Kaip padidinti veido odos elastingumą

Veido odos senėjimo neišvengsime, bet sulėtinti šį procesą galime. Oda sensta dėl mūsų organizme vykstančių natūralių procesų, kurių metu, yrant elastinui, oda darosi suglebusi. Pasinaudojus specialiomis priemonėmis ir būdais, galima atkurti odos elastingumą ir kontroliuoti jo mažėjimą. Jei pastebėjote, kad jūsų veido oda praranda elastingumą ir svarstote, kaip to išvengti, siūlome plačiau apie tai paskaityti šiame straipsnyje.

Kas yra odos elastingumas?

Odos elastingumas – tai savybė, kurios dėka oda po išsitempimo gali vėl atšokti į ankstesnę padėtį. Odos elastingumą lemia skaidulinis baltymas elastinas, esantis odos dermos sluoksnyje. Elastino pagalba oda išlieka stangri, elastinga, lygi ir jaunatviška. Kai elastino sumažėja, oda darosi suglebusi, atsiranda daugiau raukšlių ir išryškėja įvairūs kiti odos senėjimo požymiai.

Kas lemia odos elastingumo praradimą?

Odos elastingumo praradimas vadinamas elastoze. Jauname amžiuje odoje yra daug kolageno ir elastino, todėl oda pasižymi tvirta struktūra ir gebėjimu išsitempti. Senstant, dėl organizme vykstančių hormoninių pokyčių, šių medžiagų mūsų odoje ima mažėti, taip pat sumažėja ir odos gebėjimas gyti, todėl sumažėja odos elastingumas. Prie to prisideda ir natūralių riebalų gamybos sumažėjimas, saulės sukeliamas oksidacinis stresas, aplinkos tarša, rūkymas, netinkama mityba ir miego trūkumas.

Kokiame amžiuje oda praranda elastingumą?

Kolageno gamyba pradeda mažėti maždaug nuo 25 metų. Paskui kolageno kiekis kasmet sumažėja maždaug 1–2 %. Odos elastingumo praradimas išryškėja ir yra labiau matomas sulaukus 30–40 metų. Per pirmuosius penkerius menopauzės metus moterų oda netenka apie 30 % kolageno. Kita vertus, odos elastingumo praradimo greitis gali skirtis priklausomai nuo žmogaus, gyvenimo būdo ir genetikos.

Kaip padidinti odos elastingumą?

Yra daugybė būdų, kaip padidinti odos elastingumą ir kartu užkirsti kelią tolesniam jo praradimui. Jei jaučiate, kad jūsų veido odos elastingumas pastebimai mažėja, naudinga susipažinti su veiksmingomis priemonėmis, padedančiomis su tuo kovoti.

Hialurono rūgštis

Hialurono rūgštis natūraliai randama odoje ir pasižymi gebėjimu sulaikyti vandenį, tačiau, bėgant metams, jos atsargos senka, todėl oda ima sausėti, šerpetoti ir suglemba. Todėl naudinga į savo veido odos priežiūrą įtraukti produktus, kurių sudėtyje yra hialurono rūgšties, kuri gerina odos tekstūrą, didina jos elastingumą ir išlygina raukšleles.

Norint intensyvesnio odos drėkinimo, galima pasirinkti veiksmingai odą drėkinantį 2 % hialurono rūgšties serumą su vitaminais C ir B5, kurio sudėtyje taip pat yra provitamino B5, glicerino, alavijo, obuolių ir agurkų ekstrakto. Jis labai efektyviai aprūpina odą jai būtina drėgme, atnaujina odos ląsteles, skatina kolageno gamybą ir sulaiko drėgmę epidermyje, mažina raukšles ir pigmentines dėmes, didina odos elastingumą ir stangrumą, ramina odą, malšina jos sudirgimus ir saugo odą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.

Retinolis arba bakučiolis

Retinolis yra vitamino A darinys – svarbus senėjimą stabdančios odos priežiūros ingredientas, kuris geba padidinti kolageno ir elastino kiekį odoje ir prisideda prie odos ląstelių apykaitos. Tačiau jis gali dirginti odą ir sukelti alergines reakcijas. Todėl vietoje jo galima naudoti natūralų retinolio pakaitalą – bakučiolį.

Bakučiolis veiksmingai skatina kolageno gamybą, todėl sumažėja odos senėjimo požymiai, pvz., raukšlės, ir padidėja odos elastingumas. Jis skatina odos ląsteles greičiau gaminti kolageną ir paspartina ląstelių regeneracijos procesus, todėl jos greičiau atsinaujina. Šio poveikio dėka oda darosi elastingesnė ir stangresnė.

Į savo odos priežiūrą galite įtraukti odos senėjimą stabdantį skvalano aliejinį serumą su bakučioliu, vitaminais C ir E, bisabololiu, makadamijos riešutų aliejumi ir kitais natūraliais ingredientais. Jis veiksmingai užkerta kelią odos senėjimo požymiams, skatina kolageno gamybą, didina odos elastingumą, gerina tekstūrą, minkština odą, mažina raukšles ir pigmentaciją bei apsaugo nuo žalingų aplinkos veiksnių.

Paakių odos priežiūrai galima naudoti ir šilkinės tekstūros drėkinantį keramidų paakių kremą su bakučioliu ir hialurono rūgštimi, kuris atstato natūralų odos drėgmės balansą, saugo nuo skysčių praradimo, didina odos elastingumą, stiprina odos struktūrą, mažina raukšles ir ramina odą.

Drėkinamasis kremas

Jei veido odai trūksta drėgmės, jai sunkiau atsinaujinti ir sumažėja jos atsparumas laisvųjų radikalų daromai žalai. Jei kasdien naudosite drėkinamąjį kremą, lengviau apsaugosite savo odą, išlaikysite optimalų jos drėgmės lygį, elastingumą ir skaistumą.

Kasdieniam veido odos drėkinimui puikiai tiktų drėkinantis keramidų veido kremas su hialurono rūgštimi ir skvalanu, kurios sudėtyje taip pat yra ir makadamijos riešutų aliejaus, provitamino B5, žaliosios arbatos ir portulakos ekstraktų, taukmedžio sviesto ir kitų odai naudingų ingredientų. Jis atstato odos drėgmės balansą, maitina odą, atkuria jos struktūrą ir stiprina apsauginį barjerą, minkština odą ir daro ją elastingesnę, kartu apsaugodamas nuo žalingų aplinkos veiksnių.

Taip pat galima naudoti ir veido odą stangrinantį peptidų kremą su amino rūgštimis ir vitaminais E bei F, kuriame, be kita ko, yra ir hidrolizuoto lecitino, kininių simondsijų sėklų aliejaus, betaino, azijinės centelės ir alavijo ekstraktų bei omega 3 ir 9 riebiųjų rūgščių. Jis efektyviai stiprina veido odos lipidinį barjerą, atkuria viršutinį odos sluoksnį, stangrina odą ir skatina kolageno gamybą, padeda kaupti drėgmę, minkština odą ir apsaugo nuo neigiamo laisvųjų radikalų poveikio.

Kolagenas

Kadangi kolagenas atlieka svarbų vaidmenį palaikant odos elastingumą, savo veido odos priežiūrą naudinga papildyti kolageno gamybą skatinančiais produktais. Galite pasirinkti daugiafunkcinį odos struktūrą gerinantį 5 % niacinamido serumą su kolagenu ir hialurono rūgštimi, alantoinu, cinko PCA, obuolių, azijinės centelės, alavijo ir kivio ekstraktais. Jis skatina kolageno gamybą ir odos atsinaujinimą, palaiko natūralų odos drėgmės balansą, padeda sureguliuoti riebalinių liaukų gamybą, mažina pigmentines dėmes ir ramina odą.

AHA

Odos senėjimą stabdančios odos priežiūros priemonės, kurių sudėtyje yra alfa hidroksi rūgščių (AHA) ir vitaminų, gerina odos būklę ir tekstūrą, mažina raukšles, didina odos elastingumą ir stangrumą. Jos skatina odos ląstelių atsinaujinimą ir kolageno bei elastino gamybą, giliai išvalo odos poras ir mažina netobulumus. Taigi, kasdienei veido odos priežiūrai galite pasitelkti veido odą tobulinantį AHA + PHA toniką.

Odos šveitimas

Veido odos šveitimas gali pagerinti odos tekstūrą, tonusą ir skaidrumą, padidinti stangrumą, elastingumą ir suteikti odai daugiau jaunatviškumo. 1-4 kartus per mėnesį savo veido odos priežiūrą galite papildyti vulkaninės kilmės moline mačios kauke-šveitikliu su bambuku ir vitaminu E. Jis ne tik veiksmingai nuo veido odos paviršiaus pašalina negyvas odos ląsteles, nešvarumus ir riebalų perteklių, tačiau taip pat atstato apsaugines odos funkcijas, minkština ir drėkina odą, mažina raukšles, didina veido odos stangrumą ir elastingumą.

Tinkama mityba

Veido odos stangrumą galima padidinti koreguojant kasdienę mitybą, į ją įtraukiant maisto produktus, kuriuose gausu vitaminų A, B, C ir E, cinko, Omega-3 riebalų rūgščių ir kt. Valgant daugiau žalumynų, citrusinių vaisių, riebios žuvies, migdolų ir graikinių riešutų, brokolių bei kitų odos elastingumą didinančių sveikų maisto produktų, galima pastebimai padidinti odos elastino atsargas. Be to, nepamirškite ir antioksidantais praturtintų maisto produktų, pvz., uogų ar žaliosios arbatos. Ir būtinai venkite per didelio cukraus vartojimo, nes dėl jo kraujyje susidaro kenksmingos molekulės, kurios pažeidžia kolageną ir elastiną.

Mankšta

Mankšta gerinta viso organizmo ir, tuo pačiu, veido odos ląstelių medžiagų apykaitą ir padeda odai atrodyti jaunatviškai. Sportuojant suaktyvėja kraujotaka ir lengviau išlaikomas odos stangrumas. Naudinga kuo daugiau judėti, vaikščioti, plaukioti ir kasdien bent keliolika minučių skirti tam, kad geriu jaustumėtės ir turėtumėte gražią ir jaunatvišką odą.

Pabaigai

Bėgant metams ir nuolat susiduriant su neigiamais vidiniais ir išoriniais veiksniais, odos elastingumas ilgainiui mažėja, todėl ji praranda ir savo jaunatvišką išvaizdą. Tačiau odos elastingumą galima pagerinti, sulėtinant jo mažėjimo procesus. Pasitelkus minėtas priemones, galėsite daug lengviau užtikrinti, kad jūsų oda išliktų sveika, būtų elastinga, stangri, lygi ir skaisti.