Papajos vaisiaus ekstraktas ir jo nauda veido odai

Papajos vaisiaus ekstraktas (angl. Carica Papaya Fruit Extract) yra išgaunamas iš neprinokusių papajų. Šis ekstraktas yra labai naudingas, nes jame gausu maistingųjų medžiagų ir skaidulų, būtinų siekiant turėti sveiką odą. Papajos vaisiaus ekstrakte yra daug vitaminų, tarp kurių yra ir vitaminai A, B, C bei K, taip pat yra ir fosforo, magnio, proteolitinių fermentų, kaip antai papainas ir chimopapainas.

Papajų vaisių ekstrakte esančios medžiagos pasižymi antioksidacinėmis, gydomosiomis, priešuždegiminėmis, priešgrybelinėmis ir antivirusinėmis savybėmis, todėl geba pašviesinti odą, ją suminkštinti, sumažinti odos raukšles, kovoti su akne ir atgaivinti odą. Dėl visų šių naudingų savybių papajos vaisiaus ekstraktas laikomas puikia veido odos priežiūros priemonių sudedamąja dalimi.

Papajos vaisiaus ekstrakto privalumai veido odai

Kadangi papajos vaisiaus ekstrakte yra gausu mūsų odos sveikatai būtinų maistingų medžiagų ir jo nauda odos priežiūroje yra didžiulė, verta plačiau panagrinėti šio vaisiaus privalumus mūsų veido odai.

Padeda gydant aknę

Papajos vaisiaus ekstrakte esantys galingi fermentai, tokie kaip papainas ir chimopapainas, gali padėti veiksmingai sumažinti odos uždegimus. Paprastai papaino galima rasti daugelyje odos šveitimui skirtų priemonių, skirtų pašalinti negyvoms odos ląstelėms, valyti poroms ir padedančių išvengti spuogų, kuriuos nulemia riebalų perteklius ir užsikimšusios poros.

Papajos ekstrakto sudėtyje esantis papainas taip pat padeda ir žaizdų gijimui, kartu gebėdamas pašalinti pažeistą keratiną, todėl, sergant sunkesne aknės forma ir turint įvairių odos pažeidimų, pvz., randų, nugedimų saulėje ar kt., gali sumažinti odos sudirgimus, nuraminti odą ir paspartinti jos gijimą. Be to, dėl papajos vaisiaus ekstrakte esančio didelio vitamino A kiekio galima lengviau gydyti uždegiminius aknės sukeltus odos pažeidimus ir kartu užkirsti kelią tokių pažeidimų atsiradimui ateityje.

Hiperpigmentacijos mažinimas ir odos skaistinimas

Papajos vaisiaus ekstrakte esantis fermentas papainas padeda gydyti odos hiperpigmentaciją ir mažinti tamsias odos dėmeles. Be to, jame gausu vitamino A, kuris padeda apsaugoti mūsų odą nuo kenksmingų UV spindulių daromos žalos, nes sumažina odos jautrumą saulei. Tai gali būti labai naudinga, jei tamsios dėmelės odoje atsiranda dėl per didelio UV spindulių poveikio.

Papajos ekstrakte esantys fermentai, vitaminai A ir C, beta karotenas, fotocheminės medžiagos ir papaino gebėjimas tirpdyti neaktyvius baltymus gali padėti pašviesinti odą, suteikti jai natūralaus skaistumo ir veiksmingai sumažinti tamsias odos dėmeles.

Pavyzdžiui, į savo kasdienę odos priežiūrą galima įtraukti šviesinantį vitamino C paakių kremą su kofeinu ir peptidais, kuris efektyviai šviesina patamsėjusius paakius, padeda sumažinti nuovargio požymius, kurie paprastai labiausiai matomi paakiuose, ir mažina paakių patinimą. Paakių kremo sudėtyje yra ir vitamino C, kofermento Q10, azijinės centelės, avokadų, žalios arbatos, kivio ir papajos vaisiaus ekstraktų. Šių sudedamųjų dalių pagalba sumažinamos pigmentinės dėmės ir odos raukšles, paskatinama kolageno gamyba, padidinamas odos audinių tankis ir stangrumas, oda sudrėkinama, nuraminama ir apsaugoma nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.

Padeda kovoti su odos senėjimo požymiais

Papajos vaisiaus ekstrakte yra daug antioksidantų (pvz., likopeno), mažinančių odos senėjimo požymius ir stabdančių odos senėjimo procesus. Didelė dalis odos senėjimo požymių, tarp kurių yra ir raukšlės, yra susijusi su padidėjusiu laisvųjų radikalų aktyvumu, o papajos vaisiaus ekstrakte esantys antioksidantai gali padėti kovoti su laisvųjų radikalų daroma žala odai ir išlaikyti ją lygią bei jaunatvišką.

Atliktais tyrimais taip pat nustatyta, kad papajos vaisiaus ekstraktas gali padėti padidinti odos elastingumą, todėl stabdo odos raukšlių formavimąsi ir jų gylį. Be to, papajos vaisiaus ekstrakto sudėtyje esantis fermentas papainas skatina odos gijimą ir kolageno, palaikančio odos sveikatą ir didinančio odos elastingumą, gamybą. Prie kolageno gamybos skatinimo prisideda ir papajos ekstrakte esantis vitaminas C. Intensyviau gaminantis kolagenui, sumažinamos odos raukšlės, sustiprinama oda, padidinamas odos drėkinimas, išlyginama odos spalva, sukuriamas natūralus odos apsauginis barjeras, pagerinama odos tekstūra ir oda įgauna natūralaus skaistumo.

Drėkina odą

Dėka papajos vaisiaus ekstrakte esančio didelio vitaminų, fermentų ir antioksidantų kiekio, oda geriau sudrėkinama ir palaikomas optimalus odos drėgmės lygis. Tuo tarpu vitaminas E gerina giluminių odos sluoksnių drėkinimą, sumažina odos šerpetojimą ir sausų odos dėmelių atsiradimą. Be to, papajos ekstraktas geba ne tik drėkinti, bet ir maitinti odą, todėl, įtraukus jį į savo kasdienę odos priežiūrą, galima lengviau pagerinti odos tekstūrą, padidinti elastingumą ir sušvelninti odą.

Odos priežiūrą galima papildyti intensyviai veido odą drėkinančiu ir raminančiu hamamelio toneriu, kurio sudėtyje yra tokių medžiagų, kaip vitaminas A, B ir C, hialurono rūgštis, pandenolis, natrio PCA, žaliosios arbatos, azijinės centelės, alavijo, agurkų ir papajos vaisiaus ekstraktų. Šis toneris padeda malšinti odos sudirgimus ir paraudimus, kartu paskatinant ir kolageno gamybą bei sureguliuojant odos pH lygį. Sudrėkinami giliausi odos sluoksniai, todėl išsaugomas odos elastingumas, stangrumas ir skaistumas.

Mažina plaukų augimą ant veido

Reguliariai naudojamas papajos vaisiaus ekstraktas, kurio sudėtyje yra fermentai papainas ir chimopapainas bei vitaminas A ir C, gali padėti susilpninti ir suskaidyti plaukų folikulus. Dėl šios priežasties plaukai ant veido auga lėčiau. Tai aktualu kovojant su padidėjusio veido odos plaukuotumo problema.

Skatina sveikų odos ląstelių regeneraciją

Kadangi papajos vaisiaus ekstrakte yra daug alfa-hidroksirūgščių (AHA), jose esantys baltymai padeda efektyviau suardyti negyvas odos ląsteles ir pagerina sveikų naujų odos ląstelių regeneraciją.

Papajos vaisiaus ekstrakto naudojimas odos priežiūroje

Papajos vaisiaus ekstrakto šiandien galima rasti daugelio įvairių odos priežiūros priemonių sudėtyje, tarp kurių veido prausikliai ir toneriai, šveitikliai, drėkinamieji kremai ir serumai. Papajos vaisiaus ekstraktas, veikdamas kompleksiškai su kitomis odos priežiūros priemonių sudėtyje esančiomis medžiagomis, padeda pasiekti dar geresnių rezultatų, užtikrinant, kad oda būtų švari, sveika ir tinkamai apsaugota.

Tačiau, kai kurie žmonės yra alergiški papajoms, kaip ir daugeliui kitų ingredientų. Žmonėms, kurie turi alergiją lateksui, nepatariama naudoti papajos vaisiaus ekstrakto, nes tarp latekso ir papajos gali atsirasti kryžminė alerginė reakcija. Be to, jei esate alergiški kiviams arba figoms, tikėtina, kad būsite alergiški ir papajos vaisiui.

Kaip ir kiekvienos naujos odos priežiūros priemonės įsigijimo atveju, prieš naudojant naują produktą su papajos vaisiaus ekstraktu, reikėtų atlikti odos testą ir įsitikinti, ar jis nesukelia jokios alerginės reakcijos. Jei atsiranda nemalonių odos pojūčių, produkto naudojimą reikia nutraukti, tačiau alerginę reakciją gali iššaukti ir kiti odos priežiūros priemonėse esantys ingredientai, kuriems žmogus yra alergiškas. Todėl visuomet reikėtų atsižvelgti į savo odos tipą, būklę ir jautrumą konkrečioms medžiagoms.

Žodis pabaigai

Papajos vaisiaus ekstrakte yra gausu antioksidantų, vitaminų, mineralų ir fermentų, todėl odos priežiūros priemonių, kurių sudėtyje yra šio natūralaus ekstrakto, naudojimas gali padėti jums išlaikyti sveiką ir gražią odą. Tai yra veiksmingas ingredientas, kuris gydo odos ligas, apsaugo odą nuo neigiamų aplinkos veiksnių poveikio ir suteikia jai skaistumo bei jaunatviškumo.

Produktai su papajos vaisiaus ekstraktu