Veido odos priežiūros patarimai vyrams

Gana ilgą laiką vyrai savo veido odos priežiūrai „tradiciškai“ skirdavo minimalų dėmesį, tačiau šiuo metu galime stebėti ir teigiamų pokyčių, kuomet vis daugiau vyrų siekia turėti sveikesnę ir jaunatviškai atrodančią veido odą, ieškodami veiksmingų odos priežiūros sprendimų. Todėl naudinga susipažinti su keliais patarimais, kaip vyrams prižiūrėti savo veido odą.

Veido odos tipai

Kadangi vyrų odos dermos sluoksnis būna storesnis ir kietesnis nei moterų, dėl pasikartojančių raumenų judesių formuojasi gilesnės raukšlės. Testosteronas taip pat gali padidinti ir veido odos riebumą. Tačiau nors yra esminių vyrų ir moterų veido odos skirtumų, renkantis veido odos priežiūros priemones ir ingredientus, svarbiausi veiksniai išlieka tie patys, todėl būtina žinoti savo odos tipą.

  • Sausa oda: sausa oda gali būti vietomis paraudusi ir pleiskanojanti – ypač žiemos sezonu. Turintiems sausą odą, padidėja rizika susirgti egzema.
  • Riebi oda: riebi oda atrodo labiau blizganti, dažniau matomos išsiplėtusios ir didelės odos poros, kurios dažnai užsikemša, atsiranda juodų taškelių ir dėmelių, paūmėja aknės problemos.
  • Jautri oda: jautri oda į skirtingus produktus gali reaguoti nevienodai. Jei, pradėję naudoti naują veido odos priežiūros priemonę, jaučiate odos pakitimus, pvz., paraudimą, deginimą, bėrimą ar niežulį, taip gali būti dėl odos jautrumo.
  • Mišri oda: mišraus odos tipo atveju gali būti riebesnė veido T zona, o kitos veido dalys (pvz., skruostai) – sausesni.
  • Normali oda: normaliai veido odai nėra būdingas nei padidėjęs sausumas, nei riebumas, jautrumas ar tam tikros odos problemos. Tokia oda gerai toleruoja įvairias odos priežiūros priemones, nepatiriant didesnių alerginių reakcijų.

NAUDINGA:Veido odos tipai: kaip nustatyti savo odos tipą?

Svarbūs ingredientai

Nors veido odos priežiūros priemonių asortimentas yra didžiulis ir iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti pakankamai sudėtinga pasirinkti tinkamus produktus, žinant svarbius ingredientus veido odos priežiūros priemonių paieškos gali tapti daug lengvesnės. Todėl pristatome jums keletą ingredientų, į kuriuos būtų naudinga atsižvelgti ieškant drėkinamųjų ir valomųjų veido odos priežiūros priemonių.

  • Retinolis ir bakučiolis: retinolis yra vitamino A darinys, kuris veiksmingai kovoja su odos senėjimu ir padeda atjauninti odą. Vis dėlto, nors jis yra labai efektyvus, gali dirginti odą, sukeldamas įvairias alergines reakcijas. Dėl šios priežasties geresnė natūrali retinolio alternatyva yra bakučiolis, kadangi jis pasižymi tais pačiais privalumais, bet nedirgina odos ir yra saugus naudoti net ir jautriai odai.
  • AHA ir PHA: alfa hidroksi rūgštys (pieno ir glikolio rūgštys) drėkina odą ir neleidžia pasišalinti vandeniui, naikina pigmentines dėmes, mažina šiurkštumą ir lygina odą, padeda paskatinti naujų ląstelių susidarymą. Tuo tarpu poli hidroksi rūgštys (pvz., gliukonolaktono rūgštis) švelniai nušveičia viršutinį odos sluoksnį, drėkina ir šviesina odą, skatina kolageno gamybą ir sustiprina apsauginį odos barjerą.
  • Vitaminas C: vitaminas C vartojamas odos šviesumui didinti ir spalvos netolygumams bei hiperpigmentacijai mažinti.
  • Keramidai: šios odoje esančios lipidų molekulės padeda apsaugoti odą nuo drėgmės praradimo ir išsausėjimo, žalingų aplinkos veiksnių poveikio, gerina odos struktūrą ir stiprina jos barjerinę funkciją.
  • Niacinamidas: niacinamidas švelnina ir ramina odą, todėl yra dažnai sutinkamas daugelio drėkinamųjų veido kremų sudėtyje.
  • Ferulo rūgštis: antioksidantai yra labai svarbūs mūsų odai, kad oda galėtų lengviau apsisaugoti nuo neigiamų veiksnių, stabdant raukšlių formavimąsi, mažinant ląstelių pažeidimus, odos šiurkštumą ir kt. Ferulo rūgštis yra labai stiprus antioksidantas, kuris kovoja su reaktyviomis deguonies formomis, suteikia odai daugiau gyvybingumo, atstato pažeistą DNR, balina ir atjaunina odą.
  • Salicilo rūgštis: beta hidroksi rūgštis (BHA) prasiskverbia į veido odos poras ir padeda veiksmingai suskaidyti negyvas odos ląsteles bei ištirpdyti riebalų perteklių. Ši rūgštis taip padeda sureguliuoti riebalų gamybą, sumažinant sebumo perteklių, todėl puikiai tinka į aknę linkusiai odai.

Kasdienės vyrų veido odos priežiūros žingsniai

Svarbu, kad kasdienę veido odos priežiūrą sudarytų pagrindiniai žingsniai – valymas, drėkinimas ir apsaugojimas nuo neigiamų aplinkos veiksnių.

Veido odos valymas

Veido odą turėtumėte valyti du kartus per dieną – ryte ir vakare. Jei intensyviai sportuojate, odą reikėtų valyti ir po fizinio krūvio. Odos nereikėtų prausti karštu vandeniu, nes jis gali pašalinti riebalus ir sudirginti odą, todėl prauskitės šiltu vandeniu. Veido odos valymui galite naudoti raminančias prausimosi putas su kofeinu ir hialurono rūgštimi.

Tonikas

Tonikas padeda subalansuoti odos pH lygį, apsaugodamas odą nuo išsausėjimo ir dirginimo, taip pat gali veiksmingai sumažinti natūralią riebalų gamybą, apsaugodamas nuo pernelyg didelio riebumo. Odos tonizavimui galite pasitelkti intensyviai veido odą drėkinantį hamamelio toniką, kurio sudėtyje, be kita ko, yra ir žaliosios arbatos, azijinės centelės, agurkų, papajos ir alavijo ekstraktų, natrio PCA, hialurono rūgšties, pantenolio ir kt. Jis veiksmingai malšina odos sudirgimus ir paraudimus, skatina kolageno gamybą, drėkina giliausius odos sluoksnius, saugo odos elastingumą ir stangrumą bei užtikrina odos skaistumą.

Veido odos serumas

Norint intensyvesnio odos drėkinimo, apsaugos nuo pažeidimų bei efektyvesnio ląstelių atkūrimo, į savo kasdienę odos priežiūrą naudinga įtraukti veido odos serumą. Pasirinkus intensyviai drėkinantį 2% hialurono serumą su vitaminais C ir B5, lengviau atstatysite išorinių ir gilesnių odos sluoksnių drėgmę, atnaujinsite odos ląsteles, paskatinsite kolageno gamybą, sumažinsite raukšles ir pigmentines dėmes, numalšinsite sudirgimus ir apsaugosite nuo laisvųjų radikalų žalos. Veido serumą reikėtų naudoti po odos valymo ir prieš tepant drėkinamąjį kremą.

Odos drėkinimas

Labai svarbu kasdien naudoti veido odą drėkinantį kremą, kuris padėtų palaikyti odos lipidinį barjerą ir drėgmę. Atkūrus odos barjerą, lengviau apsisaugoti nuo neigiamų aplinkos veiksnių ir įvairių dirgiklių. Į savo odos priežiūrą galite įtraukti drėkinantį keramidų veido kremą su hialurono rūgštimi ir skvalanu, kurio sudėtyje yra ir taukmedžio sviestas, žaliosios arbatos ir portulakos ekstraktai, makadamijos riešutų aliejus bei omega 9 rūgštis. Jis padeda sustiprinti apsauginį barjerą ir atkurti odos struktūrą, atkurdamas natūralų drėgmės balansą, maitindamas, minkštindamas, ramindamas odą ir apsaugodamas ją nuo žalingų aplinkos veiksnių.

Odos šveitimas

Veido odos šveitimas padeda pašalinti negyvas odos ląsteles, nešvarumus ir riebalų perteklių. Tai padeda išlaikyti lygesnę, švelnesnę ir ryškesnę odą, apsaugant ją nuo uždegimų. Veido odą šveisti rekomenduojama 1-2 kartus per savaitę, atsižvelgiant į savo veido odos tipą ir būklę. Geriausia odos šveitimą atlikti vakare – po valymo ir prieš drėkinimą, kad oda galėtų atsigauti ir pailsėti. Odos šveitimui galite naudoti ir veido odą detoksikuojančią mačios molinę kaukę-šveitiklį su bambuku ir vitaminu E, kuri išvalys veido odą, pašalindama nuo jos nešvarumus, riebalus ir negyvas odos ląsteles, ir kartu atstatys odos apsaugines funkcijas, sudrėkins ir suminkštins odą, padidins jos stangrumą ir elastingumą.

Paakių kremas

Paakių oda yra jautriausia ir ploniausia, todėl ji greičiausiai suglemba. Šioje veido zonoje labiausiai matomi paburkimai, tamsūs ratilai ir raukšlės. Todėl kasdien savo odos priežiūrą galima papildyti ir paakių kremu. Tam puikiai tiktų drėkinantis keramidų paakių kremas su bakučioliu ir hialurono rūgštimi, kuris atstato odos drėgmės balansą, apsaugo nuo skysčių praradimo, stiprina odos struktūrą, didina jos elastingumą, mažina raukšles ir ramina odą.

Apsauginis kremas nuo saulės

Kasdien būtina naudoti plataus spektro apsauginį kremą nuo saulės, kurio SPF būtų ne mažesnis kaip 30. Kenksmingi ultravioletiniai (UV) saulės spinduliai prasiskverbia net ir pro tankius debesis ir gali paskatinti odos senėjimo procesus, raukšlių atsiradimą, pigmentaciją ir padidinti odos vėžio riziką. Todėl apsauginis kremas nuo saulės yra būtinas ištisus metus, nepriklausomai nuo metų laiko ir oro sąlygų.

Pabaigai

Nors kiekvieno vyro veido oda yra skirtinga ir kiekvienai odai gali tikti skirtingi sprendimai, jei kasdien nuosekliai laikysitės šių bazinių veido odos priežiūros patarimų, bus daug lengviau puoselėti savo odą, užtikrinant jos jaunatvišką ir gražią išvaizdą bei sveikatą.