Vitaminas A: didžiulė nauda veido odai

Vitaminas A yra ypatingai svarbus mūsų odos ir organizmo sveikatai, įskaitant imuninės ir reprodukcinės sistemos veiklą, regėjimą, širdies ir kraujagyslių sistemos, inkstų ir plaučių funkciją. Retinoidai, kurie dažnai naudojami veido odos priežiūros priemonėse, yra iš anksto suformuota arba aktyvioji vitamino A forma.

Preformuotą vitaminą A (arba retinoidus) ir provitaminą A (arba karotinoidus) kepenys paverčia retinoliu, kuris saugomas kepenyse arba limfinės sistemos pagalba išnešiojamas po viso kūno ląsteles. Kadangi oda reaguoja į retinoidus, ji geba be vargo įsisavinti vitaminą A, kuris yra dažnas veido odos priežiūros priemonių ingredientas – ypač odos senėjimą stabdančių veido aliejų ir serumų sudėtyje. Todėl labai naudinga apie vitaminą A veido odos priežiūroje pakalbėti išsamiau.

Vitamino A nauda odai

Vitaminas A nuo seno yra labai plačiai naudojamas veido odos priežiūros produktuose, kadangi turi didžiulę naudą mūsų veido odai.

Mažina raukšles ir odos suglebimą

Atlikti tyrimai parodė, kad vietinio poveikio vitaminas A (retinoidai) padeda skatinti kolageno gamybą bei sumažina raukšles ir stabdo jų atsiradimą. Pavyzdžiui, retinolis gali padidinti veido odos elastingumą ir sumažinti jos suglebimą, veiksmingai pašalindamas pažeistas elastino skaidulas ir skatindamas naujų kraujagyslių formavimąsi (angiogenezę).

Mažina hiperpigmentaciją ir kitą saulės padarytą žalą

Nustatyta, kad maisto produktų, kuriuose yra daug karotinoidų, vartojimas gali padėti išvengti odos ląstelių pažeidimų, jos senėjimo ir įvairių odos ligų, kartu apsaugant odą ir nuo neigiamų aplinkos veiksnių, įskaitant kenksmingus UV saulės spindulius ir aplinkos taršą. Kadangi retinoidai taip pat skatina odos ląstelių apykaitą, įtraukus juos į savo veido odos priežiūrą, galima sumažinti hiperpigmentaciją, saulės poveikio nulemtas ir senatvines dėmes, padaryti odos atspalvį tolygesniu ir pagerinti bendrą odos tonusą bei paviršiaus tekstūrą. Be to, jis pasižymi ir priešuždegiminiu poveikiu, šalindamas paraudimus.

Padeda kovoti su akne

Aknė atsiranda dėl įvairių priežasčių, tačiau tam didelės įtakos turi užsikimšusios odos poros, riebalų perteklius, negyvos odos ląstelės ir bakterijos, dėl kurių atsiranda spuogų ir dėmių. Vietinio poveikio retinoidai gali padėti gydant aknę. Jie nušveičia veido odos paviršių, iš veido odos porų pašalina negyvas odos ląsteles ir nešvarumus, tokiu būdu padėdami išvengti aknės atsiradimo ar paūmėjimo. Kartu retinoidai geba efektyviai prasiskverbti į odos paviršių, stimuliuodami elastino, kolageno bei ląstelių gamybą, sulėtindami riebalų gamybą, todėl susitraukia poros ir sumažėja dėl aknės poveikio atsiradusių randų matomumas.

Padeda gydant psoriazę ir kitas odos ligas

Vietinio poveikio retinoidai padeda sumažinti odos dėmių atsiradimą ir uždegimą sukeliančių citokinų bei interleukinų susidarymą. Tai yra labai veiksminga natūrali priemonė, padedanti gydyti psoriazę. Be to, vitamino A pagrindu gaminami vaistai gali būti vartojami ir T-ląstelių limfomai, kuri sukelia odos bėrimus, sausumą, sustorėjimą ir niežulį, gydyti.

Paskatina odos ląstelių apykaitą ir kolageno gamybą

Vitaminas A veiksmingai skatina naujų odos ląstelių atsinaujinimą ir senų ląstelių pašalinimą. Jis taip pat skatina ir kolageno gamybą, nes veikia ne tik epidermį, bet ir dermą. Todėl veido oda išsilygina, atrodo jaunatviškiau, padidėja jos elastingumas ir stangrumas.

Padidina odos skaistumą ir išlygina odos atspalvį

Vitamino A savo sudėtyje turinčių veido odos priežiūros priemonių pagalba galima efektyviai sumažinti odos pigmentaciją ir suteikti jai daugiau skaistumo. Tokie produktai stimuliuoja veido odos ląstelių regeneraciją, pašalindami negyvas ir pažeistas odos ląsteles, todėl odos paviršiuje geriau matosi naujos ir sveikos ląstelės. Be to, retinoidai blokuoja melaniną gaminantį fermentą, todėl oda įgauna tolygų atspalvį ir pasidaro skaistesnė.

Galimos vitamino A formos

Vitamino A kiekvienas iš mūsų gali gauti iš labai skirtingų šaltinių, pradedant kasdien vartojamu maistu ir baigiant maisto papildais bei veido odos priežiūros priemonėmis.

Maisto produktai

Vitamino A galime gauti su vartojamu maistu. Daug retinoidų yra pieno produktuose, įskaitant pieną, sūrį ir sviestą, kiaušiniuose, jautienos kepenėlėse, žuvyje, pvz., lašišoje, krevetėse, menkių kepenų aliejuje. Didelis karotinoidų kiekis randamas įvairiuose augalinės kilmės maisto produktuose, tarp kurių žalialapės daržovės, saldžiosios bulvės, morkos, pomidorai ir vaisiai, pvz., mangai, slyvos, papajos ar abrikosai.

Maisto papildai

Vitamino A galima gauti ir vartojant maisto papildus, pvz., retinilo palmitiną ar retinilo acetatą, taip pat galima vartoti ir karotinoidą beta karotiną. Rinkoje siūlomi ir retinoidų bei karotinoidų deriniai. Ir nors paprastai pakanka pasirūpinti subalansuota mityba, kad mūsų organizmas gautų pakankamai vitamino A, jo trūkstant galima vartoti ir multivitaminus, kuriuose yra minėtų ingredientų.

Veido odos priežiūros priemonės

Grožio priežiūros rinkoje siūlomas labai platus skirtingų veido odos priežiūros priemonių, kurių ingredientų sąraše yra vitamino A, asortimentas – pradedant veido odos kremais nuo senėjimo ar drėkinamaisiais kremais ir baigiant nereceptinėmis ir receptinėmis priemonėmis nuo aknės, apsauginiais kremais nuo saulės, serumais ir aliejais.

Pavyzdžiui, į savo veido odos priežiūrą galima įtraukti odos senėjimą stabdantį vitamino A aliejų su bakučioliu, vitaminais C ir E, bisabololiu, erškėčių ir argano vaisių, avokatų bei makadamijos riešutų, aviečių, granatų ir chia sėklų aliejais, nepakeičiamosiomis Omega-3 riebalų rūgštimis. Šis skvalano aliejinis serumas, kuris yra praturtintas natūralia retinolio alternatyva bakučioliu, padeda veiksmingai sumažinti matomus veido odos senėjimo požymius, paskatinti kolageno gamybą, pašviesinti veido odą ir sumažinti jos pigmentaciją, padidinti elastingumą ir pagerinti odos tekstūrą, sumažinti raukšles ir suminkštinti veido odą, kartu apsaugant ją ir nuo žalingo aplinkos poveikio.

Ką naudinga žinoti, naudojant vitaminą A

Nors vitaminas A yra labai veiksmingas veido odos priežiūros pagalbininkas, jis tinka ne visų tipų odai. Per didelis vitamino A turinčių veido odos priežiūros priemonių kiekis gali sukelti įvairius šalutinius poveikius – ypač, jei sergama tam tikromis odos ligomis, įskaitant rožinę ar egzemą, bei turint įvairių sveikatos problemų. Be to, jis gali būti netinkamas alergiškiems žmonėms.

Jei retinoidų savo sudėtyje turinčios veido odos priežiūros priemonės sukelia šalutinį poveikį, paprastai tai būna odos paraudimas, sausumas, pleiskanojimas, niežulys, sustiprėję egzemos simptomai ar padidėjęs jautrumas kenksmingiems UV saulės spinduliams. Norėdami sumažinti retinoidų šalutinį poveikį, visuomet galite rinktis ir jo natūralų pakaitalą – bakučiolį, kuris paprastai nesukelia šalutinio poveikio ir yra saugus naudoti visų tipų veido odai. Tačiau, pradedant naudoti bet kokį naują veido odos priežiūros produktą, visų pirma reikėtų atlikti odos testą ir įsitikinti, ar jame esančios medžiagos nedirgina odos ir nekelia alerginių reakcijų.

Pabaigai

Dažniausiai mūsų organizmui reikalingą vitamino A kiekį galima gauti su maistu, tačiau mūsų veido oda yra nuolatos veikiama įvairių neigiamų vidinių ir išorinių veiksnių, dėl kurių vitamino A turinčių veido odos priežiūros priemonių naudojimas gali tapti labai naudingu. Todėl pasistenkite pasirūpinti subalansuota mityba, tinkama veido odos apsauga ir pasirinkite jūsų veido odos tipui pritaikytus odos priežiūros produktus, kurių sudėtyje būtų vitamino A ir kitų jūsų odai būtinų natūralių medžiagų, padedančių pagerinti odos sveikatą ir išvaizdą.

Produktai Su Bakučioliu