Veido odos priežiūros priemonių ingredientai, galintys iššaukti aknę

Siekiant kuo gražesnės ir sveikesnė veido odos, stengiamasi pasirinkti kuo kokybiškesnes ir efektyvesnes veido odos priežiūros priemones. Ir visiškai nesvarbu, ar tai būtų veido kremas, ar priemonė, padedanti lengviau kovoti su tam tikromis odos problemomis, visuomet norime, kad tokie produktai padėtų mums pasiekti norimą rezultatą. Tačiau ne kiekviena veido odos priežiūros priemonė pateisina mūsų lūkesčius, o kai kuriais atvejais gali turėti ir nepageidaujamą poveikį, kaip antai aknės protrūkius. Todėl svarbu žinoti, kokie odos priežiūros priemonėse esantys ingredientai gali sukelti aknę.

Retinolis

Retinolis, kuris yra vitamino A darinys, pripažįstamas vienu iš pačių geriausių ingredientų, padedančių stabdyti senėjimo procesus. Vis dėlto, retinolis gali sukelti ir aknę arba dar labiau pabloginti jau esamą aknės būklę. Tačiau, nenorint atsisakyti retinolio ir baiminantis alerginių reakcijų bei aknės protrūkių, vietoje jo galima naudoti natūralią retinolio alternatyvą – bakučiolį.

Silikonai

Kosmetikos produktuose silikonai naudojami siekiant užtikrinti tolygią ir vientisą išvaizdą, ir dėl tų pačių priežasčių tinka riebiai odai ar plaukams. Tačiau, jei esate linkę į aknę, reikėtų žinoti, kad silikonai gali sukelti spuogus, todėl turėtumėte atsisakyti produktų, kuriuose yra ši sudedamoji dalis.

Kvapiosios medžiagos

Kvapiųjų medžiagų yra daugelyje priemonių – net ir kai kuriuose natūraliuose produktuose. Jos  yra skirtos užmaskuoti kitiems kvapams arba suteikti priemonei tam tikrą norimą kvapą. Deja, kvapiosios medžiagos gali sukelti odos bėrimus, todėl jų reikėtų vengti.

Parabenai

Parabenų galima rasti įvairiuose produktuose, pradedant šampūnu, dezodorantu, dantų pasta ir baigiant odos priežiūros priemonėmis, pvz., makiažo produktais. Jei esate jautrūs parabenams, jie gali sukelti aknę. Be to, parabenai siejami su didesne krūties vėžio rizika.

Kokosų aliejus

Kokosų aliejus yra labai naudingas sausai odai, tačiau jis yra komedogeniškas, t.y. gali užkimšti odos poras ir galiausiai nulemti spuogų atsiradimą. Kokosų aliejuje yra nesočiųjų ir sočiųjų riebalų, tarp kurių ir lauro bei linolo rūgštis. Didelis linolo rūgšties kiekis gali būti naudingas sprendžiant spuogų problemą, tačiau lauro rūgštis gali paskatinti spuogų atsiradimą. Todėl, jei jūsų oda linkusi į aknę, kokosų aliejus ne visada gali būti tinkamas pasirinkimas.

Dumblių ekstraktas

Dumblių ekstrakto galima rasti kai kuriose maskuojamosiose priemonėse, tačiau jis yra komedogeniškas, nes prasiskverbia į odos poras ir paspartina mikrokomedonų augimą. Be to, juose yra ir daug jodidų, kurie gali nulemti odos porų sudirginimą, sukelti uždegimus ir įtakoti pūlinukų susidarymą.

Lauroilo lizinas

Lauroilo lizino yra daugelyje birių pudrų, tačiau ši medžiaga neleidžia veido odai kvėpuoti. Dėl šios priežasties užsikemša odos poros ir ima formuotis spuogai. Lauroilo lizinas yra labai komedogeniškas, todėl, renkantis veido pudrą, reikia įsitikinti, ar jos sudėtyje nėra šios medžiagos.

Sulfatai

Sulfatai labai veiksmingai valo odos paviršių, padeda efektyviau nuvalyti makiažą, pašalinti negyvas odos ląsteles ir nešvarumus, tačiau, jei veido oda yra jautri ir linkusi į aknę, sulfatai tokią būklę gali tik pabloginti.

Natrio chloridas

Natrio chlorido (druskos) yra kai kuriose kosmetikos priemonėse, tarp kurių yra ir makiažo pagrindas. Nors galite sakyti, kad druska turėtų pasižymėti šveičiamosiomis savybėmis, vis dėlto, būdama komedogeniška, ji labai užkemša odos poras ir sukuria priešingą rezultatą.

Lanolinas

Lanolinas, kuris vadinamas ir acetilintu lanolino alkoholiu, etoksilintu lanolinu, PEG 16 lanolinu, yra natūralus ingredientas, naudojamas kosmetikos priemonėse ir odos priežiūros produktuose tam, kad suteiktų odai minkštumo ir ją sudrėkintų. Tačiau šis ingredientas taip pat yra labai komedogeniškas.

Metilparabenas

Metilparabenas yra konservantas, kurio gali būti kremų, losjonų, apsauginių kremų nuo saulės ir kitų priemonių sudėtyje. Jis naudojamas tam, kad neleistų sugesti atidarytiems produktams. Tačiau metilparabenas yra siejamas su krūties vėžiu, todėl odos priežiūros priemonių, kurių sudėtyje yra šios medžiagos, reikėtų vengti.

Parafinas

Parafino yra daugelio produktų sudėtyje. Jis naudojamas tam, kad užtikrintų lygią ir ilgiau išliekančią tekstūrą. Tačiau šis ingredientas gali sukelti ir odos uždegimus, nes parafinas užkemša odos poras, todėl jose sparčiau dauginasi bakterijos ir kyla uždegiminės reakcijos.

Metilchlorizotiazolinonas

Metilchlorizotiazolinonas yra konservantas, kuris padeda ilgiau išlaikyti atidarytus produktus tinkamus naudoti. Tačiau ši medžiaga gali sudirginti jautrią odą arba sukelti uždegimus. Metilchlorizotiazolinonas dažnai aptinkamas makiažo valikliuose ir apsauginiuose kremuose nuo saulės, todėl svarbu atsižvelgti į naudojamų veido odos priežiūros priemonių sudedamąsias dalis.

Triklozanas

Triklozanas yra naudojamas veido odos valymui. Tačiau, jei oda yra jautri arba linkusi į aknę, ši medžiaga gali sukelti odos bėrimus, nes pasižymi antibakterinėmis savybėmis, kurios, ilgesnį laiką naudojant odos priežiūros priemones, kurių sudėtyje yra triklozano, gali sudirginti veido odą. Triklozano dažnai būna ir antibakterinių odos valymo priemonių sudėtyje, todėl, jei oda yra linkusi į aknę, rekomenduojama vengti triklozano turinčių priemonių.

Lauro rūgštis

Lauro rūgštis yra komedogeniška, todėl jos taip pat reikėtų vengti. Vis dėlto, ši rūgštis dažnai aptinkama įvairių kosmetikos ir odos priežiūros priemonių sudėtyje. Taip pat tikėtina, kad lauro rūgštis gali sukelti ir spuogus, jei oda yra linkusi į aknę. Net jei oda paprastai nėra linkusi į bėrimus, vertėtų šios medžiagos vengti.

Kaip pasirinkti tinkamas priemones į aknę linkusiai odai

Norint rasti tinkamus ingredientus į aknę linkusiai veido odai, pirmiausia ypatingai svarbu išsiaiškinti, kokios priežastys nulemia aknės atsiradimą, ir nustačius konkrečius kenksmingus ingredientus – jų vengti. Taigi, formuojant savo kasdienės veido odos priežiūros planą, labai svarbu rinktis produktus, kurių sudėtyje nebūtų aknę galinčių sukelti ingredientų.

Stenkitės vengti bet kokių priemonių, tarp kurių sudedamųjų dalių yra kvapiųjų medžiagų, parabenų ir triklozano. Tokios medžiagos gali užkimšti odos poras ir sukelti alerginę reakciją, o tai, savo ruožtu, paskatintų spuogų atsiradimą.

Taip pat svarbu rinktis tuos gamintojus, kurie siūlo natūralias odos priežiūros priemones ir jose naudoja tik natūralius ingredientus, pvz., žaliosios arbatos ekstraktą, taukmedžio sviestą ar kt. Būtina atkreipti dėmesį ir į visus veido odos priežiūros priemonėse galinčius būti konservantus, kurie gali sukelti alerginę reakciją, pvz., metilchloroizotiazolinoną.

Pabaigai

Rinkoje yra daug odos priežiūros priemonių, kurios gali būti visiškai netinkamos jautriai arba į aknę linkusiai odai. Norint, kad veido oda būtų švari, lygi, sveika ir graži, reikėtų stengtis vengti komedogeninių ir kenksmingų ingredientų. Nors ne kiekvieno žmogaus veido oda vienodai reaguoja į komedogenines sudedamąsias dalis, rekomenduojama tokių medžiagų vengti.

Kartais gali kilti keblumų patiems priimant sprendimą, kokią odos priežiūros priemonę pasirinkti. Tokiais atvejais galima kreiptis į dermatologus, kurie, atsižvelgę į jūsų veido odos tipą ir odos būklę, galėtų patarti, kokios odos priežiūros priemonės jūsų atveju tiktų geriausiai. Be to, rekomenduojama orientuotis į natūralias veido odos priežiūros priemones siūlančius gamintojus, jei norite būti tikri, kad tokių priemonių sudėtyje nėra komedogeninių ir aknę galinčių iššaukti ingredientų.