Mineralinio ir cheminio SPF skirtumai

Visi gerai žinome, kokią didelę žalą mūsų odai gali padaryti ultravioletiniai (UV) saulės spinduliai. Niekam ne paslaptis, kad ilgalaikis kenksmingų UV spindulių poveikis gali nulemti odos nudegimus, paskatinti ankstyvo odos senėjimo procesus ir pagreitinti raukšlių formavimąsi bei padidinti odos vėžio riziką. Todėl, jei norime apsisaugoti nuo visų šių rizikų, turime kasdien naudoti apsauginį kremą nuo saulės, būtinai įtraukdami jį į savo odos priežiūros procedūras.

Kadangi apsauginių kremų nuo saulės yra daug ir įvairių, gali kilti klausimas, kokį apsauginį kremą nuo saulės pasirinkti – mineralinį ar cheminį? Kad būtų lengviau pasirinkti, verta išsamiau susipažinti su mineralinio ir cheminio SPF skirtumais.

Kuo skiriasi mineralinis ir cheminis SPF?

Pagrindinis skirtumas tarp mineralinių ir cheminių apsaugos nuo saulės priemonių slypi jų ingredientų sąraše. Cheminiuose SPF yra medžiagų, kurios gali sukelti įvairius odos pakitimus. Tuo tarpu mineraliniuose SPF kaip veikliosios medžiagos būna naudojami tokie natūralūs mineralai, kaip cinko oksidas ir titano dioksidas, kurie išlieka ant odos ir saugo ją, atspindėdami UV saulės spindulius.

Mineralinis apsauginis kremas nuo saulės

Mineraliniai apsauginiai kremai nuo saulės (arba mineraliniai SPF) ant odos suformuoja fizinį barjerą, kuris saugo nuo kenksmingų UV saulės spindulių, juos atspindint. Būtent dėl to mineraliniai SPF dažnai dar vadinami fiziniais apsauginiais kremais nuo saulės. Tokie apsauginiai kremai suteikia plataus spektro apsaugą nuo UV spindulių, o tai reiškia, kad jie apsaugo tiek nuo UVB, tiek ir nuo UVA spindulių, padėdami išvengti odos pažeidimų, tarp kurių yra ir kolageno irimas, raukšlės, hiperpigmentacija ir fotosenėjimas bei kai kurios kitos odos būklės.

Mineraliniai SPF veikia ne taip pat kaip cheminiai apsauginiai kremai nuo saulės, kadangi, skirtingai nei pastarieji, mineraliniai SPF neprasiskverbia į odą išsklaidydami UV spindulius, bet lieka ant mūsų odos ir atspindi nuo jos UV spindulius. Pažymėtina, kad mineralinį apsauginį kremą nuo saulės naudinga naudoti net jei neplanuojate eiti į lauką, kadangi jis padeda atspindėti UVA spindulius, kurie patenka į patalpų vidų pro langus.

Mineralinius apsauginius kremus nuo saulės sudaro natūralios medžiagos, tarp kurių paprastai būna cinko oksidas ir titano dioksidas. Šie kremai nuo saulės pripažįstami kaip saugūs, švelnūs ir veiksmingi. Cinko oksido SPF ypač dažnai rekomenduojami žmonėms, kurie turi jautrią ir į aknę linkusią odą. Be to, mineralinių apsauginių kremų nuo saulės yra pritaikytų tiek veido, tiek ir kūno odai.

Cheminis apsauginis kremas nuo saulės

Cheminiai apsauginiai kremai nuo saulės neišlieka odos paviršiuje ir neatspindi UV spindulių. Cheminių SPF sudėtyje yra veikliųjų medžiagų, tokių kaip oksibenzonas, avobenzonas, oktisalatas, oktokrilenas, homosalatas arba oktinoksatas, kurios įsigeria į odą ir išsklaido UV spindulius, todėl UV spinduliai nepasiekia odos ir jos nepažeidžia.

Tačiau, kadangi pirmiau minėtos cheminės medžiagos įsigeria į odą, jos kai kuriais atvejais gali ją sudirginti ir sukelti diskomfortą. Su šia problema ypač dažnai susiduria jautrią odą turintys žmonės. Be to, cheminių medžiagų dalelės gali patekti į kraują ir tokiu būdu daryti įtaką ir bendrai organizmo būklei. Dėl šios priežasties cheminiai SPF paprastai nėra rekomenduojami krūtine maitinančioms moterims.

Kuris apsauginis kremas yra saugesnis?

Pagrindinis mineralinių ir cheminių SPF skirtumas yra tas, kad mineraliniai SPF išlieka ant odos ir tokių medžiagų, kaip cinko oksidas ir titano dioksidas, pagalba blokuoja UV spindulius odos paviršiuje, o cheminiai SPF įsigeria į odą ir cheminių medžiagų pagalba sugeria UV spindulius.

Tiek mineraliniai, tiek ir cheminiai kremai nuo saulės yra pripažįstami kaip saugūs naudoti ir atitinka SPF produktams taikomus reikalavimus. Mineraliniai SPF puikiai tinka odai, kuri yra jautri ar linkusį į aknę, tačiau jų sudėtis būna tirštesnė. Tuo tarpu cheminiai SPF paprastai būna lengvesni ir skaidresni, tačiau jų sudėtyje esančios veikliosios medžiagos gali dirginti odą ir sukelti tokias nepageidaujamas reakcijas, kaip uždegimas ar paraudimas, ir kartu neigiamai veikia mus supančią aplinką. Be to, kai kurios cheminės medžiagos gali pabloginti ir įvairių odos ligų, pvz., rožinės ar melazmos, būklę.

Nors cheminių apsauginių kremų nuo saulės sudėtyje esančios cheminės medžiagos gali būti absorbuotos į kraują, vis dėlto, rizika žmogaus sveikatai būnant saulėje neapsaugojus savo odos, yra daug didesnė už galimą riziką naudojant cheminių medžiagų turinčius apsauginius kremus nuo saulės. Kita vertus, dažnai cheminiuose SPF naudojamos medžiagos, pvz., oksibenzonas, gali sukelti alergines reakcijas ar net sutrikdyti hormonų veiklą, ir kartu daryti neigiamą poveikį aplinkai (pvz., jei maudomasi gėluose vandenyse). Cinko oksidas ir titano oksidas, kurių yra mineralinių SPF sudėtyje, nėra kenksmingi ir nepasižymi šalutiniu poveikiu.

Tačiau iki šiol, lyginant mineralinius ir cheminius apsauginius kremus nuo saulės, nėra vienareikšmio atsakymo, kurį apsauginį kremą nuo saulės reikėtų pasirinkti, nes tai gali priklausyti nuo kiekvieno žmogaus individualių pageidavimų. Ir nors dažnai žmonės linkę didžiausią dėmesį kreipti į SPF kvapą ar jo sukeliamą pojūtį, iš tikrųjų daug svarbiau pasirūpinti, kad apsauginis kremas nuo saulės nedirgintų odos ir būtų reguliariai naudojamas.

Todėl, jei norima sveikesnės ir saugesnės alternatyvos cheminiams SPF, vertėtų orientuotis į mineralinius apsauginius kremus nuo saulės. Nors kai kurie žmonės atsisako mineralinių SPF kremų naudojimo dėl to, kad pastaruosius paprastai ant odos užtepti prireikia daugiau laiko ir juos tepti reikia dažniau, kalbant apie ilgalaikį apsauginio kremo nuo saulės naudojimą, mineralinis SPF gali būti saugesnis ir sveikesnis pasirinkimas.

Pabaigai

Tiek mineraliniai, tiek cheminiai apsauginiai kremai nuo saulės veiksmingai atlieka savo funkciją, saugodami mūsų odą nuo kenksmingų UV saulės spindulių. Apsauginį kremą nuo saulės (nepaisant jo rūšies) būtina naudoti nuosekliai ir reguliariai kiekvieną dieną, nepriklausomai nuo metų laiko ir oro sąlygų. Tai reiškia, kad, jei yra galimybė naudoti tik cheminį apsauginį kremą nuo saulės, tai yra geriau, nei nenaudoti jokių odos apsaugos nuo saulės priemonių.

Taip pat labai svarbu, kad pasirinktas kremas nuo saulės būtų plataus spektro (saugantis nuo UVA ir UVB spindulių), o jo SPF būtų ne mažesnis nei 30. Apsauginį kremą nuo saulės reikia naudoti reguliariai, t.y. vidutiniškai kas dvi valandas, o jei maudomasi ar daug prakaituojama – ir dar dažniau.

Žinoma, jei norite jaustis saugūs ir kartu prisidėti prie mus supančios aplinkos išsaugojimo, renkantis apsauginį kremą nuo saulės vienareikšmiškai nugali mineralinis SPF. Tačiau  svarbiausia yra tai, kad apsauginis kremas nuo saulės būtų įtrauktas į kasdienį odos priežiūros planą, pastarojo nepamirštant visuomet turėti su savimi, kad ir kur keliautumėte. Taip užtikrinsite, kad jūsų oda visuomet būtų tinkamai apsaugota nuo neigiamo kenksmingų UV saulės spindulių poveikio ir galėtumėte sumažinti ankstyvo odos senėjimo, raukšlių, tamsių dėmelių ir odos vėžio riziką.