Bentonito molis: kodėl jis naudingas veido odai

Bentonito molis (angl. Bentonite Clay) pasižymi stipriomis valomosiomis savybėmis, jo sudėtyje yra ypač daug įvairių mineralų, tarp kurių natris, magnis, kalcis, geležis ir varis, be kita ko, veiksmingai stangrina odą ir gerina jos kraujotaką. Taigi, odos priežiūros priemonės, kurių sudėtyje yra bentonito molio, gali būti labai naudinga kasdienės odos priežiūros proceso dalis, kuri subalansuoja, išvalo odą ir daro ją skaistesnę.

Kas yra bentonito molis?

Bentonito molis (kitaip dar vadinamas kalcio bentonito moliu), yra gaunamas iš vulkaninių pelenų, o didžiausias iki šiol žinomas bentonito molio šaltinis yra ugnikalnis Fort Bentone, Montanos valstijoje, JAV. Būtent iš šios pasaulio vietos ir kilo bentonito molio pavadinimas. Tačiau iš tikrųjų bentonito molis pirmą kartą buvo atrastas ne JAV, o vakarų Europoje – centrinėje Prancūzijoje, Montmorijone, ir dėl savo stiprių gydomųjų savybių jau ne vieną šimtmetį yra plačiai naudojamas.

Bentonito molis yra ekonomiškas, nors, lyginant su kai kuriomis kitomis odos priežiūroje naudojamomis molio rūšimis, jis išsiskiria žymiai intensyvesniu poveikiu odai. Be to, dėl savo pH lygio jis yra labiau bazinis ir gali padėti lengviau atverti odos poras ir įsisavinti daugiau produkto.

Bentonito molio nauda veido odai

Bentonito molis pasižymi labai stipriomis riebalų absorbcijos savybėmis – manoma, kad šios rūšies molis gali sugerti daugiau nei jo paties kūno masė vandenyje. Jis geba veiksmingai pašalinti riebalus nuo odos paviršiaus, padeda detoksikuoti odą, pasižymi antibakterinėmis savybėmis, sumažina uždegimų riziką ir bei palaiko bendrą odos būklę ir sveikatą. Ir tai nėra vienintelės priežastys, dėl kurių rekomenduojama ir verta naudoti bentonito molį.

Toksinų pašalinimas iš odos

Bentonito molis iš odos geba absorbuoti įvairius toksinus, riebalus ir bakterijas. Jis padeda sumažinti neigiamą toksinų poveikį mūsų organizmui. Šis molis turi neigiamai įkrautas molekules, o tai reiškia, kad jos ieško kitų priešingai įkrautų molekulių, kad tokiu būdu pasidarytų „pilnos“. Taigi, jis puikiai sugeria teigiamai įkrautus mineralus, pvz., natrį, magnį ir kalį.

Be to, bentonito modelis labai veiksmingai sugeria ir drėgmę. Ir šiuo atveju jis pasižymi dvikrypčiu efektu, tai yra ištraukia ir pašalina iš odos blogąsias medžiagas ir papildo odą gerosiomis medžiagomis. Todėl bentonito molis gali būti naudojamas ir veido odos detoksikacijai. Kai odos ląstelės išsivalo, oda iš karto geriau aprūpinama deguonimi ir maistingosiomis medžiagomis, kurios patenka į odos poras ir daro odą sveikesnę, stangresnę ir skaistesnę.

Odos valymas ir šveitimas

Bentonito molis labai veiksmingai ir gerai išvalo odos poras ir pašalina nuo odos visus nešvarumus, sebumo perteklių bei susikaupusias negyvas odos ląsteles. Aknės protrūkiai dažnai kyla tais atvejais, kai odoje esančios riebalinės liaukos labai intensyviai gamina riebalus. Tuo tarpu bentonito molis prisijungia prie porose esančių toksinų ir bakterijų, jas pašalindamas ir tokiu būdu apsaugo odą nuo aknės. Be to, kadangi šis molis geba subalansuoti cheminę toksinų ir maistingų medžiagų sudėtį mūsų odoje, poros išlieka atviros, todėl natūraliai apdorojami odos paviršiuje esantys riebalai ir odos poros gali lengvai kvėpuoti.

Porų mažinimas

Odos porų užsikimšimai, kuriuos sukelia susikaupę nešvarumai ir riebalų perteklius, gali skatinti ne tik spuogų atsiradimą, bet ir odos porų išsiplėtimą. Tačiau, jei odos poros bus švarios ir susitraukusios iki normalaus dydžio, nešvarumai ir bakterijos jose nesikaups ir nesidaugins, todėl nesusiformuos spuogai, kurie galiausiai pažeistų odą ir paliktų randus. Bentonito molio naudojimas gali padėti išvalyti poras ir jas sumažinti.

Aknės mažinimas

Kadangi bentonito molis pasižymi adsorbcinėmis savybėmis, jis gali veiksmingai pagelbėti prižiūrint riebią odą, sugerdamas papildomus odos riebalus ir neleisdamas nešvarumams, bakterijoms ir mikrobams laikytis odos paviršiuje. Dėl šios priežasties jis padeda lengviau išvengti aknės protrūkių bei uždegimų, ir kartu nuraminti odą.

Odos ląstelių atnaujinimas

Dėl negyvų odos ląstelių kaupimosi ir neigiamų išorinių bei vidinių veiksnių odos ląstelėms būna sunkiau atsinaujinti. Norint lengviau išspręsti šią problemą, į savo odos priežiūrą galima įtraukti bentonito molį. Taip bus galima lengviau pašalinti negyvas odos ląsteles ir išlyginti odos tekstūrą bei tonusą, subalansuojant veido odą ir efektyviai skatinant odos ląstelių regeneraciją.

Odos švelninimas ir išlyginimas

Bentonito molyje yra silicio dioksido, kuris stiprina mūsų kūno jungiamuosius audinius, todėl jo pagalba galima lengviau pasiekti lygią, švelnią ir šilkinę odą. Be to, silicio dioksidas taip pat yra ir labai stiprus deguonies pernešėjas, todėl oda tampa daug geriau sudrėkinta ir atrodo gerokai elastingesnė. Kadangi deguonies pagalba geriau pernešamas ir kraujas, odos spalva išsilygina ir pasidaro sodresnė, o dėl geresnio aprūpinimo maistingosiomis medžiagomis – oda būna ir sveikesnė.

Apsauga nuo saulės

Bentonito molio dėka galima odą apsaugoti ir nuo kenksmingų ultravioletinių (UV) saulės spindulių – tiek nuo UVA, tiek ir nuo UVB spinduliuotės. Todėl šio molio įtraukimas į veido odos priežiūrą gali pasitarnauti ir mažinant UV spindulių daromą žalą odai.

Odos atjauninimas ir gydymas

Bentonito molio pagalba galima veiksmingai gydyti pažeistus odos audinius ir atjauninti odos ląsteles. Jis padeda užkirsti kelia raukšlių formavimuisi ir kitų ankstyvo odos senėjimo požymių atsiradimui, kartu padėdamas odai lengviau išlaikyti stangrumą. Be to, dėka jame esančių vitaminų ir mineralų, naudojamas vietiškai jis gali padėti ir sprendžiant nedidelius odos sudirgimus, malšinant vabzdžių įkandimus, mažinant odos dėmes, paraudimus ir sausumą.

Tolygus odos atspalvis

Bentonito molis ne tik valo poras, tačiau, šveičiant juo veido odą, taip pat galima sumažinti ir tamsias odos dėmeles bei randus, sugrąžinant odai jos natūralų pirminį atspalvį ir pašviesinant odą.

Vulkaninės kilmės molinės kaukės naudojimas

Bentonito molio kaukę naudoti yra labai paprasta. Tačiau svarbu, kad prieš naudojant kaukę, būtų labai kruopščiai nuvalyta veido oda, naudojant konkrečiam veido odos tipui pritaikytą odos prausiklį. Tokiu būdu, prieš naudojant veido kaukę, nuo odos paviršiaus pašalinsite nešvarumus, įskaitant ir makiažo likučius, bei negyvas odos ląsteles ir palengvinsite darbą vulkaninės kilmės molinei kaukei.

Nėra būtina kaskart bentonito molio kaukę tepti ant viso veido. Tai galima daryti ir tik ant tam tikrų veido odos sričių ir vietų, pvz., tik T zonoje, jei ji yra riebi. Molinę veido kaukę rekomenduojama naudoti 1-4 kartus per mėnesį ir laikyti ant veido odos tik tiek, kiek nurodyta jos naudojimo instrukcijoje, o paskui nuplauti kaukę šiltu vandeniu. Po to, kai kaukė bus nuplauta, galima pasitelkti serumą ir drėkinamąjį kremą.

Pabaigai

Bentonito molis pasižymi efektyviomis odą valančiomis savybėmis, yra veiksmingas šveitiklis, turi daug odai būtinų maitinamųjų medžiagų, minkština odą, suteikia jai daugiau stangrumo ir ją atjaunina, taip pat pagerina jos tekstūrą, suteikia tolygumo ir užtikrina veiksmingą papildomą apsaugą. Dėl visų šių teigiamų savybių bentonito molis yra itin svarbus gerai mūsų veido odos sveikatai ir išvaizdai.

Produktai su moliu