Makadamijos riešutų aliejus ir jo didelė nauda veido odai

Makadamijos riešutų aliejus (angl. Macadamia Ternifolia Seed Oil) yra veiksminga senėjimą stabdanti veido odos priežiūros sudedamoji dalis. Jis taip pat yra svarbus kitų odos priežiūros priemonėse esančių ingredientų nešiklis, o dėl daugybės teigiamų savybių odos būklei, jau seniai yra plačiai naudojamas odos priežiūros priemonėse. Taigi, kuo makadamijos riešutų aliejus iš tikrųjų yra svarbus odai?

Puikiai tinka visų tipų odai

Makadamijos riešutų aliejus puikiai tinka visų tipų odai, kadangi jo sudėtyje yra daug galingų antioksidantų ir nepakeičiamųjų riebalų rūgščių. Jame yra gausybė palmitolio rūgšties (net 22 %), kurios kiekis, odai senstant, mažėja.

Šis aliejus geba labai veiksmingai drėkinti sausą odą ir nuraminti jautrią odą, nes pasižymi labai stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis. Makadamijos riešutų aliejų galima naudoti ir nuo aknės kenčiančiai odai, kadangi jis neužkemša porų ir dėka priešuždegiminio poveikio padeda gydyti uždegiminius spuogus. Be to, jį galima naudoti ir brandžios odos priežiūroje, nes jis stabdo raukšlių formavimąsi. Makadamijos riešutų aliejus puikiai atitinka natūralų mūsų odoje esantį sebumą, todėl lengviau įsigeria į odą.

Skvalenas

Skvalenas, palaikantis odos drėgmę ir sveikatą, yra lipidas, kurį mūsų oda geba gaminti natūraliai. Jis padeda sumažinti oksidacinį stresą, užkerta kelią raukšlių formavimuisi ir saugo odą. Tačiau, bėgant metams, oda jo ima gaminti vis mažiau, todėl laipsniškai sausėja ir tampa šiurkštesnė. Anksčiau skvalenas buvo išgaunamas iš ryklių kepenų, tačiau dabar yra žinoma, kad makadamijų riešutų aliejus taip pat turi daug skvaleno. Jis stiprina odos ląstelių membraną, todėl pagerina išorinio odos sluoksnio būklę. Jei odoje skvaleno yra pakankamai, ji būna optimaliai sudrėkinta ir sveika.

Riebalų rūgštys

Dėl unikalios nepakeičiamųjų riebalų rūgščių sudėties makadamijos riešutų aliejus yra tikrų tikriausias supermaisto aliejus. Nepakeičiamųjų riebalų rūgščių santykis yra 1:1, jame yra fitosterolių, kurie veikia kaip ingredientų skvarbos stiprikliai, todėl odos priežiūros priemonėse esančios sudedamosios dalys daug lengviau patenka į giliausius odos sluoksnius.

Be to, šiame aliejuje yra daug oleino rūgšties (54-60 %), kuri yra veiksmingas drėkiklis ir slopina uždegimus, linolo rūgšties (3 %), kuri atkuria veido odos barjerinę funkciją ir palaiko odos drėgmę, kartu stabdydama transepiderminį vandens netekimą, o taip pat palmitolio rūgšties (22 %), kurios yra mūsų odoje ir kuri padeda išvengti odos nudegimų, įbrėžimų, žaizdelių ir veikia kaip antimikrobinė medžiaga.

Kadangi mūsų organizmas pats negali pasigaminti nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, odos priežiūros priemonės, kurių sudėtyje yra makadamijos riešutų aliejaus, gali būti labai veiksmingos.

Pagrindiniai makadamijos riešutų aliejaus privalumai

Makadamijos riešutų aliejus yra plačiai naudojamas daugelio veido odos priežiūros priemonių sudėtyje – pradedant veido serumais ir baigiant veido kremais ar kaukėmis. Todėl aktualu išsamiau susipažinti su jo nauda mūsų veido odai.

Drėkina ir jaunina veido odą

Didelę makadamijos riešutų aliejaus naudą mūsų odos drėgmės palaikymui užtikrina jame esantis skvalenas ir oleino riebalų rūgštis, kuri veiksmingai skatina ląstelių regeneraciją. Jis minkština ir drėkina odą, todėl yra ypač rekomenduojamas sausos ir šerpetojančios odos priežiūrai. Be to, dėl jame esančios linolo rūgšties, kuri ypatingai drėkina odą ir saugo jautrius odos audinius nuo transepiderminio vandens netekimo, makadamijos riešutų aliejus geba atjauninti odą.

Siekiant užtikrinti optimalų kasdienį veido odos drėkinimą, į odos priežiūrą galite įtraukti lengvos tekstūros drėkinantį keramidų veido kremą su hialurono rūgštimi, skvalanu, taukmedžio sviestu, oleino rūgštimi, makadamijos riešutų aliejumi, tokoferilo acetatu, portulakos, agurkų ir žaliosios arbatos ekstraktais. Jis efektyviai atstato natūralų veido odos drėgmės balansą, intensyviai drėkindamas odą, atkuria odos struktūrą ir stiprina apsauginį odos barjerą, maitina odą, didina jos elastingumą, minkština, ramina ir saugo nuo nepageidaujamų aplinkos veiksnių.

Padeda odai gaminti keratiną

Makadamijos riešutų aliejuje tarp daugybės odai reikalingų medžiagų yra ir palmitolio bei oleino rūgštis, kurios padeda keratinocitams gaminti keratiną (baltymą, būtiną sveikai odai) išoriniame odos sluoksnyje. Keratinas stiprina apsauginį odos barjerą, saugantį odą nuo neigiamų aplinkos veiksnių (įskaitant UV saulės spindulius, taršą ir kt.), ir palaiko odos stangrumą. Dėl makadamijos riešutų aliejaus sudėtyje esančios palmitolio ir oleino rūgšties jis yra labai panašus į sebumą, kurį natūraliai gamina mūsų oda, todėl jis yra labai naudingas pagalbininkas odos priežiūroje.

Padeda išvengti ankstyvų odos senėjimo požymių

Makadamijos riešutų aliejuje be kitų odai būtinų medžiagų yra skvaleno ir palmitolio rūgščių, kurios padeda užkirsti kelią ankstyvam odos raukšlių formavimuisi, nes skatina odos keratinocitų regeneraciją. Šio aliejaus sudėtyje esanti linolo rūgštis taip pat mažina transepiderminį vandens netekimą, todėl palaiko optimalią veido odos drėgmę, elastingumą ir stangrumą.

Odos priežiūrą galima papildyti odos senėjimą stabdančiu skvalano aliejiniu serumu su bakučioliu, vitaminu C ir E, bisabololiu, linolo rūgštimi, ispaninių šalavijų (chia) sėklų, avokadų erškėčių vaisių, aviečių sėklų, argano vaisių kauliukų, granatų sėklų ir makadamijos riešutų aliejais. Jis mažina odos senėjimo požymius ir lėtina senėjimo procesus, skatina kolageno gamybą, mažina pigmentaciją, šviesina odą ir didina jos elastingumą. Šis skvalano aliejaus serumas pagerina odos tekstūrą, ją suminkština, mažina raukšles ir padeda apsaugoti odą nuo žalingo aplinkos poveikio.

Subalansuoja riebią odą

Makadamijos riešutų aliejus yra nekomedogeninis, t.y. nekemšantis odos porų, o jame esanti linolo rūgštis padeda subalansuoti ir riebios odos sebumo gamybą, kartu suformuojant natūralų apsauginį odos barjerą.

Mažina niežulį ir bėrimus

Šis natūralus aliejus savo sudėtyje turi fitosterolių, gebančių sumažinti kylančius uždegimus. Veikdamas kartu su Omega 3 ir Omega 6 riebalų rūgštimis makadamijos riešutų aliejus gali veiksmingai pasitarnauti jautrios odos priežiūroje, sumažindamas odos niežulį, bėrimus ir net palengvindamas tokių odos būklių, kaip psoriazė ar egzema, simptomus.

Pasižymi antioksidacinėmis savybėmis

Makadamijos riešutų aliejus, kurio sudėtyje, be kita ko, yra skvaleno ir palmitolio rūgšties, saugo odą nuo lipidų peroksidacijos, mažindamas ir odos ląstelių pažeidimus. Stiprios antioksidacinės šio natūralaus aliejaus savybės gerina odos būklę ir naikina neigiamų aplinkos veiksnių sukeltus veido odos pažeidimus.

Gali būti naudinga kartą per savaitę į savo veido odos priežiūrą įtraukti veido odą detoksikuojančią mačios molinę kaukę-šveitiklį su bambuku, vitaminu E, agurkų ir alavijo ekstraktais, makadamijos riešutų, argano vaisių kauliukų, erškėčių vaisių ir avokadų aliejais. Jis padės pašalinti nuo veido odos paviršiaus susikaupusius nešvarumus, sebumo perteklių ir negyvas odos ląsteles, atkurs apsaugines odos funkcijas, mažins raukšles, didins odos stangrumą ir elastingumą bei minkštins ir drėkins veido odą.

Veikia priešuždegimiškai

Dėl didelio makadamijos riešutų aliejuje esančio fitosterolių, kurie yra ląstelių membranos ir struktūros sudedamosios dalys bei veikia kaip kortizonas, kiekio, veiksmingai sumažinami veido odos sudirgimai, paraudimai, niežulys ir uždegimai.

Mažina randus

Makadamijos riešutų aliejus veiksmingai drėkina ir maitina veido odą. Atlikti tyrimai rodo, kad dėl šio aliejaus sudėtyje esančio didelio kiekio oleino, linolo ir palmitolo rūgšties jis gali būti labai naudingas ne tik gydant randus, bet ir strijas bei saugant odą nuo šerpetojimo.

Pabaigai

Makadamijos riešutų aliejus yra labai stabilus, nekemša porų, pasižymi tobula nepakeičiamųjų riebalų rūgščių pusiausvyra, tepamas ant odos nesuformuoja riebaus sluoksnio, dėl oleino ir palmitolio rūgščių yra puikus pasirinkimas sausai ir brandžiai odai, o fitosterolių apsauginių savybių dėka veiksmingai atgaivina odą, mažina uždegimus ir niežulį. Jei odai sunkiau išsaugoti drėgmę, šią problemą padeda mažinti makadamijos riešutų aliejuje esanti linolo riebalų rūgštis. Makadamijos riešutų aliejus tampa nepamainomu pagalbininku kasdienėje veido odos priežiūroje, nes jo teigiamos savybės yra naudingos ne tik sausai ir brandžiai, bet ir riebiai, mišriai bei normaliai odai.

Produktai su makadamijos riešutų aliejumi