Veido odos apsauga nuo saulės

Daugelis žmonių mėgsta leisti laiką saulėje, kuri sušildo, padeda gražiai įdegti ir pasigaminti mūsų organizmui būtino vitamino D. Tačiau saule reikia mėgautis labai atsargiai, saikingai ir atsakingai. Laimei, vienas paprasčiausių būdų sumažinti ankstyvo odos senėjimo ir odos vėžio riziką yra kasdienis apsauginio kremo nuo saulės naudojimas. Todėl supažindinsime jus su veido odos apsauga nuo saulės svarba ir pateiksime patarimų, kaip galima sumažinti kenksmingų UV saulės spindulių daromą žalą jūsų veido odai.

Kodėl apsauga nuo saulės yra tokia svarbi?

Visiškai vengti saulės nėra būtina, juolab, kad saikingas buvimas saulėje gali būti naudingas mūsų sveikatai, pavyzdžiui, kai kuriais atvejais palengvina ir egzemos bei psoriazės simptomus. Tačiau labai svarbu užtikrinti tinkamą odos apsaugą nuo kenksmingų UV saulės spindulių, kurie sukelia odos senėjimą, odos spalvos pokyčius, skausmingus nudegimus, kurių metu pažeidžiamos odos ląstelės ir kraujagyslės, odos išsausėjimą, odos apsauginio barjero susilpnėjimą ir net odos vėžį. Visa tai aktualu tiek šviesesnę, tiek tamsesnę odą turintiems žmonėms.

Norint turėti sveiką ir skaisčią veido odą, labai svarbu kasdien imtis visų priemonių, kad, būnant saulėje, oda būtų tinkamai apsaugota.

Ultravioletiniai saulės spinduliai ir SPF

UVA spindulių yra daug daugiau nei UVB. Jie sudaro apie 95 % UV saulės spindulių, pasiekiančių Žemės paviršių. UVA spinduliai dažniausiai pasiekia gilesnius mūsų odos sluoksnius ir gali nulemti spartesnį odos senėjimą. Tuo tarpu UVB spinduliai yra daug mažiau paplitę, tačiau yra gerokai stipresni – jie paprastai veikia paviršinius odos sluoksnius ir yra pagrindinė priežastis, kodėl mūsų oda nudega saulėje. Nors šie ultravioletiniai spinduliai skiriasi, abu jie gali padidinti odos vėžio riziką.

SPF (Sun Protection Factor) yra apsaugos nuo saulės faktorius. SPF skaičius rodo, kaip veiksmingai priemonė saugo odą nuo UVB spindulių (SPF skaičius nerodo odos apsaugos nuo UVA spindulių, tačiau plataus spektro apsauginiai kremai nuo saulės sugeria ir UVA spindulius).

Taigi, kuo didesnis yra SPF skaičius, tuo didesnė apsauga nuo saulės. Rekomenduojama naudoti apsauginį kremą nuo saulės, kurio SPF būtų ne mažesnis kaip 30 (ypač, jei sirgote odos vėžiu ar buvo nustatytas priešvėžinis susirgimas), nors šiandien vis daugiau apsaugos nuo saulės priemonių turi 45 ir didesnį SPF.

Tačiau pastebima, kad žmonės, kurie rečiau nudega saulėje, naudoja apsauginį kremą nuo saulės su mažesniu SPF. Nors tai jiems taip pat gali padėti išvengti nudegimo, apsauginis kremas nuo saulės turėtų būti naudojamas ne tik siekiant jo išvengti. Ši priemonė padeda apsaugoti mūsų odą ir nuo saulės daromos žalos. Net jei būdami saulėje nepastebite odos nudegimų, saulė gali pakenkti jūsų odai. Mūsų oda saulės poveikį patiria ne tik tam tikru konkrečiu momentu, o visą mūsų gyvenimą.

Apsauginių kremų nuo saulės rūšys

Egzistuoja dvi apsauginių kremų nuo saulės rūšys – organiniai (cheminiai) ir neorganiniai (fiziniai) UV filtrai. Šių abiejų UV filtrų apsaugos lygis tiesiogiai priklauso nuo jų SPF skaičiaus. Neorganiniuose apsauginiuose filtruose yra tokių sudedamųjų dalių, kaip cinko oksidas arba titano dioksidas. Organiniuose filtruose yra anglies ir kitų cheminių junginių.

Kokios rūšies apsauginį kremą nuo saulės norite pasirinkti, priklauso nuo jūsų odos ir poreikių. Pavyzdžiui, organiniai UV filtrai paprastai puikiai tinka visų tipų odai, lengvai įsigeria ir nesukelia nepatogumų naudojant makiažą, o neorganiniai UV filtrai dėl savo tekstūros ir lengvesnės sudėties gerai tinka sausai, jautriai, į aknę linkusiai ar egzemos kamuojamai odai, tačiau gali nelabai derėti su makiažo priemonėmis.

Kaip apsaugoti savo veido odą nuo saulės?

Kai jau susipažinote su apsauginių kremų nuo saulės rūšimis ir SPF, atėjo metas sužinoti, kaip tinkamai apsaugoti savo veido odą nuo kenksmingų UV saulės spindulių.

Pavėsis ir drabužiai

Vidurdienį (maždaug nuo 10 iki 16 val.) ultravioletiniai saulės spinduliai yra patys intensyviausi ir gali sukelti didžiausius nudegimus. Todėl šiomis valandomis tiesioginių saulės spindulių rekomenduojama vengti. Kai saulė kaitri ir intensyvi, būnant gryname ore reikėtų laikytis pavėsio.

Būdami lauke, visuomet dėvėkite ir tinkamą aprangą – drabužius, kurie dengia kuo daugiau odos, tačiau nepamirškite, kad per juos taip pat galima nudegti. Todėl geriausia ieškoti tokių, drabužių, kurių sudėtyje yra UPF (Ultraviolet Protection Factor), kuris rodo audinio atsparumą UVA ir UVB spinduliams – kuo didesnis UPF, tuo geriau drabužis apsaugo nuo saulės. Jei UPF yra 40 arba didesnis, drabužis sugers arba atspindės ne mažiau kaip 97 % UV spindulių.

Tačiau, jei tokių drabužių neturite, pasistenkite rinktis tankesnio audinio drabužius, nes kiti audiniai praleis daugiau UV spindulių. Galite dėvėti prigludusius drabužius, tačiau jie neturėtų būti labai aptempti, nes išsitempęs audinys taip pat praleidžia daugiau šviesos. Be to, tamsesni drabužiai paprastai geriau sugeria UV spindulius ir nuo jų apsaugo nei šviesesni drabužiai. Be to, būtinai dėvėkite kepurę arba plačiabrylę skrybėlę, kuri apsaugotų veidą, galvą ir kaklą.

Akiniai nuo saulės

Ar žinojote, kad 5–10 % vėžio atvejų diagnozuojama ant labai jautrios ir itin plonos akių vokų odos? Ne gana to, UVA spinduliai gali pažeisti ir mūsų akies tinklainę bei paveikti centrinį regėjimą, o UVB spinduliai gali sukelti kataraktą. Saulės spinduliai taip pat gali nulemti ir gilesnes mimikos raukšles akių kampučiuose, todėl visuomet patariama dėvėti kokybiškus akinius nuo saulės su CE arba UV 400 ženklinimu. Tokiu atveju jūsų akiniai nuo saulės užtikrins 100 % apsaugą nuo kenksmingų UV spindulių. Svarbi ir saulės akinių forma – platesni lęšiai efektyviau apsaugo jautrią odą aplink akis.

Siekiant dar geriau pasirūpinti savo paakių oda, kasdien turėtumėte naudoti ir drėkinamąjį paakių kremą, kuris padės išlaikyti jaunatvišką, sveiką ir gražią paakių odą. Šiam tikslui puikiai tiks paakių odą intensyviai drėkinantis ir nuo skysčių praradimo apsaugantis keramidų paakių kremas su bakučioliu, hialurono rūgštimi, vitaminu B5, bisabololiu, skvalanu, mango ir taukmedžio sviestais, tokoferoliu, niacinamidu ir augaliniais ekstraktais. Jis taip pat padės atkurti odos drėgmės balansą, sustiprins odos struktūrą, sumažins mimikos raukšles, padidins paakių odos elastingumą, nuramins odą ir užkirs kelią pirmiesiems senėjimo požymiams.

Apsauginis kremas nuo saulės

Renkantis apsauginį kremą nuo saulės, svarbu rasti tokį, kuris būtų plataus spektro, t.y. apsaugotų nuo UVA ir UVB spindulių. SPF arba apsaugos nuo saulės faktorius turėtų būti ne mažesnis kaip 30. Jei jūsų oda lengvai nudega saulėje, sirgote odos vėžiu ar turite kitų odos problemų, turėtumėte rinktis dar didesnį SPF. Kasdienis apsauginio kremo nuo saulės naudojimas gali padėti sumažinti ne tik odos vėžio riziką, tačiau taip pat apsisaugoti nuo ankstyvo odos senėjimo, odos nudegimų, sudirginimo, išsausėjimo ir kitų odos pažeidimų.

Apsauginį kremą nuo saulės būtina naudoti visais metų laikais. Nors tiesioginiuose saulės spinduliuose UV spindulių yra daugiau, mūsų odą jie veikia ir per debesis. Be to, nepamirškite, kad vanduo ir sniegas taip pat puikiai atspindi saulės šviesą. Todėl apsauginį kremą nuo saulės turite naudoti nepaisant to, ar už lango debesuota, šviečia saulė, lyja ar sninga.

Žinoma, kasdienė veido odos priežiūra negali apsieiti ir be jos drėkinimo, kuris taip pat padeda apsaugoti odą nuo neigiamų aplinkos veiksnių ir laisvųjų radikalų daromos žalos.

Intensyviam odos drėkinimui kasdienę veido odos priežiūrą galite papildyti 2 % hialurono serumu su vitaminais C ir B5, glicerinu, natrio PCA, obuolių, kivio, agurkų ir alavijo ekstraktais. Jis veiksmingai aprūpina drėkinimu išorinius ir giliuosius odos sluoksnius, sulaiko drėgmę epidermyje, atnaujina odos ląsteles, skatina kolageno gamybą, mažina raukšles ir pigmentines dėmes, malšina odos sudirgimus, didina odos skaistumą ir saugo nuo laisvųjų radikalų daromos žalos odai.

Į savo veido odos priežiūrą būtina įtraukti ir drėkinantį veido odos kremą. Tam gali veiksmingai pasitarnauti lengvos tekstūros keramidų veido kremas su hialurono rūgštimi, skvalanu, vitaminu B5, omega 9 rūgštimi, tokoferilo acetatu, makadamijos riešutų aliejumi, taukmedžio sviestu, portulakos, agurkų ir žaliosios arbatos ekstraktais. Jis padeda atstatyti ir palaikyti natūralų odos drėgmės balansą, kartu intensyviai drėkindamas giliuosius odos sluoksnius, atkuria odos struktūrą ir sustiprina jos apsauginį barjerą, didina odos elastingumą, minkština, maitina ir ramina odą bei saugo ją nuo neigiamų aplinkos veiksnių.

Kaip naudoti apsauginį kremą nuo saulės?

Svarbu, kad pasirinktą apsauginį kremą nuo saulės kasdien naudotumėte tinkamai, tokiu būdu veiksmingai apsaugodami savo odą nuo kenksmingų UV spindulių.

  • Likus 20-30 min. iki išėjimo į lauką patepkite odą apsauginiu kremu nuo saulės.
  • Būnant lauke, apsauginį kremą nuo saulės pakartotinai reikėtų tepti kas 2 valandas, o sušlapus ar suprakaitavus – dažniau, net jei ant apsauginio kremo nuo saulės nurodyta, kad jis atsparus vandeniui.
  • Apsauginį kremą nuo saulės reikėtų tepti gausiai ir švelniai.
  • Apsauginio kremo nuo saulės naudojimas turėtų būti paskutinis jūsų rytinės veido odos priežiūros žingsnis. Kai po drėkinamojo kremo panaudosite apsauginį kremą nuo saulės, galėsite naudoti makiažo priemones.

Pabaigai

Nors saulėtos dienos gerina mūsų nuotaiką, suteikia mums daugiau energijos ir padeda su šypsena veide pasitikti naują dieną, vis dėlto kasdien turėtume nepamiršti tinkamai apsaugoti savo odos nuo kenksmingų UV spindulių poveikio. Tai padės sulėtinti odos senėjimo procesus, sumažins odos vėžio riziką, leis išvengti odos išsausėjimo ir sudirgimų bei užtikrins, kad oda atrodytų skaisti, graži ir sveika.