Žaliosios arbatos ekstraktas ir jo nauda odai

Nuo seno žinome, kad žaliosios arbatos puodelis gali nuraminti ir atpalaiduoti mūsų kūną bei protą, tačiau žaliosios arbatos lapeliai iš Camellia Sinensis, krūminio visžalio augalo, kilusio iš Pietryčių Azijos ir plačiai paplitusio Kinijoje, Japonijoje, Indijoje bei kai kuriose kitose pasaulio šalyse, turi daugiau paskirčių.

Be didelio teigiamo žaliosios arbatos poveikio mūsų bendrai sveikatai, žaliosios arbatos ekstraktas (Camellia Sinensis Leaf Extract), naudojamas odos priežiūros priemonėse, pasižymi ir didžiule nauda mūsų odai – nuo kovos su odos senėjimu ir apsaugos nuo UV spindulių, iki odos drėkinimo, maitinimo, nuraminimo, porų sutraukimo, riebalinių liaukų gamybos reguliavimo ir aknės gydymo.

Tiek žalioji, tiek juodoji, ulongo (oolong, wulong) ir baltoji arbata gaunamos iš to paties Camellia Sinensis augalo, tik skiriasi lapelių apdorojimo būdais, išgaunant ir skirtingą aromatą bei skonį. Žalioji arbata apdorojama prieš ją oksiduojant ir gaunama iš subrendusių augalo lapų, todėl joje esančios maistinės medžiagos ir antioksidantai išlieka nepakitę.

Žaliosios arbatos ekstrakto didžiulę naudą mūsų odos priežiūrai lemia Camellia Sinensis lapų sudėtinės dalys, iš kurių pagrindiniai biologiškai aktyvūs junginiai yra polifenoliai (ypač katechinai, priskiriami flavonoidams ir turintys stiprių antioksidacinių, onkologines ligas stabdančių ir laisvuosius radikalus neutralizuojančių savybių) kofeinas, aminorūgštys (pvz., L-teaninas, sudarantis apie pusę žalioje arbatoje esančių aminorūgščių, kuris, be kita ko, taip pat pasižymi priešuždegiminiu ir antioksidaciniu poveikiu), B grupės vitaminai, lipidai, tokie kaip linolo ir alfa-linoleno rūgštys, mineralai, įskaitant kalcį, geležį, magnį, seleną ir cinką.

Žaliosios arbatos ekstrakto privalumai mūsų odai

Žaliosios arbatos ekstraktas jau seniai yra plačiai naudojamas kosmetikos pramonėje, kadangi jis pasižymi daugybe privalumų mūsų odos sveikatai ir išvaizdai. Todėl naudinga plačiau susipažinti su odos priežiūros priemonėse esančio žaliosios arbatos ekstrakto teigiamu poveikiu mūsų odai.

Padeda sumažinti odos vėžio riziką

Camellia Sinensis augale esančių katechinų sudėtyje yra epigalokatechino galatas (EGCG). Atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad EGCG pasižymi apsauginiu poveikiu nuo vėžio, sukeldamas vėžinių ląstelių apoptozę (užprogramuotą ląstelių mirtį). Be to, slopindamas angiogenezę (naujų kraujagyslių, kuriomis augantis piktybinis navikas aprūpina save krauju, formavimąsi), jis užkerta kelią ir naviko progresavimui bei jo plitimui.

Šiame augale esantys antioksidantai padeda sumažinti odos vėžio riziką. Kadangi EGCG padidina ir antioksidacinių fermentų, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus, aktyvumą mūsų organizme, Camellia Sinensis efektyviai prisideda prie laisvųjų radikalų, galinčių pažeisti DNR ir skatinti onkologinių ląstelių formavimąsi, kiekio mažinimo. Šis augalas vertingas ir dėl fotoprotekcinio poveikio, nes apsaugo nuo ultravioletinės spinduliuotės (UVR) mažindamas odos melanomų, iš kurių 10 % būna piktybinės, riziką.

Galingas antioksidantas, apsaugantis nuo odos senėjimo

Kadangi žaliojoje arbatoje gausu katechinų, kurie yra natūralūs antioksidantai ir kurių sudėtyje yra stipriomis antioksidacinėmis savybėmis pasižymintis EGCG (epigalokatechino galatas), padedantys veiksmingai neutralizuoti laisvuosius radikalus ir apsaugoti odos ląsteles bei audinius nuo galimų pažeidimų, žaliosios arbatos ekstraktas, kaip galingas antioksidantas, turi didžiulę naudą odai.

Oksidacinis laisvųjų radikalų poveikis (arba oksidacinis stresas) yra pagrindinė priežastis, skatinanti odos senėjimą. Žaliosios arbatos ekstrakto antioksidacinis poveikis ir nuo kenksmingų UV spindulių saugančios savybės mažina minėtų veiksnių sukeliamą spartesnį odos senėjimą. Sumažinus odos senėjimo požymius, oda ilgiau išlieka lygi, elastinga, normalizuojasi jos tonusas ir nyksta raukšlės.

Žaliosios arbatos ekstraktas padeda užkirsti kelią ir kolageno, elastino bei hialurono rūgšties kiekio mažėjimui odoje – pastarieji yra labai svarbūs sveikos ir jaunatviškos odos išsaugojimui bei odos senėjimo atitolinimui. Kadangi oda geriau sudrėkinama ir apsaugoma, ji darosi švelnesnė, elastingesnė ir skaistesnė.

Apsauga nuo UV spindulių

Kadangi žaliosios arbatos ekstrakte esančiuose katechinuose yra EGCG, kuris pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu, jis saugo odą nuo kenksmingų ultravioletinių (UV) saulės spindulių daromos žalos, kuri gali nulemti ankstyvą odos senėjimą arba fotosenėjimą, odos nudegimus, kolageno bei elastino skaidulų irimą, jau minėtą nemelanominį odos vėžį, padidinti senatvinių dėmių kiekį, paskatinti raukšlių formavimąsi ir jas pagilinti.

Pasižymi priešuždegiminėmis ir antibakterinėmis savybėmis

Žaliosios arbatos ekstrakte esantys katechinai pasižymi ir priešuždegiminėmis bei antibakterinėmis savybėmis. Naudojamas lokaliai jis padeda apsaugoti odą nuo UV spindulių sukeltų odos uždegimų, mažina ir dėl kitų pašalinių veiksnių sukeltus veido odos uždegimus, sudirgimus bei paraudimus. Žaliosios arbatos ekstraktas gerina odos mikrocirkuliaciją ir apsaugo intraląstelinius lipidus.

Kovoja su akne ir mažina riebalų gamybą

Vietiškai naudojamas žaliosios arbatos ekstraktas tiems, kurių oda yra riebi ir linkusi į aknę, padeda sutraukti veido odos poras, mažindamas spuogų atsiradimo riziką. Veiksmingai reguliuodamas odos riebalinių liaukų veiklą, jis kontroliuoja odos riebalų gamybą ir yra puiki priemonė gydant aknę ir kitas riebiai odai būdingas problemas. Žaliosios arbatos ekstraktas skatina žaizdų gijimą ir turi antiseptinį poveikį.

Pavyzdžiui, kenčiantiems nuo aknės, veido odai detoksikuoti kartą per savaitę gali būti naudinga pasitelkti žaliosios arbatos (mačios) molinę kaukę-šveitiklį su bambuku ir vitaminu E, nuo odos pašalinantį riebalų sankaupas, negyvas odos ląsteles ir kitus nešvarumus. Kaukė padeda atstatyti ir apsaugines odos funkcijas, sudrėkina ir suminkština odą, padidina odos elastingumą ir stangrumą bei stabdo raukšlių formavimąsi.

Padeda drėkinti odą

Žaliosios arbatos ekstraktas padeda nuraminti ir sudrėkina sausą odą, pagerina jos struktūrą ir veiksmingai sumažina transepiderminį vandens netekimą. Atlikti tyrimai rodo, kad lokalus žaliosios arbatos ekstrakto naudojimas gali padėti pagerinti odos kraujotaką ir jos drėkinimą, sumažinti pleiskanojimą, padidinti odos tankį ir elastingumą.

Todėl į savo odos priežiūrą galima įtraukti lengvos tekstūros drėkinantį veido kremą su keramidais ir hialurono rūgštimi, kurio sudėtyje yra ir skvalanas, pantenolis, taukmedžio sviestas ir žaliosios arbatos ekstraktas. Veido kremas atstato ir palaiko natūralų odos drėgmės balansą, intensyviai drėkindamas giliuosius odos sluoksnius, atkuria odos struktūrą ir sustiprina jos apsauginį barjerą, maitina, nuramina ir suminkština odą, mažina odos bėrimus, sutraukia poras ir reguliuoja riebalinių liaukų gamybą, padidindamas odos elastingumą ir apsaugodamas ją nuo žalingų aplinkos veiksnių.

Efektyviam odos drėkinimui galima naudoti ir intensyviai veido odą drėkinantį hamamelio toniką, kurio sudėtyje be kitų ingredientų yra žaliosios arbatos, azijinės centelės, alavijo, agurko ir papajos ekstraktų. Dėl savo sudėtinių dalių šis tonikas mažina odos sudirgimą ir paraudimą, reguliuoja pH ir skatina kolageno gamybą, veiksmingai drėkina giliuosius odos sluoksnius, saugo odos elastingumą ir stangrumą.

Padeda maitinti odą ir pagerina bendrą odos būklę

Žaliosios arbatos ekstraktas padeda maitinti mūsų odą, aprūpindamas ją vitaminu C, kuris yra labai svarbus gerai odos būklei ir sveikam organizmui, vitamino B2 ir E, įvairių mineralų, tarp kurių yra ir odos sveikatai būtinas cinkas. Žaliosios arbatos ekstrakte esančios sudedamosios dalys gerina bendrą odos būklę, jos drėkinimą ir struktūrą, darydamas odą lygesne ir švelnesne, kartu apsaugodamas nuo jau minėto ankstyvo odos senėjimo.

Todėl, norint veiksmingai pasirūpinti savo oda, į kasdienes priežiūros procedūras galima įtraukti ir šviesinantį vitamino C paakių kremą su kofeinu ir peptidais, kurio sudėtyje taip pat yra žaliosios arbatos ir azijinės centelės ekstraktų bei kofermento Q10. Jis šviesina patamsėjusius paakius, mažina nuovargio požymius, pigmentines dėmes, raukšles ir patinimus, apsaugo nuo laisvųjų radikalų neigiamo poveikio. Šis kremas skatina kolageno gamybą, tinkamai sudrėkina odą, ją nuramindamas, padidindamas jos stangrumą ir audinių tankį.

Žaliosios arbatos ekstraktas jūsų kasdienėje odos priežiūroje

Žaliosios arbatos ekstraktas jau seniai naudojamas odos priežiūroje siekiant užtikrinti gerą odos sveikatą ir išvaizdą, nes turi odos senėjimą stabdančių, drėkinančių, poras sutraukiančių, priešuždegiminių, antibakterinių, raminančių ir riebalinių liaukų aktyvumą reguliuojančių savybių. Camellia Sinensis taip pat saugo nuo UV spindulių daromos žalos, mažina odos vėžio riziką ir prisideda prie veiksmingesnio aknės gydymo.

Jei savo veido odos priežiūros priemonių sąrašą papildysite ir tokiomis priemonėmis, kurių sudėtyje bus ir žaliosios arbatos ekstrakto, jums bus lengviau ir paprasčiau užtikrinti sveiką, lygią, elastingą ir jaunatvišką veido odą.

Produktai su žalios arbatos ekstraktu