Hiperpigmentacija – labai dažna odos problema

Hiperpigmentacija yra plati medicininė sąvoka, vartojama siekiant apibūdinti dažną odos problemą, kuri paprastai yra odos spalvos pokyčių ar tamsesnių odos dėmelių atsiradimas (nors gali pasireikšti ir kitomis formomis) dėl odoje susidarančio melanino pertekliaus.

Melaniną, odai atspalvį suteikiantį pigmentą, gamina melanocitais vadinamos ląstelės, esančios epidermyje. Kai padidėja melanino gamyba ir jis netolygiai pasiskirsto odoje, atsiranda hiperpigmentacija. Tai yra labai dažna odos būklė, galinti pasireikšti visų tipų odoje ir kurios priežastys gali būti įvairios – pradedant saulės padaryta žala ar použdegimine hiperpigmentacija (po aknės, bėrimų, egzemos ar kt.) ir baigiant hormonų pokyčiais ar įvairiomis sveikatos būklėmis, kurios skatina mūsų odos viršutiniame sluoksnyje esančius melanocitus apsauginiais tikslais natūraliai gaminti daugiau melanino, tokiu būdu sukeldamos tamsių dėmių odoje atsiradimą.

Taigi, jei pastebite atsiradusias tamsias odos dėmeles, tai gali būti hiperpigmentacija. Nors paprastai ji nėra pavojinga ir su šia odos problema bėgant metams susiduria dauguma žmonių, kartais ji kelia estetinį diskomfortą. Šiame straipsnyje norime jus supažindinti su  hiperpigmentacijos priežastimis ir gydymo būdais.

Hiperpigmentacijos atsiradimo priežastys

Jau sužinojote, kad hiperpigmentacija atsiranda tuomet, kai mūsų odoje padidėja melanino gamyba, tačiau ne mažiau svarbu žinoti ir pagrindines priežastis, kurios ją sukelia:

Saulės poveikis

Visi esame girdėję apie senatvines dėmes, kurios gydytojų dažniau vadinamos lentigo, keratoziniais dariniais arba pigmentinėmis dėmėmis. Tačiau būtent jos yra viena dažniausių hiperpigmentacijos, kuri atsiranda tuomet, kai mūsų oda yra per daug veikiama kenksmingų ultravioletinių saulės spindulių, formų. Mūsų organizmas daugiau melanino gamina tam, kad galėtų geriau apsaugoti odą nuo ilgalaikio neigiamo saulės poveikio. Todėl šviesesnė oda dažniau kenčia nuo šios hiperpigmentacijos formos. Nustatyta, kad net 90 % vyresnių nei 60 metų baltaodžių žmonių turi senatvinių dėmių, kurių atsiradimo priežastis – neigiamas saulės poveikis.

Odos uždegimas, pažeidimas arba sužeidimas

Tam tikros odoje atsirandančios tamsios dėmelės gali būti vadinamos ir použdegimine hiperpigmentacija, kurią dažniausiai sukelia įvairios odos būklės, tokios kaip bėrimai, aknė, egzema, lėtinė odos vilkligė, odos sužalojimas ir kt. Jos pažeidžia mūsų odą, todėl padidėja papildomų pigmentų atsiradimo rizika.

Melazma

Melazma yra pakankamai dažna hiperpigmentacijos forma. Taip vadinamos ant veido odos atsirandančios įvairaus tamsumo pigmentinės dėmės. Toks odos pigmentacijos sutrikimas gali būti sukeltas įvairių veiksnių, pvz., saulės poveikio ar genetikos. Tačiau taip pat dažnai melazma pasireiškia nėštumo metu, kai organizme vyksta hormonų pokyčiai. Skaičiuojama, kad su šia problema susiduria net iki 50 % nėščiųjų, dėl ko melazma dažnai vadinama ir „nėščiosios kauke“ arba „nėštumo kauke“.

Sveikatos būklės

Hiperpigmentacijos atsiradimo priežastimis gali tapti ir kai kurios sveikatos būklės, pvz., hemochromatozė ar Adisono liga. Hemochromatozė yra paveldima liga, dėl kurios organizme susidaro geležies perteklius. Nustatyta, kad hiperpigmentacija gali atsirasti tada, kai geležies kiekis yra penkis kartus didesnis nei įprasta. Tuo tarpu Adisono liga yra sunki lėtinė liga, kurią sukelia antinksčių hormoninės funkcijos išnykimas dėl abipusio antinksčių pažeidimo. Ši liga, be  daugybės kitų simptomų, gali sukelti ir odos hiperpigmentaciją įvairiose kūno vietose.

Reakcija į vartojamus vaistus

Nustatyta, kad kai kurie vartojami vaistai taip pat gali sukelti hiperpigmentaciją. Tarp tokių vaistų yra tricikliai antidepresantai (pvz., amitriptilinas, anafranilis, doksepinas ir kt.) bei antimaliariniai vaistai. Tačiau kartais šią odos problemą sukelia ir vietiškai gydymui naudojamos įvairios cheminės medžiagos.

Hiperpigmentacijos rizikos mažinimas ir gydymo būdai

Paprastai hiperpigmentacija nėra pavojinga mūsų sveikatai ir nereikalauja specialaus gydymo. Vis dėlto, ne kiekvienas žmogus yra linkęs susitaikyti su pakitusia odos spalva ir atsiradusiais kitais hiperpigmentacijos požymiais, kurie sendina odą ir blogina jos išvaizdą. Nepaisant įvairių hiperpigmentacijos priežasčių, yra keli universalūs sprendimai, kurie gali padėti sumažinti hiperpigmentacijos atsiradimo riziką arba lengviau gydyti šią odos problemą.

Stenkitės vengti saulės

Pirmiausia, norint apsisaugoti nuo hiperpigmentacijos ir palengvinti šios problemos gydymą, reikia saugoti odą nuo saulės, kuri skatina odą gaminti daugiau melanino. Jei neapsaugosite savo odos nuo kenksmingų ultravioletinių saulės spindulių, priemonės, naudojamos hiperpigmentacijai gydyti neduos veiksmingų rezultatų.

Visų pirma, rekomenduojama vengti būti saulėje tarp 10 val. ir 15 val., kai saulės intensyvumas yra didžiausias. Odos apsauga nuo UV spindulių poveikio reikia rūpintis bet kokiu oru. Klaidinga manyti, kad apsauginį kremą nuo saulės reikia naudoti tik šviečiant kaitriai saulei. Tai būtina daryti ir apniukusią ar lietingą dieną. Naudojamas apsauginis kremas nuo saulės turėtų būti plataus spektro ir turėti ne mažesnį kaip 30 SPF. Tokį kremą ant odos reikėtų tapti reguliariai – maždaug kas dvi valandas. Be apsauginio kremo nuo saulės būtina dėvėti ir odą nuo saulės apsaugančius ilgesnius drabužius bei galvos apdangalą.

Stenkitės neliesti odos

Jei jūsų odą pabėrė ar iškilo spuogų, jokiu būdu jų nespauskite ir stenkitės kuo mažiau liesti. Tai pasakytina ir apie vabzdžių įkandimus, kurių nereikėtų kasyti, kad dar labiau nepažeistumėte odos. O jei odą pažeisite iki kraujo, nedelsiant tą vietą dezinfekuokite ir užklijuokite pleistru. Priešingu atveju ant odos gali atsirasti patamsėjimų.

Pasirinkite tinkamas odos priežiūros priemones

Siekiant lengviau apsisaugoti nuo hiperpigmentacijos ir kartu gydyti jau esamus odos spalvos pakitimus, reikėtų atsižvelgti ir į savo kasdien naudojamose odos priežiūros priemonėse esančius ingredientus. Tarp jų turėtų būti ir odą šviesinančių medžiagų (pvz., hidrochinono) bei ingredientų (antioksidantų), kurie padeda gydyti pažeistas epidermio sluoksnio ląsteles, pvz., vitaminas C, kuris puikiai veikia su alfa hidroksirūgštimis. Taip pat patariama naudoti ir retinolio preparatus arba šveičiamąsias medžiagas, tokias kaip glikolio (tyrimai rodo, kad glikolio rūgštis gali padėti veiksmingai sumažinti hiperpigmentaciją) ir pieno rūgštis, pvz., veido odą tobulinantį AHA + PHA toniką, kurio sudėtyje yra šių ingredientų.

Kovai su hiperpigmentacija puikiai gelbėja ir priešuždegiminės medžiagos, kurios padeda nuraminti odą. Viena iš tokių medžiagų yra niacinamidas (vitamino B3 forma), atkuriantis pažeistas odos ląsteles (pvz., daugiafunkcinis odos struktūrą gerinantis 5% niacinamido serumas su kolagenu ir hialurono rūgštimi). Reikėtų naudoti ir odos ląstelių apykaitą gerinančias medžiagas, tarp kurių yra ir retinolis, tačiau odos priežiūros priemonės, kurių sudėtyje yra šios medžiagos, gali dirginti odą, todėl vietoje jo galima rinktis natūralų retinolio pakaitalą bakučiolį, kuris atlieka tokias pačias su odos senėjimo stabdymu ir jos atjauninimu susijusias funkcijas kaip ir retinolis, tačiau yra saugus ir neturi šalutinio poveikio.

Pabaigai

Hiperpigmentacija yra labai dažna odos problema, atsirandanti dėl įvairių priežasčių. Ji nėra pavojinga, tačiau nėra ir estetiška. Norint veiksmingiau kovoti su odos hiperpigmentacija ir pagerinti savo odos išvaizdą, visuomet rekomenduojama imtis tiek prevencinių, tiek gydomųjų priemonių ir į savo kasdienę odos priežiūrą įtraukti hiperpigmentaciją mažinančius ingredientus bei saugoti odą nuo šią problemą sukeliančių veiksnių.