakių kremai ar drėkinamieji kremai, sudėtį. Vis dėlto, prie įsigyjant hialurono rūgšties turinčią odos priežiūros priemonę, visų pirma rekomenduojama įvertinti šiuos dalykus:

  • Įsitikinkite, ar nėra alergenų. Greičiausiai jau žinote bent dalį medžiagų, kurioms esate alergiški ar kurios paprastai dirgina jūsų odą. Ieškodami odos priežiūros priemonių, būtinai atkreipkite dėmesį į tai, ar jų sudėtyje nėra tokių alergenų.
  • Atsižvelkite į molekulinę masę. Tai gali padėti nustatyti produkto veiksmingumą. Jei hialurono rūgšties koncentracija yra 1–2 %, ji lengvai prasiskverbs į išorinius ir gilesnius odos sluoksnius, užtikrindama optimalų drėkinimą.
  • Ieškokite produktų, kurių sudėtyje yra vitamino C. Naudinga ieškoti odos priežiūros priemonės, kurioje hialurono rūgštis derinama kartu su vitaminu C. Tai yra dvi mūsų odai ypatingai didelę naudą turinčios veikliosios medžiagos, kurių duetas veikia ypač efektyviai.
  • Nebijokite sudėtyje esančio vandens. Daugelis mano, kad jei hialurono rūgšties turinčio produkto sudėtyje vanduo yra nurodytas kaip pirmasis ingredientas, toks produktas nebus veiksmingas. Tačiau būtent vanduo skatina hialurono rūgšties veiksmingumą, padėdamas jai lengviau įsiskverbti į odą.
  • Nesirinkite alkoholio turinčių produktų. Jei pasirinkto produkto sudėtyje bus alkoholio, jis gali neutralizuoti hialurono rūgšties drėkinamąjį poveikį, išsausinti odą ir sumažinti jos stangrumą. Geriau rinktis tokias odos priežiūros priemones, kurių sudėtyje nėra alkoholio.
  • Nesirinkite kvapiklių turinčių priemonių. Rinkitės priemones, kurių sudėtyje nėra kvapiųjų medžiagų, nes jos gali dirginti odą, sukelti bėrimus. Tai ypač aktualu jautrią odą turintiems žmonėms.

Hialurono rūgštis yra natūraliai mūsų organizme gaminama medžiaga. Vietiškai naudojama hialurono rūgštis pati savaime yra saugi visų tipų odai ir dažniausiai nesukelia jokių pašalinių reakcijų. Jei žmonės, naudojantys hialurono rūgšties turinčius produktus, teigia patyrę tam tikrą šalutinį poveikį, kaip antai odos dirginimas ar bėrimai, dažniausiai taip nutinka dėl kitų sudedamųjų dalių (pvz., tam tikrų konservantų), kuriems žmogus yra alergiškas.

Prieš naudojant bet kokią pasirinktą odos priežiūros priemonę, pirmiausia ją reikėtų išbandyti ant nedidelio odos plotelio ir įsitikinti, kad nei vienas produkto sudėtyje esantis ingredientas nesukelia šalutinio poveikio. Jei šalutinis poveikis neatsirado, produktą reikėtų naudoti taip, kaip rekomenduoja gamintojai.

Hialurono rūgštis jūsų kasdienėje odos priežiūroje

Dėka stiprių odą drėkinančių savybių, odos elastingumo, tonuso ir tekstūros gerinimo, veiksmingos kovos su odos senėjimu, natūralaus odos barjero sustiprinimo, spartesnio žaizdų gijimo ir daugybės kitų privalumų hialurono rūgšties turinčios odos priežiūros priemonės yra nepakeičiama ir būtina kasdienės grožio priežiūros rutinos sudedamoji dalis, kuri ilgainiui padeda pasiekti norimą rezultatą.

Produktai su hialurono rūgštimi