Astaksantinas veido odos priežiūroje

Astaksantinas yra natūralus karotinoidinis pigmentas, kurio yra įvairiose jūros gėrybėse, įskaitant lašišas, upėtakius, krevetes ir krilius. Pastaraisiais metais jis labai išpopuliarėjo dėl daugybės sveikatai ir veido odai naudingų medžiagų. Įrodyta, kad astaksantinas yra stiprus antioksidantas ir apsaugo odą nuo laisvųjų radikalų sukeliamos oksidacinės žalos. Taip pat žinoma, kad jis mažina uždegimus ir gerina odos elastingumą, todėl yra populiarus odos priežiūros produktų ingredientas. Taigi, vertėtų išsamiau aptarti, kas yra astaksantinas, kokia yra jo nauda veido odai ir kaip jį naudoti.

Kas yra astaksantinas?

Astaksantinas yra raudonos spalvos pigmentas, priklausantis karotinoidų šeimai. Jį gamina tam tikrų rūšių mikrodumbliai, mielės, lašišos, upėtakiai, kriliai, krevetės, vėžiai ir kai kurie kiti jūrų gyvūnai.

Astaksantinas yra vienas iš stipriausių antioksidantų, pasižymintis stipresniu antioksidaciniu poveikiu nei kiti karotenoidai, pavyzdžiui, beta karotenas, likopenas ir liuteinas. Jis taip pat yra stipri priešuždegiminė medžiaga ir pasižymi ne viena sveikatai naudinga savybe.

Astaksantino nauda veido odai

Įrodyta, kad astaksantinas turi didžiulę naudą veido odai, todėl pateikiame svarbiausius astaksantino privalumus:

Apsaugo odą nuo UV spindulių žalos

Vienas svarbiausių astaksantino privalumų veido odai yra jo gebėjimas apsaugoti odą nuo kenksmingų UV saulės spindulių žalos. UV saulės spinduliai yra viena iš pagrindinių ankstyvo odos senėjimo priežasčių. Ji sukelia oksidacinę žalą odos ląstelėms, dėl kurios formuojasi raukšlės, smulkios linijos ir senatvinės dėmės. Astaksantinas veikia kaip stiprus antioksidantas, neutralizuojantis UV spinduliuotės sukeltus laisvuosius radikalus. Tai padeda išvengti oksidacinės pažaidos ir apsaugoti odą nuo ankstyvo senėjimo.

Gerina odos elastingumą

Įrodyta, kad astaksantinas gerina odos elastingumą, nes skatina kolageno gamybą. Kolagenas yra baltymas, kuris suteikia odai elastingumo ir yra būtinas jaunatviškai išvaizdai išlaikyti. Su amžiumi mūsų organizmas gamina mažiau kolageno, todėl oda tampa suglebusi ir atsiranda raukšlių. Įrodyta, kad astaksantinas skatina kolageno gamybą, o tai padeda pagerinti odos elastingumą ir sumažinti raukšles bei smulkias linijas.

Mažina uždegimą

Uždegimas yra svarbi daugelio odos problemų, įskaitant aknę, rožinę ir psoriazę, priežastis. Įrodyta, kad astaksantinas pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, todėl veiksmingai mažina odos uždegimą ir paraudimą. Tai padeda pagerinti bendrą odos išvaizdą ir sumažinti odos problemų atsiradimo riziką.

Mažina hiperpigmentaciją

Hiperpigmentacija yra dažna odos problema, kuri paprastai nulemia odos spalvos pokyčius ar tamsių odos dėmių atsiradimą. Ją dažnai sukelia saulės poveikis, hormoniniai pokyčiai arba senėjimas. Įrodyta, kad astaksantinas mažina hiperpigmentaciją, nes slopina melanino - pigmento, suteikiančio odai spalvą - gamybą. Tai padeda išlyginti odos spalvą ir sumažinti tamsių dėmių atsiradimą.

Drėkina odą

Įrodyta, kad astaksantinas gerina odos drėkinimą didindamas keramidų, kurie yra būtini odos drėgmės barjerui palaikyti, gamybą. Tai padeda išvengti sausumo ir dehidratacijos, dėl kurių oda gali anksčiau laiko pasenti.

Mažina raukšles ir smulkias linijas

Astaksantino gebėjimas neutralizuoti laisvuosius radikalus ir skatinti kolageno gamybą padeda mažinti raukšles ir smulkias linijas ant odos. Dėl to jis yra veiksminga odos senėjimą stabdančių odos priežiūros priemonių sudedamoji dalis.

Gerina odos tekstūrą

Astaksantinas taip pat gali pagerinti odos tekstūrą, nes padidina odos drėgmės kiekį ir sumažina uždegimą. Tai padeda išlyginti šiurkščią odą ir suteikia jai tolygesnę tekstūrą.

Didina odos spindesį

Astaksantino gebėjimas gerinti odos drėkinimą, mažinti uždegimus ir apsaugoti nuo UV saulės spindulių žalos taip pat gali padėti padidinti odos spindesį. Dėl to oda atrodo šviesesnė, jaunatviškesnė ir sveikesnė.

Apsaugo nuo aplinkos taršos

Aplinkos tarša, įskaitant cigarečių dūmus ir automobilių išmetamąsias dujas, gali pažeisti odą ir pagreitinti senėjimo procesą. Įrodyta, kad astaksantinas apsaugo odą nuo šių teršalų, nes neutralizuoja jų sukeliamus laisvuosius radikalus.

Mažina odos vėžio riziką

UV saulės spinduliuotė yra pagrindinis odos vėžio rizikos veiksnys. Astaksantino gebėjimas apsaugoti odą nuo UV spindulių žalos gali padėti sumažinti riziką susirgti odos vėžiu. Be to, jo priešuždegiminės savybės taip pat gali padėti sumažinti tam tikrų tipų odos vėžio riziką, nes mažina odos uždegimą.

Kaip naudoti astaksantiną veido odai?

Astaksantino galima įsigyti įvairiomis formomis, įskaitant papildus, kremus ir serumus. Štai keletas būdų, kaip naudoti astaksantiną veido odai:

Papildai

Astaksantino papildų paprastai galima įsigyti kapsulių pavidalu. Rekomenduojama dozė skiriasi priklausomai nuo prekės ženklo ir preparato, todėl būtina atidžiai laikytis etiketėje pateiktų nurodymų. Paprastai rekomenduojama astaksantino papildus vartoti su maistu, kad pagerėtų jų pasisavinimas.

Vietiškai naudojami veido kremai ir serumai

Astaksantiną taip pat galima naudoti ir vietiškai, į savo veido odos priežiūrą įtraukiant savo sudėtyje astaksantino turinčius veido odos kremus ir serumus. Šių produktų sudėtyje dažnai būna ir kitų naudingų ingredientų, pavyzdžiui, vitamino C, hialurono rūgšties ir retinolio arba bakučiolio, kad būtų sustiprintas jų poveikis. Norėdami naudoti astaksantino veido kremą ar serumą, po valymo ir tonizavimo užtepkite nedidelį jo kiekį ant veido ir kaklo srities ir švelniai įmasažuokite į odą.

Į savo kasdienę veido odos priežiūrą galite įtraukti šviesinantį vitamino C veido kremą su bakučioliu ir astaksantinu, kivio vaisiaus, žaliosios arbatos, obuolių ir azijinės centelės ekstraktais, natrio PCA, glicerinu, vitaminu E, makadamijos riešutų aliejumi ir mango sviestu. Šis veido kremas veiksmingai sulėtina ankstyvo odos senėjimo procesus, įskaitant odos spalvos pokyčius, tamsias dėmeles, smulkias raukšles ir išsausėjimą. Jis saugo nuo hiperpigmentacijos, paskatina kolageno gamybą, užtikrindamas optimalų veido odos drėkinimą, paspartina odos ląstelių atsinaujinimą ir saugo nuo neigiamo aplinkos poveikio odai.

Galimas šalutinis astaksantino poveikis

Astaksantinas paprastai laikomas saugiu, jei vartojamas rekomenduojamomis dozėmis. Tačiau, kaip ir bet kuris papildas ar odos priežiūros produktas, kai kuriems žmonėms jis gali sukelti šalutinį poveikį. Štai keletas galimų šalutinių astaksantino poveikių:

  • Skrandžio sutrikimai: Kai kuriems žmonėms, vartojantiems astaksantino papildus, gali atsirasti pykinimas, viduriavimas ar kilti skrandžio sutrikimų. Kad to išvengtumėte, rekomenduojama astaksantiną vartoti su maistu.
  • Odos dirginimas: Kai kurie žmonės, vartodami astaksantino kremą ar serumą, gali patirti odos sudirginimą ar alergines reakcijas. Jei pasireiškia paraudimas, niežulys ar patinimas, nutraukite vartojimą ir kreipkitės į dermatologą.
  • Sąveika su vaistais: Astaksantinas gali sąveikauti su tam tikrais vaistais, įskaitant kraują skystinančius vaistus, tokius kaip varfarinas, ir vaistus nuo aukšto kraujospūdžio. Jei vartojate kokius nors vaistus, prieš pradėdami vartoti astaksantino papildus, būtinai pasitarkite su gydytoju.

Žodis pabaigai

Astaksantinas yra stiprus antioksidantas ir priešuždegiminė medžiaga, turinti didžiulę naudą veido odai. Jis gali apsaugoti odą nuo UV spindulių daromos žalos, pagerinti odos elastingumą, sumažinti uždegimą ir hiperpigmentaciją bei drėkinti odą. Astaksantino yra įvairių formų, įskaitant papildus, kremus ir serumus, ir jis paprastai yra saugus naudoti. Taigi, astaksantinas gali tapti puikiu daugelio veido odos priežiūros priemonių ingredientu, padedančiu pagerinti bendrą odos sveikatą ir išvaizdą.