Kolageno svarba veido odai

Kolagenas yra pagrindinė mūsų kaulų, raumenų, odos, sausgyslių ir kremzlių sudedamoji dalis. Jis yra geriausias organizmo baltymas. Kolagenas atlieka labai daug svarbių funkcijų, tarp kurių yra ir audinių atkūrimas, imuninis atsakas, odos struktūros suteikimas bei svarbus vaidmuo ląsteliniuose procesuose, tokiuose kaip ląstelių komunikacija ir migracija, būtina audinių palaikymui. Egzistuoja 28 kolageno rūšys, tačiau paprastai yra išskiriamos keturios labiausiai paplitusios kolageno rūšys – I, II, III ir IV tipo kolagenas.

Mūsų organizme reikiamą kolageno kiekį gamina ir palaiko audinio ląstelės –  fibroblastai. Nors kolagenas gaminasi visą gyvenimą, su amžiumi jis fragmentuojasi ir sutrinka fibroblastų funkcija, todėl kolageno gamybos procesai vyksta vis lėčiau. Kartu nykstant ir elastinui, kuris yra dar vienas pagrindinis struktūrinis baltymas, atsiranda pirmieji senėjimo požymiai, tokie kaip odos raukšlės ir suglebimas. Kadangi kolagenas yra toks svarbus mūsų organizmui, jis dažnai vartojamas papildų pavidalu, jo kiekis gali būti padidinamas su maistu arba naudojant atitinkamas veido odos priežiūros priemones.

Kolageno nauda mūsų odai

Palaikyti aukštą kolageno kiekį žmogaus organizme yra labai svarbu, siekiant užtikrinti sveiką odos struktūrą ir užkirsti kelią odos senėjimo požymiams, kartu suteikiant odai daugiau tvirtumo ir stangrumo. Pagrindinė kolageno nauda:

  • Didina odos elastingumą;
  • Gerina odos drėkinimą;
  • Mažina tamsias dėmes;
  • Padeda gyti žaizdoms ir išvengti randų;
  • Gerina kraujo tekėjimą;
  • Neleidžia formuotis strijoms arba jas sumažina;
  • Mažina celiulitą.

Kas nulemia kolageno nykimą?

Senstant mūsų organizmui, natūraliai mažėja kolageno gamyba ir jis tampa fragmentiškas ir silpniau pasiskirstęs. Todėl, bėgant laikui, odoje ima matytis pirmieji senėjimo požymiai, tarp kurių yra ir odos sausumas, raukšlės bei suglebimas. Kolageno nykimas ir jo neigiamos pasekmės yra neišvengiami, be to, yra tam tikrų veiksnių, kurie gali paspartinti kolageno nykimą.

Vienas iš neigiamų veiksnių, kuris ardo kolageną ir nulemia odos senėjimo požymių atsiradimą, elastingumo praradimą ir raukšles, yra rūkymas. Be to, kolageno gamybą mažina, odos senėjimą skatina bei odos atsistatymo mechanizmui kenkia ir gausus alkoholio vartojimas. Nereikėtų pamiršti ir labai apdorotų maisto produktų bei pridėtinio cukraus vartojimo, kuris gali nulemti ankstyvo odos senėjimo požymių atsiradimą, nes skatina glikacijos procesą, dėl kurio mažėja kolageno apykaita ir sutrinka kolageno gebėjimas sąveikauti su baltymais ir aplinkinėmis ląstelėmis. Žinoma, kolageno gamybos mažėjimą ir ankstyvų odos senėjimo požymių atsiradimą gali nulemti ir didelis ultravioletinių (UV) saulės spindulių poveikis.

Kaip išvengti kolageno praradimo?

Nors kolageno netekimas yra natūralus procesas, kurio visiškai išvengti neįmanoma, galima imtis tam tikrų priemonių, kurios padės šį procesą sulėtinti ir išsaugoti kuo didesnį kolageno kiekį.

Apsauga nuo saulės

UV saulės spinduliai daro labai didelę žalą mūsų veido odai. Saulė sausina odą, pažeidžia ir silpnina odos apsauginį barjerą bei ląsteles, ardo kolageną ir elastiną. Jei šios skaidulos suyra, oda praranda stangrumą ir elastingumą, o jos atsistatymas gali pareikalauti daug laiko. Todėl labai svarbu kasdien naudoti plataus spektro apsauginį kremą nuo saulės, kurio SPF būtų ne mažesnis kaip 30, kartu stengiantis kuo mažiau laiko praleisti tiesioginiuose saulės spinduliuose.

Pakankamas vandens vartojimas

Norint išsaugoti sveiką ir gražią odą, būtina vartoti pakankamai vandens. Jis padeda užtikrinti, kad ląstelės efektyviau komunikuotų, vitaminai būtų įsisavinami lengviau ir visos naudingos medžiagos organizme būtų pernešamos veiksmingiau. Be to, svarbu, kad kartu su pakankamu vandens vartojimu nebūtų pamirštas ir kasdienis išorinis odos drėkinimas, naudojant specialius drėkinamuosius kremus ir serumus.

Apsauga nuo aplinkos taršos

Aplinkos tarša kenkia odos kolagenui, sukelia uždegimus ir nulemia laisvųjų radikalų gamybą odoje – savo ruožtu jie ardo kolageną, skatina odos suglebimą ir raukšlių atsiradimą. Gyvenant mieste, paprastai sunku visiškai išvengti aplinkos taršos neigiamo poveikio odai, tačiau yra priemonių, kurias naudojant galima efektyviau apsaugoti odą. Tam reikėtų kasdien naudoti drėkinamąjį kremą, kuris kartu saugotų ir nuo neigiamų aplinkos veiksnių, o taip pat apsauginį kremą nuo saulės.

Rūkymo atsisakymas

Tabako gaminiai daro didžiulę žalą odai. Cigaretėse esantys toksinai kenkia elastinui ir kolagenui, sukelia hiperpigmentaciją ir reikšmingai pablogina kraujotaką, kartu neigiamai paveikdami ir daugybę kitų organizmo procesų. Todėl, norint kuo ilgiau išsaugoti lygią, gražią, sveiką ir jaunatvišką veido odą, rūkymo vertėtų atsisakyti.

Tinkama veido odos priežiūra

Siekiant išsaugoti kolageną, būtina suformuoti ir tinkamą kasdienės veido odos priežiūros planą, naudojant odos priežiūros produktus, kurie apsaugo natūralų odos barjerą ir palaiko kolageną. Tokie veido odos priežiūros priemonių sudėtyje esantys ingredientai, kaip vitaminas C ir E, bakučiolis bei kitos natūralios medžiagos palaiko optimalią veido odos sveikatą ir skatina natūralią kolageno gamybą.

Į savo kasdienę veido odos priežiūrą galima įtraukti daugiafunkcinį odos struktūrą gerinantį 5 % niacinamido serumą su kolagenu ir hialurono rūgštimi, cinko PCA, alantoinu, pantenoliu, azijinės centelės, alavijo, kivio ir obuolių ekstraktais. Jis padeda sumažinti odos trūkumus, neleidžia užsikimšti odos poroms, mažina poras, odos pleiskanojimą ir raudonį, reguliuoja riebalinių liaukų gamybą, šviesina pigmentines dėmes, skatina odos kolageno gamybą ir odos atsinaujinimą, palaiko natūralų odos drėgmės balansą ir raminančiai veikia odą.

Veido odos priežiūros planą verta papildyti ir skvalano aliejiniu serumu su bakučioliu, vitaminais C ir E, bisabololiu, argano, avokadų, erškėčių vaisių ir kitais augaliniais aliejais. Jis padeda užkirsti kelią veido odos senėjimo požymiams, skatina kolageno gamybą, šviesina odą ir mažina pigmentaciją, didina odos elastingumą, gerina odos struktūrą, lėtina odos senėjimo procesus, mažina raukšles ir minkština odą bei apsaugo nuo neigiamo aplinkos poveikio.

Gausesnis antioksidantų vartojimas

Norint sulėtinti kolageno mažėjimo procesus ir kuo ilgiau išsaugoti optimalų jo lygį, naudinga į savo kasdienę mitybą įtraukti daugiau maisto produktų, kurių sudėtyje yra antioksidantų, kaip antai tamsios lapinės daržovės, vyšnios arba mėlynės, kurios yra labai naudingos bendrai odos sveikatai ir struktūrai. Antioksidantai geba veiksmingai neutralizuoti laisvuosius radikalus, neleisdami jiems pažeisti kolageno. Be to, maisto produktai, kuriuose yra antioksidantų, dažnai suteikia odai būtino papildomo drėkinimo ir itin naudingo vitamino C.

Pabaigai

Kolagenas yra ypatingai svarbus baltymas, suteikiantis audiniams struktūrinę atramą ir dalyvaujantis esminiuose mūsų organizmo procesuose, tarp kurių yra signalų perdavimas tarp ląstelių bei audinių regeneracija. Nors mūsų organizmas kolageną gamina natūraliai, dėl amžiaus ir įvairių neigiamų išorinių bei vidinių veiksnių mažėjančio kolageno kiekio, patartina imtis priemonių, kurios padėtų sulėtinti kolageno mažėjimo procesus ir kuo ilgiau išsaugoti didesnį kolageno kiekį, būtiną sveikai odai, kaulams ir bendrai sveikatai.

Žalingų įpročių atsisakymas, odos apsauga nuo kenksmingų UV saulės spindulių, tinkami mitybos įpročiai, pakankamo vandens kiekio vartojimas ir efektyvi natūraliais ingredientais grindžiama kasdienė veido odos priežiūra gali padėti pasiekti norimą rezultatą ir atitolinti odos senėjimo požymių atsiradimą, pagerinti bendrą odos sveikatą ir jos išvaizdą.

Produktai su kolagenu