Erškėčių vaisių aliejus ir jo nauda veido odai

Erškėčių vaisių aliejus (angl. Rosa Canina Fruit Oil), dar vadinamas erškėtuogių aliejumi, yra natūralus aliejus, kuris išgaunamas iš erškėčių vaisių sėklų. Šis aliejus jau ilgus  šimtmečius buvo naudojamas tradicinės medicinos srityje įvairiems negalavimams gydyti. Pastaruoju metu jis vis dažniau naudojamas kai sudėtinė dalis įvairiuose veido odos priežiūros produktuose, nes turi labai daug naudingų savybių odai.

Šiame straipsnyje plačiau panagrinėsime, kas yra erškėčių vaisių aliejus, kuo jis naudingas veido odai, kaip jį naudoti veido odos priežiūrai ir kaip jis veikia su kitais odos priežiūros produktų ingredientais.

Kas yra erškėčių vaisių aliejus?

Erškėtis priklauso erškėtinių šeimos augalų genčiai. Šis augalas yra kilęs iš Europos, Azijos ir Šiaurės Afrikos. Šio augalo vaisius yra raudonos arba oranžinės spalvos ovalo formos uoga, kuri dar vadinama erškėtuoge. Aliejus iš erškėtuogių sėklų išgaunamas šalto spaudimo būdu, todėl aliejus išsaugo natūralias maistines medžiagas ir antioksidantus.

Erškėčių vaisiaus aliejaus nauda odai

Erškėčių vaisiaus aliejuje gausu odai naudingų maistinių medžiagų ir antioksidantų. Štai keletas pagrindinių erškėčių vaisiaus aliejaus naudojimo odos priežiūrai privalumų:

Drėkina odą

Erškėčių vaisių aliejus puikiai drėkina odą. Jame esančios riebalų rūgštys padeda sulaikyti drėgmę, todėl oda neišsausėja ir nepleiskanoja. Dėl šių savybių erškėčių vaisių aliejus yra idealus ingredientas tiems, kurie turi sausą ar brandžią odą.

Gerina odos elastingumą

Erškėčių vaisių aliejuje esančios riebalų rūgštys taip pat padeda pagerinti odos elastingumą, todėl ji atrodo jaunatviškai ir yra stangresnė. Tai gali būti ypač naudinga brandžią odą turintiems žmonėms arba tiems, kurie pastebėjo, kad oda praranda stangrumą ir atrodo suglebusi dėl aplinkos veiksnių, pavyzdžiui, saulės ar aplinkos taršos neigiamo poveikio.

Mažina raukšles ir smulkias linijas

Erškėčių vaisių aliejuje yra didelis kiekis vitamino A, kuris yra natūralus retinoidas. Retinoidai yra žinomi dėl savo gebėjimo mažinti odos raukšles ir smulkias linijas, taip pat gerinti odos tekstūrą ir tonusą. Reguliariai naudojant erškėčių vaisių aliejų galima sumažinti senėjimo požymius, o oda atrodys lygesnė ir jaunatviškesnė.

Šviesina odą

Erškėčių vaisių aliejuje taip pat gausu vitamino C, kuris yra stiprus antioksidantas, padedantis pašviesinti odą ir suvienodinti jos atspalvį. Be to, vitaminas C stimuliuoja kolageno gamybą, o tai gali padėti pagerinti bendrą odos tekstūrą ir išvaizdą.

Ramina sudirgusią odą

Erškėčių vaisių aliejuje yra priešuždegiminį poveikį turinčių junginių, kurie gali padėti nuraminti sudirgusią ar uždegiminę odą. Dėl to jis yra idealus ingredientas tiems, kurių oda jautri arba linkusi į aknę.

Kaip naudoti erškėčių vaisių aliejų veido odos priežiūrai

Erškėčių vaisių aliejus veido odos priežiūrai gali būti naudojamas įvairiais būdais. Pateikiame keletą patarimų, kaip šį aliejų įtraukti į įprastą odos priežiūrą:

Naudokite jį kaip drėkinamąjį kremą

Vienas iš paprasčiausių erškėčių vaisių aliejaus naudojimo būdų - naudoti jį kaip drėkinamąją priemonę. Kruopščiai nuvalę ir tonizavę odą, užlašinkite kelis lašus aliejaus ant veido ir kaklo ir švelniai įmasažuokite pirštais. Aliejus greitai įsigers, todėl oda bus švelni, lygi ir sudrėkinta.

Sumaišykite jį su mėgstamu drėkinamuoju kremu

Net jei jums labiau patinka naudoti kreminį ar losjoninį drėkiklį, vis tiek galite pasinaudoti erškėčių vaisių aliejaus drėkinamosiomis savybėmis, jei prieš tepdami jį ant odos įlašinsite kelis lašus į drėkinamąjį kremą. Tai suteiks drėkinamajam kremui papildomo drėkinimo ir maistinių medžiagų.

Naudokite jį kaip veido aliejų

Erškėčių vaisių aliejų taip pat galima naudoti kaip veido aliejų vietoj drėkinamojo kremo. Nuvalę ir tonizavę odą, užlašinkite kelis lašus aliejaus ant veido ir kaklo ir švelniai įmasažuokite. Aliejus greitai įsigers, o oda taps švelni ir elastinga. Taip pat galite naudoti ir aliejinius serumus, kurių sudėtyje yra erškėčių vaisių aliejaus.

Į savo veido odos priežiūrą galite įtraukti odos senėjimą stabdantį skvalano aliejinį serumą su bakučioliu, vitaminu C ir E, ispaninių šalavijų sėklų, avokadų, argano vaisių kauliukų, aviečių ir granatų sėklų, makadamijos riešutų ir erškėčių vaisių aliejais, bisabololiu ir linoleno rūgštimi. Jis veiksmingai stimuliuoja kolageno gamybą, užkerta kelią veido odos senėjimo požymiams, pašviesina odą, kartu sumažindamas ir pigmentaciją, didina odos elastingumą ir gerina odos tekstūrą, suminkština odą, sumažina smulkias raukšles bei apsaugo nuo žalingo aplinkos poveikio.

Maišykite jį su kitais veido odos priežiūros produktais

Erškėčių vaisių aliejų galima naudoti kartu su kitais veido odos priežiūrai skirtais produktais, pavyzdžiui, serumais ar kaukėmis, kad sustiprintumėte jų poveikį. Tiesiog įlašinkite kelis lašus aliejaus į mėgstamą produktą, prieš tepdami jį ant odos.

Naudokite jį kaip makiažo valiklį

Erškėčių vaisių aliejų galima naudoti kaip švelnų ir veiksmingą makiažo valiklį. Tiesiog užlašinkite kelis lašus aliejaus ant vatos diskelio ir švelniai juo nuvalykite makiažą. Aliejus padės ištirpinti makiažą, geriau sudrėkins odą, pagerins jos tekstūrą ir sušvelnins odą.

Kaip erškėčių vaisių aliejus veikia kartu su kitais veido odos priežiūros ingredientais?

Erškėčių vaisių aliejus gali gerai derėti su įvairiais kitais odos priežiūros ingredientais, sustiprindamas jų naudą ir pagerindamas bendrą odos priežiūros procedūros veiksmingumą. Toliau pateikiame kai kuriuos ingredientus, kurie gali gerai derėti su erškėčių vaisių aliejumi:

Hialurono rūgštis

Hialurono rūgštis yra stipriai drėkinanti sudedamoji dalis, kuri veiksmingai padeda puoselėti ir stangrinti odą. Kartu su erškėčių vaisių aliejumi ji gali padėti sustiprinti drėkinamąsias aliejaus savybes, todėl, naudojant šį aliejų veido odos priežiūrai, oda tampa švelni ir sudrėkinta.

Vitaminas E

Vitaminas E yra stiprus antioksidantas, padedantis apsaugoti odą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Kartu su erškėčių vaisių aliejumi jis sustiprina antioksidacines aliejaus savybes, pagerina bendrą odos būklę ir išvaizdą.

Niacinamidas

Niacinamidas yra vitamino B3 forma, kuri pagerina bendrą odos tekstūrą ir išvaizdą. Kartu su erškėčių vaisių aliejumi jis gali padidinti odos elastingumą ir sumažinti raukšles bei smulkias linijas.

Retinolis

Retinolis yra vitamino A forma, kuri paprastai naudojama odos priežiūros produktuose, skirtuose raukšlėms ir smulkioms linijoms mažinti. Kartu su erškėčių vaisių aliejumi jis gali padėti sustiprinti aliejaus poveikį senėjimo procesams, todėl oda atrodys lygesnė ir jaunatviškesnė.

Galimas šalutinis erškėčių vaisių aliejaus poveikis

Nors erškėčių vaisių aliejus paprastai laikomas saugiu daugeliui žmonių, yra keletas galimų šalutinių poveikių, apie kuriuos reikia žinoti. Tai gali būti šie šalutiniai poveikiai:

  • Alerginės reakcijos: Kai kurie žmonės gali būti alergiški erškėčių vaisių aliejui arba kitoms odos priežiūros produktų, kurių sudėtyje yra šio aliejaus, sudedamosioms dalims. Jei pasireiškia alerginės reakcijos požymiai, tokie kaip paraudimas, patinimas ar niežulys, nedelsdami nutraukite produkto naudojimą ir kreipkitės į gydytoją.
  • Odos dirginimas: Kai kuriais atvejais erškėčių vaisių aliejus gali sukelti odos sudirginimą ar paraudimą. Tai labiau tikėtina jautrią odą turintiems arba į aknę linkusiems žmonėms.
  • Jautrumas saulei: Erškėčių vaisių aliejus gali padidinti odos jautrumą saulei, todėl ji gali labiau nudegti saulėje ir gali atsirasti kitų pažeidimų dėl saulės poveikio. Naudodami produktus, kurių sudėtyje yra šio aliejaus, būtinai naudokite apsauginį kremą nuo saulės ir venkite pernelyg didelio saulės spindulių kiekio.

Pabaigai

Erškėčių vaisių aliejus, dar vadinamas erškėtuogių aliejumi, yra natūralus aliejus, išgaunamas iš erškėčių vaisių sėklų. Šis aliejus turi daugybę naudingų savybių odai, įskaitant drėkinimą, odos elastingumo didinimą, raukšlių ir smulkių linijų mažinimą, odos šviesinimą ir sudirgusios odos raminimą. Jį galima naudoti įvairiais būdais veido odos priežiūros procedūroms, pvz., kaip drėkiklį, maišant su kitomis odos priežiūrai skirtomis priemonėmis, kaip makiažo valiklį arba pasitelkti veido odos priežiūros priemones, kurių sudėtyje yra erškėčių vaisių aliejaus. Naudojant kartu su kitais odos priežiūros ingredientais, pavyzdžiui, hialurono rūgštimi ar vitaminu C, erškėčių vaisių aliejus gali padidinti šių ingredientų veiksmingumą, todėl jie tampa dar naudingesni odai.

Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad, kaip ir bet kuris kitas odos priežiūros produktas, erškėčių vaisių aliejus gali tikti ne visiems. Kai kuriems žmonėms jis gali sukelti dirginimą ar alergines reakcijas, be to, gali padidinti odos jautrumą saulei. Jei, naudojant erškėčių vaisių aliejų, pasireiškia nepageidaujamos reakcijos, nedelsdami nutraukite jo naudojimą ir pasitarkite su dermatologu.

Taigi, erškėčių vaisių aliejus yra natūralus, universalus ir veiksmingas ingredientas, galintis suteikti daug naudos odai. Jei ieškote natūralaus odos priežiūros ingrediento, kurį galėtumėte įtraukti į savo kasdienę veido odos priežiūrą, erškėčių vaisių aliejus gali būti vertas dėmesio. Tik būtinai pirmiausia atlikite odos testą, kad įsitikintumėte, ar šis aliejus nesukels nepageidaujamos reakcijos, ir naudokite jį kartu su kitais odos priežiūros produktais, jei norite maksimaliai padidinti jo naudą ir sumažinti bet kokią galimą riziką.