Rožinė: patarimai, kaip prižiūrėti veido odą

Rožinė yra lėtinė uždegiminė liga, kuri pažeidžia veido odą – ypač skruostų, smakro, nosies ir kaktos srityse. Rožinei būdinga veido raudonis ir eritema, į aknę panašūs bėrimai, kraujagyslių pakitimai, taip pat gali atsirasti odos sausumas ir šiurkštumas, veido patinimai, odos deginimas ir perštėjimas, tamsesnės dėmės, tekstūros pokyčiai ar odos sustorėjimas.

Nors rožinės išgydyti negalima ir ji gali reguliariai atsinaujinti visą gyvenimą, tinkama veido odos priežiūra gali padėti pagerinti veido odos būklę ir gydymo rezultatus, sumažinti rožinės paūmėjimus ir nuraminti pažeistą odą. Todėl manome, kad būtų naudinga pateikti kelis naudingus patarimus, kaip tinkamai prižiūrėti rožinės paveiktą veido odą.

Veido odos priežiūra sergant rožine

Siekiant palengvinti rožinės simptomus ir pagerinti veido odos būklę, svarbu tinkamai pakoreguoti savo kasdienę veido odos priežiūrą.

Veido odos valymas

Dažnai pastebima, kad, sergant rožine, veido oda valoma nepakankamai dažnai. Paprastai taip nutinka todėl, kad oda būna labiau sudirgusi. Tačiau ši odos liga nereiškia, kad odą reikia valyti rečiau. Rekomenduojama veido odą valyti du kartus per dieną – ryte ir vakare, naudojant labai švelnų veido odos prausiklį, kuris nedirgina odos.

Veido odos prausiklį reikėtų švelniai paskirstyti ant odos įmasažuojant pirštų galiukais sukamaisiais judesiais, o paskui jį nuplauti drungnu vandeniu ir švelniai nusausinti veidą švariu medvilniniu rankšluosčiu.

Sergant rožine, labai svarbu vengti šiukščių, odą sutraukiančių ir kvapiųjų medžiagų turinčių prausiklių, nes jie gali pabloginti odos būklę. Todėl veido odos valymui galite naudoti švelnias veido odą raminančias prausimosi putas su kofeinu, hialurono rūgštimi, alantoinu, natrio PCA, glicerinu, agurkų, portulakos, azijinės centelės ir alavijo ekstraktais. Jos nedirgina odos ir neužkemša porų, efektyviai pašalina negyvas odos ląsteles, riebalų perteklių, nešvarumus ir makiažo likučius, skatina kolageno gamybą, saugo nuo vandens netekimo, mažina raukšles, palaiko odos skaistumą ir ramina sudirgusią odą.

Veido odos tonizavimas

Rožinės pažeistai veido odai reikalingas ir tonizavimas, nes jis padeda lengviau numalšinti sudirgimus ir paraudimus. Todėl savo kasdienę veido odos priežiūrą naudinga papildyti ir intensyviai veido odą drėkinančiu bei raminančiu hamamelio toniku, kurio sudėtyje yra ir hialurono rūgšties, alantoino, natrio PCA, provitamino B5, glicerino, papajos, azijinės centelės, agurkų, alavijo ir žaliosios arbatos ekstraktų. Jis padės sumažinti veido odos paraudimus ir sudirgimus, reguliuos odos pH lygį, skatins kolageno gamybą, sudrėkins giliuosius odos sluoksnius, darys odą elastingesnę, stangresnę ir skaistesnę.

Veido odos drėkinimas

Nepaisant to, ar dėl rožinės jūsų oda yra riebi, ar sausa, ją būtina kasdien drėkinti, nes taip galima sumažinti veido odos sudirgimus, nuraminti odą ir pagerinti gydymo rezultatus.

Po veido odos valymo ir tonizavimo, visuomet naudokite drėkinamąjį kremą, o jei norite dar intensyvesnio drėkinimo, prieš drėkinamojo kremo naudojimą galite pasitelkti ir serumą.

Nusprendus į savo odos priežiūrą įtraukti serumą, galite rinktis intensyviai veido odą drėkinantį 2 % hialurono serumą su vitaminais C, B5, glicerinu, natrio PCA, alavijo, agurkų ir obuolių ekstraktais. Jis padeda atnaujinti odos ląsteles, skatina kolageno gamybą, drėkina išorinius ir giliuosius odos sluoksnius, sulaiko drėgmę epidermyje, ramina sudirgusią odą ir mažina pigmentines dėmes bei raukšles, kartu apsaugodamas nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.

Po serumo, rožinės paveiktos veido odos kasdieniam drėkinimui galite naudoti lengvos tekstūros drėkinantį keramidų veido kremą su hialurono rūgštimi, skvalanu, makadamijos riešutų aliejumi, oleino rūgštimi, pantenoliu, taukmedžio sviestu ir augaliniais ekstraktais. Jis padeda sustiprinti apsauginį odos barjerą ir atkurti odos struktūrą, atstato ir palaiko natūralų odos drėgmės balansą, intensyviai drėkindamas odą, maitina, minkština ir ramina odą, kartu padidindamas jos elastingumą ir apsaugodamas ją nuo žalingų aplinkos veiksnių.

Nereikėtų pamiršti ir paakių odos priežiūros, naudojant drėkinantį keramidų paakių kremą su bakučioliu (natūralia retinolio alternatyva), hialurono rūgštimi, mango ir taukmedžio sviestais, niacinamidu, skvalanu, tokoferoliu, alavijo, agurkų, portulakos, indinės figos gėlių ir žaliosios arbatos ekstraktais. Jis padeda sustiprinti paakių odos struktūrą, atkuria odos drėgmės balansą, saugo nuo skysčių praradimo, gerina odos elastingumą ir mažina odos senėjimo požymius, kartu veiksmingai nuramindamas paakių odą.

Veido odos apsauga nuo saulės

Sergant rožine, veido odos būklė gali pablogėti pabuvus saulėje, todėl labai svarbu savo odą nuo kenksmingų UV spindulių apsaugoti ištisus metus – nepriklausomai nuo metų laiko ir oro sąlygų. Tam būtina naudoti plataus spektro apsauginį kremą nuo saulės su ne mažesniu kaip SPF 30, kuris nedirgina odos.

Kokie ingredientai veikia geriausiai?

Rožinės simptomams nuraminti ir palengvinti labai svarbu pasirinkti tinkamas veido odos priežiūros priemones, kurių sudėtyje gali būti tokių ingredientų kaip:

  • Niacinamidas. Vitaminas B3, kuris pasižymi priešuždegiminėmis ir raminančiomis savybėmis, padeda sumažinti veido odos uždegimą, paraudimą ir raukšles, gydo saulės pažeistą, jautrią, probleminę ir į aknę linkusią odą, kartu padėdamas išlaikyti odos drėgmę, stiprina apsauginį barjerą ir reguliuoja riebalų gamybą.
  • Keramidai. Šie natūraliai mūsų odos ląstelėse esantys lipidai padeda odai išlaikyti drėgmę, atlieka odos apsauginio barjero funkciją ir suteikia odai elastingumo.
  • Alavijo ekstraktas. Šis natūralus ekstraktas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl slopina uždegimus ir rožinės paūmėjimų metu gali veikti raminančiai; jis taip pat skatina odos ląstelių regeneraciją, padeda odai išlaikyti drėgmę, kartu suteikdamas odai gražią išvaizdą.
  • Bisabololis. Ši natūrali medžiaga padeda sumažinti odos paraudimus, ramina sudirgusią odą, skatina jos gijimą, didina odos elastingumą ir gerina jos tekstūrą, minkština odą bei mažina pleiskanojimą.
  • Žaliosios arbatos ekstraktas. Šis ekstraktas pasižymi drėkinančiomis ir raminančiomis savybėmis, padeda apsaugoti odą nuo saulės padarytos žalos, mažina bėrimus, kovoja su uždegimu, reguliuoja riebalinių liaukų gamybą ir sutraukia odos poras.

Kokių ingredientų reikėtų vengti?

Labai svarbu, kad, rinkdamiesi priežiūros priemones rožinės paveiktai veido odai, atsižvelgtumėte ir į medžiagas, kurios gali sudirginti jūsų odą ir sustiprinti rožinės simptomus.

Tarp ingredientų, kurių reikėtų vengti, prižiūrint rožinės paveiktą veido odą, yra ir alkoholis, glikolio rūgštis, pieno rūgštis, salicilo rūgštis, benzoilo peroksidas, natrio laurilsulfatas, hidrochinonas, kvapiosios medžiagos, kamparas ar mentolis. Taip pat reikėtų vengti ir retinoidų, kadangi jie gali padidinti odos sausumą, pleiskanojimą ir nulemti veido odos spalvos pokyčius.

Veido odos priežiūros priemonių naudojimas

Pasirinkus jūsų veido odai tinkančias priežiūros priemones, pirmiausia jas turėtumėte išbandyti ant nedidelio odos plotelio (pvz., ant vidinės dilbio pusės). Jei per 72 val. nepastebėsite jokių odos sudirgimų ar kitų alerginių reakcijų, galite bandyti produktą naudoti ant veido odos.

Rožinės paveiktą veido odą reikia prižiūrėti švelniai ir atsargiai, nes viskas, kas bent šiek tiek dirgina odą, gali pabloginti rožinės simptomus ir odos būklę. Todėl rekomenduojama vengti šiukščių priemonių, kurios gali sudirginti odą, ir pasirinkti švelnius produktus.

Pabaigai

Veiksminga rožinės paveiktos veido odos simptomų kontrolė prasideda nuo teisingos kasdienės veido odos priežiūros plano sudarymo. Tikimės, kad šie patarimai turėtų palengvinti probleminės veido odos priežiūrą, sumažinti rožinės simptomus ir pagerinti odos būklę.

Produktai turintiems Rožine