Tokoferolis ir tokoferilo acetatas – odos priežiūrai naudinga vitamino E forma

Tokoferilo acetatas (angl. Tocopheryl acetate) yra specifinė vitamino E forma. Jis priklauso organinių cheminių junginių, vadinamų tokoferoliais, grupei. Tokoferilo acetatą sudaro tokoferilas (natūralios kilmės grynoji vitamino E forma) ir acto rūgštis, todėl jis yra sintetinis junginys, gaminamas iš acto rūgšties ir tokoferolio esterio, ir paprastai naudojamas papildų, makiažo ir odos priežiūros priemonių gamyboje, nes, lyginant su įprastu vitaminu E, yra stabilesnis, ilgiau išlieka ir apsaugo aliejus bei ingredientus nuo išblukimo.

Gamtoje vitaminas E yra tokoferilo arba tokotrienolio pavidalu, kurių kiekvienas yra alfa, beta, gama ir delta formų, iš kurių alfa-tokoferilas yra aktyviausia vitamino E forma žmogui ir vienintelė vitamino E atmaina, naudojama vitamino E trūkumui gydyti.

Tokoferilo acetatas, kuris yra vandenyje tirpus antioksidantas ir vienas iš stipriausių antioksidacinių tokoferolių, pasižyminčių ir stipriu prieuždegiminiu poveikiu, taip pat yra žinomas kaip tokoferilacetatas alfa-tokoferilacetatas (ATA), vitamino E acetatas, A-tokoferolis, alfa-tokoferolis ir D-alfa-tokoferolis.

Dėl savo antioksidacinio poveikio, tokoferilo acetatas padeda kovoti su laisvųjų radikalų, susidarančių dėl įvairių vidinių (pvz., kai organizmas skaido riebalus energijai gauti) ir išorinių veiksnių (tokių kaip UV spinduliai, oro tarša, cigarečių dūmai ir kt.) daroma žala, veiksmingai apsaugant ląsteles ir DNR nuo pažeidimų bei palaikant ląstelių funkciją bei odos sveikatą. Jis taip pat padeda palaikyti imuninę sistemą, skatina odos gijimą, suteikia drėgmės, stiprina odos apsauginį barjerą, apsaugant nuo drėgmės praradimo, mažina senėjimo požymius ir dažnai naudojamas kaip priemonė randams bei strijoms mažinti.

Ir tai nėra vieninteliai tokoferilo acetato privalumai mūsų odai. Jis yra labai universalus ir naudingas ingredientas, kurį šiandien galime rasti įvairiuose produktuose – nuo makiažo ir plaukų iki odos priežiūros priemonių. Todėl labai naudinga išsamiau susipažinti su tokoferilo acetato privalumais mūsų odai.

Tokoferilo acetato nauda mūsų odai

Nors tokoferilo acetatas yra naudingas ne tik mūsų odai, būtent oda yra viena iš sričių, kurioje geriausiai atsiskleidžia jo veiksmingumas ir nauda. Norint patobulinti savo kasdienę veido odos priežiūrą, pravartu žinoti, kaip tokoferilo acetatas gali pasitarnauti jūsų veido odai.

Drėkina odą ir padeda gydyti odos ligas

Viena svarbiausių tokoferilo acetato savybių yra gebėjimas drėkinti, kondicionuoti odą ir stiprinti jos apsauginį barjerą. Šis odos priežiūros priemonėse dažnai naudojamas ingredientas dėka savo stiprių drėkinamųjų savybių gali padėti sumažinti odos sausumą, paraudimą ir pleiskanojimą. Dėl šių privalumų jis dažnai naudojamas ir nemaloniems su egzema bei psoriaze susijusiems simptomams palengvinti.

Ieškant veiksmingo odą sudrėkinti padedančio sprendimo, į savo veido odos priežiūrą galima įtraukti lengvos tekstūros drėkinantį keramidų veido kremą su hialurono rūgštimi ir skvalanu, kurio sudėtyje taip pat yra ir tokoferilo acetatas, efektyviai drėkinantis ir kondicionuojantis odą, padedantis išvengti oksidacijos ir stabdantis deguonies sukeliamas reakcijas. Veido kremo veikliosios medžiagos kartu padeda atkurti odos struktūrą, atstato odos drėgmės balansą, sustiprina jos apsauginį barjerą, didina elastingumą ir ramina odą.

Kovoja su odos senėjimu

Tokoferilo acetatas pasižymi labai dideliu antioksidantų kiekiu, o tai ypač naudinga stabdant raukšlių formavimąsi ir mažinant su tarša susijusią laisvųjų radikalų daromą žalą. Dėl savo galingų antioksidacinių savybių jis yra populiari uždegimus ir paraudimus malšinanti veido odos priežiūros priemonių sudedamoji dalis. Vietiškai naudojamos odos priežiūros priemonės, kurių sudėtyje yra tokoferolio, padeda efektyviai kovoti su amžiaus pokyčiais odoje, sumažina oksidaciją odos ląstelėse, drėkina, stangrina odą ir daro ją elastingesnę.

Norint lengviau užkirsti kelią pirmiesiems senėjimo požymiams paakių srityje, puikiai tinka šilkinės tekstūros drėkinantis keramidų paakių kremas su bakučioliu, hialurono rūgštimi, vitaminais B3, B5, mango ir taukmedžio sviestais, bisabololiu, arbatos ir portulakos ekstraktais, tokoferoliu bei kitais natūraliais ingredientais, nes jis atstato odos drėgmės balansą, kovoja su odos senėjimu, intensyviai drėkina, apsaugo paakių odą nuo skysčių praradimo, pagerina odos elastingumą, struktūrą ir sumažina mimikos raukšles.

Odos senėjimo stabdymui galima naudoti ir skvalano aliejinį serumą su bakučioliu ir vitaminu C bei E, savo sudėtyje turintį ir tokoferolį, puikiai kovojantį su odos senėjimo požymiais. Serumo pagalba taip pat galėsite paskatinti kolageno gamybą, padidinti odos elastingumą, sumažinti pigmentaciją, pagerinti odos tekstūrą, suminkštinti odą ir sumažinti smulkias raukšleles.

Siekiant padidinti odos stangrumą, naudinga į savo kasdienę veido odos priežiūrą įtraukti odą stangrinantį peptidų kremą su aminorūgštimis, vitaminu E, F, B5, Omega 3, 9 riebiosiomis rūgštimis, alavijų ir kininių simondsijų sėklų aliejumi, tokoferoliu ir kt. Veiksmingos veido kremo formulės pagalba lengviau išsaugosite gražią odą, sustiprinsite odos lipidinį barjerą, padidinsite odos stangrumą, paskatinsite kolageno sintezę ir atstatysite viršutinį odos sluoksnį, o tokoferolio dėka efektyviai kovosite su odos pokyčiais, susijusiais su senėjimu, o taip pat padėsite odai apsisaugoti nuo žalingo saulės spindulių poveikio, kuris gali paspartinti odos senėjimą ir būti kitų rimtų odos problemų priežastimi.

Mažina odos hiperpigmentaciją

Didelis saulės poveikis, hormonai, randai ir kiti veiksniai dažnai sukelia hiperpigmentacijos problemą. Atlikti tyrimai parodė, kad tokoferolis gali padėti nuo hiperpigmentacijos, naudojant vietinio poveikio odos priežiūros priemones, derinamas kartu su vitaminu C.

Jei pastebėjote odoje pigmentinių dėmių, kurios labai išryškėja paakių srityje, galite naudoti šviesinantį vitamino C paakių kremą su kofeinu ir peptidais, kuriame be kita ko yra kofermentas Q10, azijinės centelės ir žaliosios arbatos ekstraktas bei tokoferilo acetatas. Visi šie ingredientai, veikdami kartu, padeda sumažinti pigmentines dėmes ir pašviesina patamsėjusius paakius, o taip pat mažina patinimus, nuovargio požymius, raukšles, drėkina ir nuramina odą, skatina kolageno sintezę, didina odos stangrumą ir audinių tankį bei saugo nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.

Tuo tarpu veido odai skaistinti galima pasitelkti odos nedirginantį stabilios formos 10 % vitamino C serumą su ferulo rūgštimi, vitaminu E, tokoferoliu ir kitais naudingais ingredientais, kurie stabdo ir sulėtina odos senėjimo procesus, padidina odos elastingumą, stangrumą, sustiprina kapiliarų sieneles, šviesina pigmentines dėmes, sumažina raukšlių gylį ir odos netolygumus bei apsaugo odą nuo įvairių neigiamų aplinkos veiksnių.

Žodis pabaigai

Žinoma, prieš naudojant kiekvieną naują veido odos priežiūros priemonę, kurią norite įtraukti į savo kasdienes odos priežiūros procedūras, visų pirma turėtumėte išbandyti ant nedidelio odos plotelio, kad įsitikintumėte, ar produkte esančios sudedamosios dalys nekelia alerginės reakcijos. Formuojant veido odos priežiūrą ir siekiant į ją įtraukti efektyvius produktus, taip pat svarbu juos pasirinkti atsižvelgiant į savo odos tipą ir problematiką.

Tokoferilo acetatas yra vienas iš dažniausiai odos priežiūros priemonėse naudojamų ingredientų, kuris, derinamas su kitomis odą maitinančiomis, atstatančiomis ir apsaugančiomis natūraliomis medžiagomis, gali tapti labai naudinga kasdienės odos priežiūros sudedamąja dalimi, be kita ko padedančia sulėtinti odos senėjimo procesus, apsaugančia nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, mažinančia odos spalvos pakitimus ir veiksmingai drėkinančia odą.