Tamsioms dėmėms gydyti skirti ingredientai

Bėgant metams, dėl įvairių vidinių ir išorinių veiksnių, pradedant neigiamu saulės poveikiu ar hiperpigmentacija ir baigiant akne bei natūraliais odos senėjimo procesais, ant veido gali atsirasti tamsių dėmių. Visos tamsios dėmės yra odos hiperpigmentacijos pasekmė. Taip vadinama odos būklė, atsirandanti, kai odoje susikaupia melanino perteklius. Nors šios dėmės dažniausiai vadinamos tamsiomis, hiperpigmentacija gali būti įvairių spalvų, įskaitant rudą, juodą, pilką, rausvą ir raudoną spalvą.

Tinkama veido odos priežiūra ir veiksmingų jos priežiūros priemonių su tinkamais tamsių dėmių gydymui skirtais ingredientais naudojimas gali padėti sumažinti veido odoje atsiradusias tamsias dėmes, o kartais jos gali ir visai išnykti.

Vitaminas C

Vitaminas C (stabiliausia ir veiksmingiausia vitamino C forma yra L-askorbo rūgštis) yra galingas antioksidantas, kuris padeda ne tik sudrėkinti ir išlyginti veido odą, tačiau taip pat ir efektyviai pašviesinti tamsias dėmes, atstatant pažeistas ląsteles, bei apsaugoti nuo tokių dėmių atsiradimo ateityje. Jis lėtina tirozinazės veiklą ir mažina melanino gamybą, todėl suvienodina odos spalvą ir užkerta kelią galimiems spalvos pokyčiams ateityje. Šis antioksidantas geba pašalinti laisvųjų radikalų molekules, kurios kenkia mūsų odos sveikatai, kartu paskatindamas kolageno gamybą, padidindamas odos drėgmės lygį ir stangrumą, sumažindamas odos raukšles, paraudimus ir uždegimus.

Savo veido odos priežiūrą galima papildyti odą skaistinančiu 10 % vitamino C serumu su ferulo rūgštimi ir vitaminu E, skvalanu, glicerinu, bisabololiu, arbūzų, obuolių ir kivio vaisiaus ekstraktais. Jis yra stabilios formos ir nedirgina odos, geba padidinti odos stangrumą ir elastingumą, sulėtinti odos senėjimą, sumažinti raukšles ir netolygumus, paskatinti kolageno gamybą, pašviesinti pigmentines dėmes, aprūpinti drėgme epidermio sluoksnį ir sumažinti neigiamų aplinkos veiksnių poveikį.

Niacinamidas

Niacinamidas yra vietiškai naudojama vitamino B3 forma. Kaip ir vitaminas C, niacinamidas yra stiprus antioksidantas. Jis stabdo melanino gamybą, padeda sumažinti hiperpigmentaciją ir melasmą, efektyviai kovoja su laisvaisiais radikalais, užkerta kelią odos vėžinių ląstelių augimui, malšina uždegimines odos ligas, tokias kaip aknė, išlygina odos raukšleles ir skaistina veido odą, sumažindamas senatvines dėmes ir odos spalvos pokyčius. Be to, niacinamidas gali stabilizuoti ir odos barjerinę funkciją, nes stimuliuoja keramidų gamybos procesus odoje, todėl odoje lengviau sulaikoma drėgmė.

Veiksminga priemone galėtų tapti daugiafunkcinis 5 % niacinamido serumas su kolagenu, hialurono rūgštimi, cinko PCA, pantenoliu, alantoinu, azijinės centelės, alavijo, kivio vaisiaus ir obuolių ekstraktais. Jis šalina odos trūkumus ir mažina odos porų užsikimšimą, reguliuoja riebalinių liaukų gamybą ir šviesina pigmentines dėmes, skatina kolageno gamybą ir odos regeneracijos procesus, palaiko optimalų odos drėgmės lygį ir ramina sudirgusią odą.

Glikolio rūgštis

Glikolio rūgštis yra alfa hidroksi rūgštis (AHA), kuri padeda pašalinti negyvas odos ląsteles, o iškilti į paviršių naujoms bei sveikoms ląstelėms, tokiu būdu pakeičiant odos paviršiuje esančias hiperpigmentacijos paveiktas ląsteles. Glikolio rūgštis ne tik šviesina tamsias dėmes, tačiau taip pat skatina kolageno gamybą, daro odą stangresnę ir elastingesnę, padeda sumažinti riebalų gamybą, šviesina dėl aknės likusius randus ir užkerta kelią plaukelių įaugimui. Be to, ši rūgštis turi savybių, padedančių kovoti su akne, todėl ji yra labai veiksminga priemone rūpinantis oda, kurioje yra spuogų ir tamsių dėmių.

Veido odos priežiūrą galima papildyti veido odą tobulinančiu AHA ir PHA toniku, kurio sudėtyje, be kita ko, yra ir hialurono rūgšties, pantenolio, glikolio ir pieno rūgšties, žaliosios arbatos, azijinės centelės, alavijo, obuolių ir arbūzų ekstraktų. Jis padeda sumažinti pigmentaciją, skatina naujų ląstelių susidarymą, intensyviai drėkina, ramina odą ir atkuria jos stangrumą bei elastingumą.

Retinoidai ir bakučiolis

Retinoidai yra vitamino A dariniai, kurie gali būti įvairių formų. Viena iš jų, dažniausiai naudojamų veido odos priežiūrai skirtose priemonėse, yra retinolis. Šios medžiagos skatina odos ląstelių apykaitą, pakeičiant senas hiperpigmentacijos paveiktas odos ląsteles naujomis ir sveikomis. Be to, retinoidai gali sumažinti ir aknės sukeltus uždegimus bei odos paraudimus, riebalų gamybą ir raukšles, pagerinti veido odos tekstūrą, paskatinti kolageno gamybą ir padidinti veido odos stangrumą. Ir nors retinolis yra efektyvus ir veido odos priežiūrai naudingas ingredientas, veido odos priežiūros produktai, kurių sudėtyje yra retinolio, kartais gali dirginti odą ir sukelti alergines reakcijas.

Tačiau retinolis nėra vienintelė tokiomis savybėmis pasižyminti sudedamoji dalis, naudojama veido odos priežiūros priemonėse. Analogiškų savybių turi ir natūralus retinolio pakaitalas – bakučiolis. Jis pasižymi labai stipriomis antibakterinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, todėl puikiai tinka odos nuraminimui ir gydymui. Jis padeda išlyginti veido odos spalvą, nes geba įsiskverbti giliai į odą ir sumažina tamsias dėmes, netolygų odos atspalvį ir hiperpigmentaciją. Be to, bakučiolis veiksmingai gelbėja ir lengvo bei vidutinio sunkumo aknės atvejais, sumažindamas uždegiminius pažeidimus ir tamsias dėmes, kurios lieka užgijus spuogams.

Savo savybėmis bakučiolis beveik nesiskiria nuo retinolio, tačiau bakučiolis yra veido odai daug švelnesnis komponentas, nes jis nedirgina odos ir nesukelia alerginių reakcijų, todėl yra saugus naudoti visų tipų odai.

Norint veiksmingiau spręsti veido odoje atsiradusių tamsių dėmių problemą, į kasdienę veido odos priežiūrą galima įtraukti odos senėjimą stabdantį skvalano aliejinį serumą su bakučioliu ir vitaminais C bei E, bisabololiu, linoleno rūgštimi, makadamijos riešutų, argano vaisių kauliukų, granatų ir aviečių sėklų bei erškėčių vaisių, avokadų ir chia sėklų aliejais. Jis labai veiksmingai stabdo odos senėjimo procesus, skatina kolageno gamybą, kartu padidindamas odos elastingumą ir pagerindamas jos tekstūrą, mažindamas pigmentaciją ir darydamas odą skaistesnę. Skvalano aliejinis serumas su bakučioliu taip pat apsaugo nuo neigiamo aplinkos poveikio odai, mažina raukšles ir minkština veido odą.

Apsauginis kremas nuo saulės

Nors apsauginis kremas nuo saulės nemažina ir nenaikina tamsių dėmių, jis gali padėti efektyviai apsisaugoti nuo jų atsiradimo ateityje. Net 90 % matomų odos pažeidimų atsiranda dėl kenksmingų UV saulės spindulių poveikio. Dalis tokių odos pažeidimų pasireiškia tamsiomis dėmėmis, o kai kuriais atvejais ir aktininės keratozės dėmėmis. Todėl, siekiant apsisaugoti nuo fotosenėjimo sukeliamų tamsių dėmių, labai svarbu kasdien naudoti apsauginį kremą nuo saulės  ir tai daryti ištisus metus, nepriklausomai nuo sezono ir oro sąlygų.

Rekomenduojama naudoti plataus spektro mineralinį apsauginį kremą nuo saulės, pagamintą cinko oksido arba titano dioksido pagrindu, kuris apsaugo ne tik nuo UVA, bet ir nuo UVB spindulių, turi ne mažesnį kaip 30 SPF, yra atsparus vandeniui ir nekomedogeninis,

Pabaigai

Mūsų veido odos grožis ir būklė labai tiesiogiai priklauso nuo to, kaip rūpinamės savo organizmo sveikata ir kaip ją saugome. Todėl, nepaisant to, kokias odos problemas – tamsias  dėmes, raukšles, odos sausumą ir skaistumo praradimą – reikia spręsti, teisingai pakoregavus savo veido odos priežiūrą ir papildžius ją specialiomis priemonėmis, kurių sudėtyje būtų konkrečioms odos problemoms spręsti skirtų sudedamųjų dalių, galima daug efektyviau užtikrinti norimą rezultatą ir džiaugtis sveika bei skaisčia veido oda.