Psoriazė: simptomai, priežastys ir gydymas

Psoriazė yra lėtinė odos liga, kuria serga milijonai žmonių visame pasaulyje. Psoriazės simptomai gali būti įvairūs, tačiau dažniausiai pasitaikantis simptomas yra sustorėjusios, paraudusios ir žvyneliais padengtos odos ploteliai. Nors tiksli psoriazės priežastis nežinoma, moksliniais tyrimais nustatyta keletas veiksnių, galinčių padidinti riziką susirgti šia liga, įskaitant genetiką, aplinkos veiksnius ir imuninės sistemos disfunkciją.

Nors psoriazė nepagydoma, yra keletas gydymo būdų, galinčių padėti kontroliuoti šios ligos simptomus ir pagerinti šia liga sergančių žmonių gyvenimo kokybę. Todėl verta panagrinėti psoriazės simptomus, priežastis ir gydymo būdus, ir kartu pateikti patarimų, kaip prižiūrėti psoriazės paveiktą veido odą.

Simptomai

Psoriazė kiekvienam ja sergančiam žmogui gali pasireikšti skirtingai, jos būklė gali būti lengva arba sunki. Dažniausiai pasitaikantis simptomas, kaip minėta, yra sustorėjusios, paraudusios ir žvyneliais padengtos odos ploteliai, dažnai alkūnių, kelių, galvos ir apatinės nugaros dalies srityse. Šios dėmės gali niežėti, skaudėti ir kartais būti skausmingos. Kiti psoriazės simptomai gali būti odos sausumas, skilinėjimas, kraujavimas ir nagų pakitimai, pavyzdžiui, įdubimas ar atsiskyrimas nuo nago dugno.

Priežastys

Psoriazė yra sudėtinga liga, kurią lemia daugybė veiksnių. Nors tiksli priežastis nežinoma, tyrimais buvo nustatyti kai kuries veiksniai, galintys padidinti riziką susirgti psoriaze, tarp kurių genetiniai, aplinkos veiksniai ir imuninės sistemos sutrikimai.

  • Genetika: Iki trečdalio psoriaze sergančių žmonių šeimoje serga šia liga. Su psoriaze yra susiję keli genai, įskaitant genus, susijusius su imuninės sistemos reguliavimu ir odos barjero funkcija.
  • Aplinkos veiksniai: Nors genetiniai veiksniai yra svarbūs psoriazei, prie ligos išsivystymo gali prisidėti ir aplinkos veiksniai. Ligos sukėlėjai gali skirtis, tačiau dažniausiai pasitaikantys yra stresas, odos sužeidimai, infekcijos, vaistai, alkoholis, rūkymas ir šaltas oras. Kai kurie žmonės taip pat pastebi, kad psoriazę gali sukelti tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui, glitimas ar pieno produktai.
  • Imuninės sistemos sutrikimai: Psoriazė yra autoimuninė liga, o tai reiškia, kad organizmo imuninė sistema puola sveikas ląsteles, laikydama jas yra svetimkūniais. Sergant psoriaze, suaktyvėja imuninės ląstelės, taip vadinamos T-ląstelės, todėl odoje kyla uždegiminė reakcija. Dėl to padidėja odos ląstelių gamyba ir susiformuoja šiai ligai būdingos žvyneliais padengtos dėmės.
  • Kiti veiksniai: gali būti ir kitų veiksnių, skatinančių psoriazės išsivystymą, kaip antai nutukimas, hormoniniai pokyčiai ir tam tikros infekcijos, pavyzdžiui, streptokokinės infekcijos.

Svarbu pažymėti, kad nors šie veiksniai gali padidinti riziką susirgti psoriaze, tačiau ne visiems, kuriems šie veiksniai yra būdingi, išsivystys ši liga. Psoriazė yra sudėtinga liga, todėl reikia tolesnių mokslinių tyrimų, kad būtų visiškai suprastos jos priežastys ir pagrindiniai mechanizmai.

Gydymas

Nors psoriazė nepagydoma, yra tam tikri gydymo būdai, galinčių padėti suvaldyti simptomus ir pagerinti šia liga sergančių žmonių gyvenimo kokybę. Šie gydymo būdai gali būti:

  • Vietiškai taikomas gydymas: Tai kremai, tepalai ir losjonai, kurie tepami tiesiai ant odos. Jie gali padėti sumažinti uždegimą, niežulį ir pleiskanojimą. Kai kurie įprasti vietiniai gydymo būdai yra kortikosteroidai, vitamino D analogai ir retinoidai.
  • Fototerapija: Tai apima odos veikimą ultravioletine šviesa, kuri gali padėti sulėtinti odos ląstelių augimą ir sumažinti uždegimą. Fototerapija gali būti atliekama gydytojo kabinete arba namuose, naudojant specialią šviesos dėžę.
  • Sisteminiai vaistai: Tai vaistai, vartojami per burną arba švirkščiami į organizmą. Jie veikia slopindami imuninę sistemą ir mažindami uždegimą. Kai kurie įprasti sisteminiai vaistai yra metotreksatas, ciklosporinas ir biologiniai vaistai.
  • Gyvenimo būdo pokyčiai: Paprasti gyvenimo būdo pokyčiai taip pat gali padėti įveikti psoriazę. Tai gali būti streso mažinimas, metimas rūkyti, alkoholio vengimas ir sveiko svorio palaikymas. Taip pat gali būti naudinga sveika mityba, kurioje gausu vaisių, daržovių ir liesų baltymų.
  • Masažas: Masažas gali padėti sumažinti stresą ir paskatinti atsipalaidavimą, o tai gali būti naudinga sergantiems psoriaze. Jis taip pat gali padėti pagerinti kraujotaką ir sumažinti uždegimą pažeistose vietose.
  • Akupunktūra: Kai kuriems psoriaze sergantiems žmonėms akupunktūra gali padėti pagerinti simptomus. Akupunktūra yra tradicinės kinų medicinos metodas, kurio metu į odą tam tikruose taškuose įvedamos adatos.
  • Jūros vandens ir saulės spindulių poveikis: Kai kurie psoriaze sergantys žmonės mano, kad jūros vandens ir saulės spindulių poveikis gali padėti pagerinti simptomus. Manoma, kad taip yra dėl priešuždegiminio sūraus vandens poveikio ir teigiamo saulės šviesos poveikio odai.
  • Akmens anglių dervos: Tai vietinio poveikio vaistas, gaunamas iš akmens anglių. Jis veikia lėtindamas odos ląstelių augimą ir mažindamas uždegimą. Akmens anglių dervą galima naudoti vieną arba kartu su kitomis vietinio poveikio priemonėmis.
  • Salicilo rūgštis: Tai vietinio poveikio vaistas, dažniausiai naudojamas psoriazei gydyti. Ji padeda pašalinti ant odos susikaupusius žvynelius. Salicilo rūgštis gali būti naudojama viena arba kartu su kitais vietinio poveikio vaistais.
  • Vietinio poveikio kalcineurino inhibitoriai: Tai lokaliai vartojamų vaistų grupė, kurie veikia blokuodami kalcineurino – baltymo, kuris atlieka svarbų vaidmenį imuninėje sistemoje, veiklą. Jie gali padėti sumažinti uždegimą ir palengvinti psoriazės simptomus. Šių vaistų pavyzdžiai yra takrolimuzas ir pimekrolimuzas.

Veido odos priežiūros priemonės

Psoriazė gali paveikti ir veido odą, todėl svarbu rinktis švelnias ir odos nedirginančias priežiūros priemones. Štai keletas patarimų, kaip prižiūrėti psoriazės paveiktą veido odą:

  1. Naudokite švelnų valiklį: Pasirinkite švelnų valiklį, specialiai sukurtą jautriai odai. Venkite šiurkščių šveitiklių ar eksfoliantų, kurie gali sudirginti odą.
  2. Reguliariai drėkinkite veido odą: Psoriazė gali sukelti odos išsausėjimą ir pleiskanojimą, todėl svarbu reguliariai drėkinti odą. Rinkitės drėkinamąjį kremą be kvapiklių, kuriame gausu minkštinamųjų medžiagų, pavyzdžiui, kerami ar taukmedžio sviesto.
  3. Venkite dirgiklių: Venkite produktų, kurių sudėtyje yra alkoholio, kvapiųjų medžiagų ar kitų galimų dirgiklių. Jie gali sukelti papildomą dirginimą ir paaštrinti psoriazės simptomus.
  4. Naudokite apsaugą nuo saulės: Saulės poveikis gali sukelti psoriazės paūmėjimą, todėl svarbu naudoti apsaugą nuo saulės ant veido. Rinkitės plataus spektro apsauginį kremą nuo saulės, kurio SPF ne mažesnis kaip 30, o papildomai apsaugai dėvėkite skrybėlę ir akinius nuo saulės.
  5. Pasitarkite su gydytoju: Jei sergate veido psoriaze, svarbu pasikalbėti su gydytoju arba dermatologu apie geriausią gydymo būdą pagal individualius poreikius. Specialistas gali rekomenduoti konkrečius vaistus arba gydymo planą, padedantį kontroliuoti šios ligos simptomus.

Žodis pabaigai

Psoriazė yra lėtinė neužkrečiama autoimuninė odos liga, kuria serga maždaug 2–3 %. pasaulio gyventojų. Psoriazės simptomai gali skirtis priklausomai nuo žmogaus ir pasireikšti sustorėjusios, paraudusios ir žvyneliais padengtos odos ploteliais, odos sausumu, skilinėjimu, kraujavimu ir nagų pokyčiais. Psoriazės priežastys yra sudėtingos ir gali būti susijusios su genetika, aplinkos veiksniais ir imuninės sistemos disfunkcija. Psoriazė nepagydoma, tačiau yra keletas būdų, įskaitant vietinį gydymą, fototerapiją, sisteminius vaistus ir gyvenimo būdo pokyčius, kurie gali padėti kontroliuoti šią ligą.

Žmonėms, sergantiems veido psoriaze, svarbu rinktis švelnias ir nedirginančias odos priežiūros priemones, reguliariai drėkinti odą, vengti dirgiklių, naudoti apsaugą nuo saulės ir konsultuotis su gydytoju arba dermatologu dėl geriausio gydymo būdo. Tinkamai gydant, galima pagerinti gyvenimo kokybę ir sumažinti psoriazės simptomų poveikį.