Sveikos gyvensenos sprendimai sveikai veido odai

Oda, kuri yra sveika, tarsi švyti iš vidaus, yra lygi, vienodos tekstūros ir spalvos, atrodo jaunatviškai ir neturi problemų. Nors mūsų veido odos būklei didelę reikšmę turi kasdien naudojamos veido odos priežiūros priemonės, kurių pagalba atliekamas veido valymas, šveitimas ir drėkinimas, odos sveikatai įtakos turi ir sveikos gyvensenos sprendimai. Todėl, jeigu jūsų netenkina dabartinė odos būklė, galbūt jums būtų naudinga įvertinti savo kasdienius sprendimus ir gyvenimo būdą.

Apsaugokite savo odą nuo saulės

Nepriklausomai nuo metų laiko ir oro sąlygų, būtina imtis visų įmanomų priemonių, kad apsaugotumėte savo odą nuo neigiamo kenksmingų UV saulės spindulių poveikio. Tai ypatingai svarbu nuo 10 val. ryto ir 16 val. vakaro. Nuo UV saulės spindulių neapsaugota oda gali būti lengvai pažeista, nudegti, ji gali sustorėti, joje gali atsirasti tamsių dėmių, o taip pat gali padidėti odos vėžio rizika.

Kasdien naudokite plataus spektro apsauginį kremą nuo saulės, kurio SPF būtų ne mažesnis kaip 30. Šį kremą rekomenduojama tepti kas kelias valandas, o jei daug prakaituojate ar maudotės – ir dažniau. Tačiau nepamirškite, kad apsauginis kremas nuo saulės turėtų būti naudojamas nepriklausomai nuo oro sąlygų, kadangi ultravioletiniai saulės spinduliai prasiskverbia net ir pro tankius debesis. Jei jūsų oda yra jautri cheminio pagrindu pagamintiems apsauginiams kremams nuo saulės, geriau rinktis mineralinius apsauginius kremus nuo saulės.

Naudokite žemesnės temperatūros vandenį

Nemaža dalis žmonių labai mėgsta ilgai gulėti karštoje vonioje arba praustis po karštu dušu. Tačiau reikia žinoti, kad karštas vanduo yra didelis mūsų odos priešas. Kai daug laiko praleidžiame karštame vandenyje, sutrinka natūrali odos drėgmės pusiausvyra, o tai nulemia odos sudirgimą, išsausėjimą, tempimo pojūtį ir kitus odos pažeidimus. Be to, jei oda dėl karšto vandens tampa per daug išsausėjusi, paprastai paspartėja ir riebalų gamyba, todėl greičiau užsikemša veido odos poros ir iššaukiami aknės protrūkiai.

Siekiant išvengti visų šių nemalonių reiškinių ir išsaugoti gerą odos būklę, rekomenduojama vengti karšto dušo ir vonios bei sutrumpinti prausimosi laiką. Prausimuisi naudokite šiltą arba drungną vandenį, nes jis yra daug palankesnis jūsų odai ir neatima iš jos jai būtinų riebalų. Jei laikysitės šių patarimų, jūsų odai išliks tinkamai sudrėkinta ir nebus pažeistas jos apsauginis barjeras.

Sveikai maitinkitės

Sveikos mitybos propagavimas gali reikšmingai pagerinti jūsų odos būklę. Įvairias odos problemas gali iššaukti ir pabloginti jau esamų odos ligų simptomus įvairūs maisto produktai, tarp kurių yra ir cukrus, nesveiki riebalai ir pieno produktai. Todėl į savo kasdienės mitybos racioną turėtumėte įtraukti kuo daugiau sveikų maisto produktų, kurie padėtų užtikrinti gerą organizmo būklę, o kartu ir gražią odą. Vartokite daugiau liesų baltymų, pakankamą kiekį įvairių spalvų daržovių ir vaisių, širdžiai sveikų riebalų, riešutų, neskaldytų grūdų ir kt. Sveika mityba padės sulėtinti odos senėjimo procesus ir palaikyti puikią odos būklę.

Venkite paprastųjų angliavandenių

Paprastiesiems angliavandeniams yra priskiriami tokie angliavandeniai kaip perdirbtas cukrus, baltieji ryžiai, balta duona ir kt. Jie gali turėti didelės neigiamos įtakos odos sveikatai, būklei ir išvaizdai. Jei vartojamas cukrus, didėja ir insulino kiekis, o tai reiškia, kad organizme kyla uždegimai, galintys pabloginti ir odos būklę, pvz., rožinę ir egzemą, aknę ar netgi paskatinti ankstyvą odos senėjimą. Kai organizme kyla uždegimas, gaminasi odos kolageną ardantys fermentai, todėl oda praranda elastingumą ir stangrumą bei ima formuotis veido odos raukšlės.

Venkite streso ir sportuokite

Stresas gali iššaukti aknę, paaštrinti egzemos simptomus ir pabloginti kitų odos ligų būklę, todėl labai svarbu išmokti kontroliuoti stresą ir jo vengti. Tam gali padėti meditacija, reguliarūs pasivaikščiojimai gryname ore, bendravimas su jums mielais žmonėmis, joga ir kita veikla, kuri jums teikia malonumą. Streso mažinimui gali veiksmingai pasitarnauti ir sportas, kuris kartu gerina ir odos kraujotaką.

Be to, nereikėtų pamiršti ir prakaitavimo naudos. Prakaituojant mūsų imuninė sistema išskiria antimikrobinį peptidą dermcidiną, kuris apsaugo nuo kenksmingų bakterijų. Sportuojant padažnėja širdies ritmas ir išsiplečia kraujagyslės, todėl oda geriau aprūpinama deguonimi ir maistinėmis medžiagomis, o raumenys ima gaminti IL-15 baltymą, kuris odos ląstelių mitochondrijas paskatina veikti kaip jaunas ląsteles.

Gerkite pakankamai vandens

Labai svarbu kasdien vartoti pakankamą kiekį vandens – tai būtina ne tik odai, bet ir visam žmogaus organizmui. Vanduo padeda po organizmą efektyviau išnešioti maistines medžiagas, pašalina toksinus, palaiko optimalų kraujospūdį ir sutepa sąnarius. Jei organizmas negauna pakankamai vandens, jis savo ruožtu jam būtiną drėgmę pasisavina iš odos, todėl oda išsausėja ir darosi šiurkštesnė. Taigi, atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad pakankama hidratacija yra labai svarbi ir naudinga mūsų odai.

Venkite alkoholio ir rūkymo

Didelis alkoholio kiekis gali nulemti tokių odos ligų, kaip aknė, rožinė ar egzema, paūmėjimą. Be to, vartojant alkoholį yra dehidratuojama oda, todėl ji greitai išsausėja, tampa matinė ir ima pleiskanoti. Jei ribosite suvartojamo alkoholio kiekį arba visai jo atsisakysite ir kasdien gersite pakankamai vandens, jums bus daug lengviau išvengti tokių odos problemų paūmėjimo.

Turbūt nereikia nė sakyti, kad rūkymas taip pat daro labai didelį neigiamą poveikį odai. Rūkant susiaurėja kraujagyslės ir sumažėja deguonies kiekis kraujyje, todėl gali atsirasti ankstyvo odos senėjimo požymių, pvz., odos spalvos pakitimų ar raukšlių.

Pakankamai miegokite

Jei mums trūksta miego, organizme išsiskiria streso hormonai, kurie gali sukelti ir pabloginti daugybę odos problemų, kaip antai išblyškusi oda, paburkę paakiai ir tamsūs ratilai po akimis. Be to, nekokybiškas ir nepakankamas miegas gali padidinti ir širdies ligų, svorio augimo ir nuotaikos svyravimų riziką. Šių problemų galima išvengti, užtikrinus pakankamą ir kokybišką miegą – miegoti turėtumėte 7–8 valandas per naktį.

Kai organizmas gaus pakankamai miego ir galės tinkamai pailsėti, pagreitės odos ląstelių medžiagų apykaita ir bus atkurta drėgmės pusiausvyra. Pakankamas miegas taip pat padeda sureguliuoti ir augimo hormono, skatinančio odos ląstelių apykaitą bei natūralią kolageno gamybą, išsiskyrimą. Tai padeda veido odai išlikti švytinčiai ir atrodyti jaunatviškai, būti tinkamai sudrėkintai ir išvengti įvairių odos problemų bei uždegimų paūmėjimo.

Pabaigai

Veido odos priežiūra ir jos būklės gerinimas bei puikios sveikatos išsaugojimas reikalauja kompleksinių veiksmų. Jei pagrindinį dėmesį skiriame tik vienam konkrečiam odos priežiūros veiksmui, ignoruodami daug kitų optimalios odos priežiūros proceso sudedamųjų dalių, vargu ar galime tikėtis pasiekti norimų ir apčiuopiamų rezultatų.

Todėl, jei norite išlaikyti lygią veido odą ir išvengti ankstyvo odos senėjimo požymių, sumažinti matomas raukšles, pagerinti odos tonusą, tekstūrą, elastingumą ir stangrumą, į savo kasdienę veido odos priežiūrą turėtumėte žvelgti plačiau, ne tik naudodami natūralias ir jūsų veido odos tipui geriausiai tinkančias odos priežiūros priemones, bet ir aktyviai bei nuosekliai propaguodami sveiką gyvenseną.