Bakučiolis – natūralus pakaitalas retinoliui

Šiuolaikiniams vartotojams, kurie nuolat rūpinasi savo grožiu, retinolis yra gerai žinoma daugelio odos priežiūros priemonių sudedamoji dalis. Retinolis padeda kovoti su odos senėjimu ir ją atjauninti. Tačiau retinolio turintys produktai gali dirginti odą, o juos naudojant reguliariai, oda gali prie jų priprasti, todėl jų kiekį tenka didinti. Vis dėlto, nors retinolis yra plačiai naudojamas šiuolaikiniuose grožio priežiūrai skirtuose produktuose, grožio rinkoje atsirado saugus ir natūralus retinolio pakaitalas – bakučiolis.

Kas yra bakučiolis?

Bakučiolis – tai ekstraktas, gaunamas iš Psoralea corylifolia augalų sėklų (vadinamų babchi) ir lapų. Šis augalas pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis ir antibakterinėmis savybėmis, todėl jau šimtmečius plačiai naudojamas Indijos ajurvedoje ir Kinijos tradicinėje medicinoje kaip odos nuraminimo ir gydymo priemonė.

Kadangi visame pasaulyje sparčiai populiarėja natūraliais sprendimais paremta grožio priežiūra, šis galingas augalinės kilmės ingredientas, puikiai tinkantis ir jautriai odai, tarptautinėje grožio rinkoje jau spėjo išsikovoti didžiulį populiarumą ir visuotinį pripažinimą.

Dabar bakučiolis laikomas natūralia augalinės kilmės alternatyva retinoliui – vitamino A pagrindu pagamintai cheminei medžiagai, kuri skatina odos ląstelių atsinaujinimą ir kolageno gamybą. Nors bakučiolis pasižymi panašiomis savybėmis kaip retinolis, tačiau yra švelnesnis odai ir jos nedirgina, todėl jo dėka galima turėti lygesnę ir šviesesnę odą be jokių paraudimų ir sudirginimų.

Kokie yra svarbūs bakučiolio ir retinolio skirtumai?

Retinoidai jau daugybę metų yra svarbūs šiuolaikinių odos priežiūros priemonių ingredientai, kurie gerina odos ląstelių atsinaujinimą ir paprastai yra naudojami siekiant sumažinti odos raukšleles, išlyginti odos tekstūrą, pagerinti tonusą, padidinti drėkinimą, gydyti hiperpigmentaciją, aknę ir saulės padarytą žalą. Pažymėtina, kad retinoidai yra receptiniai preparatai. Tuo tarpu retinolis yra silpnesnė retinoidų junginio versija ir yra nereceptinis retinoidas.

Retinoidai, įskaitant ir retinolį, gali turėti įvairių šalutinių poveikių, pradedant odos deginimu, dilgčiojimu ir paraudimu, ir baigiant odos sausumu bei pleiskanojimu.

Skirtingai nei retinolis, bakučiolis yra laikomas natūralia retinoidų alternatyva, todėl yra puikus pasirinkimas tiek veganams, tiek natūralią grožio priežiūrą norintiems propaguoti vartotojams. Jis suaktyvina kolageno gamybą, pagerina odos tonusą ir tekstūrą, apsaugo nuo smulkių raukšlelių ir gilesnių raukšlių formavimosi, padidina odos elastingumą ir tvirtumą bei sulėtina odos senėjimo procesus.

Nors bakučiolis pasižymi retinoliui analogišku poveikiu ir veikia per tuos pačius receptorius, tyrimų duomenys rodo, kad jis nesukelia tokio šalutinio poveikio, kaip retinoidai. Naujausių tyrimų duomenimis, bakučiolis mažiau dirgina ir kelia gerokai mažesnę šalutinių poveikių, tokių kaip odos paraudimas arba pleiskanojimas, riziką, skirtingai nei retinolis, kurį vartojant nemaža dalis žmonių jaučia odos šerpetojimą, šiurkštumą ir dirginimą.

Taigi, bakučiolis, pasižymėdamas odos senėjimą stabdančiomis ir ją atjauninti padedančiomis savybėmis, gali būti daug saugesnė natūrali alternatyva iki tol retinolį odos priežiūrai naudojusiems žmonėms, kurie turi jautrią odą, aknę, hiperpigmentaciją arba nori atjauninti savo odą ir sulėtinti jos senėjimą.

Bakučiolio nauda odai

Bakučiolio nauda jau spėjo įsitikinti milijonai žmonių visame pasaulyje. Panašiai kaip retinolis, bakučiolis odos ląstelėse suaktyvina genetinį kelią, kad susidarytų kelių rūšių kolagenas, būtinas odos senėjimui stabdyti ir jos gerai būklei palaikyti. Be senėjimą stabdančių ir priešuždegiminių savybių jis gali veiksmingai kovoti ir su spuogais. O svarbiausia tai, kad bakučiolis nesukelia odos sausumo ir dirginimo.

  • Mažina odos raukšlių atsiradimą. Bakučiolis skatina odos ląstelių atsinaujinimą ir kolageno gamybą, todėl jo dėka odoje susidaro mažiau raukšlių ir ji būna stangresnė.
  • Spartina odos ląstelių atsinaujinimą. Bakučiolis siunčia signalus odos ląstelėms, kad reikia pagreitinti kolageno gamybą ir ląstelių regeneraciją, todėl dėka bakučiolio odos ląstelės sparčiau atsinaujina.
  • Skatina kolageno gamybą. Šis natūralus retinolio pakaitalas veiksmingai skatina kolageno gamybą, todėl sumažėja odos senėjimo požymiai, kaip antai smulkios raukšlelės ir gilios odos raukšlės.
  • Stiprios priešuždegiminės ir antibakterinės savybės. Bakučiolis pasižymi labai puikiomis antibakterinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, todėl tampa optimaliu pasirinkimu bet kokio tipo sudirgusiai ar į aknę linkusiai odai.
  • Lygina odos spalvą. Bakučiolis giliai įsiskverbia į odą ir padeda sumažinti joje esančias tamsias dėmeles, odos spalvos pokyčius, netolygų odos atspalvį ir hiperpigmentaciją.
  • Nedirgina ir nesausina odos. Galbūt jau buvote susidūrę su retinolio odą sausinančiu ir dirginančiu šalutiniu poveikiu. Tačiau bakučiolis yra daug švelnesnis ir nesukelia jokio odos dirginimo bei nesausina odos.
  • Padeda nuraminti ir gydyti odą. Kadangi bakučiolis skatina ląstelių augimą ir regeneraciją, jis gali padėti lengviau nuraminti odą ir gydyti ją tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės.
  • Gali padėti kovoti su akne. Bakučiolis gali būti naudingas lengvo ir vidutinio sunkumo aknės atveju, kadangi sumažina uždegiminius pažeidimus ir odos spalvos pokyčius (dėmeles), likusius užgijusios aknės vietose.
  • Sumažina jautrumą kenksmingiems saulės spinduliams. Skirtingai nei retinolis, dėl kurio oda gali tapti jautresnė saulei, bakučiolis gali padėti sumažinti odos jautrumą kenksmingiems ultravioletiniams saulės spinduliams, o taip pat ir bendrą saulės padarytą žalą, atkurdamas odos stangrumą ir elastingumą.
  • Tinkamas visų tipų odai. Bakučiolis yra labai švelnus odai ir jos nedirgina, todėl odos priežiūros priemones su bakučioliu gali naudoti bet kokį odos tipą turintys žmonės.
  • Veiksminga priemonė derinant su kitais ingredientais. Bakučiolis puikiai veikia ir derinant jį su kitais ingredientais, pvz., hialurono rūgštimi, keramidais, niacinamidu, vitaminu C ir E, padėdamas giliai drėkinti odą, subalansuoti odos tonusą ir suteikti odai natūralų švytėjimą.

Kaip naudoti bakučiolį?

Bakučiolį galima naudoti įvairiais pavidalais, todėl tai gali būti tiek serumai, pvz., senėjimą stabdantis vitamino A serumas su bakučioliu ir vitaminu C bei E, tiek paakių kremai, tokie kaip drėkinantis keramidų paakių kremas su bakučioliu ir hialurono rūgštimi. Tai suteikia daugiau galimybių bakučiolį įtraukti į savo odos priežiūros procesą.

Pavyzdžiui, serumai yra lengvesni ir paprastai naudojami po drėkinamųjų kremų, o pastarieji yra sunkesni ir naudojami odos priežiūros procedūros pabaigoje. Tačiau geriausia, jei naudojami tokie bakučiolio turintys produktai, kaip serumai, kremai ar kaukės, kadangi pastarieji įsigeria į odą ir veikia daug efektyviau už nuplaunamus produktus, tokius kaip veido odos valikliai. Dėl natūralios bakučiolio sudėties, jį galima saugiai naudoti ir su kitais odos priežiūros produktais.

Norint naudoti bakučiolį, pirmiausia reikėtų nuvalyti ir nusausinti odą. Tuomet ant odos užtepti bakučiolio turintį produktą ir drėkinamąjį kremą. Tačiau jei oda yra labai jautri arba linkusi sausėti, prieš naudojant bakučiolį galima tepti ir drėkinamąjį kremą.

Kadangi bakučiolis paprastai derinamas su įvairiomis kitomis veikliosiomis medžiagomis, pvz., antioksidantais, vitaminu C, hialurono rūgštimi ir kt., naudinga atsižvelgti į dominančios odos priežiūros priemonės sudedamųjų dalių sąrašą ir pasirinkti odai geriausiai tinkantį produktą. Skirtingai nei retinolį, pasirinktą grožio priežiūros priemonę, kurios sudėtyje yra bakučiolio, galima naudoti iki dviejų kartų per dieną – ryte ir vakare, norint pasiekti didžiausią veiksmingumą. Tačiau po rytinio bakučiolio panaudojimo, prieš išeinant į lauką, būtina pasitepti apsauginiu kremu nuo saulės, kadangi bakučiolis stimuliuoja odos ląstelių regeneraciją, o kenksmingi saulės spinduliai šį procesą galėtų sutrikdyti.

Pabaigai

Bakučiolį gali naudoti tiek turintys jautrią ir aknės pažeistą odą, tiek ir normalaus tipo odą. Kadangi bakučiolis yra natūralus ingredientas, jį saugu naudoti visų odos tipų priežiūrai. Pasirinkus tinkamus odos priežiūros produktus, kurių sudėtyje yra bakučiolio, galima veiksmingai sulėtinti odos senėjimo procesus, nuraminti odą, paskatinti ląstelių atsinaujinimą, sumažinti hiperpigmentaciją, paskatinti kolageno gamybą ir džiaugtis sveikesne, gražesne ir jaunatviškai atrodančia oda.

Produktai Su Bakučioliu