Antioksidantai ir jų svarba veido odai

Antioksidantai yra grupė natūralių junginių, kurie apsaugo ląsteles nuo pažeidimų. Dalį antioksidantų mūsų organizmas geba pasigaminti pats, tačiau didžioji dalis jų turi būti gaunama kartu su maistu, pvz., šviežiomis daržovėmis ir vaisiais. Antioksidantai, kuriuos gauname su maistu, yra svarbūs viso organizmo sveikatai, tačiau juos galima naudoti ir lokaliai, prižiūrint savo odą.

Antioksidantai yra labai svarbūs daugelio odos priežiūros priemonių ingredientai, nes jie padeda spręsti daugybę odos problemų ir kartu pasižymi senėjimą stabdančiomis bei odą nuo neigiamų vidinių ir išorinių veiksnių saugančiomis savybėmis.

Todėl, tiek norėdami apsaugoti savo veido odą, tiek ją patobulinti, galėsite daug lengviau pasiekti norimų rezultatų, jei rinksitės veido odos priežiūros priemones, kurių sudėtyje be kitų odai reikalingų medžiagų yra ir antioksidantų.

Antioksidantai ir laisvieji radikalai

Antioksidantai panaikina laisvųjų radikalų sukeliamą oksidacinį stresą ir kartu neleidžia jam atsirasti. Tačiau, norint geriau suprasti tikrąją antioksidantų naudą, visų pirma reikia žinoti, kas yra laisvieji radikalai.

Laisvieji radikalai yra nestabilios molekulės, kurioms trūksta elektrono. Dėl šios struktūros molekulės yra labai reaktyvios ir linkusios oksiduotis. Kadangi tokios molekulės siekia tapti stabiliomis, pasiimdamos elektronus iš kitų molekulių, sukeliama grandininė reakcija, kurios metu pažeidžiama sveikų ląstelių struktūra ir DNR. Laisvųjų radikalų daroma žala sukelia uždegimus, kurie trukdo odai veiksmingai funkcionuoti, sukeldami tokias odos problemas, kaip aknė, hiperpigmentacija, ląstelių pažeidimas, ir skatindami ankstyvą odos senėjimą, dėl kurio atsiranda odos raukšlės, sumažėja elastino ir drėgmės kiekis.

Laisvieji radikalai susidaro vykstant įvairiems vidiniams ir išoriniams procesams, pvz., kai esame veikiami saulės, oro taršos, tabako dūmų, aplinkos toksinų, streso ar net vykstant įprastiems organizmo procesams, tokiems kaip virškinimas. Pažymėtina, kad mūsų imuninė sistema laisvuosius radikalus naudoja ir kovodama su bakterijomis, todėl jie taip pat yra svarbūs mūsų organizmo funkcionavimui. Tačiau, jei mūsų organizme laisvųjų radikalų, lyginant su antioksidantų kiekiu, yra per daug, pastarieji nebegali suvaldyti laisvųjų radikalų pertekliaus ir dėl to lengviau pažeidžiamos ląstelės.

Kadangi organizmas laisvuosius radikalus gamina ir natūraliai, nepamirštant daugybės papildomų vidinių ir išorinių laisvųjų radikalų kiekį didinančių veiksnių, visiškai jų išvengti ir apsisaugoti nuo oksidacinės žalos neįmanoma. Tačiau vietiškai naudojamų antioksidantų, kurie yra priešingybė laisviesiems radikalams, pagalba galima lengviau kovoti su laisvaisiais radikalais ir oksidacine žala.

Antioksidantų nauda mūsų veido odai

Antioksidantai padeda nukenksminti laisvuosius radikalus, atiduodami jiems dalį savo elektronų, todėl jie nebegali pažeisti ląstelių ir paskatinti odos senėjimo požymių atsiradimo bei padidinti odos ligų rizikos.

Antioksidantai padeda sumažinti senėjimo požymius

Antioksidantų pagalba galima lengviau apsisaugoti nuo ankstyvo odos senėjimo, kurį sąlygoja tokie išoriniai veiksniai kaip oro tarša, UV saulės spinduliai, rūkymas ir kt. Laisvųjų radikalų sukeliamas oksidacinis stresas ardo kolageną, sukelia uždegimus ir stabdo natūralų odos ląstelių atsinaujinimą. Dėl to greičiau formuojasi raukšlės, tamsios dėmės, atsiranda bėrimai ir kiti odos pakitimai. Antioksidantai, šalindami laisvuosius radikalus, veiksmingai užkerta kelią matomiems odos senėjimo požymiams, todėl suteikia odai daugiau jaunatviškumo.

Antioksidantai padeda išvengti UV spindulių žalos

Antioksidantai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Jie geba nuslopinti dėl kenksmingų UV saulės spindulių mūsų odoje kylančias uždegimines reakcijas, apsaugodami nuo nudegimų, fotosenėjimo ir UV spindulių daromos žalos.

Antioksidantai pagerina odos tonusą

Dėl kenksmingų saulės spindulių ir laisvųjų radikalų gali pasikeisti odos atspalvis ir atsirasti tamsių dėmių. Kadangi antioksidantai mažina fotosenėjimą, jie gali padėti apsisaugoti ir nuo odos pigmentacijos, pagerindami bendrą odos tonusą.

Antioksidantai skatina odos regeneraciją

Dėl laisvųjų radikalų odoje kylantys uždegimai trukdo ląstelių atsinaujinimo procesams. Kadangi antioksidantai sumažina uždegimus ir pasižymi odą raminančiu poveikiu, oda lengviau atsinaujina ir pašalinami įvairūs pažeidimai.

Mūsų veido odai svarbūs antioksidantai

Antioksidantų sąrašas yra labai ilgas ir mūsų kasdien naudojamose veido odos priežiūros priemonėse jų taip pat gali būti labai įvairių rūšių. Tačiau reikėtų išsamiau apibūdinti keletą antioksidantų, kurie naudojami populiarių veido odos priežiūros priemonių sudėtyje ir yra labai svarbūs mūsų odai.

Vitaminas C

Vitaminas C (askorbo rūgštis) yra viena iš nedaugelio veido odos priežiūros priemonėse naudojamų veikliųjų medžiagų, kuri yra naudinga visų tipų odai. Vitaminas C veiksmingai šalina laisvuosius radikalus ir, apsaugodamas odą nuo oksidacinio streso, paskatina kolageno gamybą, padidindamas odos stangrumą ir elastingumą, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, šviesina odą, slopina hiperpigmentaciją, mažina tamsias dėmeles, dėl aknės atsiradusius randus ir net malšina rožinę.

Vitaminas C, kaip ir dauguma antioksidantų, drėkina ir ramina odą, gerinant odos būklę ir išvaizdą. Jis puikiai dera su kitais antioksidantais, pvz., vitaminu E ir ferulo rūgštimi, padėdamas efektyviau kovoti su laisvaisiais radikalais. Vitaminas C tinka ir odos apsaugai nuo kenksmingų UV saulės spindulių, todėl, derinant jį kartu su apsauginiu kremu nuo saulės, galima užtikrinti galingą odos apsaugą.

Tačiau svarbu pasirinkti ir naudoti stabilios formos vitamino C serumą, pvz., odą skaistinantį 10 % vitamino C serumą su ferulo rūgštimi, saugančia nuo saulės padarytos žalos, vitaminu E, skvalanu, bisabololiu, hialurono rūgštimi, glicerinu, kivio, obuolių ir arbūzų ekstraktais. Jis stabdo odos senėjimo procesus, daro odą elastingesnę ir stangresnę, mažina raukšles, odos nelygumus ir pigmentines dėmes, skatina kolageno gamybą, drėkina epidermį, saugo nuo UV saulės spindulių ir aplinkos taršos.

Vitaminas E

Vitaminas E (dažnai odos priežiūros priemonėse nurodomas kaip tokoferolis) yra labai svarbus antioksidantas, kuris pasižymi priešuždegiminėmis ir drėkinančiomis savybėmis, skatina odos žaizdų gijimą, saugo nuo UV spindulių sukeliamo oksidacinio streso ir stabdo odos senėjimą. Vitaminas E stabilizuoja kitus antioksidantus ir didina jų efektyvumą, puikiai veikdamas su tokiais antioksidantais kaip vitaminas C ir resveratrolis.

Savo odos priežiūrą galima papildyti veido odą stangrinančiu peptidų kremu su aminorūgštimis, vitaminu E ir F, Omega-3 ir Omega-9 riebalų rūgštimis, alavijo ir azijinės centelės ekstraktais bei kitomis odai reikalingomis medžiagomis. Jis sustiprina odos lipidinį barjerą, atstato viršutinį odos sluoksnį, skatina kolageno gamybą ir didina odos stangrumą, mažina neigiamą laisvųjų radikalų poveikį veido odai, gerina jos būklę, padeda išlaikyti drėgmę, suminkština odą ir atkuria jos natūralų grožį.

Niacinamidas

Niacinamidas (vitaminas B3) yra labai stiprus antioksidantas, turintis priešuždegiminį ir raminantį poveikį, padeda spręsti odos pigmentacijos problemas, mažina raukšles, gydo aknę ir rožinę, stiprina apsauginį odos barjerą, malšina paraudimus ir gerina bendrą veido odos sveikatą.

Į savo odos priežiūrą naudinga įtraukti daugiafunkcinį odos struktūrą gerinantį 5 % niacinamido serumą su kolagenu, hialurono rūgštimi, pantenoliu, glicerinu, alantoinu, alavijo, kivio, azijinės centelės ir obuolių ekstraktais. Jis padeda sureguliuoti riebalinių liaukų gamybą, sutraukia poras, šviesina pigmentines dėmes, malšina odos paraudimus, pleiskanojimą ir sudirgimus, skatina kolageno gamybą ir odos atsinaujinimą, palaikydamas natūralų odos drėgmės balansą.

Retinolis

Retinolis (vitamino A darinys) yra veiksmingas antioksidantas, padedantis kovoti su odos senėjimu ir ją atjauninti. Dėl mažos molekulinės struktūros jis giliai prasiskverbia į odą, stimuliuoja kolageno gamybą ir spartina ląstelių atsinaujinimą, atstato pažeistą DNR, lygina raukšles ir gerina odos tonusą. Retinolis didina odos atsparumą, daro ją stangresnę, elastingesnę ir jaunatviškesnę, tačiau jis gali dirginti odą, todėl vietoje jo galima naudoti natūralų retinolio pakaitalą – bakučiolį.

Siekiant efektyviau kovoti su odos senėjimu, savo kasdienę veido odos priežiūrą galite papildyti odos senėjimą stabdančiu skvalano aliejiniu serumu su bakučioliu, vitaminu C ir E, linoleno rūgštimi, avokadų, erškėčių vaisių, aviečių sėklų, argano vaisių kauliukų, granatų sėklų ir makadamijos riešutų aliejais. Jis skatina kolageno gamybą, šviesina odą ir mažina pigmentaciją, didina odos elastingumą ir stangrumą, ją suminkština, pagerina tekstūrą, išlygina raukšles ir saugo nuo žalingo aplinkos poveikio.

Kofermentas Q10

Kofermentas Q10 (dar vadinamas ubichinonu) yra mūsų organizmo gaminamas antioksidantas, kurio yra visose jo ląstelėse, tačiau su amžiumi (ir dėl UV saulės spindulių poveikio) jo kiekis mažėja, todėl odą gali lengviau pažeisti laisvieji radikalai, greičiau formuojasi raukšlės ir mažėja atsparumas fotosenėjimui. Kofermentas Q10 padeda apsaugoti odą nuo naujų raukšlių atsiradimo, gerina odos elastingumą ir tekstūrą, minkština odą, padeda odoje išsaugoti kolageną, skatindamas jo gamybą, apsaugo DNR nuo oksidacinio streso ir palaiko sveikas odos ląsteles.

Savo veido odos priežiūroje galite naudoti šviesinantį vitamino C paakių kremą su kofeinu, peptidais, kofermentu Q10, azijinės centelės, žaliosios arbatos, obuolių, kivio ir papajos ekstraktais. Jis veiksmingai mažina paakių patinimus ir nuovargio požymius, šviesina patamsėjusius paakius, sumažina raukšles ir pigmentines dėmes, paskatina kolageno gamybą, didina odos stangrumą, ramina ir drėkina odą bei saugo nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.

Pabaigai

Antioksidantų poveikis mūsų veido odai yra milžiniškas. Jei į savo veido odos priežiūrą įtrauksite natūralius produktus, kurių sudėtyje bus galingų antioksidantų, lengviau apsaugosite odą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, pašviesinsite ir išlyginsite odą, suteiksite jai daugiau stangrumo ir elastingumo bei pagerinsite jos sveikatą.