Asparto rūgštis veido odos priežiūroje

Asparto rūgštis yra nepagrindinė aminorūgštis, t.y. ji natūraliai gaminasi organizme ir gali būti gaunama su maistu. Ji yra svarbi baltymų sudedamoji dalis ir dalyvauja daugelyje biologinių procesų. Pastaraisiais metais asparto rūgštis dėl jos naudos odai išpopuliarėjo kaip pagrindinė odos priežiūros produktų sudedamoji dalis.

Asparto rūgšties nauda odai

Įrodyta, kad asparto rūgštis yra naudinga odai – visų pirma dėl to, kad ji padeda reguliuoti kolageno, pagrindinio odos struktūrinio baltymo, gamybą. Kolagenas yra atsakingas už odos elastingumą, stangrumą ir bendrą odos išvaizdą, o su amžiumi mūsų organizmas jo gamina mažiau. Asparto rūgštis skatina kolageno gamybos procesus, todėl gali padėti sumažinti smulkias linijas ir raukšles bei pagerinti odos tonusą ir tekstūrą.

Dar viena asparto rūgšties nauda odai – tai jos gebėjimas padėti apsisaugoti nuo UV spindulių daromos žalos. Saulės UV spinduliai labai kenkia odai, gali sukelti ankstyvą odos senėjimą ir didina odos vėžio riziką. Asparto rūgštis padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, t.y. molekules, kurios gali pažeisti ląsteles ir audinius. Neutralizuodama šiuos laisvuosius radikalus, asparto rūgštis gali padėti apsaugoti odą nuo UV spindulių žalos ir kitų aplinkos veiksnių.

Asparto rūgštis taip pat pasižymi drėkinamosiomis savybėmis, todėl gali padėti drėkinti ir nuraminti sausą, sudirgusią odą. Naudojama odos priežiūros priemonėse, asparto rūgštis prisideda prie odos apsauginės funkcijos stiprinimo, todėl oda nepraranda drėgmės ir ilgiau išlieka sveika.

Vienas iš pagrindinių asparto rūgšties privalumų odos priežiūroje yra jos gebėjimas padėti išlaikyti drėgmę. Asparto rūgštis pasižymi humektantinėmis savybėmis, t.y. ji gali pritraukti ir išlaikyti vandens molekules. Dėl šio poveikio oda neišsausėja – tai ypač svarbu turintiems sausą ar jautrią odą.

Manoma, kad asparto rūgštis pasižymi ir šveičiamosiomis savybėmis, padėdama atpalaiduoti ir pašalinti negyvas odos ląsteles nuo odos paviršiaus. Todėl pagerėja odos tekstūra, ir oda atrodo lygesnė bei skaistesnė.

Maistiniai asparto rūgšties šaltiniai

Šios naudingos rūgšties taip pat yra įvairiuose maisto produktuose, kuriuos vartojant galima papildyti jos atsargas organizme ir palaikyti bendrą sveikatą. Todėl naudinga apžvelgti kai kuriuos svarbiausius asparto rūgšties šaltinius ir kaip juos įtraukti į savo mitybą.

Gyvūniniai baltymai

Vienas turtingiausių asparto rūgšties šaltinių yra gyvūniniai baltymai. Tai jautiena, vištiena, kiauliena ir žuvis. Šiuose baltymų šaltiniuose taip pat gausu kitų nepakeičiamųjų aminorūgščių, kurių organizmui reikia audiniams statyti ir atkurti.

Pavyzdžiui, 100 g jautienos porcijoje yra apie 1,8 g asparto rūgšties, o 100 g vištienos porcijoje - apie 1,6 g asparto rūgšties.

Jei esate vegetaras arba veganas, asparto rūgšties galite gauti iš augalinių šaltinių.

Augalinės kilmės baltymai

Daugelyje augalinės kilmės baltymų šaltinių taip pat gausu asparto rūgšties. Tai sojų pupelės, lęšiai, avinžirniai ir kiti ankštiniai augalai. Šiuose maisto produktuose gausu ne tik asparto rūgšties, bet ir kitų nepakeičiamųjų aminorūgščių, skaidulų bei kitų organizmui reikalingų maistinių medžiagų.

Pavyzdžiui, puodelyje (198 g) virtų lęšių yra apie 1,8 g asparto rūgšties, o puodelyje (172 g) virtų avinžirnių – apie 1,4 g asparto rūgšties.

Pieno produktai

Dar vienas puikus asparto rūgšties šaltinis yra pieno produktai. Tai pienas, sūris ir jogurtas. Šiuose maisto produktuose gausu ne tik asparto rūgšties, bet ir kalcio, kuris būtinas stipriems kaulams ir dantims.

Pavyzdžiui, puodelyje (245 g) paprasto jogurto yra apie 0,5 g asparto rūgšties, o 42 g čederio sūrio porcijoje yra apie 0,2 g asparto rūgšties.

Sėklos ir riešutai

Sėklos ir riešutai taip pat yra puikus asparto rūgšties šaltinis. Tai saulėgrąžų sėklos, moliūgų sėklos, migdolai ir žemės riešutai. Šiuose maisto produktuose taip pat gausu sveikųjų riebalų, skaidulų ir kitų organizmui reikalingų maistinių medžiagų.

Pavyzdžiui, ketvirtadalyje puodelio (30 g) saulėgrąžų sėklų yra apie 1,1 g asparto rūgšties, o ketvirtadalyje puodelio (30 g) migdolų – apie 0,6 g asparto rūgšties.

Vaisiai ir daržovės

Nors vaisiuose ir daržovėse asparto rūgšties nėra tiek daug, kiek kituose šaltiniuose, vaisiai ir daržovės vis tiek gali suteikti šiek tiek šios nepakeičiamos aminorūgšties. Avokadai, bananai ir šparagai yra vieni pagrindinių asparto rūgšties šaltinių, kalbant apie vaisus ir daržoves.

Pavyzdžiui, vidutinio dydžio avokade yra apie 0,6 g asparto rūgšties, o puodelyje (180 g) šparagų – apie 0,5 g asparto rūgšties.

Kaip įtraukti asparto rūgštį į savo mitybą?

Yra daugybė būdų, kaip įtraukti asparto rūgštį į savo mitybą, nepriklausomai nuo mitybos įpročių.

  • Į savo mitybą įtraukite įvairių baltymų šaltinių, pavyzdžiui, liesos mėsos, ankštinių daržovių, pieno produktų ir augalinės kilmės baltymų.
  • Užkandžiaukite riešutais ir sėklomis arba pabarstykite jais salotas ir kitus patiekalus.
  • Į savo maisto racioną įtraukite daugiau vaisių ir daržovių, ypač tų, kuriuose yra daug asparto rūgšties.
  • Apsvarstykite galimybę vartoti asparto rūgšties papildų, jeigu jaučiate jos trūkumą arba negalite gauti pakankamai vien tik su maistu.

Kokiose veido odos priežiūros priemonėse yra asparto rūgšties?

Asparto rūgštis dažniausiai naudojama drėkinamuosiuose kremuose, serumuose ir kituose preparatuose, skirtuose odai drėkinti ir maitinti. Ji dažnai įtraukiama kaip senėjimą stabdančių produktų sudedamoji dalis, nes gali padėti sumažinti smulkių linijų ir raukšlių atsiradimą, puoselėja odą ir didina jos elastingumą.

Veido odos priežiūros planą galima papildyti veido odą stangrinančiu peptidų kremu su amino rūgštimis, vitaminais E ir F, asparto rūgštimi, Omega 3 ir 9 riebiosiomis rūgštimis, kininių simondsijų sėklų aliejumi, alavijo ir azijinės centelės ekstraktais, betainu, kakavos sėklų sviestu ir natrio laktatu. Jis padeda sustiprinti veido odos lipidinį barjerą, skatina kolageno gamybą, stangrina odą, atkuria jos viršutinį sluoksnį, gerina bendrą odos būklę, mažina neigiamą laisvųjų radikalų poveikį, minkština odą ir padeda kaupti drėgmę.

Ar saugu naudoti asparto rūgštį?

Nors asparto rūgštis paprastai laikoma saugia naudoti odos priežiūros produktuose, reikia žinoti apie kai kurias galimas problemas. Viena iš problemų yra ta, kad kai kurie žmonės gali būti alergiški asparto rūgščiai, o tai gali sukelti odos sudirginimą ar kitas nepageidaujamas reakcijas. Prieš pradedant intensyviau naudoti bet kokį naują odos priežiūros produktą, visada verta atlikti odos testą ir įsitikinti, ar tas produktas nesukels alerginės reakcijos.

Kita galima problema, susijusi su asparto rūgštimi yra ta, kad ši rūgštis gali padidinti nudegimų saulėje riziką. Taip yra todėl, kad asparto rūgštis gali padidinti odos jautrumą UV spinduliams, kurie sukelia nudegimus. Jei naudojate produktus, kurių sudėtyje yra asparto rūgšties, svarbu naudoti apsauginį kremą nuo saulės ir imtis kitų priemonių, kad apsaugotumėte veido odą.

Žodis pabaigai

Asparto rūgštis gali būti naudinga veido odos priežiūros produktų sudedamoji dalis, ypač turintiems sausą ar jautrią odą. Ji gali drėkinti odą, pagerinti jos tekstūrą, išvaizdą ir paprastai laikoma saugia naudoti. Tačiau, kaip ir bet kurią kitą odos priežiūros priemonių sudedamąją dalį, asparto rūgšties turinčius produktus svarbu naudoti taip, kaip nurodyta, ir žinoti apie galimą riziką ar problemas. Jei turite klausimų ar abejonių dėl asparto rūgšties naudojimo odos priežiūrai, visada galite pasitarti su dermatologu.