Glicerinas: naudingas veido odos priežiūros priemonių ingredientas

Glicerinas (arba glicerolis) yra netoksiškas, bespalvis, tirštas, klampus, saldaus skonio ir bekvapis skystis, paprastai randamas gyvuliniuose riebaluose ir augaliniuose aliejuose, tačiau taip pat gali būti sintetinamas cheminiu būdu. Glicerinas yra pagrindinė trigliceridų, kurių yra daugelyje lipidų turinčių medžiagų, sudedamoji dalis.

Kadangi glicerinas yra natūralus humektantas, padedantis pritraukti ir išlaikyti drėgmę, jis plačiai naudojamas odos priežiūros priemonėse – pradedant veido odos prausikliais ir baigiant serumais bei veido kremais – kaip drėkiklis, padedantis veiksmingai sudrėkinti odą, suminkštinti ją ir paversti elastingesne. Glicerinas taip pat gali padėti spręsti įvairias veido odos problemas, pagerinti odos tekstūrą ir apsaugoti nuo žalingų aplinkos veiksnių.

Glicerino nauda veido odai

Glicerinas yra labai veiksminga odos drėgmę padedanti išlaikyti medžiaga, naudojama odos priežiūros priemonėse, skirtose sausai, jautriai, riebiai ar brandžiai odai. Kadangi glicerinas yra vienas iš tų ingredientų, kuris atlieka įvairias funkcijas, neapsiribojant tik drėkinimu, su glicerino nauda veido odai verta susipažinti išsamiau.

Drėkina odą

Pagrindinis glicerino vaidmuo mūsų veido odos priežiūroje yra jo gebėjimas veiksmingai drėkinti odą. Glicerinas priskiriamas humektantams, padedantiems pritraukti ir išlaikyti vandenį, todėl pagerinamas odos drėgmės lygis ir oda visuomet išlieka sudrėkinta. Be to, jis ne tik drėkina veido odą, bet ir pritraukia drėgmę iš aplinkos ir gilesnių odos sluoksnių į epidermį (viršutinį odos sluoksnį), kartu ją sulaikydamas odoje ir užtikrindamas optimalų drėkinimą ir gerą odos būklę.

Tačiau dėl glicerino savybių pritraukti drėgmę į epidermį iš giliųjų odos sluoksnių, jį geriausia naudoti kartu su kitais natūraliais mūsų odai naudingais ingredientais, nes priešingu atveju sauso klimato sąlygomis jis gali ištraukti drėgmę iš odos, prisirišdamas prie arčiausiai esančio drėgmės šaltinio. Odos priežiūrai skirti produktai, kuriuose tarp daugelio sudedamųjų dalių yra glicerino, puikiai tinka tiek sausai, tiek jautriai odai, padėdami ją apsaugoti nuo išsausėjimo.

Intensyviam veido odos drėkinimui galite naudoti 2 % hialurono rūgšties serumą su vitaminais C, B5, glicerinu, natrio PCA, alavijo, obuolių ir agurkų ekstraktais. Jis puikiai drėkina odą, padeda atsinaujinti odos ląstelėms, mažina raukšles ir pigmentines dėmes, skatina kolageno gamybą ir sulaiko drėgmę epidermyje, malšina sudirgusią odą ir saugo ją nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.

Veido odos tonizavimui savo odos priežiūrą galima papildyti ir intensyviai veido odą drėkinančiu bei raminančiu hamamelio toniku, kuriame yra ir glicerino, hialurono rūgšties, alantoino, natrio PCA, žaliosios arbatos, papajos, azijinės centelės, agurkų ir alavijo ekstraktų. Jis skatina kolageno gamybą, drėkina giliuosius odos sluoksnius, didina odos elastingumą ir stangrumą, reguliuoja odos pH lygį, mažina odos paraudimus ir sudirgimus bei daro odą skaistesnę.

Pagreitina odos gijimą

Glicerinas ne tik padeda geriau sudrėkinti odą, bet ir prisideda prie greitesnio odos gijimo, skatindamas ląstelių regeneraciją. Jis padeda nuraminti sausą odą, gerina odos funkcijas, padeda gydyti egzemą, atopinį dermatitą, psoriazę, taip pat naudingas odos žaizdoms ir įtrūkimams gydyti.

Saugo odą

Glicerinas padeda apsaugoti odą nuo įvairių neigiamų aplinkos veiksnių, įskaitant teršalus. Glicerinas yra odą atkurianti medžiaga, kuri natūraliai randama odoje. Jis geba imituoti natūralų odos drėkinamąjį faktorių (NDF), kuris dėl neigiamų aplinkos veiksnių, streso ir senėjimo bėgant laikui gali sumažėti. Taigi, imituodamas NDF ir padėdamas išlaikyti tvirtą apsauginį odos drėgmės sluoksnį, jis sukuria veiksmingą barjerą tarp odos ir išorinių dirgiklių, kurie galėtų jai pakenkti. Tokiu būdu sumažinama odos problemų ir jautrumo rizika, gerėja odos būklė ir oda atrodo gražesnė.

Mažina senėjimo požymius

Glicerinas pasižymi senėjimą stabdančiomis savybėmis, iš giliųjų odos sluoksnių pritraukdamas drėgmę į epidermį ir taip sumažindamas odos raukšles bei išlaikydamas jos stangrumą. Glicerinas įsiskverbia į odą ir padidina vandens kiekį tarp ląstelių, todėl oda tampa elastingesnė ir stangresnė. Jis taip pat susijungia su kolagenu ir padeda jį stabilizuoti, todėl, veikdami drauge, jie veiksmingai atjaunina veido odą.

Skaistina odą

Be drėkinančių ir odą jauninančių savybių, glicerinas taip pat gali padėti atkuriant pradinį odos atspalvį (pvz., jei oda yra įdegusi), kadangi jis pasižymi odą skaistinančiomis ir šviesinančiomis savybėmis.

Į kasdienę veido odos priežiūrą galima įtraukti nedirginantį ir odą skaistinantį 10 % vitamino C serumą su ferulo rūgštimi, vitaminu E, glicerinu, hialurono rūgštimi, tokoferoliu, bisabololiu, skvalanu, kivio, arbūzų ir obuolių ekstraktais. Jis padeda pašviesinti pigmentines dėmes, mažina odos nelygumus ir raukšles, skatina kolageno gamybą, didina elastingumą ir stangrumą, aprūpina drėgme epidermį, lėtina odos senėjimo procesus ir saugo nuo UV spindulių bei aplinkos taršos.

Minkština ir lygina odą

Glicerinas, jei jo koncentracija neviršija 50 %, pasižymi odą minkštinančiomis savybėmis, todėl odos priežiūros priemonės, kurių sudėtyje yra glicerino, gali veiksmingai pasitarnauti minkštinant odą, mažinant jos šiurkštumą ir gerinant išvaizdą bei tekstūrą. Glicerinas, kuris veikia drauge su kitomis minkštinančiomis medžiagomis, gali padaryti odą švelnesnę ir elastingesnę.

Ramina odą

Augalinės kilmės glicerinas pasižymi ir odą raminančiu poveikiu, todėl jis labai tinka jautrią odą turintiems žmonėms. Jis yra labai švelnus, todėl jo pagalba lengviau nuraminti odą ir apsaugoti ją nuo sudirgimų.

Kasdieniam veido odos prausimui galite naudoti veido odą raminančias prausimosi putas su kofeinu, hialurono rūgštimi, glicerinu, alantoinu, natrio PCA, azijinės centelės, alavijo, portulakos ir agurkų ekstraktais. Jos nedirgina veido odos, neužkemša porų ir veiksmingai pašalina negyvas odos ląsteles, nešvarumus, riebalų perteklių bei makiažo likučius. Šio prausiklio pagalba taip pat paskatinsite kolageno gamybą ir apsaugosite odą nuo vandens netekimo, nuraminsite odos sudirgimus, sumažinsite raukšles ir išlaikysite odos skaistumą.

Atstato odos barjerą

Glicerinas yra labai naudingas stiprinant veido odos apsauginį barjerą, nes padeda pritraukti vandenį, kartu jį išsaugant ir užtikrinant optimalų odos drėgmės balansą. Be to, jis veiksmingai veikia kartu su hialurono rūgštimi, atkurdamas ir apsaugodamas odos barjerą. Glicerinas taip pat padeda natūraliems odos lipidams išlaikyti savo struktūrą ir dar labiau sustiprinti odos barjerą.

Pašalina negyvas odos ląsteles

Glicerinas vaidina svarbų vaidmenį odos šveitimo procese, padėdamas lengviau pašalinti negyvas odos ląsteles, kadangi skaido jose esančius baltymus. Dėl šios priežasties lengviau formuojasi naujos odos ląstelės, oda būna daug švaresnė, sveikesnė ir atgavusi savo natūralų spindesį.

Saugo nuo spuogų

Glicerinas neturi riebalų ir yra nekomedogeniškas, t.y. neužkemša porų. Dėl šių savybių ir veiksmingo drėkinamojo poveikio jis tinka į aknę linkusios odos priežiūrai. Padėdamas išvengti užsikimšusių porų, šalindamas iš porų nešvarumus, nuramindamas odą ir ją sudrėkindamas, glicerinas stabdo spuogų plitimą ir gydo esamus spuogus.

Riebalų išsiskyrimui reguliuoti galima naudoti antioksidantais praturtintą gelinį veido prausiklį, kurio sudėtyje, be kita ko, yra ir provitamino B5, betaino, glicerino bei augalinių ekstraktų. Jis pasižymi prieuždegiminėmis savybėmis, gelbėja sprendžiant riebalų pertekliaus ir aknės problemas, tirpdo riebalų, nešvarumų ir negyvų odos ląstelių sankaupas, drėkina odą ir ją kondicionuoja bei padeda apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų.

Savo veido odos priežiūrą galima papildyti ir daugiafunkciniu odos struktūrą gerinančiu 5 % niacinamido serumu su kolagenu, hialurono rūgštimi, glicerinu, cinko PCA, provitaminu B5 ir augaliniais ekstraktais. Jis nedirgina odos, mažina odos užsikimšimus ir trūkumus, padeda veiksmingai sureguliuoti riebalinių liaukų gamybą, mažina raudonį, sutraukia poras ir ramina sudirgimus, skatina kolageno gamybą ir odos atsinaujinimą, palaiko optimalų odos drėgmės balansą ir kartu padeda šviesinti pigmentines dėmes.

Glicerino naudojimas veido odos priežiūroje

Glicerinas veido odai yra visiškai saugus, todėl jis labai plačiai naudojamas daugelyje veido odos priežiūros priemonių. Grynas glicerinas (jį rekomenduojama skiesti su kitu ingredientu, pvz., vitaminu E) gali dirginti odą. Be to, jei glicerinas naudojamas vienas, padidėja ne tik odos sudirginimo, bet ir per didelio drėgmės kiekio pašalinimo iš odos rizika. Tačiau glicerinas yra lengvai derinamas su kitais odos priežiūros produktuose esančiais ingredientais.

Veikdamas kartu su kitomis drėkinamosiomis medžiagomis, glicerinas gali padėti dar geriau įsisavinti kitas vietiškai naudojamas odos priežiūros priemonių sudedamąsias dalis, ypač lipidus. Todėl optimaliausia į savo odos priežiūrą gliceriną įtraukti kaip vieną iš odos priežiūros priemonių sudedamųjų dalių. O kadangi glicerinas yra viena iš tų medžiagų, kuri atlieka daug skirtingų funkcijų, jo naudojimas odos priežiūroje yra pakankamai universalus ir priklauso nuo to, ką norite pasiekti.

Nors glicerinas, kuris įtraukiamas į veido odos priežiūros priemonių sudėtį, yra švelnus odai, prieš naudojant naują produktą reikėtų jį išbandyti ant nedidelio odos plotelio ir palaukti 24 val., įsitikinant, kad oda nepatiria jokių alerginių reakcijų. Jei turite jautrią odą ir norite naudoti gryną gliceriną, labai svarbu jį praskiesti. Be to, nepamirškite, kad naudojamas grynas glicerinas gali sukelti jautrumą saulei, todėl naudojant jį ne tik vakare, tačiau ir ryte, būtinai savo odos priežiūros procesą užbaikite pasitepdami apsauginiu kremu nuo saulės.

Pabaigai

Glicerinas yra švelnus ir universalus ingredientas, kuris šiandien naudojamas daugelyje veido odos priežiūros priemonių. Kadangi jo pagrindinė savybė yra odos drėkinimas, glicerinas gali tapti veiksmingu pasirinkimu visų veido odos tipų priežiūroje.

Produktai su glicerinu