Taukmedžio sviestas ir jo nauda veido odai

Taukmedžio sviestas yra iš taukmedžio riešutų sėklų branduolių išgauti riebalai. Jis yra kreminės konsistencijos, balkšvos arba dramblio kaulo spalvos. Taukmedžiai natūraliai auga Vakarų Afrikos savanų ruože, nuo Senegalo vakaruose iki Sudano rytuose ir Etiopijos aukštikalnių papėdėje.

Taukmedžio sviesto sudėtyje yra linolo, palmitino, oleino ir stearino riebalų rūgščių, padedančių subalansuoti odos riebalus, taip pat vitamino A, E ir F, kurie skatina sveikų odos ląstelių augimą ir kraujotaką. Jame yra ir odą maitinančių bei puoselėjančių trigliceridų bei cetilo esterių, kurie kondicionuoja odą ir sulaiko drėgmę.

Dėl savo sudedamųjų dalių ir lengvai tepamos konsistencijos taukmedžio sviestas yra puikus  ingredientas odai drėkinti, suminkštinti, išlyginti, sušvelninti ir nuraminti, todėl jau šimtmečius yra naudojamas kaip svarbus odos priežiūros priemonių ingredientas. Taukmedžio sviestas pasižymi ir priešuždegiminėmis bei gydomosiomis savybėmis. Įtraukus jį į savo odos priežiūrą galima reikšmingai pagerinti odos būklę, ją sudrėkinti, tonizuoti, nuraminti ir išspręsti įvairias odos problemas.

Odos drėkinimas

Taukmedžio sviestas daugiausia dėmesio sulaukia dėl savo stiprių drėkinamųjų savybių, kurias užtikrina jame esančios riebalų rūgštys, labai greitai įsigeriančios į odą. Taukmedžio svieste esančios riebalų rūgštys (įskaitant ir linolo, palmitino, stearino ir oleino rūgštis) padeda atstatyti lipidus ir drėgmę. Tokiu būdu veiksmingai atkuriamas apsauginis odos barjeras ir odoje sulaikoma drėgmė, sumažinant odos išsausėjimo riziką. Be to, atlikti tyrimai parodė, kad linolo rūgštis, kurios yra ir taukmedžio sviesto sudėtyje, yra labai naudinga gydant sausą odą, nes pasižymi prieuždegiminėmis savybėmis ir gerina odos drėkinimą.

Odos senėjimo procesų stabdymas

Taukmedžio sviesto sudėtyje yra tokių medžiagų, kaip triterpenai, prisidedantys prie odos ląstelių atsinaujinimo ir stabdantys kolageno irimą, todėl jis turi stiprių priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių ir gali padėti kovoti su odos raukšlių susidarymu bei odos senėjimo procesais.

Kadangi taukmedžio sviestas didina kolageno gamybą ir skatina naujų ląstelių formavimąsi, jis gali veiksmingai kovoti su fotosenėjimu – raukšlėmis ir kitais odos pokyčiais, kuriuos sukelia neigiamas aplinkos poveikis, pvz., UV spinduliai. Be to, taukmedžio sviesto sudėtyje gausu ir vitamino A, E bei F. Jie spartina sveikų odos ląstelių regeneraciją ir gerina kraujotaką, tuo pačiu prisidėdami prie odos senėjimo procesų stabdymo ir lygesnės, gražesnės bei sveikesnės odos.

Priešuždegiminės ir gydomosios savybės

Įvairių tyrimų rezultatai rodo, kad taukmedžio sviestas pasižymi labai plataus spektro priešuždegiminėmis savybėmis. Jis gali sumažinti odos paraudimus, patinimus ir sudirgimą, sukeliamą įvairių neigiamų aplinkos veiksnių ir uždegiminių odos būklių. Be to, taukmedžio sviestas skatina ir žaizdų gijimą bei saugo jas nuo aplinkos dirgiklių. Taip pat nustatyta, kad taukmedžio sviestas gali būti labai naudingas kovojant su kai kurių rūšių (pvz., juostinės pūslelinės ar „atleto pėda“) grybelinėmis odos infekcijomis, nes pasižymi stipriu priešgrybeliniu poveikiu.

Egzemos, dermatito ir psoriazės gydymas

Sergant tokiomis odos ligomis kaip egzema, dermatitas ir psoriazė, labai svarbu naudoti odos priežiūros priemones, kurios padėtų atstatyti odos drėgmės balansą, sumažintų paraudimus ir odos sudirgimus. Kadangi taukmedžio sviestas yra švelnus jautriai odai, pasižymi stipriomis minkštinamosiomis ir priešuždegiminėmis savybėmis, o taip pat labai greitai įsigeria į odą, jis gali veiksmingai nuraminti sudirgusią, paraudusią ir pleiskanojančią odą, sumažinti niežulį ir palengvinti būklę paūmėjus minėtoms odos problemoms. Atliktų tyrimų duomenimis, gydant egzemą taukmedžio sviestas, palengvindamas egzemos požymius ir simptomus, savo veiksmingumu nenusileidžia medikamentiniams kremams.

Aknės gydymas

Taukmedžio sviesto sudėtyje yra daug linolo ir oleino rūgšties, kurios viena kitą subalansuoja, dėl ko taukmedžio sviestas labai lengvai įsigeria į odą ir po jo naudojimo oda neatrodo riebi. Kadangi jame yra ir daugiau įvairių rūšių riebalų rūgščių, jis padeda išvalyti odą nuo riebalų pertekliaus, atkurdamas odos drėgmės balansą, natūralią odos riebalų pusiausvyrą ir išsaugodamas drėgmę epidermyje, ir tokiu būdu apsaugodamas odą nuo išsausėjimo bei per didelio riebumo, kuris priešingu atveju galėtų užkimšti poras ir paskatinti spuogų atsiradimą. Be to, taukmedžo sviestas pasižymi ir antibakterinėmis savybėmis, todėl gali sumažinti aknę sukeliančių bakterijų kiekį odoje ir padėti nuraminti odą tose vietose, kur iškyla spuogai.

Odos nudegimų saulėje malšinimas

Kadangi taukmedžio aliejus pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, jis gali puikiai pasitarnauti sušvelnindamas ir numalšindamas odos paraudimus, kurie atsiranda dėl nudegimo saulėje. Atlikti tyrimai parodė, kad taukmedžio sviestas gali padėti gydyti paviršinį pirmojo laipsnio odos nudegimą, įskaitant ir nudegimus saulėje. Be to, gydant saulės nudegintą odą, jo sudėtyje esančios riebalų rūgštys padeda odoje išlaikyti drėgmę, mažindamas odos paraudimus ir patinimus, nuramindamas odą ir palengvindamas bei paspartindamas gijimą.

Randų ir strijų mažinimas

Keloidas yra nenormaliai susiformavęs didelis randas. Tyrimų duomenimis, taukmedžio sviestas gali padėti išvengti keloidinių fibroblastų (randinio audinio) didėjimo ir susidarymo, jų vietoje paskatindamas sveikų ląstelių augimą. Ir nors reikėtų atlikti daugiau tyrimų, padedančių išsamiau pagrįsti šią taukmedžio sviesto naudą šalinant randus, jo savybė minkštini randinį audinį yra daug žadanti mažinant ne tik randus, bet ir strijų atsiradimo riziką.

Kaip naudoti taukmedžio sviestą veido odos priežiūroje

Geriausia taukmedžio sviestą į veido odos priežiūrą įtraukti kremų pavidalu. Veido ir paakių kremus, kurių sudėtyje yra taukmedžio sviesto, galima naudoti ryte ir (arba) vakare prieš einant miegoti.

Pavyzdžiui, galima pasirinkti drėkinantį keramidų veido kremą su hialurono rūgštimi ir skvalanu, kurio sudėtyje yra taukmedžio sviesto. Jis yra lengvos tekstūros, padeda lengvai atstatyti optimalų odos drėgmės balansą, atkurti odos struktūrą ir sustiprinti apsauginį odos barjerą. Dėka kremo sudedamųjų dalių jis labai intensyviai drėkina giliuosius odos sluoksnius, maitina, ramina, minkština odą, kartu didindamas jos elastingumą ir saugodamas nuo neigiamo aplinkos poveikio.

Taip pat į savo odos priežiūrą galima įtraukti ir drėkinantį paakių kremą su keramidais, bakučioliu ir hialurono rūgštimi, savo sudėtyje turintį taukmedžio sviesto. Jo pagalba veiksmingai užkirsite kelią pirmiesiems senėjimo požymiams, kurie visų pirma atsiranda paakių odoje, atkursite odos drėgmės balansą, sudrėkinsite paakių odą ir apsaugosite ją nuo drėgmės praradimo. Be to, sudėtyje esantis bakučiolis kartu su kitais ingredientais, padės pagerinti paakių odos elastingumą, sumažins mimikos raukšles ir nuramins odą.

Taukmedžio sviestas – saugus visų tipų odai

Taukmedžio sviestas neužkemša odos porų ir jame nėra jokių cheminių dirgiklių, galinčių išsausinti odą, todėl jis gali tikti visų tipų odai. Taukmedžio sviestas labai retai sukelia alerginę reakciją (net ir žmonėms, kurie alergiški riešutams), prieš išbandant bet kokį naują ingredientą ant veido odos, visuomet patariama jį išbandyti ant nedidelio odos plotelio, pvz., dilbio, palaukti 48 valandas ir įsitikinti, kad jis nesukels jokios alerginės reakcijos.

Jei alerginę reakciją sukelia namų sąlygomis pagamintos veido kaukės su taukmedžio sviestu, kurių sudėtyje yra ir kitų ingredientų, pvz., aliejų, jos priežastimi gali būti minėti kiti ingredientai. Visais atvejais, atsiradus odos paraudimui, niežuliui ar kitiems nepageidaujamiems reiškiniams, reikia nutraukti tokios priemonės naudojimą.

Pabaigai

Taukmedžio sviestas pasižymi labai stipriomis drėkinamosiomis, priešuždegiminėmis, raminamosiomis ir odos senėjimą stabdančiomis savybėmis, kurių dėka jūsų oda gali tapti sveikesnė, lygesnė, elastingesnė ir jaunatviškesnė. Todėl visai nesvarbu, ar sprendžiate sausos, aknės pažeistos ar senėjimo procesų veikiamos odos problemas, taukmedžio sviestas gali būti labai naudingas jūsų kasdienės odos priežiūros ingredientas.

Produktai su taukmedžio sviestu