Veido odai svarbūs mineralai

Mineralai sudaro kiekvieną mūsų kūno ląstelę, kartu reguliuodami ir daugelį organizmo funkcijų, įskaitant imuninės sistemos ir sveikų kaulų palaikymą. Tinkamai subalansuota kasdienė mityba, kurioje yra daug šviežių ir ekologiškų daržovių bei vaisių, aukštos kokybės baltymų ir nepakeičiamųjų riebalų rūgščių gali padėti išsaugoti sveiką organizmą ir palaikyti puikią odos būklę.

Tačiau yra ne vienas veiksnys, įskaitant stresą ir nerimą, perdėtą cukraus ar alkoholio vartojimą ir kt., dėl kurio gali sutrikti mūsų organizme esančių mineralų pusiausvyra. Geriausia, jei būtinus mineralus gautume su vartojamu maistu, tačiau kartais gali prireikti ir maisto papildų, nepamirštant ir veido odos priežiūros priemonių, kurių sudėtyje yra odai svarbių mineralų.

Mineralai, kurių reikia mūsų veido odai

Nors mineralai yra labai svarbūs mūsų organizmo funkcijoms palaikyti, jie taip pat turi didžiulę reikšmę ir mūsų veido odai. Todėl svarbu žinoti, kokie mineralai mūsų odą gali paversti sveikesne ir gražesne.

Cinkas

Cinkas yra laikomas vienu iš svarbiausių mineralų, palaikančių mūsų veido odos sveikatą. Jis ypač svarbus sergant akne, kadangi geba valdyti odos riebalų gamybą ir kai kuriuos aknę sukeliančius hormonus, dalyvaudamas ir ląstelių apykaitoje bei imuninės sistemos veikloje. Cinkas taip pat padeda paspartinti odos gijimą po įvairių patirtų traumų ir gelbėja visoms mūsų organizmo imuninės sistemos dalims. Šis mineralas veikia kaip antioksidantas, todėl apsaugo nuo priešlaikinio odos senėjimo, mažina laisvųjų radikalų susidarymą, saugo fibroblastus ir odos riebalus.

Cinko yra tokiuose maisto produktuose kaip liesa mėsa, ryžiai, pupelės, žirniai, saulėgrąžų, moliūgų ir sezamo sėklos, grūdai, miežiai, rugiai, migdolai, graikiniai, lazdyno ir braziliški riešutai, anakardžiai, austrės, alyvuogės, jūros daržovės, sojų produktai.

Selenas

Selenas yra labai svarbus mūsų veido odos sveikatai. Šis mineralas padidina ir palaiko veido odos elastingumą bei veikia kaip stiprus antioksidantas, kuris geba apsaugoti ir kitus antioksidantus, įskaitant vitaminą E. Jis veikia fermentą glutationo peroksidazę, kuris yra labai svarbus užkertant kelią aknei būdingiems uždegimams. Be to, yra mokslinių įrodymų, jog selenas gali būti naudingas ir saugant nuo odos vėžio, kadangi geba veiksmingai apsaugoti nuo kenksmingų UV saulės spindulių daromos žalos.

Seleno yra tokiuose maisto produktuose kaip vištiena, kalakutiena, sardinės, paltusas, braziliški riešutai.

Magnis

Magnis labai svarbus mūsų odai, o jo trūkumas gali paspartinti veido odos senėjimą. Jei magnio yra naudojamose veido odos priežiūros priemonėse, jis gali padėti pagerinti ir išlaikyti veido odos elastingumą.

Magnio yra ruduosiuose ryžiuose, kviečių gemaluose, miežiuose, grikiuose, inkstuose, špinatuose, burokėliuose, lęšiuose, pupelėse, datulėse, graikiniuose, pekano, lazdyno ir braziliškuose riešutuose, migdoluose, kaštonuose, kokosuose.

Varis

Varis padeda paskatinti kolageno ir elastino gamybą, todėl oda tampa elastingesnė ir tvirtesnė. Šis mineralas dalyvauja daugelyje fermentinių procesų, skatinančių odos sveikatą. Varis, veikdamas kartu su cinku ir vitaminais, padeda susidaryti elastinui, palaikančiam odos elastingumą. Jis padeda sustiprinti ir antioksidantų, pvz., seleno, apsaugančių odą nuo oksidacinės pažaidos, funkciją, taip pat yra svarbus paverčiant aminorūgštį tiroziną ir paskatinant geresnį odos pigmentą. Cinkas veikia ir priešuždegimiškai.

Vario yra neskaldytuose grūduose, tamsiai žaliose lapinėse daržovėse, ankštinėse daržovėse, avokaduose, grybuose, austrėse ir kituose vėžiagyviuose, riešutuose (pvz., graikiniuose, lazdyno, pekano ir braziliškuose riešutuose, pistacijose) ir sėklose (pvz., saulėgrąžų ir sezamo sėklose), sojos pupelėse, grybuose, kokosuose.

Silicis

Silicis, kuris yra mikroelementas, padeda sustiprinti mūsų organizmo jungiamuosius audinius. Tai reiškia, kad jis gelbėja raumenims, raiščiams, sausgyslėms, kremzlėms, kaulams, plaukams ir nagams. Tačiau silicis taip pat padeda palaikyti ir gerą veido odos būklę, o jo trūkumas gali nulemti veido odos elastingumo sumažėjimą, lėtesnį odos žaizdų gijimą ir priešlaikinį senėjimą. Siekiant geriausio rezultato, silicio dioksidą vertėtų derinti kartu su cinku, tokiu būdu gerokai paspartinant odos žaizdų gijimą ir pagerinant bendrą odos sveikatą.

Silicio yra avižiniuose dribsniuose, agurkuose, pomidoruose, morkose, svogūnuose, baltagūžiuose kopūstuose, ridikėliuose, bananuose, žemuogėse, vyšniose, ropėse, saulėgrąžų sėklose, razinose.

Kalis

Kalis yra labai svarbus vandens kiekio mūsų organizmo ląstelėse reguliavimui, todėl jei organizmui trūksta šio mineralo, galima susidurti su padidėjusiu odos sausumu bei įvairiais kitais veido odos sutrikimais. Be to, kalis turi elektros krūvį (jis yra elektrolitas), kuris yra būtinas, kad ląstelės tinkamai funkcionuotų. Nors paprastai mūsų organizmui reikalingą kalio kiekį gauname su kasdien vartojamais maisto produktais, dėl kai kurių veiksnių netekus daug skysčių, gali prireikti elektrolitų papildymo. Taigi, puoselėjant savo veido odą, labai svarbu pasirūpinti, kad organizmas gautų pakankamą kalio kiekį, tokiu būdu palaikant bendrą odos sveikatą.

Kalio yra piene, bananuose, lęšiuose, lima pupelėse, kiviuose, apelsinuose, sėlenose.

Kalcis

Sveiki dantys ir kaulai yra neįsivaizduojami be pakankamo kalcio kiekio, kurio mūsų organizme yra gerokai daugiau nei kitų mineralų, tačiau šis mineralas yra ne ką mažiau svarbus ir mūsų veido odos sveikatai palaikyti. Kalcis yra labai svarbus palaikant tiek odos, tiek ir viso kūno ląstelių bei audinių elastingumą ir stangrumą. Kai mūsų organizmui trūksta kalcio, veido oda tampa plonesnė ir trapesnė. Šio mineralo pagalba galima sumažinti ir aknės atsiradimo riziką. Todėl sveikai veido odos būklei palaikyti kalcis yra būtinas mineralas.

Kalcio yra tokiuose maisto produktuose kaip lapiniai žalumynai, riešutai, įskaitant lazdyno riešutus, pistacijas ir migdolus, pieno produktai, lapiniai, gūžiniai ir jūros kopūstai, avinžirniai, pupelės, petražolės, sezamo sėklos, griežčiai, sardinės.

Visi išvardinti mineralai yra labai svarbūs mūsų veido odos sveikatai ir įvairioms organizmo funkcijoms palaikyti, todėl būtina pasirūpinti pakankamu jų kiekiu. Tačiau ne ką mažiau svarbu pakoreguoti ir savo kasdienius mitybos įpročius, stengiantis atsisakyti įvairių mineralų atsargas organizme mažinančių maisto produktų ir gėrimų, tarp kurių neabejotinai patenka cukrus, alkoholis ir saldūs gėrimai, perdirbtas maistas ir transriebalai.

Subalansuota mityba, kurią sudaro pakankamai šviežių ir ekologiškų maisto produktų, savo sudėtyje turinčių odai būtinų mineralų, padės reikšmingai pagerinti veido odos būklę ir sveikatą, suteikiant jai lygesnę ir jaunatviškesnę išvaizdą.

Žodis pabaigai

Svarbu pasirūpinti, kad kasdien mūsų organizmas gautų pakankamą jam būtinų mineralų kiekį, tokiu būdu užtikrinant tinkamą organizmo funkcionavimą ir puikią odos būklę. Tačiau ne visuomet tai pasiekti pavyksta kasdienės mitybos pagalba. Tokiais atvejais gali pagelbėti ne tik maisto papildai, tačiau ir veido odos priežiūros priemonės, kurių ingredientų sąraše, be kita ko, yra ir odai būtinų mineralų, įskaitant jau išvardintus cinką, varį, kalcį, kalį, seleną ir silicį.

Mineralinės medžiagos, kurias naudojame vietiškai, gali padėti sulaukti daug greitesnių rezultatų. Todėl svarbu atsižvelgti į savo dabartinę veido odos priežiūrą, kartu į ją įtraukiant produktus, savo sudėtyje turinčius pagrindinių mineralų, kurie yra labai svarbūs veido odos sveikatai.