Mango sviestas ir jo nauda veido odai

Mango sviestas yra gaminamas iš riebalų, gaunamų iš mango sėklų, kurie gali būti tiek rafinuoti, tiek nerafinuoti. Laikomas vėsioje temperatūroje, jis gali būti pusiau kieto pavidalo, o sąlytyje su oda – tirpsta. Mango vaisiai yra ne tik labai saldūs ir turi išskirtinį skonį, tačiau taip pat pasižymi ir odai labai naudingomis savybėmis, nes juose yra daug odai būtinų maistinių medžiagų. Jis veiksmingai ramina sudirgusią odą, mažina egzemos bei psoriazės simptomus ir pasižymi puikiomis drėkinamosiomis savybėmis, palaikydamas gerą odos būklę.

Mango sviesto privalumai odai

Mango svieste yra daug antioksidantų, vitaminų ir mineralų. Jame yra gausu antioksidanto mangiferino, kuris padeda sumažinti ląstelių pažeidimus, dėl kurių padidėja onkologinių ligų rizika. Mango svieste taip pat yra didelis kiekis vitaminų A, C ir E, vario bei folio rūgšties. Jo sudėtinės dalys, be kita ko, skatina kolageno gamybą, saugo nuo saulės daromos žalos ir mažina odos senėjimo požymius.

Skatina kolageno gamybą

Kadangi mango svieste yra daug vitamino C, jis veiksmingai skatina kolageno, kuris yra labiausiai paplitęs organizmo baltymas, esantis odoje ir jungiamuosiuose audiniuose, gamybą. Odos senėjimo procesai kolageną ardo ir lėtina jo gamybos procesus, todėl mango sviesto gebėjimas skatinti kolageno gamybą padeda lengviau struktūrizuoti odą.

Nekomedogeniškas

Mango sviestas yra nekomedogeniškas, t.y. neužkemšantis odos porų, todėl tinka visų tipų odai. Dėl šios savybės jis taip pat yra puikus pagalbininkas jautriai ar į aknę linkusiai odai. Jis yra sodrus, bet neriebus, todėl jį galima naudoti ir vaikų odos priežiūrai.

Drėkina ir minkština odą

Mango sviestas, nepaisant jo lengvos tekstūros, geba sustiprinti natūralų odos apsauginį barjerą, padedantį drėkinti odą ir išlaikyti drėgmę odoje, apsaugant nuo odos išsausėjimo ir galimų pažeidimų. Jis taip pat, kaip ir kakavos sviestas, minkština veido odą. Mango sviestas lengvai įsigeria į odą ir aprūpina gilesnius jos sluoksnius maistinėmis medžiagomis, tarp kurių yra ir vitaminas A, C bei E, omega 6 ir 9 riebalų rūgštys. Kadangi jis veiksmingai kondicionuoja veido odą, oda tampa švelnesnė, elastingesnė, pagerėja jos bendra būklė ir išvaizda.

Į savo veido odos priežiūros planą galima įtraukti drėkinantį keramidų paakių kremą su bakučioliu, hialurono rūgštimi, mango sviestu, skvalanu, bisabololiu, taukmedžio sviestu, tokoferoliu ir augaliniais eskstraktais. Jis padeda atstatyti odos drėgmės balansą, mažina odos senėjimo požymius, intensyviai drėkina paakių odą, stiprina odos struktūrą, mažina raukšles, ramina odą, didina jos elastingumą ir saugo nuo skysčių praradimo.

Apsaugo nuo odos netobulumų ir randų

Nors mango sviestas gali padėti gydyti esamus randus, svarbiausias poveikis neabejotinai yra prevencija. Taigi, kiekvieną kartą, kai galite tikėtis odos pažeidimų (pavyzdžiui, aknės randų ar nėštumo metu atsiradusių strijų), kuo greičiau pradėkite profilaktiškai naudoti mango sviestą. Jis padės odai greičiau gyti, aprūpins ją daugybe maistinių medžiagų ir antioksidantų, pagerins odos ląstelių apykaitą ir gerokai sumažins pažeidimus.

Gelbėja egzemos ir psoriazės paveiktai odai

Bet kokia veido odos būklė, kuri pasireiškia dideliu sausumu, uždegimais ir niežuliu, yra labai nemaloni ir kelia nemažai problemų, todėl, puoselėjant tokią veido odą, ją reikia pakankamai sudrėkinti ir pamaitinti. Egzemos ar psoriazės paveiktai veido odai prižiūrėti būtina rinktis produktus, kurių sudėtyje nėra cheminių medžiagų, galinčių sustiprinti nepageidautinas odos reakcijas. Todėl natūralus mango sviestas, kuris turi priešuždegiminį poveikį, apsaugodamas odą, ją nuramindamas, gydydamas ir sudrėkindamas, gali palengvinti tokias odos būkles.

Mažina odos niežėjimą ir sausumą

Sausa oda gali sukelti uždegimus ir niežulį. Mango sviestas yra puikus triglicerido šaltinis, veikiantis kaip odos minkštiklis, užkertantis kelią odos sausumui, uždegimams ir niežuliui. Be to, kai mango sviestas turi kontaktą su deguonimi, jame susiformuoja salicilo rūgštis. Tuo tarpu salicilo rūgštis yra veiksmingas šveičiamasis ingredientas, kuris minkština odos baltymą keratiną. Dėl šios priežasties jis geba pašalinti viršutinį veido odos sluoksnį, kuris gali būti išsausėjęs ir niežtintis. O kadangi mango svieste gausu ir vitamino C, jis yra dar naudingesnis mūsų veido odai.

Stabdo senėjimo procesus

Mango branduolyje yra vitaminų A, E, C ir K bei polifenolių (pvz., taninų, ferulo rūgšties, mangiferino ir kt.). Pastarieji antioksidantai padeda apsaugoti veido odą nuo kenksmingų ultravioletinių (UV) saulės spindulių daromos žalos ir fotosenėjimo, neutralizuojant laisvuosius radikalus. Tai padeda užkirsti kelią ankstyviems veido odos senėjimo požymiams. Be to, vitaminai C ir E apsaugo ir nuo kitų neigiamų aplinkos veiksnių, kaip antai tarša ir mėlynoji ekranų šviesa, kurie sukelia odos pažeidimus ir priešlaikinį senėjimą. Vitaminas C, kurio yra mango svieste, skatina kolageno sintezę, todėl pagerėja odos struktūra, jos elastingumas, stangrumas ir išvengiama raukšlių susidarymo.

Gydo aknę

Dažnai klaidingai manoma, kad riebios odos drėkinti nereikia, tačiau reguliarus drėkinimas ir maitinimas yra būtinas visų tipų odai. Jei oda yra paveikta aknės, labai svarbu pasirinkti veido odos priežiūros priemones, kurios nedirgintų į uždegimus linkusios odos, todėl mango sviestas gali būti puikus tokių priemonių ingredientas. Jis neriebus, lengvas ir nekomedogeninis, pasižymi antibakterinėmis savybėmis, malšina aknės uždegimus, maitina į aknę linkusią odą ir mažina aknės protrūkius.

Kam naudinga į savo odos priežiūrą įtraukti mango sviestą?

Mango sviestas yra laikomas labai veiksminga natūralia priemone, kuri padeda kovoti su sausai veido odai būdingomis problemomis (pvz., psoriaze ir egzema). Jis taip pat apsaugo odą, nes pasižymi stipriomis drėkinančiomis ir minkštinančiomis savybėmis. Net jei veido odai nėra būdingos minėtos problemos, jis gali būti naudingas, jei reikia nuraminti odą, sumažinti pleiskanojimą ir niežulį.

Kadangi mango sviestas yra nekomedogeninis, jis tobulai tinka ir į aknę linkusiai odai, nes ją veiksmingai sudrėkina, neužkimšdamas odos porų. Dėl šios savybės jis gali būti naudojamas ir visų tipų odai. Be to, kadangi mango sviestas turi drėkinančių ir maitinančių savybių, jį galima naudoti nuolat, kai veido odai prireikia papildomo drėkinimo, kad ji išliktų sveika, lygi ir švelni.

Kaip naudoti mango sviestą?

Mango sviestas gali būti naudojamas virtuvėje, gaminant įvairius patiekalus ir užkandžius – nuo maistingomis medžiagomis praturtintų užtepėlių, iki skrebučių ar pyragaičių su mango sviestu, kadangi jis yra sveika daug kalorijų turinčio šokolado alternatyva. Tačiau paprastai dėl jo didžiulės naudos odai mango sviestas yra naudojamas vietiškai, tepant jį tiesiai ant odos.

Naudoti veido odos priežiūroje mango sviestą yra saugu, tačiau, kaip ir bet kurių kitų veido odos priežiūroje naudojamų ingredientų atveju, mango sviestas kai kuriems žmonėms gali sukelti alerginę reakciją. Todėl, naudojant odos priežiūros priemones ar gryną mango sviestą ant odos, reikėtų stebėti, ar jis nesukelia alerginių simptomų, pvz., odos bėrimų.

Pabaigai

Mango sviestas gali būti nuostabus natūralus pagalbininkas kasdienėje veido odos priežiūroje. Jei norite veiksmingiau sudrėkinti savo veido odą, apsaugoti ją nuo neigiamų aplinkos veiksnių, sumažinti įvairių odos ligų simptomus, apsisaugoti nuo ankstyvo odos senėjimo, numalšinti odos sudirgimus, ją nuraminti ir pagerinti bendrą odos būklę, tikrai verta savo veido odos priežiūrą praturtinti produktais, kurių sudėtyje yra mango sviesto.

Produktai su mango sviestu