Azijinės centelės ekstraktas veido odos priežiūroje

Azijinės centelės ekstraktas (angl. Centella Asiatica Leaf Extract) yra gaunamas iš antioksidantais turtingo vaistinio augalo Centella Asiatica, kuris dar vadinamas cica, gotu kola, brahmi, indišku arba azijiniu pūsleniu, laukine žibute ir tigrine žole. Šis augalas, augantis vidutinio klimato ir atogrąžų pelkėtose vietovėse, yra kilęs iš Azijos ir jau šimtmečius naudojamas tradicinėje kinų, Afrikos ir ajurvedos medicinoje, o kai kuriose pasaulio vietose šį augalą kaip vaistą nuo visų ligų žmonės naudojo jau prieš 3000 metų. Šiandien azijinė centelė auga Indijoje, Pietų Afrikoje, Šri Lankoje, Pakistane, Rytų Europa, Centrinė Amerikoje ir Madagaskare.

Azijinė centelė nuo seno buvo naudojama įvairioms ligoms (įskaitant epilepsiją ir Hanseno ligą), ir žaizdoms gydyti. Dabartiniu metu azijinės centelės ekstraktas vis dar naudojamas kaip natūralus odos priežiūros priemonių ingredientas tinkantis bet kokio tipo odos, ypač linkusios į aknę, priežiūrai. Jis veiksmingai gydo žaizdas, tokias kaip nudegimai ar įpjovimai (pasak legendos sužeisti tigrai, norėdami išsigydyti žaizdas, susivyniodavo į šiuos augalus, todėl iš čia ir kilo pavadinimas „tigro žolė“), puikiai veikia kaip priemonė odos ligoms, įskaitant psoriazę, sklerodermiją, egzemą, varikozines opas, gydyti, mažina keloidų ir hipertrofinių randų patinimą, celiulitą bei fotosenėjimo požymius.

Augalo sudėtyje yra įvairių svarbių veikliųjų medžiagų, tokių kaip triterpenoidai (pastebėta, kad jie skatina glikozaminoglikano, ypač hialurono rūgšties, gamybą), flavonoidai ir fenoliai, kurie pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Dėl didelės aminorūgščių, beta karotino ir riebalų rūgščių koncentracijos azijinė centelė yra labai naudingas augalas odos priežiūroje. Be to, šis augalas dėl jame esančios aziatinės rūgšties gali turėti ir priešvėžinių  savybių.

Nors Lietuvoje azijinė centelė nėra tokia populiari kaip daugelyje pasaulio šalių, kuriose azijinės centelės ekstraktas yra labai plačiai naudojamas kosmetikos priemonių gamyboje kaip jų sudedamoji dalis, pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie tai, kad šis augalas yra labai naudingas odai ir rekomenduojama naudoti odos priežiūros priemones, kurių sudėtyje yra šio augalo ekstrakto.

Azijinės centelės ekstrakto nauda odai

Dėka azijinės centelės ekstrakte esančių veikliųjų medžiagų ir lengvo įsiskverbimo į odą jis gali būti naudojamas žaizdų ir įvairių odos ligų gydymui, kolageno sintezės skatinimui, kovai su odos senėjimu ir kitiems kasdienės odos priežiūros tikslams pasiekti.

Ramina ir mažina paraudimą

Azijinės centelės ekstraktas dėl savo raminamųjų ir gydomųjų savybių padeda sumažinti odos sudirgimą, paraudimą, uždegimą ir niežulį, atkurdamas odos barjero funkciją, padėdamas sumažinti transepiderminį vandens netekimą ir sumažindamas odos pH vertę. Jis taip pat pasižymi antioksidaciniu poveikiu, antibakterinėmis savybėmis, veiksmingu drėkinimu ir fotoprotekcija.

Dėl visų šių savybių azijinės centelės ekstraktas yra idealus pasirinkimas odos priežiūrai – ypač turintiems jautrią ir į aknę linkusią odą. Azijinės centelės ekstrakte esančių medžiagų dėka pagreitinamas odos gijimas, sumažėja įvairių odos ligų simptomai, jautrumas, dėmės ir randai.

Stabdo odos senėjimą

Azijinės centelės ekstraktas pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu dėl jo sudėtyje esančių natūralių flavonoidų ir fenolinių junginių, kurie padeda neutralizuoti laisvųjų radikalų daromą žalą dėl UV spindulių poveikio, aplinkos taršos ir streso.

Azijinė centelė gerina kraujotaką, kolageno ir odos audinių sintezę, stabdo odos senėjimo procesus ir gali būti naudojama fotosenėjimo pažeistai odai gydyti, didinant odos elastingumą, mažinant odos raukšles ir išlaikant jaunatvišką odos išvaizdą.

Gydo odą

Azijinės centelės ekstraktas gali būti labai naudingas gydant įvairias odos ligas, įskaitant egzemą, psoriazę, strijas, varikozines opas ir kt. Jis puikiai tinka ir spuoguotai odai, nes pagreitina odos gijimą, padeda užkirsti kelią dėmių ir randų atsiradimui, pašalina odos sudirgimus ir ją nuramina.

Azijinės centelės ekstrakto sudėtyje esantys junginiai, tarp kurių yra ir madekasosidas, madekaso rūgštis, aziatikozidas ir aziatinė rūgštis, mažina uždegimus, stiprina odą, pagerina kraujotaką ir paspartina gijimą. Pastarieji azijinės centelės sudėtyje esantys junginiai taip pat skatina kolageno sintezę, kontroliuoja uždegimą, didina ląstelių sluoksnio fibronektino kiekį odoje ir stiprina antibakterinį poveikį, todėl oda greičiau atsistato ir sparčiau gija. Be to, madekasosidas gali prisidėti prie UV spindulių sukeltos hiperpigmentacijos mažinimo.

Drėkina odą

Centella Asiatica ekstrakto sudėtyje yra daug aminorūgščių, fitocheminių medžiagų, beta karotino ir riebalų rūgščių, kurios yra reikalingos odai, palaiko jos optimalų drėkinimą, nuramina sudirgintą odą. Be to, jei kenčiama nuo aknės ir reguliariai naudojami vaistai ar odos priežiūros priemonės, kurių sudėtyje esantys ingredientai sausina odą, azijinės centelės ekstraktas gali padėti veiksmingai nuraminti uždegimus, sudrėkinti išsausėjusias odos vietas ir atkurti optimalų odos drėgmės balansą.

Produktų su azijinės centelės ekstraktu naudojimas

Kosmetikos gamintojai vis dažniau į savo gaminamų produktų sudėtį įtraukia azijinės centelės ekstraktą, todėl šiandien jį galima rasti tiek serumuose, tiek ir veido odos kremuose, paakių kremuose ar tonikuose.

Pavyzdžiui, jei jūsų veido odą reikia intensyviau drėkinti ir nuraminti, galima pasirinkti veido odą drėkinantį ir raminantį tonerį, kuriame esantys azijinės centelės ir žaliosios arbatos ekstraktai padeda sumažinti odos sudirgimą ir paraudimą, skatina kolageno gamybą ir reguliuoja odos pH. Tonerio formulė užtikrina ir tinkamą giliųjų odos sluoksnių drėkinimą, padeda išsaugoti odos elastingumą ir stangrumą. Jei prireikia veido odą tobulinančios ir pigmentaciją mažinti padedančios priemonės, galima pasirinkti ir AHA + PHA toniką, kurio sudėtyje be kita ko yra ir azijinės centelės ekstraktas, nuraminantis rūgštimi paveiktą odą.

Ieškant daugiafunkcinio odos struktūrą gerinančio serumo, kuriuo būtų galima veiksmingai papildyti savo kasdienę odos priežiūrą, galima pasirinkti ir 5 % niacinamido serumą su kolagenu ir hialurono rūgštimi, kuris mažina odos trūkumus ir porų užsikimšimą. Jo sudėtinių dalių pagalba sureguliuojama riebalinių liaukų gamyba, sutraukiamos poros, pašviesinamos pigmentinės dėmės, skatinama kolageno gamyba, palaikomas natūralus odos drėgmės lygis, o azijinės centelės ekstraktas nuramina sudirgusią odą ir skatina jos atsinaujinimą.

Norint į savo odos priežiūrą įtraukti ir veido kremą su azijinės centelės ekstraktu, galima išbandyti veido odą stangrinantį peptidų kremą su aminorūgštimis ir vitaminu E bei F, kuris padeda sustiprinti odos lipidų barjerą, atstato viršutinį odos sluoksnį, didina odos elastingumą ir stangrumą, skatina kolageno gamybą, mažina raukšlių gylį, padeda kaupti drėgmę ir apsaugo nuo laisvųjų radikalų poveikio.

Azijinės centelės ekstrakto turinčius produktus galima įtraukti ir į savo paakių odos priežiūrą, pasirenkant šviesinantį vitamino C paakių kremą su kofeinu ir peptidais, kuris šviesina odą, padeda sumažinti pigmentines dėmes ir raukšles bei apsaugo nuo laisvųjų radikalų neigiamo poveikio. Žaliosios arbatos ir azijinės centelės ekstraktai bei peptidai veiksmingai skatina kolageno gamybą, didina odos audinių tankį, drėgnumą, stangrumą ir ramina odą.

Kaip naudoti azijinės centelės ekstrakto turinčius produktus?

Kadangi azijinės centelės ekstraktas įtraukiamas į daugelį veido odos priežiūros priemonių, įskaitant ir prausiklius, tonikus, serumus ir kremus, sudėtį, šio ekstrakto turintys produktai gali būti naudojami bet kuriame odos priežiūros etape – ryte ir (arba) vakare.

Nors azijinės centelės ekstraktas yra natūralus ingredientas ir labai retai sukelia alergines odos reakcijas, kai kuriems žmonėms jis gali sukelti niežulį ir paraudimą. Todėl prieš pradedant naudoti naują veido odos priežiūros priemonę su azijinės centelės ekstraktu, rekomenduojama atlikti odos testą už ausies arba ant vidinės dilbio dalies ir įsitikinti, ar nekyla jokia alerginė reakcija.

Žodis pabaigai

Augalą, kuris tūkstančius metų buvo tradicinės medicinos dalis, šiandien randame daugelio odos priežiūros priemonių sudėtyje. Kadangi azijinės centelės ekstraktas veiksmingai kovoja su odos uždegimu, skatina žaizdų gijimą, kraujotaką, kolageno gamybą, puikiai drėkina odą ir daro ją atsparesnę aplinkos dirgikliams, turi priešuždegiminį, antibakterinį, fotoprotekcinį poveikį ir senėjimą stabdančių savybių, veido odos priežiūros priemonės su šiuo ekstraktu gali tapti puikiais pagalbininkais puoselėjant savo odą.

Produktai su azijinės centelės ekstraktu