Kofermentas Q10 – svarbus veido odos priežiūros ingredientas

Kofermentas Q10, dar žinomas kaip ubichinonas, yra natūralus fermentas, kurio vaidmuo ląstelių energijos gamyboje yra labai svarbus. Šio kofermento yra beveik kiekvienoje žmogaus kūno ląstelėje, o ypač daug jo yra organuose, kuriems reikia daug energijos, pavyzdžiui, širdyje, kepenyse ir inkstuose. Pastaruoju metu į kofermentą Q10 atkreiptas dėmesys dėl jo galimos naudos odos, ypač veido, priežiūrai. Taigi, naudinga sužinoti, kas yra kofermentas Q10, kokias funkcijas jis atlieka veido odos priežiūroje, kuo jis naudingas mūsų veido odai, kaip jį naudoti ir kokių veido odos priežiūros produktų sudėtyje galima rasti šio ingrediento.

Kas yra kofermentas Q10?

Kofermentą Q10 natūraliai gamina mūsų organizmas. Jo randama mitochondrijose, kurios yra energiją gaminantys ląstelių centrai. Kofermentas Q10 atlieka svarbų vaidmenį gaminant ATP, kuris yra pagrindinis ląstelių energijos šaltinis. Be to, kofermentas Q10 yra stiprus antioksidantas, t.y. jis veiksmingai padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus, kurie gali pažeisti ląsteles ir prisidėti prie organizmo senėjimo.

Kokias funkcijas kofermentas Q10 atlieka veido odos priežiūroje?

Įrodyta, kad kofermentas Q10 gali būti naudingas mūsų odos priežiūrai. Pirmiausia, kofermentas Q10, kaip antioksidantas, gali padėti apsaugoti odą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, dėl kurios gali paspartėti ankstyvo senėjimo procesai. Taip pat įrodyta, kad kofermentas Q10 padeda mažinti smulkių linijų ir raukšlių atsiradimą. Taip yra todėl, kad kofermentas Q10 padeda palaikyti kolageno – baltymo, kuris padeda išlaikyti odos stangrumą ir elastingumą – gamybą. Be to, kofermentas Q10 gali padėti geriau sudrėkinti odą, o tai, savo ruožtu, prisideda prie geresnės bendros odos išvaizdos ir tekstūros.

  • Stabdo veido odos senėjimą: kofermentas Q10, kaip antioksidantas, padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus, kurie gali lemti priešlaikinį senėjimą. Apsaugodamas odą nuo oksidacinio streso, kofermentas Q10 gali padėti sumažinti smulkių linijų, raukšlių ir kitų nepageidaujamų senėjimo požymių atsiradimą veido odoje.
  • Gerina kolageno gamybą: kofermentas Q10 padeda palaikyti kolageno, kuris yra baltymas, būtinas odos stangrumui ir elastingumui palaikyti, gamybą. Gerindamas kolageno gamybą, kofermentas Q10 gali padėti pagerinti odos struktūrą ir stabdyti raukšlių atsiradimą ir formavimąsi.
  • Didina drėgmės kiekį odoje: įrodyta, kad kofermentas Q10 gerina odos drėkinimą, o tai gali padėti pagerinti bendrą odos išvaizdą ir tekstūrą. Pakankamai drėgmės gaunanti oda yra lygesnė, elastingesnė ir skaistesnė.
  • Mažina odos uždegimus: kofermentas Q10 pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti sumažinti odos paraudimus, patinimus ir kitus uždegimo požymius. Tai gali būti ypač naudinga tiems, kurie turi jautrią ar į aknę linkusią veido odą.
  • Stiprina odos apsauginį barjerą: kofermentas Q10 padeda palaikyti natūralaus odos apsauginio barjero funkciją. Apsauginis odos barjeras yra atsakinga už odos apsaugą nuo išorinių veiksnių poveikio ir optimalaus drėkinimo lygio palaikymą. Stipresnis odos barjeras gali padėti sumažinti vandens netekimą iš odos, todėl ji geriau drėkinama ir išlieka atsparesnė.
  • Gerina odos tekstūrą: įrodyta, kad kofermentas Q10 prisideda prie odos tekstūros gerinimo: jis mažina odos šiurkštumą ir sausumą. Gerindamas odos tekstūrą, kofermentas Q10 gali padėti pagerinti bendrą odos išvaizdą, todėl oda atrodo jaunatviškesnė ir lygesnė.
  • Mažina hiperpigmentaciją: įrodyta, kad kofermentas Q10 padeda sumažinti odos hiperpigmentaciją, pavyzdžiui, tamsias ir senatvines dėmes. Taip yra todėl, kad kofermentas Q10 padeda slopinti melanino, kuris yra atsakingas už odos pigmentaciją, gamybą.
  • Saugo nuo UV spindulių daromos žalos: įrodyta, kad kofermentas Q10 padeda apsaugoti odą nuo UV spindulių daromos žalos, kuri yra pagrindinė ankstyvo odos senėjimo priežastis. Neutralizuodamas kenksmingus laisvuosius radikalus ir mažindamas uždegimus, kofermentas Q10 gali padėti išvengti neigiamo UV spinduliuotės poveikio odai.
  • Skatina žaizdų gijimą: įrodyta, kad kofermentas Q10 padeda greičiau gyti įvairioms odos žaizdoms, nes mažina uždegimus ir oksidacinį stresą. Tai gali būti ypač naudinga turintiems į aknę linkusią odą arba tiems, kuriems buvo atliktos tam tikros odos procedūros, pavyzdžiui, odos šveitimas lazeriu ar cheminis šveitimas.
  • Gerina bendrą odos būklę: kofermentas Q10 palaiko ląstelių energijos gamybą ir saugo odą nuo oksidacinio streso, todėl gali padėti pagerinti bendrą odos sveikatą. Dėl to veido oda darosi skaistesnė, atrodo jaunatviškai, darosi atsparesnė neigiamam aplinkos poveikiui ir senėjimui.

Kaip naudoti kofermentą Q10 veido odos priežiūrai?

Kofermentą Q10 galima naudoti vietiškai veido odos priežiūros priemonėse, taip pat gerti kaip maisto papildą. Vietiškai kofermentą Q10 galima naudoti įvairiomis formomis, įskaitant vaido odos priežiūrai skirtus kremus, serumus ir kaukes. Norėdami naudoti kofermentą Q10, kurio yra veido odos priežiūros priemonių sudėtyje, tiesiog tepkite produktą ant veido ir kaklo, kaip nurodyta. Svarbu pasirinkti produktą, kuriame yra pakankama kofermento Q10 koncentracija, jei norite pajusti atitinkamą naudą. Be to, jei norite pastebėti rezultatus, reikia žinoti, kad kofermento Q10 produktus reikia naudoti nuosekliai ir ilgą laiką.

Kokiuose veido odos priežiūros produktuose galite rasti kofermento Q10?

Kofermento Q10 galima rasti įvairiuose veido odos priežiūros produktuose, įskaitant kremus, serumus ir kaukes. Kai kurie populiarūs produktai, kurių sudėtyje yra kofermento Q10 yra išvardyti toliau:

  • Šviesinantis vitamino C paakių kremas su kofeinu ir peptidais, kofermentu Q10, azijinės centelės, žalios arbatos, papajos, kivio ir obuolių ekstraktais, kakavos sėklų sviestu, vitaminu E, argano vaisių kauliukų ir avokadų aliejais veiksmingai šviesina patamsėjusius paakius, mažina nuovargio požymius, pigmentines dėmes, patinimus ir raukšles. Jis taip pat skatina kolageno gamybą, gerina odos drėkinimą ir didina odos audinių tankį, ramina odą ir saugo ją nuo neigiamo laisvųjų radikalų poveikio.
  • Intensyviai drėkinantis omega veido kremas su Q10 ir keramidais, Omega-9 ir Omega-3 riebalų rūgštimis, agurkų, žaliosios arbatos, indinės figos gėlių ir alavijo ekstraktais, mango ir taukmedžio sviestu, jojobos esteriu, augaliniu kolagenu ir skvalanu. Šis veido kremas padeda efektyviai išlaikyti optimalų drėgmės lygį veido odoje, atkuria ir sustiprina apsauginį odos barjerą, daro odą elastingesnę, turi priešuždegiminį poveikį ir apsaugo nuo transepiderminio vandens netekimo, gerina kraujotaką veido odoje, spartindamas sveikų odos ląstelių regeneraciją ir stabdydamas veido odos senėjimo procesus

Žodis pabaigai

Kofermentas Q10 (ubichinonas) yra natūralus fermentas, atliekantis svarbų vaidmenį ląstelių energijos gamyboje. Pastaruoju metu į jį atkreiptas didelis dėmesys dėl jo potencialios naudos veido  odai. Kaip antioksidantas, kofermentas Q10 gali padėti apsaugoti odą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, sumažinti smulkių linijų ir raukšlių atsiradimą, pagerinti odos drėkinimą ir sumažinti uždegimą. Kofermento Q10 šiandien galima rasti įvairių veido odos priežiūros priemonių, įskaitant veido kremus, serumus ir kaukes, sudėtyje, o norimam rezultatui pasiekti tokias priemones reikėtų nuosekliai naudoti ilgą laiką. Taigi, jei norite pagerinti savo veido odos išvaizdą ir sveikatą, verta pagalvoti apie kofermento Q10 įtraukimą į savo kasdienes veido odos priežiūros procedūras.