Kas sukelia veido odos raukšles

Veido odos raukšlės yra natūrali mūsų organizmo senėjimo proceso dalis. Tačiau kai kurie vidiniai ir išoriniai veiksniai gali paspartinti odos raukšlių atsiradimą ir padaryti jas labiau matomomis. Nors mūsų odos struktūra ir tekstūra daugiausia priklauso nuo genetinių veiksnių, vis dėlto, viena iš pagrindinių raukšlių atsiradimo priežasčių yra neigiamas saulės poveikis. Tačiau tai nėra vienintelė veido odos raukšlių atsiradimo priežastis. Todėl, jei jus vargina veido odos raukšlės, siūlome jums išsamiau susipažinti su pagrindinėmis jų atsiradimo priežastimis.

Raukšlių simptomai

Kai kurios veido odos raukšlės gali pavirsti giliomis įdubomis ar grioveliais. Jos gali būti labiausiai pastebimos aplink akis, burną ir kaklą. Nors raukšlės yra matomos ir ramybės būsenoje, jos ypatingai išryškėja judant veido raumenims. Pagrindiniai raukšlių simptomai yra smulkios linijos, smulkaus, vidutinio ar didelio gilumo grioveliai bei nusilpusi arba nestangri oda.

Kada pradeda ryškėti odos raukšlės?

Bėgant metams, veide ima ryškėti smulkios raukšlelės. Pirmosios raukšlės gali atsirasti vidutiniškai nuo 25 metų amžiaus. Tačiau pagrindinė amžiaus grupė, kai imama ieškoti priemonių, padedančių efektyviai kovoti su veido odos raukšlėmis, yra maždaug nuo 40 iki 55 metų. Sulaukus 65 metų, raukšlės tampa itin pastebimos.

Priežastys, lemiančios veido odos raukšlių atsiradimą

Veido odos raukšlių atsiradimo priežasčių yra daug, todėl apie kiekvieną iš jų naudinga pakalbėti plačiau.

Kenksmingi UV spinduliai

UV spinduliai yra viena iš pagrindinių veido odos raukšlių atsiradimo priežasčių. Kenksmingi ultravioletiniai spinduliai, nepamirštant ir soliariumų, kuriuose yra naudojamos UVA lempos, daro didelę žalą mūsų veido odai. Dažnas deginimasis saulėje ir nepakankama apsauga nuo kenksmingų UVA ir UVB spindulių reikšmingai prisideda prie gilių raukšlių susidarymo, ankstyvo odos senėjimo ir didina odos vėžio riziką.

Natūralus senėjimas

Raukšlės yra neatsiejamos nuo natūralių odos senėjimo procesų. Su amžiumi mūsų veido odos ląstelės dalijasi vis lėčiau, o vidurinysis odos sluoksnis (derma) ima plonėti. Šiame odos sluoksnyje yra kolageno ir elastino skaidulų tinklas, suteikiantis odai reikiamą atramą ir elastingumą. Kadangi, bėgant metams, šis kolageno ir elastino skaidulų tinklas atsipalaiduoja ir ima nykti, veido odos paviršiuje atsiranda įdubimų. Be to, odai senstant, prasčiau išsaugoma drėgmė, suprastėja riebalų išsiskyrimas ir oda lėčiau gyja. Visa tai skatina ir veido odos raukšlių formavimąsi.

Neigiami aplinkos veiksniai

Mus kasdien supančiame ore esantys teršalai, kurie patenka į odos poras, gali suardyti kolageną. Dažniausi aplinkos teršalai, kurie veikia mūsų veido odą, yra kietosios dalelės (ore esančių mikroskopinių kietųjų dalelių ir skysčių mišinys, kurį sudaro purvas, dulkės ir dūmai), suodžiai (anglies pagrindo mikroskopinė kieta medžiaga, susidaranti degimo procese) ir azoto dioksidas (aplinkoje esančios dujos).

Veido odos priežiūros planas

Su amžiumi veido oda išsausėja ir pasidaro jautresnė įvairiems dirgikliams. Tinkamas ir sistemingai įgyvendinamas veido odos priežiūros planas gali padėti išsaugoti sveiką, lygią ir jaunatviškai atrodančią veido odą.

Rūkymas

Rūkymas daro didžiulę žalą mūsų veido odai ir spartina odos senėjimo procesus. Be to, rūkantiems greičiau formuojasi raukšlės aplink burną. Dėl rūkymo oda greičiau išsausėja, praranda savo elastingumą, papilkėja, joje atsiranda daugiau matomų raukšlių.

Netinkama miego padėtis

Reguliariai miegant ant šono arba pilvo, veido oda greičiau raukšlėjasi. Tai reiškia, kad veido odos raukšlės formuojasi ne tik dėl vidinių odos tekstūros pokyčių, bet ir dėl išorinio spaudimo odai.

Veido išraiškos

Dažnai pasikartojantys mimikos judesiai, kurių metu susitraukia raumenys, gali nulemti ir veido odos raukšlių atsiradimą. Pavyzdžiui, dažnai šypsantis akių šonuose ir aplink burną atsiranda taip vadinamos „varnos pėdos“, o itin išraiškingai kalbantiems raukšlės formuojasi tarp antakių ir kaktoje.

Mityba ir fizinio aktyvumo lygis

Veido odos raukšlių atsiradimą gali paskatinti ir netinkama mityba bei nepakankamas fizinio aktyvumo lygis. Jei maitinamasi labai riebiu ir perdirbtu maistu, tai gali reikšmingai pakenkti odos struktūrai, jos spalvai ir net sukelti odos uždegimus.

Makiažo priemonės

Kai makiažo priemonės nepašalinamos nuo veido odos, jos gali užkimšti odos poras ir sutrikdyti mūsų organizmo natūralų gebėjimą gaminti kolageną. Tai reiškia, kad reguliariai nevalant makiažo, gali pagreitėti ankstyvo odos senėjimo procesai ir atsirasti daugiau raukšlių.

Laisvieji radikalai

Laisvieji radikalai yra nestabilios deguonies molekulės, keičiančios odos ląstelių genetiką, nulemiančios veido odos pažeidimus ir raukšlių atsiradimą. Juos dar labiau gali sustiprinti neigiami aplinkos veiksniai, įskaitant kenksmingus UV saulės spindulius, aplinkos oro taršą ir rūkymą.

Veido odos raukšlių prevencija

Susipažinus su pagrindiniais veido odos raukšlių atsiradimą lemiančiais veiksniais, vertėtų žinoti ir tai, kokių prevencinių priemonių galima imtis, kad būtų sumažintas raukšlių atsiradimas.

  • Saugokite veido odą nuo saulės. Siekiant sumažinti veido odos raukšlių atsiradimą, reikėtų riboti saulėje praleidžiamą laiką (ypač vidurdienį) ir kasdien dėvėti apsauginius drabužius bei akinius nuo saulės. Be to, nepriklausomai nuo metų laiko ir oro sąlygų, būtina naudoti ir apsauginį kremą nuo saulės, kad būtų sumažintas neigiamas UV spindulių poveikis odai. Apsauginio kremo nuo saulės SPF turėtų būti ne mažesnis kaip 30. Jį tepti reikėtų vidutiniškai kas dvi valandas.
  • Drėkinkite veido odą. Jei oda yra išsausėjusi, greičiau yra odos ląstelės, todėl veido odoje gali atsirasti ankstyvų raukšlių ir kitų su odos senėjimu susijusių pakitimų. Siekiant nuo to apsisaugoti, labai svarbu reguliariai drėkinti veido odą, naudojant drėkinamąjį veido kremą, kuris atstato apsauginį odos barjerą, padeda odoje išlaikyti drėgmę ir suteikia odai daugiau elastingumo, lygumo bei jaunatviškumo.
  • Valykite veido odą. Veido odą turėtumėte valyti du kartus per dieną, naudodami jūsų odos tipui pritaikytą švelnų valiklį. Labai svarbu valyti veido odą švelniai, jos per stipriai netrinant, nes tai gali ją sudirginti ir paspartinti odos senėjimo procesus.
  • Naudokite tinkamas veido odos priežiūros priemones. Norint sumažinti veido odos raukšles, hiperpigmentaciją ir odos šiurkštumą, naudinga naudoti vitaminą A, kuris padidina kolageno gamybą odoje. Taip pat vertėtų rinktis odos priežiūros produktus, kurių sudėtyje yra tokių veikliųjų medžiagų, kaip bakučiolis, alfa hidroksirūgštys, peptidai, kofermentas Q10, antioksidantai ir kt.
  • Venkite alkoholio. Alkoholis dehidratuoja mūsų veido odą, todėl, bėgant laikui, ji tampa lengviau pažeidžiama ir joje išryškėja odos senėjimo požymiai.
  • Meskite rūkyti. Nepaisant to, kiek metų rūkote, atsikratę šio žalingo įpročio, galite reikšmingai pagerinti ir savo veido odos spalvą bei tekstūrą ir išvengiant naujų raukšlių formavimosi bei sumažinti jau esamų raukšlių matomumą.
  • Sveikai maitinkitės. Sveika ir subalansuota mityba, kurioje yra gausu mūsų veido odai būtinų vitaminų ir mineralų, gali padėti apsaugoti odą ir sulėtinti jos senėjimo procesus. Be to, nereikėtų pamiršti vartoti pakankamai vandens. Venkite riebių ir daug pridėtinio cukraus turinčių maisto produktų, nes jie gali pažeisti veido odos kolageną ir paspartinant raukšlių susidarymą.

Žodis pabaigai

Nors veido odos raukšlės yra visiškai natūrali senėjimo proceso dalis, galima imtis įvairių priemonių, padedančių raukšlių susidarymą sulėtinti ir lengviau nuo jų apsisaugoti. Sveika gyvensena, žalingų įpročių atsisakymas, tinkama apsauga nuo saulės ir veiksmingas kasdienės veido odos priežiūros planas gali padėti lengviau pasiekti norimą rezultatą ir turėti sveiką ir bei jaunatviškai atrodančią veido odą.

Produktai su brandžiai odai