Skvalanas – natūralus kiekvienam odos tipui tinkantis aliejus

Mūsų odoje yra labai daug medžiagų, kurios turi tiesioginį poveikį odos sveikatai, drėkinimui ir jaunatviškai išvaizdai. Viena iš tokių medžiagų yra skvalenas – epidermyje esantis natūralus aliejus, kuris sudaro 10-12 % odos riebalų ir veikia kaip natūralus antioksidantas, padedantis išsaugoti jaunatvišką odos išvaizdą, išlaikantis elastingumą ir optimalų drėgmės kiekį odoje. Tačiau bėgant metams natūrali skvaleno gamyba odoje mažėja.

Šis ingredientas būna dviejų formų – skvalenas ir skvalanas. Skvaleno pagrindinis šaltinis yra ryklių kepenys, o skvalanas daugiausiai gaunamas iš augalinių šaltinių, pvz., alyvuogių, ryžių sėlenų, cukranendrių, kviečių gemalų aliejaus ir kt. Todėl, prieš pasirenkant odos priežiūros priemonę su skvalanu, vertėtų išsiaiškinti, kaip jis buvo gautas. Kadangi skvalanas yra labai svarbus mūsų odai ir neretai randamas odos priežiūros priemonių sudėtyje, naudinga susipažinti su jo privalumais ir naudojimo ypatumais.

Skvalano nauda odai

Skvalanas yra labai veiksmingas natūralus antioksidantas, padedantis sumažinti raukšlių atsiradimą, drėkinantis odą, mažinantis odos pigmentaciją, kovojantis su laisvaisiais radikalais, gerinantis odos tekstūrą, saugantis nuo UV spindulių daromos žalos ir netgi veikiantis kaip detoksikuojanti priemonė.

  • Mažina odos raukšles ir gerina odos tekstūrą. Skvalanas padeda odai atrodyti jaunatviškesnei, mažindamas odos raukšles, saugodamas nuo jų atsiradimo ir gerindamas odos tekstūrą. Šis natūralus antioksidantas veiksmingai kovoja su odos pažeidimais ir laisvaisiais radikalais, kurie pagreitina odos senėjimo procesus. Dėl skvalano drėkinamųjų, antioksidacinių ir kolageno gamybą skatinančių savybių gerėja odos tekstūra – ji tampa skaistesnė, lygesnė ir stangresnė.
  • Veiksmingai drėkina odą. Skvalanas veikia ir kaip veiksmingas odos drėkiklis, kurio dėka didėja odos elastingumas ir išlaikomas optimalus drėgmės kiekis. Todėl oda darosi sveikesnė ir atrodo gyvybingesnė.
  • Padeda kontroliuoti odos riebumą. Skvalanas gali padėti kontroliuoti natūralius odos riebalus, nes juos puikiai imituoja. Kadangi oda skvalaną atpažįsta kaip natūralų aliejų, ji pradeda jo gaminti mažiau, todėl normalizuojama riebalų gamyba, o tai ypač naudinga riebiai ar į aknę linkusiai odai.
  • Nuramina odą ir apsaugo nuo sudirgimo. Šis odos priežiūros priemonėse dažnai sutinkamas ingredientas taip pat geba nuraminti odą, padeda išvengti sudirgimo ir nuramina sudirgusią odą.
  • Padeda kovoti su odos pigmentacija. Kadangi skvalanas yra stiprus antioksidantas, jis gali pagerinti ir mūsų odos atspalvį, pašviesindamas tamsias odos dėmeles. Sumažinus odos pigmentaciją ir suvienodinant veido spalvą pagyvėja ir bendra odos išvaizda.
  • Gydo įvairias uždegimines odos problemas. Skvalanas, kuris pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, kartu drėkindamas odą, gali padėti gydyti įvairias uždegimines odos problemas, pvz., egzemą, psoriazę, uždegiminius spuogus, rožinę, dermatitą ir kt.
  • Padeda sumažinti odos paraudimus. Remiantis atliktų tyrimų duomenimis, skvalanas švelniai veikia odą ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, t.y. gali sumažinti odos paraudimą ir patinimą. Todėl jo pagalba veiksmingai atstatomas tinkamas ir tolygus odos atspalvis.
  • Skvalanas yra nekomedogeniškas. Kadangi ši medžiaga yra lengva ir nekomedogeninė, t.y. neužkemšanti porų, ji puikiai tinka visų tipų odai – ypač, jei iki tol naudotos odos priežiūros priemonės odai buvo per riebios ar per sunkios.

Kam naudingas skvalanas?

Jau sužinojote, kas skvalanas yra puikus odos drėkiklis, natūralus minkštiklis, odos tekstūrą gerinantis ir raukšles mažinantis bei daugiau jaunatviškumo odai suteikiantis odos priežiūros priemonių ingredientas, kuris yra tinkamas kiekvienam odos tipui.

  • Riebi oda. Kadangi skvalanas gali veiksmingai subalansuoti riebalus odoje, jis tampa puikiu pasirinkimu riebios odos priežiūroje. Jis tarytum apgauna odą, imituodamas natūralius riebalus, todėl pati oda jų ima gaminti mažiau. Be to, jis yra nekomedogeniškas, neužkemša odos porų, padeda jas sumažinti ir prisideda prie odos išvaizdos atnaujinimo.
  • Sausa oda. Skvalanas odos riebalų balansavimo procese padeda ne tik riebią, bet ir sausą odą turintiems žmonėms. Jis geba sulaikyti drėgmę odoje, tokiu būdu užtikrindamas optimalią odos drėgmę ir elastingumą, kas yra ypatingai svarbu sausai odai.
  • Jautri oda. Natūralių aliejų imitavimas ir švelnus veikimas skvalaną paverčia labai puikiu odos priežiūros priemonių ingredientu jautriai odai, kuris taip pat geba lengviau nuraminti odą, mažina juntamą diskomfortą, paraudimus ir sudirgimus.
  • Mišri oda. Skvalaną galima naudoti ir mišrios odos priežiūroje, nes jis geba tinkamai subalansuoti riebalus odoje – padidinti arba pamažinti riebalų kiekį konkrečiose odos vietose, palaikydamas nuolatinę riebalų pusiausvyrą.

Nors skvalanas yra saugus pasirinkimas bet kurio tipo odai, prieš įtraukiant naują produktą į savo kasdienę odos priežiūrą, visų pirma jį reikėtų išbandyti, kad išsiaiškintumėte, kaip oda į jį reaguoja.

Kaip naudoti skvalaną odos priežiūroje?

Skvalaną patariama naudoti ant veido kaip vieną iš kasdienės odos priežiūros ingredientų. Visų pirma, odą reikia kruopščiai nuvalyti naudojant natūralų veido odos prausiklį, pašalinant nuo jos visus nešvarumus, o tada tepti toniką. Paskui rekomenduojama naudoti serumą, drėkinantį kremą, kurio sudėtyje yra skvalano, ir galiausiai – apsauginį kremą nuo saulės (ryte).

Naudojant drėkinantį keramidų kremą su hialurono rūgštimi ir skvalanu, galima lengviau atstatyti optimalų odos drėgmės balansą, atkurti odos struktūrą ir sustiprinti apsauginį barjerą. Drėkinamajame kreme esančių ingredientų, tokių kaip augalinis skvalanas, hialurono rūgštis, pantenolis, keramidai ir taukmedžio sviestas, pagalba drėkinami gilieji odos sluoksniai, oda maitinama, palaikomas natūralus odos drėgmės balansas, oda nuraminama ir tampa elastingesnė.

Tuo tarpu, jei atliekate vakarinę odos priežiūros procedūrą, vakare į švariai nuvalytą veido odą galite švelniai įmasažuoti odos senėjimą stabdantį vitamino A aliejų su bakučioliu, skvalanu ir vitaminu C bei E. Šis skvalano aliejinis serumas veiksmingai užkerta kelią odos senėjimo požymiams, skatina kolageno gamybą, mažina pigmentaciją, didina odos elastingumą, gerina odos tekstūrą ir saugo nuo žalingo aplinkos poveikio.

Taip pat nepamirškite 1-2 kartus per savaitę naudoti ir odos šveitiklį, kuris padeda pašalinti negyvas odos ląsteles. Nors skvalanas ir neužkemša porų, negyvos odos ląstelės, natūralūs odos aliejai ir bakterijos gali jas užkimšti, todėl odos priežiūros procese būtinai turėtų būti reguliariai naudojamas švelnus odos valiklis ir odos šveitiklis.

Nors skvalanas tinka visų tipų odai ir yra saugus, pirmą kartą naudojant naują odos priežiūros priemonę, reikia ją išbandyti ant nedidelio odos plotelio, pvz., vidinės rankos dalies, ir tokiu būdu patikrinti, ar produktas nesukelia alergijos ir odos paraudimo, patinimo, niežulio ar kitokio nepageidaujamo poveikio. Žinoma, renkantis skvalano turinčias odos priežiūros priemones, svarbu, kad skvalantas būtų augalinės kilmės, t.y., saugus naudoti ir ekologiškas.

Pabaigai

Kadangi skvalanas geba imituoti natūralius odos riebalus ir tinka visų tipų odai, jis yra veiksminga natūrali priemonė, kuri padeda užtikrinti sveiką, elastingą, sudrėkintą, švytinčią ir jaunatvišką odą. Ilgainiui skvalano gamyba mūsų organizme mažėja, todėl odos priežiūros priemonės, kurių sudėtyje yra skvalano ir kitų mūsų odai būtinų medžiagų, gali būti labai naudingomis kasdienių odos priežiūros procedūrų sudedamosiomis dalimis.

Produktai su skvalanu