Mūsų odai svarbūs vitaminai

Tinkamai rūpintis savo oda yra lygiai taip pat svarbu, kaip ir rūpintis savo bendra sveikata. Nors pirmiausia patariama imtis visų priemonių, padedančių apsisaugoti nuo neigiamo aplinkos poveikio odai, pvz., kenksmingų ultravioletinių saulės spindulių, taršos ir kt., labai svarbu užtikrinti, kad mūsų oda kasdien gautų ir visus jai būtinus vitaminus. Jie padeda apsaugoti odą – mažina hiperpigmentaciją, sustiprina apsauginį barjerą, stabdo raukšlių formavimąsi, tinkamai drėkina odą ir gerina jos bendrą būklę ir išvaizdą.

Tam tikrų mūsų odai reikalingų vitaminų trūkumo požymiai gali būti pakitusi odos tekstūra, tamsūs ratilai po akimis, blyški veido odos spalva, dėmelės ir bėrimai odoje, hiperpigmentacija, odos sausumas, pleiskanojimas ir skilinėjimas, ankstyvas odos senėjimas ir kt. Taigi, odos būklė signalizuoja, kokių maistinių medžiagų ir vitaminų iš tikrųjų trūksta mūsų organizmui.

Odai reikalingų vitaminų galime gauti su kasdien vartojamu maistu ir su maisto papildais. Tačiau šiandien jie taip pat yra tapę ir svarbiomis odos priežiūros priemonių sudedamosiomis dalimis, kurios padeda užtikrinti optimalią mūsų odos sveikatą.

Kokie vitaminai yra būtini mūsų odai?

Pasirūpindami, kad mūsų oda gautų jai būtinų vitaminų, galime išsaugoti jos puikią išvaizdą ir sveikatą bei išvengti rimtų odos problemų. Todėl formuojant savo kasdienę odos priežiūrą labai svarbu į ją įtraukti visus vitaminus, kurie yra labai svarbūs mūsų odai.

Vitaminas A

Vitaminas A yra labai svarbus ingredientas, įtraukiamas į odos priežiūros priemonių sudėtį. Vitaminas A veikia prisijungdamas prie mūsų odos ląstelių receptorių ir apsaugodamas kolageną nuo irimo, sustiprindamas apsauginę epidermio (viršutinio odos sluoksnio) funkciją ir paskatindamas odos ląstelių apykaitą, todėl jis taip pat puikiai tinka kovai su akne.

Vitaminas A gali būti įvairių formų, tačiau dažniausiai aptinkamas jo darinys yra retinolis, kuris veiksmingai mažina odos raukšles ir gydo hiperpigmentaciją. Tačiau prisitaikymo laikotarpis naudojant retinolio produktus gali būti pakankamai ilgas, nes jis gali sukelti įvairius šalutinius poveikius, tokius kaip odos sudirgimas. Dėl šios priežasties patariama pradėti nuo mažesnės koncentracijos ir naudoti su pertraukomis, pvz., kas antrą dieną. Norint naudoti natūralų retinolio pakaitalą, kuris nepasižymi tokiu šalutiniu poveikiu, galima pasirinkti ir bakučiolį, kuris suteikia tokius pačius teigiamus rezultatus.

Vitaminas B

Kalbant apie vitamino B svarbą mūsų odai, reikėtų kalbėti apie šių vitaminų grupę, kurią sudaro tiaminas (B1), riboflavinas (B2), niacinas (B3), pantoteno rūgštis (B5), piridoksinas (B6), biotinas (B7), folio rūgštis (B9) ir kobalaminas (B12).

Vienas dažniausiai odos priežiūros priemonėse aptinkamų B grupės vitaminų yra niacinas arba vitaminas B3. Tai riebaluose tirpus vitaminas, dėl kurio trūkumo oda gali greitai išsausėti. Jis padeda veiksmingai kovoti su odos senėjimu, mažina odos raukšlelių formavimąsi, hiperpigmentaciją ir paraudimus, palaiko optimalią odos barjerinę funkciją, apsaugo odą nuo išsausėjimo ir nuo įvairių odos ligų. Niacinas gali padidinti keramidų kiekį odoje, todėl puikiai tinka odos drėkinimui, kartu pagerindamas odos tekstūrą ir tonusą. Vitaminas B3 nepasižymi jokiu neigiamu šalutiniu poveikiu.

Pantoteno rūgštis arba vitaminas B5 yra dar vienas labai svarbus B grupės vitaminas, kuris dažnai naudojamas odos priežiūros priemonėse (pvz., intensyviai drėkinantis 2 % hialurono serumas su vitaminu C ir B5). Jis būtinas mūsų odos sveikatai palaikyti, padeda nuraminti odą, turi priešuždegiminių savybių, pagerina odos drėkinimą ir apsaugo nuo drėgmės praradimo, išsaugo odos elastingumą ir minkštumą. Vitaminas B7 arba biotinas taip pat yra mūsų odai svarbus B grupei priklausantis vitaminas, kuris padeda palaikyti sveiką odą ir apsaugo nuo bėrimų.

Vitaminas C

Vitaminas C (L-askorbo rūgštis), esantis epidermyje ir dermoje, yra antioksidantas, padedantis paskatinti kolageno gamybą, kuris palaiko odos struktūrą ir suteikia jai elastingumo, mažina hiperpigmentaciją ir neutralizuoja laisvuosius radikalus. Be to, jis veiksmingai apsaugo odos ląsteles nuo pažeidimų, kuriuos sukelia neigiami aplinkos veiksniai, tokie kaip ultravioletiniai saulės spinduliai ar tarša. Vitaminas C taip pat kovoja su odos išsausėjimu, gydo jos pažeidimus ir veiksmingai kovoja su odos senėjimu – raukšlėmis, spalvos pokyčiais ir kt.

Jei odai trūksta vitamino C, gali prasidėti jos ankstyvas senėjimas. Vitaminas C, dėl savo visokeriopo poveikio, yra labai dažnas odos priežiūros priemonių ingredientas, todėl paprastai jį galima rasti įvairiuose serumuose ir drėkinamuosiuose kremuose. Dažnai odos priežiūros priemonėse vitaminas C yra derinamas su vitaminu E (pvz., odos senėjimą stabdantis vitamino A aliejus su bakučioliu ir vitaminu C bei E), o kartais ir su ferulo rūgštimi (pvz., skaistinantis vitamino C serumas su ferulo rūgštimi ir vitaminu E), kadangi tokių ingredientų derinys pagerina vitaminų stabilumą ir reikšmingai padidina apsaugą nuo saulės.

Vitaminas D

Vitaminas D turi didelę įtaką mūsų odos spalvai. Šį vitaminą mūsų organizmas geba pasigaminti pats, kai oda yra veikiama saulės spindulių. Paskui jis išnešiojamas po visą organizmą ir dalyvauja sveikų ląstelių formavimosi procese. Kadangi ultravioletiniai saulės spinduliai yra kenksmingi mūsų odai, vitaminą D geriausia gauti su maistu, maisto papildais, o odai jo suteikti naudojant vietinio poveikio odos priežiūros priemones.

Kaip rodo atlikti tyrimai, vitamino D trūkumas gali būti susijęs su diabeto ar net onkologinių ligų rizikos padidėjimu. Jis taip pat svarbus mūsų kaulams ir gali būti naudingas gydant psoriazę, kadangi šios odos ligos atveju padeda sumažinti odos uždegimus ir sudirgimą.

Vitaminas E

Vitaminas E yra labai svarbus riebaluose tirpus antioksidantas, kuris nuo seno yra labai plačiai naudojamas odos priežiūros priemonėse. Svarbiausia vitamino E funkcija yra apsaugoti mūsų odą nuo ultravioletinių saulės spindulių daromos žalos, nes jis geba sugerti kenksmingus UV spindulius. Šis vitaminas apsaugo mūsų ląsteles nuo oksidacinio streso, todėl užkerta kelią ankstyvam odos senėjimui, sumažina raukšlių formavimosi riziką, tamsias odos dėmeles ir kitus trūkumus. Jis taip pat padeda gydyti odos uždegimus bei veiksmingai gelbėja sausai odai, kadangi padeda jai eliminuoti riebalų trūkumą.

Vitamino E yra daugelyje šiuolaikinių odos priežiūros priemonių – pradedant serumais ir baigiant drėkinamaisiais kremais. Tačiau geriausiai vitamino E turinčios odos priežiūros priemonės veikia (ypač saugant nuo saulės daromos žalos) tuomet, kai šis ingredientas yra derinamas kartu su kitais, pvz., jau minėtu vitaminu C.

Vitaminas F

Vitaminas F, kuris tirpsta riebaluose, iš tikrųjų nėra vitaminas. Jis yra sudarytas iš dviejų rūšių polinesočiųjų riebalų rūgščių – alfa-linoleno rūgšties (Omega-3 riebalų rūgšties) ir linolo rūgšties (Omega-6), kurios kartu padeda reguliuoti ir skatinti sveiką mūsų organizmo veiklą, įskaitant ir veido bei viso kūno odos sveikatą. Vitaminas F padeda palaikyti normalią odos funkciją, reguliuoja odos apykaitą, apsaugo odos barjerą, padidina odos elastingumą ir stangrumą, kovoja su ankstyvu odos senėjimu ir turi raminamąjį poveikį.

Šiandien vitaminas F dažnai aptinkamas įvairiose odos drėkinimui skirtose priemonėse, tokiose kaip serumai ir drėkinamieji kremai, pvz., veido odą stangrinančiame peptidų kreme su amino rūgštimis ir vitaminu E bei F. Kadangi vitaminas F švelniai veikia odą, jį galima įtraukti į kasdienę odos priežiūrą.

Pabaigai

Yra daugybė vitaminų, kurie gali padėti mūsų odai išlikti sveikai ir gražiai. Kiekvienas iš jų atlieka skirtingą funkciją odos sveikatos ir būklės gerinime. Norint tinkamai pasirūpinti savo oda, reikia užtikrinti, kad ji kasdien gautų visas maistingas medžiagas ir vitaminus, kurių jai labiausiai reikia.