Elastinas – odos sveikatai ir išvaizdai palaikyti svarbus baltymas

Elastinas yra labai elastingas baltymas, esantis viso kūno jungiamajame audinyje, įskaitant odą, plaučius ir kraujagysles. Jis yra atsakingas už audinių elastingumą ir atsparumą, todėl audiniai gali išsitempti ir grįžti į pradinę būseną. Elastinas yra labai svarbus odos sveikatai ir išvaizdai palaikyti bei tinkamam įvairių organizmo sistemų funkcionavimui užtikrinti.

Elastino struktūra ir funkcijos

Elastiną sudaro dviejų rūšių baltymai: elastinas ir fibrilinas. Elastino baltymai sudaro elastinių skaidulų šerdį, o fibrilinas supa ir palaiko elastiną. Susidariusi struktūra yra labai elastinga ir gali prireikus išsitempti bei susitraukti.

Elastinas atlieka svarbų vaidmenį, išlaikant odos elastingumą, todėl ji gali išsitempti ir grįžti į pradinę padėtį, nesusitraukdama ir nesusiraukšlėdama. Tai ypač svarbu tose kūno vietose, kuriose oda dažnai išsitempia, pvz., veido ir kaklo srityse. Elastinas taip pat padeda išlaikyti kraujagyslių elastingumą, todėl jos gali plėstis ir trauktis, reaguodamos į kraujotakos pokyčius.

Organizmui senstant, elastino gamyba sulėtėja, todėl oda praranda elastingumą, joje atsiranda raukšlių ir ji suglemba. Šį procesą spartina tokie veiksniai, kaip saulės poveikis, rūkymas ir aplinkos teršalai.

Elastino nauda odai

  • Skatina odos elastingumą. Elastinas yra būtinas odos elastingumui palaikyti. Jis leidžia odai išsitempti ir grįžti į ankstesnę padėtį, taip užkirsdamas kelią raukšlių ir smulkių linijų formavimuisi. Su amžiumi organizmas gamina mažiau elastino, todėl oda gali prarasti elastingumą ir suglebti. Į odos priežiūros planą įtraukiant elastino turinčių produktų, galima padėti palaikyti elastino gamybą ir išlaikyti odos elastingumą.
  • Gerina odos tekstūrą. Elastinas taip pat atlieka svarbų vaidmenį gerinant odos tekstūrą. Jis veikia kartu su kolagenu, kad oda atrodytų lygi ir putli. Kai elastino kiekis odoje yra pakankamas, oda atrodo elastinga ir stangri, bet kai jo per mažai – oda gali atrodyti šiurkšti ir nelygi.
  • Didina odos drėkinimą. Elastinas taip pat padeda geriau išlaikyti drėgmę odoje. Jis sudaro skaidulų tinklą, kuris sulaiko drėgmę ir neleidžia jai išgaruoti nuo odos paviršiaus. Tai padeda išlaikyti odą tinkamai surėkintą, išsaugo jos minkštumą ir elastingumą. Kai oda yra tinkamai sudrėkinta, ji mažiau sausėja, pleiskanoja ir sudirgsta.
  • Palaiko žaizdų gijimą. Elastinas taip pat svarbus žaizdų gijimui palaikyti. Kai oda sužeidžiama, elastino skaidulos padeda stabilizuoti žaizdą ir tokiu būdu palaiko tinkamą gijimo procesą. Elastinas taip pat padeda skatinti naujų odos ląstelių ir kraujagyslių augimą, o tai gali padėti greičiau užsitraukti žaizdoms.
  • Apsaugo nuo UV spindulių daromos žalos. Elastinas taip pat gali suteikti tam tikrą apsaugą nuo UV saulės spindulių daromos žalos. Kenksmingi UV spinduliai gali suardyti elastino skaidulas, todėl oda praranda elastingumą ir stangrumą. Kai odoje elastino yra pakankamai, jis gali padėti sugerti dalį UV spindulių, neleisdamas jiems prasiskverbti gilyn į odą ir padaryti daugiau žalos.
  • Skatina kolageno gamybą. Elastinas taip pat gali padėti skatinti kolageno gamybą. Kolagenas ir elastinas veikia kartu, suteikdami odai struktūrą ir atramą. Kai elastino kiekis yra žemas, kolageno gamyba taip pat gali sumažėti. Padidinę elastino kiekį, galime paskatinti kolageno gamybą, todėl oda tampa stangresnė ir atrodo jaunatviškai.

Kas lemia elastino nykimą?

Elastino netekimas gali sukelti įvairias nepageidaujamas odos būkles ir ligas, pvz., raukšles, suglebimą ir arterijų sustingimą. Todėl naudinga susipažinti su elastino netekimo priežastimis.

Senėjimas

Viena iš pagrindinių elastino netekimo priežasčių yra senėjimas. Mūsų organizmui senstant, mažėja jo gebėjimas gaminti elastiną, todėl audiniai tampa mažiau elastingi ir mažiau atsparūs. Elastino gamyba mažėja iš dalies dėl to, kad mažėja už elastino ir kitų struktūrinių baltymų gamybą atsakingų ląstelių – fibroblastų kiekis.

UV spinduliuotė

Saulės UV spinduliuotė yra dar viena svarbi elastino nykimo priežastis. UV spinduliai pažeidžia odos elastino skaidulas, todėl jos suyra ir oda suglemba. Dėl tokio poveikio ilgainiui prasideda ankstyvas odos senėjimas ir didėja odos vėžio rizika.

Rūkymas

Rūkymas yra dar viena svarbi elastino nykimo priežastis. Cigarečių dūmuose esančios cheminės medžiagos pažeidžia odos elastino skaidulas, todėl jos suyra ir sumažina odos elastingumą. Laikui bėgant ši žala gali kauptis ir sukelti ankstyvą odos senėjimą, raukšles ir suglebimą.

Genetiniai veiksniai

Elastino nykimą gali lemti ir genetiniai veiksniai. Kai kurios genetinės ligos yra susijusios su elastino gamybos trūkumu arba pakitimais, dėl kurių oda atsipalaiduoja ir suglemba. Kiti genetiniai veiksniai gali turėti įtakos organizmo gebėjimui atkurti elastino skaidulas, todėl oda palaipsniui praranda elastingumą.

Hormoniniai pokyčiai

Hormoniniai pokyčiai taip pat gali turėti įtakos elastino gamybai ir prisidėti prie elastino nykimo. Pavyzdžiui, menopauzės metu sumažėjęs estrogenų kiekis gali sumažinti organizmo gebėjimą gaminti elastiną, todėl oda plonėja ir šerpetoja.

Aplinkos veiksniai

Aplinkos veiksniai, pvz., tarša ir įvairių cheminių medžiagų poveikis, taip pat gali prisidėti prie elastino nykimo. Teršalai ir cheminės medžiagos gali pažeisti odos elastino skaidulas, sumažindami odos elastingumą ir atsparumą. Dėl nuolatinio neigiamo aplinkos veiksnių poveikio taip pat pasireikšti priešlaikinis odos senėjimas ir padidėti odos vėžio rizika.

Kaip apsisaugoti nuo elastino netekimo?

Kai kurių elastino netekimo priežasčių mes negalime kontroliuoti, tačiau galime imtis priemonių, kad išvengtume elastino netekimo arba jį sumažintume.

Apsaugokite odą nuo UV spindulių

Vienas veiksmingiausių būdų užkirsti kelią elastino netekimui – tai apsaugoti odą nuo kenksmingų UV saulės spindulių. Tai reiškia, kad reikia naudoti apsauginį kremą nuo saulės su ne mažesniu kaip 30 SPF, nebūti per ilgai saulėje ir dėvėti apsauginius drabužius, pvz., kepures, skrybėles ir marškinius ilgomis rankovėmis.

Meskite rūkyti

Mesti rūkyti yra vienas geriausių dalykų, kuriuos galime padaryti, jei rūpinamės savo sveikata ir odos būkle. Metus rūkyti, galima užkirsti kelią tolesniam elastino nykimui, apsaugoti odą nuo raukšlių ir suglebimo.

Propaguokite sveiką gyvenseną

Sveikas gyvenimo būdas taip pat gali padėti išvengti elastino nykimo ir padėti palaikyti elastino gamybą odoje. Tai reiškia, kad reikia pasirūpinti subalansuota mityba, kurioje gausu vitaminų ir mineralų, valgyti daugiau žalių lapinių daržovių, citrusinių vaisių, riešutų ir liesų baltymų, reguliariai sportuoti ir nepiktnaudžiauti alkoholiu.

Apsvarstykite galimybę pasinaudoti medicininėmis priemonėmis

Kai kuriais atvejais medicininis gydymas, kaip antai lazerinis odos atjauninimas arba dermos užpildai, gali būti veiksmingas atkuriant elastiną ir pagerinant suglebusios veido odos išvaizdą. Pasitarkite su dermatologu arba plastikos chirurgu, kokios procedūros galėtų būti veiksmingiausios jūsų odai.

Užtikrinkite tinkamą hidrataciją

Gerti daug vandens svarbu bendrai odos sveikatai, įskaitant elastino gamybą. Vanduo padeda iš organizmo pašalinti toksinus ir drėkina odą, o tai gali pagerinti elastino skaidulų kokybę ir elastingumą.

Tinkamų veido odos priežiūros priemonių naudojimas

Kai kurių veido odos priežiūros priemonių sudėtyje yra ingredientų, galinčių padidinti elastino gamybą ir užkirsti kelią jo nykimui, kurie prisideda prie odos jaunatviškos išvaizdos ir gyvybingumo. Ieškokite produktų, kurių sudėtyje yra antioksidantų, pavyzdžiui, vitamino C,  hialurono rūgšties, peptidų ir bakučiolio.

Vitaminas C

Vitaminas C yra stiprus antioksidantas, būtinas kolageno ir elastino gamybai odoje. Kolagenas ir elastinas veikia kartu, kad oda išliktų stangri, putli ir elastinga. Vitaminas C padeda skatinti šių baltymų gamybą ir apsaugoti juos nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.

Vitamino C yra daugelyje odos priežiūros priemonių, įskaitant vitamino C serumus, drėkinamuosius kremus ir tonikus. Ieškokite produktų, kurių sudėtyje yra stabilios formos vitamino C, pavyzdžiui, L-askorbo rūgšties, nes ši forma yra veiksmingiausia odos priežiūrai.

Retinoidai

Retinoidai yra vitamino A dariniai, kurie skatina kolageno ir elastino gamybą odoje. Jie stimuliuoja odos ląstelių apykaitą ir skatinta naujų kolageno ir elastino skaidulų augimą.

Retinoidų yra daugelyje receptinių odos priežiūros priemonių. Tačiau jų galima rasti ir be recepto parduodamuose produktuose su retinoliu, kuris yra švelnesnė retinoido forma. Retinoidus rekomenduojama pradėti naudoti nedideliais kiekiais, nes jie gali sukelti odos dirginimą ir jautrumą.

Bakučiolis

Bakučiolis yra natūrali retinolio alternatyva. Jis gali paskatinti elastino gamybą odoje, todėl yra veiksmingas ingredientas tiems, kurie nori pagerinti odos elastingumą ir sumažinti raukšles. Šis natūralus ingredientas didina elastino kiekį, yra stiprus antioksidantas ir turi priešuždegiminį poveikį. Jis yra švelnus ir tinka visų tipų odai, todėl labai dažnai įtraukiamas į natūralių ir ekologiškų odos priežiūros produktų sudėtį.

Peptidai

Peptidai yra trumpos aminorūgščių grandinės, prisidedančios prie kolageno ir elastino gamybos odoje skatinimo. Jie signalizuodami odos ląstelėms, kad šios gamintų daugiau šių baltymų.

Peptidų yra daugelyje odos priežiūros produktų, įskaitant serumus ir drėkinamuosius kremus. Ieškokite produktų, kurių sudėtyje yra peptidų, veiksmingai skatinančių elastino gamybą, pvz., peptidų kremą su aminorūgštimis ir vitaminais E bei F.

Hialurono rūgštis

Hialurono rūgštis yra natūraliai odoje esanti medžiaga, padedanti palaikyti odos drėgmę, stangrumą ir elastingumą. Ji taip pat dalyvauja kolageno ir elastino gamyboje, nes padeda palaikyti odos ląstelių drėgmę ir maitinimą.

Hialurono rūgšties yra daugelyje odos priežiūros produktų, įskaitant serumus, drėkinamuosius kremus ir lakštines kaukes. Ieškokite produktų, kurių sudėtyje yra didelės molekulinės masės hialurono rūgšties, nes ši forma yra veiksmingiausia odos priežiūrai. Į odos priežiūros planą galima įtraukti drėkinantį keramidų veido kremą su hialurono rūgštimi ir skvalanu bei intensyviai veido odą drėkinantį 2 % hialurono serumą su vitaminu C ir B5.

Augaliniai ekstraktai

Nustatyta, kad tam tikri augalų ekstraktai skatina elastino gamybą odoje. Tai žaliosios arbatos alavijo ir azijinės centelės ekstraktai. Žaliosios arbatos ekstrakte yra antioksidantų, padedančių apsaugoti odą nuo pažeidimų, o alavijas ir azijinės centelės ekstraktas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti nuraminti sudirgusią odą.

Augalinių ekstraktų galima rasti daugelyje veido odos priežiūros produktų, įskaitant serumus, drėkinamuosius kremus ir tonikus. Ieškokite produktų, kurių sudėtyje yra šių konkrečių ekstraktų, taip pat kitų natūralių ingredientų, kurie skatina odos sveikatą.

Pabaigai

Elastinas yra labai svarbus baltymas, padedantis išlaikyti sveiką ir jaunatvišką odą. Jis teikia daug naudos, įskaitant odos elastingumo skatinimą, odos tekstūros gerinimą, odos drėkinimą, žaizdų gijimą, apsaugą nuo UV saulės spindulių žalos ir kolageno gamybą. Elastino gamybą skatinančių ir jo išsaugojimui gelbėjančių produktų įtraukimas į odos priežiūros planą gali padėti palaikyti odos elastingumą, stangrumą ir bendrą sveikatą.