Peptidai: kodėl juos verta įtraukti į savo grožio priežiūrą

Šiuolaikinė skirtingų odos priežiūros priemonėse esančių ingredientų gausa ir įvairovė gali ir sutrikdyti. Tačiau nors ingredientų, kurie, kaip teigiama, turėtų būti labai veiksmingai, yra labai daug, kai kurie iš jų yra verti didesnio dėmesio už kitus. Vienas iš tokių pavyzdžių yra peptidai, su kuriais verta susipažinti išsamiau ir sužinoti, kaip jie iš tikrųjų veikia, kokį poveikį daro mūsų odai ir kaip juos turėtume naudoti.

Kas yra peptidai?

Peptidai (dar vadinami polipeptidais) yra peptidinėmis jungtimis sujungtos aminorūgščių grandinės, kurios yra mūsų organizmo baltymų, įskaitant ir odoje esančio kolageno (sudaryto iš trijų polipeptidinių grandinių), elastino ir keratino, sudedamosios dalys. Taigi, mūsų organizme peptidai egzistuoja natūraliai ir jų yra daugybė rūšių, iš kurių kiekviena pasižymi išskirtinėmis savybėmis.

Laikui bėgant kolageno gamyba mažėja, todėl atsiranda įvairūs odos senėjimo požymiai, įskaitant raukšlių formavimąsi, suglebimą ir kt. Kadangi kolagenas yra sudarytas iš polipeptidinių grandinių, peptidai gali paskatinti mūsų odą gaminti kolageną, didindami jos stangrumą ir elastingumą. Skirtingai nei kolagenui, kuris yra didelė molekulė, vietiškai naudojamiems peptidams, kurie yra mažesni, daug lengviau prasiskverbti į odą. Taigi, būdami pakankamai maži, kad galėtų prasiskverbti į odą, peptidai kartu yra ir pakankamai stiprūs, kad padėtų odai veiksmingi atsinaujinti.

Be pakankamo kolageno, elastino ir keratino kiekio odoje ji laikui bėgant tampa mažiau tvirta ir elastinga, praranda savo skaistumą, joje atsiranda daugiau raukšlių. Peptidų pagalba paskatinant šių odai svarbių medžiagų gamybą galima lengviau užtikrinti visapusišką savo odos priežiūrą, paskatinant odą gaminti daugiau kolageno, sustiprinti odos apsauginį barjerą, padidinti stangrumą, pagerinti jos tekstūrą ir bendrą išvaizdą.

Be to, peptidai, kurie yra kiekvieno žmogaus ląstelėje, yra būtini ne tik mūsų odos struktūrai ir funkcijoms, tačiau taip pat vaidina ir labai svarbų vaidmenį organizmo veikloje, dažnai veikdami kaip biologiniai pasiuntiniai. Organizmas negali tinkamai funkcionuoti, jeigu jam trūksta peptidų, todėl labai svarbu užtikrinti pakankamą jų kiekį.

Peptidų rūšys

Ne visi peptidai yra vienodi. Egzistuoja šimtai skirtingų peptidų rūšių. Kiekviena iš jų pasižymi išskirtinėmis savybėmis, todėl kai kurie peptidai odai yra veiksmingesni už kitus. Pavyzdžiui, signaliniai peptidai arba palmitoilo pentapeptinai, kurie yra labiausiai paplitę odos priežiūros srityje, yra atsakingi už pranešimų siuntimą į skirtingas mūsų odos dalis. Jie skatina kolageno, elastino ir kitų struktūrinių baltymų gamybą, todėl oda atrodo stangresnė ir elastingesnė, o neuromediatorių peptidai atpalaiduoja veido raumenis, sumažina jų susitraukimą, todėl lengviau išlyginamos odos raukšlės.

Peptidai nešėjai mūsų odą aprūpina reikiamais mikroelementus (pvz., variu ir magniu), kurie prisideda prie kolageno gamybos skatinimo. Jų dėka oda tampa stangresnė ir elastingesnė. Fermentų inhibitorių peptidai stabdo natūralų kolageno netekimo procesą, išsaugodami daugiau kolageno.

Peptidų privalumai odai

Peptidų įtraukimas į savo kasdienę odos priežiūrą turi labai daug privalumų, įskaitant šiuos:

Palaiko kolageno gamybą

Skirtingų rūšių peptidai didina kolageno gamybą. Peptidai tai atlieka veikdami lyg odos pasiuntiniai, nurodydami ląstelėms, kad jos turėtų gaminti daugiau kolageno, elastino ir keratino.

Sustiprina odos apsauginį barjerą

Mūsų odos barjeras yra pirminė organizmo gynybos linija. Ji padeda apsisaugoti nuo kenksmingų ultravioletinių saulės spindulių, aplinkos taršos, bakterijų, toksinų ir kitų žalingų aplinkos veiksnių. Odos barjeras gali būti pažeistas dėl daugybės priežasčių, įskaitant netinkamą odos priežiūrą, aplinkos taršos odai daromą žalą ir kt. Peptidai padeda palaikyti odos baltymus, skatina odos regeneraciją ir hialurono rūgšties gamybą bei formuoja stipresnį odos barjerą, kuris užtikrina veiksmingesnę kovą su neigiamais aplinkos veiksniais.

Mažina odos uždegimus

Peptidai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl gali veiksmingai nuraminti sudirgusią ir paraudusią odą. Ypač efektyviai odos uždegimus mažina palmitoilo tetrapeptidas-7. Be to, peptidai padeda regeneruoti pažeistą odą ir išlyginti odos spalvą.

Pagerina odos tekstūrą ir mažina raukšles

Darydami teigiamą poveikį mūsų odoje esantiems baltymams, peptidai tiesiogiai prisideda ir prie geresnės odos tekstūros, kartu sumažindami jau esamas odos raukšles ir apsaugodami ją nuo galimų raukšlių formavimosi, nes atpalaiduoja veido raumenis. Be to, peptidai skatina kolageno gamybą ir turi savybių slopinti su odos senėjimu susijusius fermentus odos jungiamuosiuose audiniuose, kurie skaido kolageną, elastiną ir hialurono rūgštį, todėl jie svarbūs ir dėl senėjimą stabdančio poveikio, didindami odos stangrumą, elastingumą ir ją išlygindami.

Naikina bakterijas

Kai kurie peptidai yra antimikrobiniai, o tai reiškia, kad jie padeda kovoti su aknę ir kitus uždegiminius procesus sukeliančiomis bakterijomis ir išsaugoti sveikesnę bei gražesnę odą.

Suteikia odai elastingumo

Peptidai efektyviai mažina odos raukšlių formavimąsi, didindami jos elastingumą ir stangrumą. Taip yra dėl to, kad peptidai sudaro elastino skaidulas, dėl kurių oda atrodo stangresnė.

Peptidų turinčių produktų pasirinkimas ir naudojimas

Kadangi mūsų organizmas natūraliai gamina peptidus, dauguma žmonių gerai toleruoja šį odos priežiūros priemonėse esantį ingredientą. Be to, peptidai yra gana stabilūs ir gerai dera su kitomis veikliosiomis medžiagomis, pvz., antioksidantais, niacinamidu ir vitaminu C, todėl juos lengva įtraukti į savo kasdienes odos priežiūros procedūras.

Ieškant tinkamų produktų, rekomenduojama rinktis tokius, kurie lengvai nenusiplauna nuo odos, kaip antai stangrinantis veido kremas su peptidais, akių kremas su vitaminu C ar serumas. Tokiose grožio priežiūros priemonėse esantys peptidai lengviau įsiskverbia į odą.

Jei norite į savo grožio priežiūrą įtraukti peptidinį produktą, sluoksniuojant jį su kitomis priemonėmis, tereikia laikytis bendrųjų odos priežiūros taisyklių, pradedant nuo veido prausiklio, po kurio seka tonikas, serumas, drėkinamasis kremas ir apsauginis kremas nuo saulės. Dauguma peptidų turinčių grožio priežiūros priemonių patenka į veido kremo arba serumo kategoriją.

Kadangi peptidai skatina kolageno gamybą, juos reikėtų naudoti kartu su kitais kolageną skatinančiais antioksidantai, pvz., vitaminu C ir E, nes antioksidantai yra tiesiog būtini kolageno sintezei ne tik skatinant pačią kolageno gamybą, bet ir stabilizuojant jau esamą kolageno kiekį odoje. Pasirinktą odos priežiūros priemonę su peptidais reikia tepti ant švarios odos du kartus per dieną.

Jei turite jautrią odą, kuri neigiamai sureagavo į peptidinius grožio priežiūros produktus, arba sergate uždegiminėmis odos ligomis, pirmiausia reikėtų imtis visų bazinių saugumo priemonių, dar ir dėl to, kad tokiuose produktuose būna ir kitų ingredientų, kuriems jūsų oda gali būti alergiška. Taigi, prieš pradedant naudoti pasirinktą produktą, kurio sudėtyje yra peptidų, pirmiausia kelias savaites išbandykite jį ant nedidelio odos plotelio vidinėje dilbio pusėje, stebėdami, ar neatsiras neigiamas šalutinis poveikis.

Pabaigai

Peptidai yra labai veiksmingos medžiagos, kurios padeda palaikyti tinkamą odos barjerą, gerina odos tekstūrą, skatina kolageno gamybą, mažina odos raukšles ir prisideda prie geresnės bendros odos sveikatos bei išvaizdos. Kadangi peptidai puikiai dera su kitomis mūsų odai reikalingomis medžiagomis, juos labai nesudėtinga įtraukti į grožio priežiūros procedūras.

Produktai su peptidais