Laisvieji radikalai: žala odai ir prevencinės priemonės

Laisvieji radikalai yra nestabilios molekulės, kurios gali sukelti odos oksidacinį stresą ir pažeisti sveikas ląsteles bei paskatinti ankstyvą senėjimą. Jie taip pat yra siejami su onkologinių, širdies ir kraujagyslių sistemos bei kitų ligų rizika. Apie tai, kaip jie veikia iš tikrųjų ir kokiomis priemonėmis būdų galima neutralizuoti laisvųjų radikalų mūsų odai daromą didelę žalą, kad išvengtume ankstyvo odos senėjimo ir išsaugotume puikią odos sveikatą, norime pakalbėti plačiau šiame straipsnyje.

Kas yra laisvieji radikalai ir kodėl jie kenkia odai?

Laisvieji radikalai, kurie dar yra vadinami reaktyviosiomis deguonies formomis (ROS), yra labai reaktyvios nestabilios deguonies molekulės, kurios pažeidžia svarbias odos ląstelių dalis. Jos yra mūsų organizme vykstančių biocheminių reakcijų šalutinis produktas.

Nors laisvųjų radikalų mes plika akimi nematome, jie nuolatos veikia mūsų odą. Dėl įvairių neigiamų vidinių ir išorinių veiksnių, kartais mūsų organizme porinės deguonies molekulės yra suskaidomos į du atskirus atomus su nesuporuotais elektronais. Kadangi jie atsiskiria nuo savo natūralios poros, ima ieškoti pakaitinio elektrono, siekdami suformuoti stabilią porą.

Kai laisvieji radikalai negali pasiimti elektronų iš kitų atomų, jie ima juos iš odos ląstelių, todėl odai esant tinkamai neapsaugotai ir sutrikus organizmo gebėjimui naudojant antioksidantus neutralizuoti laisvuosius radikalus (odos gebėjimas neutralizuoti laisvuosius radikalus natūraliai mažėja ir su amžiumi), jie keliauja per epidermio sluoksnius, puldami sveikas ląsteles, pažeisdami ląstelių membranas, DNR, ardydami kolageną ir elastiną.

Epidermyje dėl oksidacinio streso gali padidėti transepiderminis vandens netekimas, todėl oda netenka drėgmės, be to, gali atsirasti netaisyklingas melanino pasiskirstymas, dėl kurio oda įgauna netolygų atspalvį, sulėtėja ląstelių apykaita, oda darosi matinė ir plonėja epidermio sluoksnis. Tuo tarpu dermoje oksidacinis stresas gali sulėtinti kolageno, elastino ir proteoglikanų sintezę, susilpnindamas odos struktūrą ir sumažindamas jos tvirtumą, elastingumą bei stangrumą. Dėl visos šios oksidacinio streso žalos paspartėja odos senėjimo procesai, greičiau formuojasi raukšlės, oda išsausėja, darosi matinė, papilkėja, suglemba, padidėja odos pigmentacija.

Kas skatina laisvųjų radikalų atsiradimą?

Jau sužinojote, kad laisvieji radikalai yra natūralus organizme vykstančių procesų šalutinis produktas, tačiau yra ne vienas išorinis veiksnys, kuris gali paskatinti laisvųjų radikalų gamybą. Laimei, didelę dalį tokių veiksnių galima suvaldyti, sumažinant galimą laisvųjų radikalų žalą.

Ultravioletiniai (UV) saulės spinduliai

Per didelis UVA spindulių poveikis yra viena iš pagrindinių laisvųjų radikalų susidarymo priežasčių. Kenksmingų UV saulės spindulių sukeliamas oksidacinis stresas nulemia hiperpigmentaciją, fotosenėjimą, DNR pažeidimus ir kitas odos ligas.

Aplinkos tarša

Laisvųjų radikalų atsiradimui įtakos turi ir mus supanti aplinka. Gyvenant mieste, didelė aplinkos tarša (smogas, dulkės ir kt.) yra neišvengiama kasdienybės dalis. Todėl oro tarša gali dar labiau sustiprinti ir kenksmingų UV saulės spindulių poveikį mūsų odai, paspartinti oksidacinį stresą, dėl kurio pasirodo ankstyvieji odos senėjimo požymiai.

Netinkama mityba ir alkoholis

Mūsų kasdien vartojamas maistas ir gėrimai gali turėti įtakos laisvųjų radikalų susidarymui organizme. Keptas maistas, perdirbta mėsa, daug sočiųjų riebalų turintys maisto produktai bei alkoholis gali paskatinti laisvųjų radikalų atsiradimą.

Tabako dūmai

Rūkymas kenkia ne tik mūsų sveikatai, bet ir odai. Tabako dūmuose yra laisvųjų radikalų, patenkančių į mūsų organizmą ir galinčių padaryti daug žalos, įskaitant ir ankstyvo odos senėjimo požymių atsiradimą.

Mėlyna šviesa

Laisvųjų radikalų susidarymui įtakos gali turėti ir mėlyna šviesa, kurią skleidžia įvairūs mūsų kasdieniame gyvenime naudojami elektroniniai prietaisai, tarp kurių išmanieji telefonai, nešiojamieji kompiuteriai, planšetės ir kt.

Kaip sumažinti nepageidaujamą laisvųjų radikalų poveikį odai?

Sveika gyvensena ir teisinga veido odos priežiūra gali padėti sumažinti kenksmingų laisvųjų radikalų susidarymą ir poveikį bei efektyviai atitolinti odos senėjimo požymių atsiradimą.

Sveika gyvensena

Kovoje su laisvaisiais radikalais veiksmingai gelbsti subalansuotas mitybos racionas, kuriame yra daug antioksidantų, keliaujančių per kraują į ląsteles, apsaugodami nuo laisvųjų radikalų. Juodoji ir žalioji arbata, kava, uogos (pvz., braškės, gervuogės, spanguolės, avietės, goji uogos, mėlynės), pomidorai, riešutai ir sėklos, juodasis šokoladas, žaliosios daržovės, citrusiniai vaisiai, kaulavaisiai (pvz., slyvos, abrikosai, kriaušės ir kt.), granatai, artišokai, viso grūdo produktai, pupelės ir ankštinės daržovės, riebi žuvis ir prieskoniai bei žolelės (pvz., kvapieji pipirai, raudonėlis, cinamonas, mėtos, gvazdikėliai, rozmarinas, krapai, imbieras ir kt.) pasižymi dideliu antioksidantų kiekiu.

Taip pat reikėtų pasistengti atsisakyti tokių žalingų įpročių kaip rūkymas ir alkoholio vartojimas, gerti daugiau vandens, išsaugant optimalią odos drėgmę, vengti ilgo buvimo tiesioginiuose saulės spinduliuose, kasdien naudoti apsauginį kremą nuo saulės, padidinti fizinio aktyvumo lygį ir nepamiršti kokybiško miego, tokiu būdu pagerinant tiek bendrą sveikatą, tiek ir odos būklę.

Tinkama veido odos priežiūra

Kuo daugiau dėmesio skiriama veido odos priežiūrai, tuo lengviau išvengti ankstyvo odos senėjimo požymių atsiradimo. Reguliarus veido odos valymas, drėkinimas ir apsauga yra esminės kasdienės odos priežiūros plano sudedamosios dalys, kurios, siekiant apsisaugoti nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, turėtų būti neatsiejamos nuo antioksidantų – vitaminų ir maistinių medžiagų, gebančių veiksmingai neutralizuoti laisvuosius radikalus, sugrąžinant jiems pusiausvyrą, ir apsaugoti odą nuo galimų pažeidimų.

Kasdien naudojamų veido odos priežiūros priemonių sudėtyje turėtų būti tokių galingų antioksidantų kaip:

  • Vitaminas C: moksliniais tyrimais įrodyta, kad vitaminas C, kuris pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu, veiksmingai kovoja su laisvaisiais radikalais ir vaidina svarbų vaidmenį odos atraminės struktūros kūrimo procese, išsaugant odą stangrią ir sveiką.
  • Vitaminas E: tai natūraliai mūsų organizme esantis antioksidantas, gebantis nuraminti odą, sumažinti raukšles ir senatvines dėmes bei suteikti odai daugiau stangrumo, išsaugant jaunatvišką odos išvaizdą. Be to, vitaminas E pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir apsaugo nuo kenksmingų UV saulės spindulių daromos žalos odai.
  • Vitaminas A: šis vitaminas atlieka labai daug funkcijų, tarp kurių yra sveikų odos ląstelių apykaitos didinimas bei struktūros atkūrimas, riebalų gamybos mažinimas ir kolageno gamybos padidinimas.
  • Niacinamidas (vitamino B3 forma): jis yra labai stiprus antioksidantas, kuris veiksmingai gerina odos drėkinimą, mažina raukšles, hiperpigmentaciją ir senatvinių dėmių atsiradimą bei didina odos elastingumą.
  • Kofermentas Q10: tai superantioksidantas, labai gerai įsigeriantis į odą, padedantis kovoti su odos senėjimo požymiais ir stabdantis raukšlių formavimąsi.

Pabaigai

Laisvieji radikalai mūsų organizme gali susidaryti natūraliai arba dėl įvairių neigiamų išorinių veiksnių, pvz., aplinkos taršos, UV saulės spindulių, poveikio. Nors nėra galimybės visiškai išvengti laisvųjų radikalų kaupimosi ląstelėse, tačiau galima imtis priemonių, padedančių sumažinti jų daromą žalą veido odai.

Todėl labai svarbu propaguoti sveikos gyvensenos sprendimus, sveikai maitintis, sportuoti, vengti streso ir žalingų įpročių bei tinkamai ir kruopščiai prižiūrėti savo veido odą, naudojant natūralius produktus, kurių sudėtyje yra tokių ingredientų, kaip stiprūs antioksidantai. Taip padėsite savo veido odai efektyviau kovoti su laisvaisiais radikalais ir ilgiau išsaugosite sveiką bei jaunatvišką odą.