Spuogai (aknė) – atsiradimo priežastys, atpažinimas ir gydymas

Aknė – dažniausia odos problema, sukelinati įvairius odos bėrimus, spuogus ir randus. Įprastai aknė vargina paauglius dėl hormoninių pokyčių, tačiau vis dažniau šią odos problemą patiria ir suaugusieji. Dažniausiai aknę sukelia propionebacterium acnes – bakterija, mintanti odos riebalais.

AKNĖS TIPAI

Atviri komedonai – dažniausias aknės tipas, pasižymintis juoda mazgelio viršūne (turi kontakta su oru ir oksiduojasi).

Uždari komedonai – balta mazgelio viršūnė (neturi kontakto su oru).

Papulės – rausvi odos nelygumai, dažnai skausmingi.

Pustulės – smulkus bėrimai su pūlinga gelsva viršūne.

Mazgeliai – giluminiai, skausmingi bėrimai.

ATSIRADIMO PRIEŽASTYS

BAKTERIJOS

Raudoni, pūlingi spuogai atsiranda dėl aknės bakterijų, kurios minta daug riebalų išsiriančioje odoje.

VAISTAI

Nustatyta, kad tam tikros vaistų veikliosios medžiagos (pavyzdžiui, ličio, steroidų, barbituratų) sukelia aknę.

HORMONAI

Lytiniai hormonai (androgenai) skatina riebalinių liaukų hipersekreciją (padidėja riebalinių liaukų sekreto išsiskyrimas).

STRESAS

Mūsų emocinė būklė yra glaudžiai susijusi su hormonų pusiausvyra. Dažna įtampa gali paskatinti hormoną kortizolį skatinti odos riebalų gamybą. 

MITYBA

Nesubalansuotos mitybos (dažno greito maisto, cukraus vartojimas) skatina bėrimų atsiradimą.

KAIP KOVOTI SU AKNE ?

BHA RŪGŠTIS

Dažniausia BHA rūgštis – salicilo. Ši rūgštis ištirpdo giliai porose susikaupusias riebalų, nešvarumų ir negyvų odos ląstelių sankaupas. Jeigu turite lengvą veido odos bėrimą – užtenka naudoti gelinį BHA prausiklį, jeigu turite sunkesnę aknės formą – rekomenduojama papildomai naudoti ir AHA rūgštį.

AHA RŪGŠTIS

AHA rūgštys (pavyzdžiui, glikolio ir pieno r.) veikia ant odos paviršiaus, o ne giliai prasiskverbusios į poras. Alfa hidroksi rūgštys pašalina ant odos paviršiaus susidariusius nešvarumus, mažinti porų dydį ir randelius, susidariusius nuo aknės. Turint aknę rekomenduojama įtraukti į savo veido priežiūros rūtiną AHA priemonę.

NIACINAMIDAS

Niacinamidas puikus pagalbininkas sprendžiant aknę - pasižymi raminančiomis ir prieš uždegiminėmis savybėmis. Taip pat nikotinamidas mažina sebumo (odos riebumo) išsiskyrimą. Niacinamido serumo rezultatai, gydant aknę, pastebimi dažniausiai po 12 savaičių.

MOLINĖ KAUKĖ/ŠVEITIKLIS

Vulkaninės kilmės molis puikiai išvalo nuo ant paviršiaus susikaupusio riebalų nešvarumą, sutraukia poras bei skatina naujų ląstelių formavimąsi. Naudojant molinę kaukę/šveitiklį palengvinamas aktyviųjų medžiagų prasiskverbimas. Rekomenduojama nenaudoti dažniau nei 1 kartą per savaitę.

VAISTAI

Nepavykus pasiekti odos pagerėjimo su veido priežiūros priemonėmis, rekomenduojame kreiptis į odos specialistus, kurie paskirs medikamentinį gydymą. 

ATMINTINĖ VEIDO PRIEŽŪROS Į AKNĘ LINKUSIAI ODAI

  • Prauskite odą drungnu, kambario temperatūros vandeniu;
  • Naudokite tinkamą prausiklį;
  • Vengti spuogų spaudimo, leiskite užgyti natūraliai; 
  • Naudoti nekomedogeniškas odos priežiūros priemones, porų neužkemšančias makiažo priemones;
  • Vakare kruopščiai nuvalyti makiažą.

SPRENDIMAS

Deja, aknės gydymui nėra vieno stebuklingo produkto, tai dažniai ilgai užtrunkantis ir kantrybės reikalaujantis procesas. Visgi tam tikros medicininės ir nemedicininės priemonės gali veiksmingai gydyti į aknę linkusią odą, užkirsdami kelią randų formavimuisi ar naujų bėrimų atsiradimui.

Priklausomai nuo aknės formos, rekomenduojama naudoti priemones su AHA, BHA ir niacinamidu, bei nepamiršti naudoti drėkinantį kremą, kuris apsaugos odą nuo išsausėjimo naudojant šias aktyviąsias medžiagas.

Produktai aknės gydymui