Riebios veido odos priežiūra

Riebi veido oda yra labai dažna odos problema, atsirandanti tuomet, kai po odos paviršiumi esančių riebalinių liaukų veikla pernelyg suaktyvėja ir pradedama gaminti per daug sebumo (riebalų). Sebumas, kuris yra riebi medžiaga, yra labai svarbus mūsų odos sveikatai, saugant ją nuo išsausėjimo ir padedant tinkamai sudrėkinti, tačiau per didelis riebalų kiekis nulemia odos riebumą, padidėjusį jos blizgesį, užsikimšusias poras ir spuogų protrūkius. Todėl, turint riebią veido odą, labai svarbu išsiugdyti teisingus kasdienės odos priežiūros įpročius ir pasirinkti tinkamas veido odos priežiūros priemones.

Riebios odos priežastys ir simptomai

Riebią odą gali nulemti skirtingi veiksniai, tarp kurių yra hormonų pokyčiai, genetika, amžius, didelis streso lygis, klimato sąlygos, netinkamos odos priežiūros priemonės, neteisingi odos priežiūros veiksmai (pvz., per šiurkštus šveitimas ar per dažnas prausimas) ir drėkinamųjų priemonių nenaudojimas. Kai oda nebepajėgia apdoroti riebalų pertekliaus, odos poros išsiplečia (išsiplėtusios poros gamina dar daugiau riebalų). Dėl per didelio riebalų kiekio ir negyvų odos ląstelių sluoksnio, kuris formuojasi dėl porų vidaus sustorėjimo, riebalai negali pasišalinti iš odos porų. Todėl atsiranda inkštirai, bėrimai ir spuogai.

Tarp pagrindinių riebios veido odos požymių yra jos riebumas ir blizgesys (net ir praėjus vos vienai ar kelioms valandoms po odos valymo), labai išsiplėtusios ir matomos odos poros (ypač akivaizdžiai išsiplėtusios poros T zonoje – ties kakta, nosimi ir smakru), užsikimšusios poros, dažnai arba nuolatos kylantys spuogai, riebesnėse veido odos vietose matomi juodi taškeliai arba dėmelės, sunkumai naudojant makiažo priemones (makiažas tarsi nuslysta nuo odos, nes jis susimaišo su riebalais ir jo konsistencija pasikeičia), odoje matoma mažiau raukšlių.

Kaip prižiūrėti riebią veido odą

Siekiant veiksmingai kontroliuoti padidėjusią veido odos riebalų gamybą, būtina tinkamai ir teisingai kiekvieną dieną prižiūrėti odą.

Reguliarus veido odos valymas

Norint sumažinti veido odos riebalų perteklių, labai svarbia kasdienės odos priežiūros dalimi tampa odos valymas du kartus per dieną – ryte ir vakare. Tokiu būdu pašalinsite ne tik ant odos besikaupiančius riebalus, bet ir kitus nešvarumus. Tačiau labai svarbu pasirinkti riebios odos valymui geriausiai tinkantį prausiklį.

Riebios odos valymui naudojamų prausimosi priemonių sudėtyje dažnai būna rūgščių, padedančių kovoti su riebia oda, pvz., salicilo rūgštis, glikolio rūgštis ar beta hidroksi rūgštis, tačiau šios rūgštys kartais gali dirginti odą, todėl prieš naudojant naują prausiklį, pirmiausia reikėtų jį išbandyti ant nedidelio odos plotelio ir patikrinti, ar jis nesukelia alerginės reakcijos.

Visuomet rekomenduojama praustis ne karštu, o drungnu vandeniu. Taip pat reikėtų rinktis švelnius veido odos prausiklius, kurių sudėtyje nebūtų dirbtinių dažiklių ir kvapiklių ar šiurkščių cheminių medžiagų, kurios gali išsausinti ir sudirginti odą, paskatindamos ją gaminti dar daugiau riebalų.

Į savo kasdienę riebios odos priežiūrą galite įtraukti riebalų išsiskyrimą reguliuojantį antioksidantais praturtintą gelinį veido prausiklį, kurio sudėtyje yra salicilo rūgšties, provitamino B5, betaino, glicerino, obuolių, alavijo, kivio vaisiaus, indinės figos, gėlių ir agurkų ekstraktų. Jis padeda veiksmingai spręsti riebalų pertekliaus ir aknės problemas, pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, drėkina ir kondicionuoja odą, pašalina negyvas odos ląsteles, nešvarumų ir riebalų sankaupas bei kartu prisideda prie kovos su laisvaisiais radikalais.

Kasdienėms odos valymo procedūroms galima naudoti ir veido odą raminančias prausimosi putas su kofeinu ir hialurono rūgštimi, kuriame taip pat yra ir alantiono, natrio PCA, augalinių ekstraktų ir kitų riebiai odai naudingų ingredientų. Jis padės nuraminti odą, neužkimš porų ir veiksmingai pašalins riebalų perteklių, negyvas odos ląsteles, nešvarumus ir makiažo likučius, kartu sumažindamas raukšles ir odos sudirgimus, apsaugodamas nuo vandens netekimo, paskatindamas kolageno gamybą ir išlaikydamas odą skaisčią.

Veido odos toniko naudojimas

Riebios veido odos priežiūroje po odos valiklio naudinga pasitelkti ir švelniai odą eksfolijuojantį toniką, kurioje sudėtyje būtų tokių medžiagų kaip glikolio rūgštis, pieno rūgštis ar salicilo rūgštis. Tačiau būtina vengti tonikų, kurių sudėtyje yra alkoholio, galinčio išsausinti odą. Atlikti tyrimai parodė, kad natūralios sutraukiamosios medžiagos, kurios sumažina išsiplėtusias poras, gali turėti ir odą raminantį poveikį.

Riebiai odai galima pasitelkti odą tobulinti padedantį AHA ir PHA toniką, kurio sudėtyje be kita ko būtų ir hialurono rūgšties bei natūralių augalinių ekstraktų, pvz., žaliosios arbatos ekstrakto, pasižyminčio odą drėkinančiomis ir raminančiomis savybėmis, bėrimų sumažinimu, riebalinių liaukų gamybos reguliavimu ir odos porų sutraukimu. Jo pagalba švelniai nušveistumėte odą, paskatintumėte naujų ląstelių susidarymą ir taip pat sumažintumėte odos pigmentaciją, padidintumėte drėkinimą ir elastingumą bei nuramintumėte sudirgimus.

Veido odos drėkinimas

Drėkinimas yra labai svarbus riebios veido odos kasdienės priežiūros etapas (nepaisant populiaraus mito, kad riebiai odai nereikia papildomo drėkinimo). Tačiau riebios veido odos priežiūrai svarbu pasirinkti tinkamą drėkinamąjį kremą, kuris būtų lengvos struktūros, neriebus ir padėtų išlaikyti odą tinkamai sudrėkintą ir apsaugotą.

Savo odos priežiūrą galite papildyti labai lengvos tekstūros drėkinamuoju veido kremu su keramidais, hialurono rūgštimi, skvalanu, taukmedžio sviestu, pantenoliu, tokoferilo acetatu ir augaliniais ekstraktais. Jis atstato ir palaiko optimalų drėgmės balansą, pamaitina odą, sustiprina jos apsauginį barjerą ir atkuria odos struktūrą, intensyviai drėkina giliuosius odos sluoksnius, padidina elastingumą, suminkština odą ir apsaugo ją nuo įvairių aplinkos veiksnių daromos žalos.

Be to, intensyvesniam odos drėkinimui galima naudoti ir intensyviai drėkinantį 2 % hialurono rūgšties serumą su vitaminu C ir B5, pantenoliu, glicerinu, natrio PCA ir augaliniais ekstraktais, tarp kurių yra ir alavijo ekstraktas. Atlikti tyrimai rodo, kad alavijo ekstraktas gali veiksmingai pagelbėti drėkinant aknės pažeistą odą ir yra puiki natūrali priemonė riebios odos gydymui. Hialurono rūgšties serumo pagalba atstatysite prarastą odos drėgmę, sugrąžinsite odai jos skaistumą, atnaujinsite odos ląsteles, sulaikysite drėgmę viršutiniame odos sluoksnyje, paskatinsite kolageno gamybą ir sumažinsite raukšles, pigmentines dėmes bei nuraminsite odos sudirgimus.

Šveičiamosios veido kaukės naudojimas

Riebalų perteklius, susimaišęs su negyvomis odos ląstelėmis, kaupiasi ir užkemša odos poras, todėl atsiranda daugiau spuogų ir kyla aknės protrūkiai. Jei 1–4 kartus per mėnesį naudosite šveičiamąją veido kaukę, bus lengviau pašalinti negyvas odos ląsteles, nešvarumus ir riebalus bei sumažinti odos porų užsikimšimą. Vertėtų rinktis veido kaukes, kuriose būtų priešuždegiminių ir odą raminančių medžiagų. Kaukės, kurių sudėtyje yra bentonito molio, nedirgindamos odos, padeda lengviau absorbuoti riebalus, sumažinti riebalų kiekį ir odos blizgesį, padidinti odos elastingumą ir pagerinti kraujotaką.

Todėl, rūpinantis riebia oda, kartkartėm galima panaudoti veido odą detoksikuojančią mačios molinę kaukę-šveitiklį su bambuku ir vitaminu E. Šios veido odos priežiūros priemonės sudėtyje, be kitų vertingų ingredientų, yra augalinių ekstraktų, padedančių slopinti uždegimus, išlaisvinančių užsikimšusias poras, paskatinančių ląstelių atsinaujinimą ir veiksmingai pašalinančių negyvas odos ląsteles, riebalus ir nešvarumus. Ši molinė kaukė taip pat suminkštins ir sudrėkins odą, padidins odos elastingumą ir stangrumą, o taip pat padės atkurti apsaugines odos funkcijas.

Pabaigai

Kadangi priežasčių, nulemiančių odos riebumą, yra daug, kartais gali būti sunku spręsti riebios odos problemas, tačiau kontroliuoti riebalų gamybą tikrai galima, laikantis nuoseklios ir veiksmingos kasdienės veido odos priežiūros. Jei pasirinksite jūsų odai geriausiai tinkančias priežiūros priemones, reguliariai valysite riebią veido odą, ją tonizuosite, drėkinsite ir kasdien naudosite apsauginį kremą nuo saulės – susigrąžinsite švarią, gražią ir sveiką veido odą.

Produktai su riebiai odai