B grupės vitaminų nauda veido odai

B grupės vitaminai įvairiais būdais palaiko mūsų veido odos sveikatą, todėl jų įtraukimas į kasdienės mitybos racioną, maisto papildų vartojimas ar savo sudėtyje šių vitaminų turinčių veido odos priežiūros priemonių naudojimas gali tapti labai veiksmingu ir saugiu pasirinkimu gydant odos problemas ir gerinant bendrą veido odos būklę. Kadangi veido odai ypatingai didelę reikšmę turi aštuoni B grupės vitaminai, naudinga apie kiekvieną iš jų sužinoti daugiau.

B grupės vitaminų nauda veido odos priežiūroje

Nors žemiau išvardinti aštuoni B grupės vitaminai veikia išvien su fermentais, gelbėdami mūsų organizmo funkcijoms labai skirtingais būdais, kiekvienas iš jų atskirai pasižymi labai didele nauda veido odai.

  • Vitaminas B1 (tiaminas): Tiaminas dar yra vadinamas antistresiniu vitaminu. Jis paverčia gliukozę energija, nuramina nervų sistemą, padeda gydant žaizdas, kartu užkirsdamas kelią dėl streso dažnai kylančių spuogų atsiradimui. Vitaminas B1 puikiai tinka sausai, į aknę linkusiai, sudirgusiai ir paraudusiai veido odai. Jis taip pat padeda mažinti ir veido odos raukšles.
  • Vitaminas B2 (riboflavinas): Kenčiant nuo ankstyvo odos senėjimo savo veido odos priežiūroje reikia naudoti ingredientus, kurie padeda paskatinti odos ląstelių apykaitą ir palaiko optimalų kolageno kiekį, tokiu būdu užtikrinant odos elastingumą ir jaunatviškumą. Riboflavinas visą tai padeda pasiekti kuo puikiausiai, pagerindamas veido odos tonusą, suteikdamas odai švytėjimo, subalansuodamas riebalų gamybą, apsaugodamas odą nuo išsausėjimo ir spuogų.
  • Vitaminas B3 (niacinas): Niacinas, kuris veido odos priežiūros priemonėse dažnai pasirodo kita forma, vadinama niacinamidu, yra pripažįstamas kaip labai svarbus veido odos priežiūros pagalbininkas, kuris padeda palaikyti natūralią odos apsaugą ir saugo nuo neigiamo aplinkos poveikio. Jis kondicionuoja, maitina veido odą ir mažina raukšles, todėl yra tinkamas pasirinkimas sausai, jautriai, brandžiai odai bei rožinės, egzemos ar saulės pažeistos veido odos gydymui. Vitaminas B3 taip pat padeda palaikyti tolygų odos atspalvį ir mažina tamsias dėmeles.
  • Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis): Pantoteno rūgštis yra humektantas, pritraukiantis drėgmę iš aplinkos į odą ir padedantis palaikyti jos elastingumą. Šis dažnai veido odos priežiūros priemonių sudėtyje randamas ingredientas padeda subalansuoti odą, numalšinti uždegimus ir nuraminti odos paraudimus, užkirsti kelią spuogų atsiradimui ir veiksmingai sumažinti odos senėjimo požymius. Todėl pantoteno rūgštis gali būti puikus pagalbininkas prižiūrint sausą, elastingumą praradusią ar papilkėjusią veido odą.
  • Vitaminas B6 (piridoksinas): Piridoksinas yra veiksmingas ingredientas, padedantis sumažinti spuogų atsiradimo priežastimi galinčių būti hormonų pusiausvyros sutrikimų poveikį. Vitaminas B6 taip pat padeda mažinant veido odos uždegimus ir paraudimus. Kadangi nerimas, stresas ir miego trūkumas gali turėti didelės neigiamos įtakos mūsų veido odai, paskatinant sausų dėmių atsiradimą, bėrimus, odos papilkėjimą ir nulemiant lėtesnį ląstelių atsinaujinimą, piridoksinas, kuris padeda išsiskirti laimės hormonu vadinamam serotoninui, gali padėti sumažinti minėtas tokių padarinių priežastis.
  • Vitaminas B7 (biotinas): Kenčiant nuo sausos ir pleiskanojančios veido odos, paprastai trūksta biotino. Šis naudingas vitaminas atgaivina veido odą, todėl gali būti veiksmingas pagalbininkas brandžiai ar papilkėjusiai odai. Vitaminas B7 gelbėja nuo spuogų ir grybelinių infekcijų sukeliamų uždegimų, apsaugo nuo vandens netekimo, tokiu būdu išlaikant drėgną ir stangrią odą, saugo nuo ląstelių pažeidimų ir aprūpina veido odą nepakeičiamomis riebalų rūgštimis.
  • Vitaminas B9 (folio rūgštis): Folio rūgštis veikia kaip antioksidantas, padedantis paskatinti odos ląstelių apykaitą ir veiksmingai gelbėjantis kovoje su laisvųjų radikalų daroma žala odai. Vitaminas B9, kurį galima rasti daugelyje veido odos priežiūros priemonių, suteikia odai skaistumo ir stangrumo, pagerina odos tonusą, sumažina senėjimo požymius ir gelbėja kovojant su spuogais.
  • Vitaminas B12 (kobalaminas): Kobalaminas padeda sumažinti veido odos uždegimus ir paraudimus, mažina sausumą, spuogus ir pagerina odos ląstelių dauginimąsi, todėl tampa veiksmingu ingredientu gydant įvairias odos problemas, įskaitant ir egzemą bei psoriazę. Be to, vitaminas B12 mažina netolygų odos atspalvį ir tamsias dėmes, todėl puikiai tinka brandžiai ir papilkėjusiai veido odai.

Kiekvienas iš išvardintų B grupės vitaminų turi didžiulę naudą odai, todėl siekiant pagerinti savo veido odos sveikatą, bendrą būklę ir išvaizdą, naudinga pakoreguoti savo veido odos priežiūrą, į ją įtraukiant ir odai būtinus B grupės vitaminus.

Kas nutinka, kai trūksta B grupės vitaminų?

Išvardintų aštuonių B grupės vitaminų trūkumas gali turėti labai daug neigiamų pasekmių veido odos sveikatai ir bendrai organizmo būklei. Kai trūksta B grupės vitaminų, neretai susiduriama su elgesio pokyčiais, depresija ar netgi demencija, lūžinėjančiais nagais ir plaukų galiukais, pleiskanojančia oda ir kitais neigiamais odos pokyčiais.

Veido odai naudingi B grupės vitaminų turintys maisto produktai

B grupės vitaminus mūsų organizmas gali gauti iš skirtingų šaltinių ir kiekvienas jų pasižymi savita chemine sudėtimi. Todėl siekiant kokybiškos ir natūraliais sprendimais paremtos veido odos priežiūros, nereikėtų pamiršti pasirūpinti ir tinkamu kasdienės mitybos racionu, kuriame būtų pakankamai maisto produktų, savo sudėtyje turinčių B grupės vitaminų.

  • Vitaminas B1 (tiaminas): Pilno grūdo produktai, ankštinės daržovės, saulėgrąžų sėklos, kviečių gemalai, kiauliena, midijos, tunas, baltieji ryžiai.
  • Vitaminas B2 (riboflavinas): Špinatai, jautienos kepenėlės, pieno produktai, avižos, grybai, jūros dumbliai, migdolai, pupelės.
  • Vitaminas B3 (niacinas): Vištiena, kalakutiena, kepenėlės, žuvis, pieno produktai, grybai, bananai, grūdai, žirniai, lęšiai.
  • Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis): Kalakutiena, vištiena, ankštinės daržovės, šitake grybai, avinžirniai, avokadas, kopūstai, brokoliai, saldžiosios bulvės.
  • Vitaminas B6 (piridoksinas): Jautiena, vištiena, kalakutiena, tunas, bulvės, špinatai, bulguro kruopos, bananai, saulėgrąžų sėklos, razinos, riešutai.
  • Vitaminas B7 (biotinas): Kiaušiniai, pienas, neskaldyti grūdai, saldžiosios bulvės, špinatai, brokoliai, pomidorai, svogūnai, sardinės, migdolai.
  • Vitaminas B9 (folio rūgštis): Ankštinės daržovės, tamsūs lapiniai žalumynai, brokoliai, pupelės, žirniai, šparagai, burokėliai, romaniniai kopūstai, valgomoji ybiškė (okra), citrusiniai vaisiai, riešutai, sėklos.
  • Vitaminas B12 (kobalaminas): Paukštiena, žuvis, pieno produktai, kiaušiniai.

Pasirūpinus visaverte kasdiene mityba, organizmui turėtų pakakti odai svarbių B grupės vitaminų kiekio, tačiau praktika rodo, kad nemaža dalis žmonių susiduria su B grupės vitaminų trūkumu, kas nulemia ir nemažai rimtų sveikatos sutrikimų, įskaitant ir odos problemas.

Susiduriant su įvairiomis veido odos problemomis, vertėtų iš naujo įvertinti savo kasdienės mitybos racioną. Jei dėl tam tikrų priežasčių nepavyksta padidinti suvartojamų B grupės vitaminų turinčių maisto produktų kiekį, galima pasitelkti B grupės vitaminų kompleksus, o savo grožio priežiūros planą papildyti veido odos priežiūros produktais, kurių sudėtyje yra B grupės vitaminų. Tačiau prieš pradedant naudoti bet kokią naują veido odos priežiūros priemonę, pirmiausia rekomenduojama atlikti odos testą, kuris padėtų nustatyti, ar nesate alergiški tam tikroms odos priežiūros priemonių sudėtyje esančioms medžiagoms.

Pabaigai

B grupės vitaminai turi didžiulę naudą ne tik mūsų sveikatai ir įvairioms organizmo funkcijoms, tačiau ir odos būklei. Todėl puoselėjant savo veido odą, naudinga pasitelkti odos priežiūros produktus, kurių sudėtyje būtų bent dalis iš pagrindinių aštuonių B grupės vitaminų, galinčių padėti sudrėkinti odą, padidinti jos elastingumą ir stangrumą, pagerinti odos tonusą, sumažinti raukšles ir tamsias dėmes bei apsaugoti odą nuo neigiamų aplinkos veiksnių.