Veido odos priežiūra sergant egzema

Egzema – tai odos liga, kuri sukelia odos pleiskanojimą, raudonį, bėrimus, įtrūkimus, sausumą. Sergant egzema, oda gali atrodyti karšta ir įsitempusi, ją gali niežtėti, o dėl kasymosi gali atsirasti ir žaizdelių bei randų. Daugelis gydytojų tokią odos būklę paprastai vadina dermatitu.

Ši liga gali pasireikšti ne tik ant veido, bet ir įvairiose kūno vietose, tačiau, kadangi veido oda yra jautresnė, dėl egzemos ji gali būti net skausminga, o taip pat gali kilti ir kitokių varginančių nepatogumų. Nors vaistų nuo egzemos nėra, ir šios rimtos ligos paūmėjimo epizodai kartais dažnai kartojasi, yra priemonių, kurios gali padėti sumažinti simptomus ir išsaugoti kuo sveikesnę veido odą.

Veido odos egzemos rūšys

Egzema gali būti įvairių rūšių, todėl šiame straipsnyje norime jus plačiau supažindinti su dažniausiai pasitaikančiomis, tarp kurių:

Atopinis dermatitas

Atopinis dermatitas yra labiausiai paplitusi egzemos rūšis, kuri būdinga visų amžiaus grupių žmonėms. Atopinis dermatitas yra lėtinė būklė, kuriai būdingi rečiau arba dažniau besikartojantys pagerėjimai ir pablogėjimai. Sergant atopiniu dermatitu, veido odoje atsiranda matomos sausos dėmelės, ima niežėti skruostų, akių sritį ir kaktą. Tokia būklė gali atsirasti dėl įvairių priežasčių, kaip antai, genetika, alergija ir dirgikliai. Todėl, sergant šienlige ar esant alergijai tam tikriems maisto produktams, gali atsirasti ir atopinis dermatitas.

Seborėjinis dermatitas

Seborėjinis dermatitas taip pat yra dažnai pasitaikanti veido odos egzemos rūšis, kuri gali išsivystyti tiek kūdikiams, tiek ir suaugusiesiems. Sergant seborėjiniu dermatitu, aplink ausis, ties plaukų linija ir antakių srityje jaučiamas sausumas ir niežulys, atsiranda matomas paraudimas, be to, veido oda gali pradėti pleiskanoti. Seborėjinio dermatito būklės pablogėjimą ir paūmėjimus gali sukelti stresas, didelė drėgmė ar buvimas saulėje.

Dirginantis ir alerginis kontaktinis dermatitas

Dirginantis kontaktinis dermatitas atsiranda tuomet, kai naudojamose kosmetikos priemonėse (pvz., veido prausikliuose, apsauginiuose kremuose nuo saulės, makiažo priemonėse) esančios medžiagos (tam tikros sudedamosios dalys ir kvapikliai) ima dirginti odą, sukeldamos jos sausumą, paraudimus ir niežulį. Šia egzemos forma gali sirgti įvairaus amžiaus žmonės.

Alerginio kontaktinio dermatito atveju, jei yra alergija tam tikroms odos priežiūros priemonėse esančioms sudedamosioms dalims ar kitiems produktams, kurie naudojami ant veido odos, imuninė sistema sukelia atsaką, iššaukiant odos paraudimą, sausumą, niežulį ar dilgėlinę.

Saulės šviesai jautri egzema

Egzema ant veido odos gali pasireikšti ir tuo atveju, jei žmogus yra jautrus saulės šviesos ir drėgmės poveikiui, dėl kurio atsiranda odos paraudimas, sausumas ir niežulys. Nors paprastai šia egzemos forma serga vaikai, ji gali atsirasti ir suaugusiesiems. Saulės šviesai ir drėgmei jautrios odos būklės pablogėjimas gali būti laikinas, pvz., atsiradęs dėl tam tikrų vaistų vartojimo, tačiau galima ir lėtinė būklė. Šios egzemos simptomai gali paūmėti būnant drėgnoje aplinkoje ir saulės šviesoje. Tačiau šiuos simptomus galima sumažinti naudojant apsauginį kremą nuo saulės ir vengiant būti atvirose erdvėse esant drėgnam orui ar labai aukštai temperatūrai.

Veido odos egzemos priežastys

Iki šiol nėra tiksliai žinoma, kas konkrečiai sukelia veido odos egzemą. Viena iš dažniausių priežasčių yra genetika. Be to, egzemą gali sukelti ir per sausas arba per drėgnas oras, aukšta temperatūra, saulės spinduliai, prakaitavimas, kontaktas su tam tikromis cheminėmis medžiagomis.

Egzemos gydymas

Egzemą retai kada galima išgydyti pilnai, išnykus simptomams, po kurio laiko jie gali ir vėl atsinaujinti. Sudėtingesniais atvejais gali tekti kreiptis į dermatologus, kurie įvertina būklę ir sudaro gydymo planą, kad būtų lengviau suvaldyti egzemos simptomus.

Kai kuriais vidutinio sunkumo arba sunkios egzemos atvejais gali būti skiriama fototerapija. Tačiau paprastai pagrindine egzemos gydymo priemone būna steroidiniai kremai, pvz., hidrokortizono kremas. Tokie kremai veiksmingai malšina odos paraudimą ir niežėjimą. Egzemos gydymui vietoje steroidinių kremų gali būti paskirti ir kalcineurino inhibitoriai, kurie geba užblokuoti egzemos paūmėjimą sukeliančias chemines medžiagas. Be to, jei egzemos atsiradimo priežastis yra grybelinė infekcija, dermatologas gali paskirti kremus arba tepalus nuo grybelio.

Kaip prižiūrėti veido odą sergant egzema

Jei sergama veido odos egzema, labai svarbu pasirūpinti tinkama ir veiksminga veido odos priežiūra, naudojant natūralius ir odos nedirginančius produktus.

  • Veido odos drėkinimas. Siekiant apsaugoti veido odą nuo galimo išsausėjimo, labai svarbu kasdien ją drėkinti, naudojant tirštesnės konsistencijos veido kremus. Geriausias laikas naudoti drėkinamąjį veido kremą yra iš karto po veido prausimosi. Tačiau, jei pasirinktas kremas atrodo per riebus, jį galima tepti ant veido tik nakčiai.
  • Švelnus odos valymas. Labai svarbu kasdien nuvalyti veido odą, tačiau nereikėtų naudoti muilo, nes jis tik dar labiau sudirgins egzemos paveiktą odą. Todėl turėtumėte į savo kasdienę veido odos priežiūrą įtraukti ir švelnų veido odos prausiklį.
  • Tinkama vandens temperatūra. Ne tik sergant egzema, tačiau ir neturint jokių odos problemų, prausiantis rekomenduojama naudoti tik vėsų vandenį ir praustis kuo trumpiau, vengiant karšto vandens, kuris dirgina odą, pašalina iš odos jai būtinus riebalus ir sukelia kitus neigiamus odos pakitimus.
  • Apsauginis kremas nuo saulės. Būtina kasdien ištisus metus naudoti apsauginį kremą nuo saulės, kuris padeda apsisaugoti nuo kenksmingų ultravioletinių (UV) saulės spindulių. Tačiau ypatingai svarbia priemone jis tampa saulės šviesai jautrios egzemos atveju. Kartu reikėtų vengti ir labai aukštos temperatūros bei didelės drėgmės.
  • Makiažo atsisakymas. Jei veido oda yra sudirgusi, nerekomenduojama naudoti kosmetikos priemonių, nes jos gali tik dar labiau sudirginti odą.
  • Dirginimą sukeliančių produktų vengimas ir atsisakymas. Veido odos egzemos gydymui gali pagelbėti ir konkrečių produktų, iššaukiančių šią ligą arba sukeliančių šios ligos paūmėjimą, nustatymas bei jų atsisakymas. Todėl labai svarbu skaityti visų veido odos priežiūros priemonių etiketes ir įvertinant jose nurodytus ingredientus. Jei veido odos priežiūros planą sudarysite iš natūralių odos priežiūros priemonių, kurios yra nekomedogeninės, hipoalergiškos, be kvapiųjų medžiagų ir nesukeliančios jokių neigiamų odos pakitimų ar sudirgimų, galėsite daug efektyviau sumažinti odos sudirgimų riziką.
  • Kreipimasis į dermatologą. Sergant egzema, be recepto parduodami drėkinamieji veido odos kremai gali padėti ne visais atvejais. Jei pastebima, kad tokie kremai nepadeda pasiekti norimo rezultato arba jei egzemos simptomai apskritai nemažėja, rekomenduojama kreiptis į dermatologus, kurie patars, koks sprendimas kiekvienu konkrečiu atveju būtų geriausias. Tarp tokių sprendimų gali būti receptiniai antihistamininiai vaistai, šviesos terapija, be steroidų naudojami vietiniai preparatai, vietinio poveikio kortikosteroidų uždegimui mažinti skirtos priemonės ir kt.

Pabaigai

Egzema serga nemažai žmonių, dalis iš jų serga lėtine šios odos ligos forma, kuriai būdingi ligos simptomų paūmėjimo ir susilpnėjimo epizodai, ir kuri tęsiasi visą gyvenimą. Nors ši odos liga nėra visiškai pagydoma, tinkamas gydymo planas ir veiksminga kasdienė veido odos priežiūra gali pagelbėti sumažinant egzemos paūmėjimų dažnumą ir palengvinti simptomus.