Brandžios veido odos priežiūra

Bėgant metams kiekvieno žmogaus oda sensta, todėl atsiranda gilesnių ir ryškesnių raukšlių, oda darosi plonesnė, šiurkštesnė, išsausėja, suglemba, netenka elastingumo, joje atsiranda tamsių dėmelių. Nors šie veido odos pokyčiai yra natūralūs ir visiškai sustabdyti odos senėjimo procesų neįmanoma, tačiau išsamiau susipažinus su savo odos tipu, jos būkle ir fiziologinėmis funkcijomis, galima lengviau suprasti brandžios veido odos poreikius ir pasirinkti veiksmingiausias veido odos priežiūros priemones.

Brandžiai odai didelę įtaką daro daugybė veiksnių. Visų pirma, UV saulės spindulių, aplinkos taršos, įvairių dirgiklių ir atšiaurių oro sąlygų poveikis sukelia laipsnišką mūsų odos pažeidimą, kuris išryškėja tik bėgant laikui. Dėl kasdienių veido išraiškų raumenys bėgant metams prisitaiko – vieni įsitempia, o kiti atsipalaiduoja arba nusilpsta. Akivaizdžius ir matomus veido odos pakitimus ilgainiui sukelia ir netinkama mityba, neteisinga odos priežiūra ir žalingi įpročiai.

Su metais sumažėja ir odos gebėjimas gaminti kolageną, todėl odoje sumažėja kolageno skaidulų kiekis, silpnėja elastino skaidulos, oda sunkiau gyja, sutrinka jos apsauga nuo neigiamų vidinių ir išorinių veiksnių, ji sunkiau išlaiko drėgmę, todėl sulėtėja ląstelių regeneracija, oda praranda elastingumą, stangrumą, tampa sausesnė, plonesnė, mažiau tonizuota ir išryškėja odos senėjimo požymiai.

Labai dažnai žmonės pamiršta, kad jaunystėje puikiai veikusios veido odos priežiūros priemonės vyresniame amžiuje praranda veiksmingumą ir nebetinka odai. Laikui bėgant mūsų oda keičiasi, dėl hormonų gamybos pokyčių (ypač moterims po menopauzės) sutrinka odos pusiausvyra, oda išsausėja, joje atsiranda raukšlių ir dėmelių. Todėl labai svarbu teisingai prižiūrėti brandžią veido odą.

Kas svarbu brandžiai veido odai

Formuojant kasdienę brandžios veido odos priežiūrą, būtina atsižvelgti į jos pasikeitusius poreikius.

  • Brandžiai veido odai reikia gilaus drėkinimo ir maitinimo. Senstančiai odai būtinas gilus drėkinimas, kuris padėtų atkurti hidrolipidinę plėvelę, kuri yra odos paviršiuje ir atlieka apsauginę funkciją, geriau apsaugotų nuo neigiamų išorės veiksnių ir padėtų išvengti odos išsausėjimo.
  • Reikia skatinti kolageno gamybą. Puoselėjant brandžią veido odą, reikia stengtis skatinti natūralaus kolageno gamybą, padidinti odos stangrumą ir elastingumą, apsaugant ją nuo suglebimo.
  • Reikia stengtis sumažinti pigmentaciją. Brandžiame amžiuje reikia imtis papildomų priemonių, padedančių veiksmingai sumažinti odos pigmentaciją ir pagerinti jos mikrocirkuliaciją, tokiu būdu sumažinant tamsias dėmeles ir išlyginant odos atspalvį.
  • Svarbu skatinti elastino gamybą. Brandžios veido odos priežiūrai reikia naudoti produktus, kurių sudėtyje esančios veikliosios medžiagos skatintų natūralią elastino skaidulų gamybą, padidintų odos elastingumą ir sumažintų raukšlių atsiradimo riziką.

Kokių medžiagų reikia senstančiai odai

Formuojant brandžios veido odos priežiūrą, būtina atsižvelgti į jai skirtų priemonių sudedamąsias dalis, todėl svarbu žinoti, kokių medžiagų reikia senstančiai odai.

  • Antioksidantai. Brandžios veido odos priežiūros priemonėse turėtų būti antioksidantų (pvz., žaliosios arbatos ekstrakto, augalinių aliejų, vitamino C ir E, kofermento Q10, kofeino ir kt.), kurie apsaugo odą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos ir lėtina odos senėjimo procesus.
  • Hialurono rūgštis. Bėgant metams, hialurono rūgšties kiekis odoje natūraliai mažėja. Ji veikia kaip humektantas, surišdamas drėgmę odoje, kad oda būtų elastingesnė. Todėl į brandžios veido odos priežiūrą būtina įtraukti hialurono rūgšties turinčius produktus, kurie gali giliai sudrėkinti odą ir sumažinti jos senėjimo požymius, išlygina, stangrina odą ir daro ją elastingesnę.
  • Kolagenas. Odos priežiūros priemonėse turėtų būti ir kolageno arba jo sintezę skatinančių veikliųjų medžiagų (pvz., azijinės centelės ir kt.), atstatančių tinkamą odos tonusą ir padidinančių jos elastingumą.
  • Retinolis arba bakučiolis. Retinolis skatina kolageno ir elastino gamybą, todėl padeda jai atsinaujinti ir stabdo senėjimo procesus. Tačiau retinolis gali dirginti odą, todėl vietoje jo galima pasirinkti tokiomis pačiomis savybėmis pasižymintį, tik šalutinio poveikio nesukeliantį, natūralų retinolio pakaitalą – bakučiolį.
  • Natūralios rūgštys. Tokios rūgštys, kaip AHA (alfa hidroksi rūgštys) padeda skatinti odos ląstelių regeneraciją, šviesina odą, gali prisidėti prie hiperpigmentacijos, saulės padarytos žalos ir raukšlių mažinimo.
  • Niacinamidas. Tai yra labai universalus veido odos priežiūros priemonių ingredientas, kurį verta įtraukti į savo odos priežiūrą. Be kitų odai naudingų savybių, jis padeda sumažinti raukšles, gydo saulės pažeistą odą, pasižymi raminančiomis ir priešuždegiminėmis savybėmis, gydo hiperpigmentaciją, stiprina odą ir odos lipidų barjerą bei saugo nuo oksidacinio streso.

Kaip prižiūrėti brandžią veido odą

Brandi veido oda gali būti sausesnė, jautresnė ir labiau pažeidžiama, todėl svarbu suformuoti teisingą kasdienės veido odos priežiūros planą.

Veido odos valymas

Kiekvienos rytinės ir vakarinės veido odos priežiūros pradžioje turėtumėte tinkamai nuvalyti savo veido odą. Tokiu būdu išsaugosite gerą odos būklę, paskatinsite jos atsinaujinimą ir užtikrinsite skaistumą. Švari ir gaivi oda taip pat bus imlesnė kitoms brandžios veido odos priežiūros priemonėms.

Kadangi brandi veido oda paprastai būna sausesnė ir jautresnė, labai svarbu rinktis natūralų ir švelnų veido odos prausiklį, kuris nedirgintų ir nepažeistų odos.

Veido odos valymui galite rinktis švelnias ir raminančias prausimosi putas su kofeinu ir hialurono rūgštimi, kuriose taip pat yra ir alavijo, azijinės centelės, agurkų vaisiaus ir portulakos ekstraktų, alantoino, natrio PCA ir glicerino. Jis neužkemša porų, veiksmingai pašalinta riebalų perteklių, nešvarumus, negyvas odos ląsteles ir makiažą, skatina kolageno gamybą, stabdo raukšlių formavimąsi, saugo nuo vandens netekimo, ramina odą ir palaiko jos skaistumą.

Po veido odos prausiklio papildomai galima naudoti ir intensyviai veido odą drėkinantį bei raminantį hamamelio toniką, kurio sudėtyje esančios medžiagos, be kita ko, padeda sudrėkinti giliuosius odos sluoksnius, išsaugo odos elastingumą ir stangrumą, paskatina kolageno sintezę, reguliuoja pH ir malšina odos sudirgimus. Norint švelniai odą eksfolijuojančios priemonės, odos priežiūrą galima papildyti veido odą tobulinančiu AHA ir PHA toniku, kuris taip pat sumažina pigmentaciją, skatina ląstelių regeneraciją, ramina, stangrina odą ir suteikia jai elastingumo.

Odos šveitimas

Bėgant metams, natūralūs odos atsinaujinimo procesai lėtėja, todėl labai svarbu nepamiršti veido odos šveitimo, kurio metu pašalinamas negyvų odos ląstelių sluoksnis ir jos paviršiuje susikaupę nešvarumai. Oda lengviau atsinaujina, atrodo skaistesnė ir jaunatviškesnė.

Tačiau dėl padidinto jautrumo, kuris dažnai būdingas veido odai vyresniame amžiuje, 1-4 kartus per mėnesį reikėtų naudoti švelnų ir natūralų veido odos šveitiklį, atsižvelgiant į savo veido odos būklę ir poreikius. Odos šveitimui galite naudoti veido odą detoksikuojančią mačios molinę kaukę-šveitiklį su bambuku ir vitaminu E, kuri veiksmingai pašalina negyvas odos ląsteles, riebalų sankaupas ir nešvarumus, atstato odos apsaugines funkcijas, suminkština ir sudrėkina odą, daro ją stangresnę ir elastingesnę, bei mažina odos raukšles.

Serumas

Norint efektyviau spręsti brandžios veido odos problemas, tokias kaip raukšlės, odos suglebimas, pigmentacija ir skaistumo praradimas, savo kasdienę odos priežiūrą naudinga papildyti ir specialiai tam pritaikytu serumu.

Į kasdienę brandžios odos priežiūrą galite įtraukti odos senėjimą stabdantį vitamino A serumą su bakučioliu, vitaminais C ir E, aviečių sėklų, avokadų, argano vaisiaus kauliukų, granatų sėklų, erškėčių vaisių, ispaninių šalavijų sėklų ir makadamijos riešutų aliejais, bisabololiu, linoleno rūgštimi ir kitais vertingais ingredientais. Šis skvalano aliejinis serumas padidina kolageno gamybą ir odos elastingumą, mažina pigmentaciją ir šviesina odą, saugo nuo žalingo aplinkos poveikio, minkština odą, mažina raukšles ir veiksmingai lėtina odos senėjimo procesus.

Norint paskaistinti odą, galima pasitelkti ir veido odos nedirginantį 10 % vitamino C serumą su ferulo rūgštimi ir vitaminu E, kurio sudėtyje be kitų natūralių medžiagų yra ir hialurono rūgšties, obuolių, arbūzų ir kivio vaisiaus ekstraktų, bisabololio, glicerino ir skvalano. Jis padeda sulėtinti odos senėjimo procesus, skatina kolageno gamybą, didina odos elastingumą ir stangrumą, aprūpina epidermį būtina drėgme, mažina raukšles ir pigmentines dėmes bei apsaugo nuo neigiamų aplinkos veiksnių.

Norint pagerinti veido odos struktūrą, galima naudoti daugiafunkcinį 5 % niacinamido serumą su kolagenu ir hialurono rūgštimi, kuris šviesina pigmentines dėmes, reguliuoja riebalinių liaukų gamybą, sutraukia poras, skatina kolageno gamybą ir odos regeneraciją, palaiko natūralų odos drėgnumą, ramina sudirgusią odą, mažina raudonį ir pleiskanojimą.

Veido odos drėkinimas

Kasdienė brandžios veido odos priežiūra yra neįsivaizduojama be tinkamo ir reguliaraus odos drėkinimo, nes paprastai brandi oda atrodo papilkėjusi ir būna išsausėjusi. Todėl odos drėkinimas yra labai svarbus, norint išlaikyti optimalią veido odos pusiausvyrą, sumažinti raukšlių atsiradimą, suteikti odai lygumo, elastingumo ir stangrumo, stabdyti tamsių dėmelių atsiradimą ir skatinti ląstelių atsinaujinimą.

Efektyviam veido odos drėkinimui galite pasitelkti lengvos tekstūros keramidų veido kremą su hialurono rūgštimi ir skvalanu, kurio sudėtyje yra ir portulakos, agurkų, žaliosios arbatos ekstraktų, taukmedžio sviesto, tokoferilo acetato ir kitų naudingų ingredientų, skatinančių odos drėkinimą ir ląstelių atsinaujinimą. Jis veiksmingai atkuria odos drėgmės balansą, intensyviai drėkina giliuosius odos sluoksnius, didina elastingumą, saugo nuo žalingo aplinkos poveikio, maitina, minkština ir ramina odą, atkuria odos struktūrą ir stiprina jos apsauginį barjerą.

Norint padidinti veido odos stangrumą, galima naudoti ir odą stangrinantį peptidų kremą su amino rūgštimis, vitaminais B5, E ir F, omega 3 ir 9 riebiosiomis rūgštimis, betainu, kakavos sėklų sviestu, kininių simondsijų sėklų aliejumi, azijinės centelės ir alavijo ekstraktais bei kitais natūraliais ingredientais. Jis sustiprina odos lipidinį barjerą, stangrina odą, atkuria jos viršutinį sluoksnį, skatina kolageno gamybą, padeda sumažinti laisvųjų radikalų daromą žalą, minkština odą ir padeda odai lengviau kaupti drėgmę.

Papildomam drėkinimui, prieš pasitelkiant drėkinamąjį veido odos kremą, galima naudoti ir intensyviai drėkinantį 2 % hialurono rūgšties serumą su vitaminais C ir B5, kuris puikiai drėkina išorinius ir giliuosius odos sluoksnius, sulaiko drėgmę epidermyje, atnaujina odos ląsteles, skatina kolageno gamybą, mažina raukšles ir pigmentines dėmes, saugo nuo laisvųjų radikalų daromo neigiamo poveikio ir padeda numalšinti veido odos sudirgimus.

Paakių odos priežiūra

Mūsų veido oda aplink akis yra plonesnė ir jautresnė, nei likusi veido oda, o brandžiame amžiuje jos jautrumas ir pažeidžiamumas dar labiau padidėja. Todėl, puoselėjant brandžią veido odą, negalima pamiršti ir tinkamos paakių odos priežiūros, kuri padeda spręsti smulkių raukšlelių, paakių patamsėjimo ir patinimo problemas.

Paakių odos priežiūrai galima naudoti šviesinantį vitamino C paakių kremą su kofeinu ir peptidais, kuris veiksmingai šviesina patamsėjusius paakius, mažina pastebimus nuovargio požymius, paakių patinimus, pigmentines dėmes ir raukšles. Jis taip pat skatina kolageno gamybą, didina odos stangrumą ir audinių tankį, ramina odą ir saugo nuo laisvųjų radikalų poveikio.

Siekiant efektyvesnio paakių odos drėkinimo, į kasdienę brandžios veido odos priežiūrą galima įtraukti šilkinės tekstūros drėkinantį keramidų paakių kremą su bakučioliu ir hialurono rūgštimi, kuris intensyviai drėkina paakių odą, atstatydamas odos drėgmės balansą, apsaugo nuo skysčių praradimo, didina elastingumą, stiprina odos struktūrą ir ramina paakių odą.

Odos apsauga nuo saulės

Kiekvienam odos tipui bet kuriame amžiuje yra būtina apsauga nuo saulės. Kasdienis apsauginio kremo nuo saulės naudojimas padeda išvengti naujų senatvinių dėmių ir tamsių odos dėmelių atsiradimo, sumažinti odos vėžio riziką, saugo odą nuo išsausėjimo ir suplonėjimo. Todėl, nepriklausomai nuo metų laiko ir oro sąlygų, kasdien naudokite plataus spektro apsauginį kremą nuo saulės su ne mažesniu kaip SPF 30.

Pabaigai

Nors odos senėjimo požymiai yra natūrali senėjimo dalis, siekiant išlaikyti jaunatvišką odos išvaizdą, vertėtų atsižvelgti į pasikeitusius brandžios veido odos poreikius ir pasirinkti jai tinkančias veido odos priežiūros priemones, kurios padėtų ją optimaliai sudrėkinti, mažintų raukšles ir pigmentines dėmes, skatintų kolageno ir elastino gamybą bei saugotų nuo neigiamų aplinkos veiksnių.

Produktai su brandžiai odai