Ingredientai, kurių reikėtų vengti veido odos priežiūroje

Šiuolaikinėse veido odos priežiūros priemonių sudėtyje neretai būna daug cheminių medžiagų, kurios dėl savo neigiamo poveikio mūsų odos būklei ir sveikatai kelia vis didesnį susirūpinimą. Todėl, puoselėjant savo veido odą, labai svarbu žinoti, kokių ingredientų veido odos priežiūros priemonėse reikėtų vengti.

Kodėl rekomenduojama vengti tam tikrų ingredientų?

Mūsų oda pasižymi didele absorbcija, todėl kasdien naudojami veido odos priežiūros produktai, kurie absorbuojasi ir patenka į kraują, gali turėti žalingą poveikį ne tik odos būklei, tačiau ir mūsų bendrai sveikatai.

Kai kurios veido odos priežiūros priemonių sudedamosios dalys, tokios kaip sintetiniai kvapikliai ar cheminės medžiagos, gali sukelti įvairias odos alergines reakcijas, pvz., paraudimą, dilgčiojimą ar deginimą, pleiskanojimą, šiurkštumą, niežulį, paburkimą, pūsles, o kai kuriais atvejais net gali nulemti hormonų veiklos sutrikimus, padidinti širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio riziką.

Kodėl produktuose naudojamos kenksmingos medžiagos?

Didelė dalis kenksmingų medžiagų, esančių kai kuriose odos priežiūros priemonėse, atlieka konkrečias funkcijas, pvz., dalis sudedamųjų dalių yra konservantai, kurių pagrindinė paskirtis yra neleisti daugintis mikrobams, tokiu būdu prailginant produktų tarnavimo laiką. Kiti ingredientai gali būti susiję su rinkodaros veiksniais, pvz., ryškių spalvų ar malonaus kvapo suteikimu veido odos priežiūros priemonei.

Sudedamosios dalys, kurių turėtumėte vengti

Nors rekomendacijos vengti konkrečių ingredientų nėra universalios, kadangi skirtingi žmonės gali nevienodai reaguoti į tam tikras veido odos priežiūros priemonių sudedamąsias dalis – net jei jos yra alergenai – ingredientų, kurių reikėtų vengti, sąrašas kiekvieno žmogaus atveju gali skirtis. Tačiau, jei žinosite, kokios cheminės medžiagos gali būti kenksmingos ir sukelti įvairias alergines reakcijas, galėsite daug lengviau apsaugoti savo odą nuo galimų pavojų ir užtikrinti kokybišką savo veido odos priežiūrą.

PEG (polietilenglikoliai)

Polietilenglikolių arba PEG junginiai šiandien yra plačiai naudojami grožio priežiūros rinkoje kaip minkštikliai ir tirštikliai, tačiau jie yra potencialūs odos dirgikliai. Šie junginiai taip pat gerina absorbciją, todėl ne tik gerosios, bet ir blogosios medžiagos, kurių yra produktuose, gali greičiau įsigerti į gilesnius veido odos sluoksnius. Kai šios medžiagos patenka ant pažeistos veido odos, gali ją sudirginti ir sukelti toksinį poveikį. Be to, PEG mažina ir odos drėgmės lygį bei spartina veido odos senėjimo procesus.

Alkoholiai

Tokie alkoholiai, kaip metanolis, propanolis, benzilo alkoholis, izopropilo alkoholis, SD alkoholis ir kt., gali labai išsausinti ir sudirginti veido odą, kartu sukeldami ir uždegimą, nes sutrikdo natūralų veido odos apsauginį barjerą. Kai šis barjeras yra pažeidžiamas, alkoholiai ima naikinti medžiagas, kurios užtikrina gerą odos būklę, todėl dažniau kyla odos uždegimai ir greičiau dauginasi aknę sukeliančios bakterijos.

Sulfatai

Sulfatai yra labai plačiai naudojami daugelyje kasdien naudojamų produktų. Egzistuoja daug skirtingų sulfatų rūšių, tačiau dažniausiai sutinkami yra natrio laurilsulfatas (SLS) ir natrio laureto sulfatas (SLES). Įrodyta, kad sulfatai iš odos atima drėgmę ir sutrikdo odos apsauginį barjerą, todėl gali labiau dirginti veido odą. Jie taip pat gali sukelti alergiją.

Parabenai

Parabenai yra dažnai odos priežiūros produktų sudėtyje sutinkami cheminiai konservantai. Jie naudojami tam, kad apsaugotų nuo bakterijų ir pelėsių augimo. Tačiau yra įrodymų, kad parabenai veikia kaip mūsų endokrininę sistemą ardančios medžiagos, kurios pakeičia svarbius hormonų veikimo mechanizmus. Be to, jie yra alergenai. Ir nors kiekvieno žmogaus oda yra skirtinga ir į įvairias chemines medžiagas reaguoja nevienodai, reikėtų būti atsargiems – juolab, kad galima rasti pakankamai daug produktų, kurių sudėtyje nėra parabenų.

Oksibenzonas

Šiandien dalyje apsauginių kremų nuo saulės galima rasti nerimą keliančią medžiagą, vadinamą oksibenzonu, kuri naudojama kaip cheminis filtras. Nustatyta, kad oksibendzonui patekus į mūsų odą, gali kilti alergija ir sutrikti hormonų veikla. Be to, oksibenzono ypatingai patariama vengti nėščioms moterims ir vaikams. Vietoje to, rekomenduojama naudoti mineralinius apsauginius kremus nuo saulės, kurių sudėtyje yra cinko oksido arba titano dioksido, saugančių odą ir nukreipiančių nuo jos kenksmingus UV spindulius.

Ftalatai

Ftalatai grožio priežiūros priemonėse yra naudojami kaip minkštikliai. Jie gali ardyti mūsų endokrininę sistemą, yra susiję su krūties vėžio rizikos padidėjimu, lytinio brendimo pokyčiais ir didesne moterų bei vyrų vaisingumo problemų rizika. Atlikti tyrimai taip pat rodo, kad ftalatai gali sutrukdyti hormonų veiklą. Šių medžiagų dažnai būna įvairių kvapiklių sudėtyje, todėl ftalatus identifikuoti renkantis veido odos priežiūros priemones paprastai būna daug sunkiau.

Kvapiosios medžiagos

Kvapiosios medžiagos paprastai yra natūralių arba sintetinių ingredientų aromatinių ekstraktų mišinys. Ir nors jos iki šiol yra plačiai naudojamos didelėje dalyje grožio priežiūros priemonių, jose gali būti daug toksiškų cheminių medžiagų, kurios gali būti ypač kenksmingos. Odos priežiūros priemonių sudėtyje esančios medžiagos gali dirginti veido odą, neigiamai veikti hormonus ir padidinti vėžio riziką. Todėl geriausia ieškoti natūralių malonų kvapą veido odos priežiūros priemonėms suteikiančių sudedamųjų dalių, kuriose nėra jokių toksinų.

Formaldehidas

Formaldehidas yra konservantas, kurio galima rasti grožio priežiūros priemonių sudėtyje ir kuris gali nulemti odos alergiją ar sudirginimą. Be to, ši medžiaga yra žinoma ir kaip kancerogenas. Ir nors paprastai asmens higienos priemonėse esančio formaldehido kiekis yra mažas ir laikomas nekenksmingu žmogaus sveikatai, vis dėlto, jo rekomenduojama vengti.

Pabaigai

Kai renkatės veido odos priežiūros priemones, jūs galvojate apie investiciją į savo odos būklę ir jos sveikatą. Tačiau ne visos odos priežiūros priemonės veikia vienodai – kai kurios medžiagos, esančios odos priežiūros priemonių sudėtyje, gali būti ne tik nenaudingos, bet ir kenksmingos veido odai. Ir nors tam tikrų atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad kosmetikos priemonių sudėtyje naudojamų cheminių medžiagų kiekiai yra minimalūs, vis dėlto, kai kurios medžiagos, laikui bėgant, gali sukelti ne tik odos sudirgimą ir alergines reakcijas, bet ir hormonų veiklos sutrikimus ar net padidinti tokių ligų, kaip vėžys, riziką.

Todėl labai svarbu, kad, ieškodami savo veido odos priežiūrai geriausiai tinkančių produktų,  atkreiptumėte dėmesį į jų sudedamąsias dalis ir išsirinktumėte ne tik veiksmingiausius, bet ir saugiausius produktus. Taigi, tik nuo jūsų priklauso, ar naudosite veido odos priežiūros priemones, kurių sudėtyje yra kenksmingų cheminių medžiagų. Pastarosios gali būti naudingos apsaugant produktus nuo bakterijų ir sustiprinti kitų ingredientų veikimą, visuomet reikėtų atsižvelgti ir į jų galimą neigiamą poveikį. Todėl stenkitės rinktis tokias veido odos priežiūros priemones, kurias sudaro tik natūralios ir odos nedirginančios medžiagos.