Kokių maisto produktų ir ingredientų reikėtų vengti

Sveikos ir skaisčios veido odos priežiūra neapsiriboja vien tik odos priežiūros procedūromis ir grožio priemonėmis. Senas posakis „esi tai, ką valgai“ galioja ir kalbant apie odos sveikatą bei išvaizdą. Jūsų vartojami maisto produktai ir ingredientai atlieka svarbų vaidmenį nulemiant jūsų veido odos būklę. Todėl labai naudinga išsamiau pakalbėti apie maisto produktus ir ingredientus, kurių reikėtų vengti, kad oda būtų sveika, graži ir jaunatviška.

Cukrus ir rafinuoti angliavandeniai

Daug cukraus ir rafinuotų angliavandenių turinti mityba gali neigiamai paveikti jūsų veido odą. Šie maisto produktai sukelia insulino lygio šuolį, dėl kurio padidėja uždegimas visame organizme, įskaitant odą. Uždegimas yra pagrindinė odos senėjimo ir įvairių odos ligų priežastis. Be to, dėl glikacijos proceso, kai cukraus molekulės prisijungia prie kolageno ir elastino skaidulų, gali susidaryti pažengusios glikacijos galutiniai produktai (AGE). AGE prisideda prie kolageno irimo, todėl atsiranda raukšlės ir odos suglebimas. Norėdami išlaikyti jaunatvišką veido odą, ribokite saldžių užkandžių, gazuotų gėrimų ir perdirbtų maisto produktų vartojimą.

Pieno produktai

Pieno produktai yra gausus kalcio ir baltymų šaltinis, tačiau jie gali būti ne pats geriausias pasirinkimas švariai odai palaikyti. Pieno produktai siejami su akne ir kitomis odos problemomis, paprastai dėl piene esančių hormonų. Pieno produktuose esantys hormonai gali stimuliuoti odos riebalines liaukas, todėl padidėja riebalų gamyba, o vėliau atsiranda spuogų. Jei esate linkę į odos problemas, pagalvokite apie galimybę sumažinti pieno produktų vartojimą arba rinktis kitas alternatyvas, pavyzdžiui, migdolų ar kokosų pieną.

Keptas ir riebus maistas

Riebalai ir keptas maistas gali prisidėti prie odos problemų atsiradimo. Šiuose maisto produktuose dažnai būna daug nesveikų riebalų, kurie gali sukelti uždegimą ir paaštrinti tokias ligas kaip aknė. Be to, keptame maiste yra laisvųjų radikalų, kurie gali pažeisti odos ląsteles ir pagreitinti senėjimo procesą. Kad veido oda būtų sveika, pasitelkite atitinkamus maisto ruošimo būdus, pavyzdžiui, kepimą ant grotelių, kepimą ar virimą garuose, ir rinkitės sveikesnius riebalus, pavyzdžiui, esančius avokaduose, riešutuose ir alyvuogių aliejuje.

Per didelis alkoholio vartojimas

Alkoholis gali dehidratuoti odą, todėl ji tampa sausa ir matinė. Per didelis alkoholio vartojimas taip pat gali išplėsti kraujagysles, todėl oda gali paraudonuoti ir išsivystyti tokios ligos kaip rožinė. Be to, alkoholis gali sutrikdyti jūsų miego režimą, o miego trūkumas dažnai atsispindi odos išvaizdoje. Nors saikingas alkoholio vartojimas paprastai laikomas priimtinu, norint išsaugoti odos sveikatą, būtina išlaikyti hidrataciją, alkoholinius gėrimus derinant su dideliu kiekiu vandens.

Didelis kofeino kiekis

Nors saikingas kofeino vartojimas paprastai yra nekenksmingas, per didelis jo kiekis gali sukelti dehidrataciją, kuri odoje pasireiškia sausumu ir matiškumu. Kofeinas yra diuretikas, t.y. didina šlapimo išsiskyrimą, todėl gali sukelti skysčių netekimą ir dehidrataciją. Kad tai neutralizuotumėte, pasirūpinkite, kad visą dieną gertumėte pakankamai vandens, o kofeino vartojimą subalansuokite organizmą drėkinančiais gėrimais, pavyzdžiui, žolelių arbatomis.

Perdirbti maisto produktai

Perdirbtuose maisto produktuose dažnai yra daug natrio, konservantų ir dirbtinių priedų, kurie gali neigiamai paveikti jūsų odą. Didelis natrio kiekis gali sukelti vandens sulaikymą, dėl to oda paburksta ir patinsta. Be to, perdirbtuose maisto produktuose esantys konservantai ir priedai gali sukelti uždegimą ir alergines reakcijas, o tai prisideda prie odos problemų. Kad oda gautų būtinų vitaminų ir mineralų, reikalingų švytinčiai veido odai, rinkitės visavertį, maistinių medžiagų turtingą maistą, pavyzdžiui, vaisius, daržoves ir liesus baltymus.

Dirbtiniai saldikliai

Dirbtiniai saldikliai, kurių dažnai randama dietiniuose gazuotuose gėrimuose ir produktuose be cukraus, gali turėti neigiamą poveikį jūsų odai. Kai kurie tyrimai rodo, kad dirbtiniai saldikliai gali sutrikdyti naudingųjų bakterijų pusiausvyrą žarnyne, dėl to gali kilti uždegimas ir atsirasti odos problemų. Be to, šie saldikliai gali priversti jūsų organizmą reikalauti daugiau saldumynų ir taip prisidėti prie nesveikos mitybos įpročių. Norėdami išsaugoti sveiką veido odą, ribokite dirbtinių saldiklių vartojimą ir saikingai rinkitės natūralius saldiklius, pavyzdžiui, medų ar klevų sirupą.

Dirbtiniai maisto dažikliai

Dirbtiniai maistiniai dažikliai, dažnai randami saldainiuose, gazuotuose gėrimuose ir perdirbtuose užkandžiuose, yra susiję su odos alergijomis ir jautrumu. Šie sintetiniai dažikliai kai kuriems žmonėms gali sukelti uždegimines reakcijas, dėl kurių gali atsirasti odos problemų. Norėdami išlaikyti sveiką ir gyvybingą veido odą, rinkitės natūralių spalvų ir skonių maisto produktus ir nepamirškite, kokį poveikį odai gali turėti dirbtiniai priedai.

Labai apdoroti augaliniai aliejai

Tam tikri augaliniai aliejai, pavyzdžiui, turintys daug omega-6 riebalų rūgščių, vartojami per dideliais kiekiais, gali sukelti uždegimą. Augaliniai aliejai, tokie kaip kukurūzų, sojų ir saulėgrąžų aliejus, paplitę daugelyje perdirbtų ir greito maisto produktų. Vietoj jų rinkitės sveikesnes alternatyvas, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų arba kokosų aliejų, kurie pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali būti naudingi jūsų odai.

Gliuteno turintys maisto produktai glitimui jautriems žmonėms

Glitimui jautriems žmonėms arba sergantiems celiakija, glitimo turinčių maisto produktų vartojimas gali sukelti įvairių odos problemų. Jautrumas glitimui gali pasireikšti herpetiforminiu dermatitu - odos liga, kuriai būdingi niežtintys, pūsliniai bėrimai. Jei įtariate jautrumą glitimui, pasikonsultuokite su gydytoju ir pagalvokite apie galimybę pradėti laikytis dietos be glitimo, kad veido oda būtų švari ir sveika.

Didelio glikemijos indekso (GI) maisto produktai

Glikemijos indeksą (GI) turintys maisto produktai, pvz., balta duona, saldūs dribsniai ir tam tikri užkandžiai, gali sukelti greitą cukraus kiekio kraujyje padidėjimą. Tai savo ruožtu gali sukelti uždegimą ir pabloginti tokias ligas kaip aknė. Rinkitės neskaldytus grūdus, ankštines daržoves ir sudėtinius angliavandenius, kad energija išsiskirtų lėčiau ir ilgiau, tačiau neturėtų neigiamo poveikio jūsų odai.

Raudona ir perdirbta mėsa

Per didelis raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas siejamas su odos senėjimu. Didelis kiekis pažangiųjų glikacijos galutinių produktų (AGE), susidarančių mėsos gaminimo metu, gali prisidėti prie kolageno irimo ir pagreitinti senėjimo procesą. Norėdami palaikyti jaunatvišką veido odą, subalansuokite suvartojamų baltymų kiekį rinkdamiesi įvairius maisto produktus, įskaitant žuvį, paukštieną, ankštines daržoves ir augalinės kilmės baltymus.

Transriebalai

Transriebalai, kurių dažniausiai randama iš dalies hidrintuose aliejuose, margarine ir daugelyje perdirbtų kepinių, yra susiję su uždegimu ir oksidaciniu stresu. Šie riebalai gali pakenkti odos ląstelių sveikatai ir prisidėti prie ankstyvo odos senėjimo. Atidžiai skaitykite maisto produktų etiketes ir venkite produktų, kuriuose yra transriebalų, kad pagerintumėte odos sveikatą ir bendrą savijautą.

Sojos produktai hormonams jautriems žmonėms

Nors soja yra baltymų ir naudingų junginių šaltinis, hormonų svyravimams jautrūs žmonės sojos produktus turėtų vartoti saikingai. Sojos sudėtyje yra junginių, vadinamų fitoestrogenais, kurie organizme imituoja estrogenus. Kai kuriems žmonėms per didelis į estrogenus panašių junginių kiekis gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą ir sukelti įvairias odos problemas. Jei įtariate jautrumą hormonams, kreipkitės į gydytoją, kad jis jums rekomenduotų tinkamiausią sprendimą.

Daug gyvsidabrio turinčios žuvys

Nors žuvis yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, tam tikros žuvų rūšys, ypač tos, kuriose yra daug gyvsidabrio, pavyzdžiui, karališkoji skumbrė ir kardžuvė, gali turėti neigiamą poveikį odai. Didelis gyvsidabrio kiekis gali sukelti odos problemas ir paveikti bendrą odos sveikatą. Jei norite mėgautis omega-3 naudingomis medžiagomis be galimų pavojų, rinkitės mažai gyvsidabrio turinčią žuvį, pavyzdžiui, lašišą, upėtakį ir sardines.

Žodis pabaigai

Taigi, norint pasiekti ir išlaikyti sveiką, gražią ir jaunatvišką veido odą, reikia ne tik tinkamo veido odos priežiūros režimo. Maisto produktai ir ingredientai, kuriuos kasdien vartojate, gali turėti didelę įtaką jūsų odos sveikatai ir išvaizdai. Vengdami arba ribodami minėtų maisto produktų vartojimą, galite reikšmingai prisidėti prie geresnės savo veido odos būklės. Subalansuota mityba, kurioje gausu maistinių medžiagų turinčių maisto produktų, ir tinkamas drėkinimas ne tik prisidės prie švytinčios veido odos, bet ir skatins bendrą sveikatą ir gerovę.