Niacinamidas – labai svarbi odos priežiūros rutinos dalis

Iš kai kurių kitų veiksmingų odos priežiūros priemonėse naudojamų ingredientų, tokių kaip vitaminas C ar bakučiolis, niacinamidas išsiskiria savo universalumu, nes jis tinka įvairių tipų odai ir odos priežiūros procedūroms. Niacinamidas pasižymi daugybe privalumų odai, tarp kurių yra ir odos apsaugos nuo drėgmės praradimo atkūrimas, išsiplėtusių porų sumažinimas, odos spalvos suvienodinimas, apsauga nuo saulės ir kt. Reguliariai atliekami moksliniai tyrimai nuolat patvirtina šio odos priežiūros priemonėse dažnai sutinkamo ingrediento naudą.

Taigi, jei norite turėti bent vieną odos priežiūros priemonę, kuri atlieka daugybę funkcijų ir kartu palaiko jūsų odą įvairiais būdais, vertėtų iš arčiau susipažinti su niacinamidu, kad įsitikintumėte, kaip šis ingredientas iš tikrųjų gali pagelbėti, prisidėdamas prie geresnės jūsų odos sveikatos ir išvaizdos.

Kas yra niacinamidas?

Niacinamidas taip pat yra žinomas ir kaip nikotinamidas. Jis yra vietinė vitamino B3 forma – vandenyje tirpus vitaminas, kuris, veikdamas su natūraliomis odos medžiagomis, gali padėti sprendžiant netolygaus odos atspalvio problemą, sustiprinant odos paviršių, sumažinant išsiplėtusias poras ir odos raukšleles, išsaugant sveikas odos ląsteles ir kt. Niacinamido pagalba galima sumažinti ir aplinkos daromą žalą odai bei sumažinti jau padarytos žalos požymius, nes jis atkuria ir sustiprina apsauginį odos barjerą. Todėl įtraukus niacinamidą į savo grožio priežiūros procedūras, lengviau sudrėkinti, išlyginti ir apsaugoti savo odą.

Niacinamidas gali būti vartojamas tiek vietiškai, pasitelkiant odos priežiūros produktus, pvz., serumus, tiek ir su papildais – vitaminu B3 (niacino pavidalu), įskaitant ir maisto produktus, tokius kaip ankštinės daržovės, mėsa, žalosios daržovės, kiaušiniai, lašiša, tunas, sėklos ir riešutai, pienas ir grūdai. Tačiau nors niacinamido galima gauti su maistu ir papildais, nėra galimybės užtikrinti, kad maistinės medžiagos pateks tiesiai į odos ląsteles, todėl vienintelis būdas tai užtikrinti yra vietinis niacinamido turinčių odos priežiūros priemonių naudojimas. Jei organizme atsiranda šios svarbios medžiagos trūkumas, gali padidėti odos, inkstų ir netgi smegenų ligų rizika. Niacinamido vartojimas gali padėti išvengti vitamino B3 trūkumo.

SVARBU: Niacinamidas nėra tas pats, kas niacinas. Tai dvi skirtingos vitamino B3 rūšys, tačiau žmogaus organizmas gali pats pasigaminti niacinamido iš vartojamų niacino papildų, nes tuomet, kai organizme niacino būna daugiau nei jam iš tikrųjų reikia, jis paverčiamas į niacinamidą.

Niacinamido nauda odai

Niacinamidas yra vienas iš veiksmingiausių ir būtiniausių ingredientų, naudojamų šiuolaikinėse odos priežiūros priemonėse, pasižymintis gausybe privalumų mūsų odai.

Apsauga nuo saulės daromos žalos

Ultravioletiniai saulės spinduliai gali nulemti priešlaikinį odos senėjimą ir padidinti odos vėžio riziką. Kadangi niacinamidas yra puikus antioksidantas, jis ne tik padeda vystytis sveikoms odos ląstelėms, bet ir saugo jas nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių. Tačiau tai nėra apsauginio kremo nuo saulės pakaitalas.

Hiperpigmentacijos gydymas

Hiperpigmentacija ypatingai išryškėja bėgant metams, kai atsiranda tamsesnės odos dėmelės ir ji nebebūna tolygi ir rausva. Nors senėjimas yra natūralus procesas, odos senėjimo požymius galima sumažinti ir tam labai veiksmingai pasitarnauja niacinamidas. Jis padeda sumažinti melanino (rudojo odos pigmento) perėjimą iš melanocitų (pigmentą gaminančių ląstelių) į keratinocitus (aplinkines epidermio ląsteles). Todėl naudojant niacinamidą, tamsesnės odos dėmelės šviesėja ir mažėja tamsių dėmių, tad oda atrodo tolygesnė. Be to, tyrimai parodė, kad niacinamidą galima naudoti ir su kitomis odos spalvos pakitimus mažinančiomis medžiagomis, pvz., vitaminu C, bakučioliu ir kt.

Stipresnė oda

Niacinamidas yra svarbus elementas, kurio pagalba lengviau formuojasi keratinas – odos išorinį sluoksnį sudarantis baltymas. Keratinas yra lyg vandeniui atsparus apsauginis odos barjeras, kuris kartu su kolagenu ir elastinu užtikrina, kad oda būtų stipri ir atspari neigiamiems išoriniams veiksniams, tokiems kaip kenksmingi ultravioletiniai saulės spinduliai, teršalai ir kt.

Niacinamido sudedamosios dalys atlieka labai reikšmingą darbą atkuriant odos ląstelių energiją ir pažeistą DNR. Be to, jis kovoja su neigiamais vidiniais ir išoriniais veiksniais, kurie gali sukelti priešlaikinį odos senėjimą ir degeneracijos procesus. Taigi, šios medžiagos pagalba sustiprinama oda, pagerinama jos būklė ir ji veiksmingai apsaugoma.

Stipresnis lipidų barjeras

Odos keramidų (lipidų) barjeras yra svarbi odos apsaugos dalis. Būtent šiam barjerui augti padeda niacinamidas. Jei barjeras yra pakankamai stiprus, odai būna gerokai lengviau išlaikyti drėgmę. Tačiau tai nėra vienintelė odos lipidų barjero paskirtis, kadangi jis taip pat sulaiko ir ultravioletinius saulės spindulius, aplinkoje esančius toksinus, bakterijas ir įvairius teršalus. Tai yra labai svarbu ir naudinga visų tipų odai.

Lengvesnis aknės gydymas

Nustatyta, kad niacinamidas gali būti veiksminga priemonė kovojant su spuogais ir ypač su spuogų sukeltais odos uždegiminiais procesais. Aknės gydymas nėra greitas procesas, tačiau niacinamido pagalba galima sumažinti aknės sukeliamų odos pažeidimų apimtis, nuraminti odą ir sumažinti paraudimus bei uždegimus, pagerinti odos tekstūrą ir randus, kurie paprastai atsiranda dėl aknės.

Apsauga nuo oksidacinio streso

Laisvieji radikalai yra nestabilios molekulės (nes turi nevienodą elektronų skaičių), kurios organizme gali susidaryti dėl įvairių priežasčių, pvz., kaip šalutinis įprastos medžiagų apykaitos produktas, dėl rūkymo, oro taršos, įvairių neigiamų aplinkos veiksnių ir kt. Kadangi jiems trūksta elektronų, laisvieji radikalai stengiasi trūkstamą elektronų kiekį kompensuoti paimdami juos iš kitų sveikų molekulių, tačiau tokiu atveju kitos ląstelės taip pat paverčiamos laisvaisiais radikalais.

Jei jų kiekis tampa labai didelis, organizme prasideda oksidacinis stresas, dėl kurio paspartėja odos senėjimo procesai, t.y. susilpninamas odos barjeras, atsiranda daugiau raukšlių, pakinta odos tekstūra, spalva ir kt. Niacinamidas, kuris yra puikus antioksidantas, padeda formuoti sveikas odos ląsteles ir apsaugo mūsų odą nuo neigiamų aplinkos veiksnių, todėl kartu sumažėja ir organizmui tenkančio oksidacinio streso rizika.

Odos raukšlių mažinimas

Paprastai odos raukšlės atsiranda senstant, nes sutrinka kolageno, kuris yra svarbi dermos struktūrinė skaidulinė medžiaga, gamyba. Tuo tarpu niacinamidas skatina kolageno gamybą, todėl mažina odos raukšles, oda būna lygesnė, atrodo jaunatviškesnė ir sveikesnė.

Riebalų kiekio reguliavimas ir porų mažinimas

Įsitikinimas, kad drėkinimas yra svarbus tik sausai odai, yra klaidingas. Tai ne ką mažiau svarbu ir riebią odą turintiems žmonėms. Odos priežiūros priemonėse esantis niacinamidas padeda atkurti sveiką odos pusiausvyrą, reguliuodamas riebalinių liaukų gaminamų riebalų kiekį ir neleisdamas liaukoms persitempti. Be to, kadangi niacinamidas padeda natūraliai subalansuoti riebalų gamybą, ilgainiui odos poros susitraukia ir būna mažiau matomos.

Priešuždegiminės savybės

Niacinamidas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl šios maistinės medžiagos turinčios odos priežiūros priemonės gali tapti idealiu pasirinkimu odos uždegimų gydymo procese. Be to, kaip minėta, vietiškai vartojamas niacinamidas stabdo ir riebalų gamybą, o tai ypač svarbu sergant akne.

Kaip vietiškai naudoti niacinamidą

Jei ketinate naudoti niacinamidą, geriausia jį derinti su kitais ingredientais. Pavyzdžiui, jei naudosite odos priežiūros priemonę, kurios sudėtyje yra ir hialurono rūgšties, ji padidins absorbciją ir sumažins sausumą. Renkantis niacinamido turinčias priemones, vertėtų orientuotis į tas, kuriose niacinamido koncentracija neviršija 5 %, nes tokiu būdu sumažės odos dirginimo rizika.

Niacinamido galite rasti įvairiose odos priežiūros priemonėse, tarp kurių yra ir drėkinamieji kremai, naktiniai kremai, apsauginiai kremai nuo saulės, serumai. Tačiau geriausia naudoti priemonę, kuri lieka ant odos ir lengviau į ją įsigeria, kaip antai drėkinamasis kremas ar niacinamido serumas.

Šiandien daugelis vietiškai naudojamų niacinamido produktų yra prieinami serumų pavidalu, todėl, jei rinksitės serumą, jį reikėtų tepti po toniko, bet prieš drėkinimą. Niacinamido produktus galite naudoti ryte arba vakare. Ir nors vietiškai naudojamas niacinamidas paprastai laikomas saugiu naudoti, nusprendus pasirinkti odos priežiūros priemonę, kurios sudėtyje yra niacinamido, pirmiausia reikėtų atlikti testą ant nedidelio odos plotelio (pvz., ant dilbio) ir palaukti 24 valandas, kad sužinotumėte, kaip jūsų oda reaguoja į šią medžiagą – ypač, jei esate alergiški.

Pabaigai

Niacinamido, kurį lengva derinti su kitomis veikliosiomis medžiagomis, šiandien galima rasti įvairiose odos priežiūros priemonėse, o kasdienis vietiškai naudojamas niacinamidas gali reikšmingai pagerinti bendrą odos būklę ir išvaizdą, sumažinti uždegimus, hiperpigmentaciją, gydyti įvairias odos ligas, odos tekstūros ir spalvos pakitimus ir kt. Žinoma, gali prireikti kelių savaičių, kol bus matomi teigiami odos pokyčiai, tačiau dėl būsimų rezultatų tikrai verta palaukti. Juk kalbame apie jaunatvišką, lygią ir sveiką odą!

Susiję Produktai