Cinko oksido nauda mūsų odai

Cinko oksidas yra miltelių pavidalo baltas neorganinis junginys, kuris gaunamas iš mineralo cinkito. Šiandien cinko oksidas yra pripažįstamas vienu geriausių ir pagrindinių mineralinių (arba fizinių) apsaugos nuo saulės priemonių ingredientu.

Nors apsauginiai kremai nuo saulės atsirado ne taip jau seniai, cinko oksidas buvo naudojamas kur kas anksčiau, nei daugelis iš mūsų galime įsivaizduoti – dar prieš 500 m. pr. m. e. jis buvo pasitelkiamas medicinoje, pvz., gydant atviras žaizdas ar kaip tepalas akims. Jis taip pat buvo naudojamas ir gaminant tepalus odos vėžio gydymui. Dabar ši medžiaga tokiems tikslams nebenaudojama, tačiau daugelis apsauginių kremų nuo saulės be cinko oksido neapsieina.

Odos apsauga nuo UV saulės spindulių

Odos apsauga nuo kenksmingų UV spindulių yra būtina kiekvieno iš mūsų odai. Apsauginis kremas nuo saulės yra pats svarbiausias odos senėjimą stabdantis produktas, kurį privalome įtraukti į savo veido odos priežiūrą. Kai žinome, kad fotosenėjimas yra beveik 80–90 % matomų odos senėjimo požymių, tarp kurių yra ir raukšlės bei tamsios odos dėmelės, priežastimi ir, savo ruožtu, skatina ankstyvą odos senėjimą, o taip pat išsausina, nudegina, sudirgina odą, nulemia kolageno nykimą, sumažina odos elastingumą ir padidina odos vėžio riziką, odos apsauga nuo saulės yra būtina.

Apsauginių kremų nuo saulės, iš kurių galima pasirinkti, įvairovė yra labai didelė. Todėl, sprendžiant, kokią apsaugą nuo saulės vertėtų pasirinkti, natūraliai gali kilti nemažai klausimų. Labai svarbu pasirinkti tokį apsauginį kremą nuo saulės, kurį būtų galima naudoti kiekvieną dieną, t.y., kuris tiktų konkrečiam veido odos tipui, nesukeltų uždegimų ir nedirgintų odos. Cinko oksidas yra tarp veiksmingiausių ingredientų, naudojamų apsaugos nuo saulės kremuose, ir taip pat yra tinkamas ir saugus visų tipų odai.

Cinko oksidas ne tik blokuoja kenksmingus UVA ir UVB saulės spindulius, kurie nulemia odos pažeidimus, sukelia nudegimus ir padidina odos vėžio riziką, bet yra ir visiškai fotostabilus bei atsparus vandeniui, todėl jis nesuyra nei veikiamas tiesioginių saulės spindulių, nei būnant vandenyje ar prakaituojant.

Kas yra cinko oksidas?

Jau sužinojote, kad cinko oksidas įvairiose odos priežiūros priemonėse yra naudojamas ne vieną šimtmetį, tačiau apsauginių kremų sudėtyje šis mineralas pradėjo populiarėti tik nuo 1980-ųjų, kadangi šiuo laikotarpiu buvo atrastos natūralios cinko oksido SPF apsauginės savybės.

Cinko oksido, kuris yra mineralas, cheminė formulė yra ZnO. Tai reiškia, kad šią medžiagą sudaro vienas cinko atomas ir vienas deguonies atomas, o juos tarpusavyje sujungia ir laiko joninis ryšys. Kadangi cinko oksidas yra natūralus mineralas, jis yra viena iš saugiausių ir ekologiškiausių medžiagų, mažinančių kenksmingų ultravioletinių (UV) saulės spindulių poveikį, neturintį jokių trūkumų, kurie paprastai yra būdingi daugeliui rinkoje siūlomų cheminių SPF produktuose esančių sudėtinių dalių.

Cinko oksidas labai vertinamas dėl savo raminamųjų ir priešuždegiminių savybių, todėl jį gali saugiai vietiškai naudoti tie žmonės, kurie turi jautrią odą; be to, jis yra saugus net kūdikiams skirtuose odos priežiūros produktuose. Cinko oksidas puikiai tinka nedideliems odos nudegimams, įvairiems odos sudirgimams ir smarkiai suragėjusiai odai gydyti. Tačiau svarbiausias šio naudingo mineralo privalumas yra stipri SPF apsauga, kurią jis užtikrina.

Ši mineraliniuose apsauginiuose kremuose nuo saulės dažnai naudojama natūrali medžiaga yra labai gerai ištirta. Skirtingai nei cheminiai SPF, kurie veikia įsigerdami į odą, cinko oksido SPF pasilieka ant odos paviršiaus ir lyg veidrodis atspindi saulės spindulius (nukreipia juos nuo odos), tokiu būdu ypač veiksmingai apsaugodamas nuo kenksmingų UV spindulių daromos žalos.

Cinko oksidas yra žinomas kaip patikima plataus spektro apsauginė priemonė nuo saulės, kuri saugo odą nuo neigiamo UVA, UVB ir UVC saulės spindulių poveikio. Nors, lyginant su cheminiais apsauginiais kremais nuo saulės, cinko oksido SPF yra laikomas sunkesnis, baltos tekstūros nepermatomas produktas, dėl kurio oda gali atrodyti blyškesnė, iš tikrųjų šiandien daugelio mineralinių apsauginių kremų nuo saulės gamyboje yra naudojama mikronizavimo technologija, kurios dėka sumažinamas cinko oksido dalelių dydis, todėl, tepant ant odos, jis atrodo skaidrus. Be to, siekiant išvengti balkšvumo ir „peleningumo“ efekto, jis neretai būna derinamas ir su skaidriais bei „lanksčiais“ atspalviais.

Cinko oksido SPF naudojimas

Cinko oksido SPF yra saugus ir gali būti naudojamas visų tipų odai. Kadangi cinko oksido mineraliniai apsauginiai kremai nuo saulės pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, juos galima saugiai naudoti žmonėms, turintiems jautrią odą, ir tiems, kurie turi įvairių rimtesnių odos problemų, kaip antai rožinė ar egzema. Cinko oksidas išlieka odos paviršiuje ir neužkemša porų bei nesukelia odos uždegimų, todėl jį galima saugiai ir veiksmingai naudoti į aknę linkusios odos priežiūrai.

Be to, cinko oksido SPF ypač veiksmingai padeda kenčiantiems nuo hiperpigmentacjos bei melazmos, kurių pablogėjimą gali nulemti UV saulės spinduliai ir karštis, nes cinko oksido apsauginis kremas nuo saulės blokuoja saulės spindulių prasiskverbimą į odą, nesukeldamas šilumos efekto, todėl nepadidėja ir paraudimas ar pigmentacijos problemos.

Cinko oksido apsauginį kremą nuo saulės reikėtų naudoti ištisus metus, kiekvieną dieną ir net būnant patalpų viduje. Tai reiškia, kad apsauginis kremas nuo saulės yra skirtas naudoti ne tik vasarą deginantis pliaže prie jūros, tačiau ir pavasarį, rudenį bei žiemą, nepriklausomai nuo to, kokios bebūtų oro sąlygos – kaitintų saulutė ar būtų apsiniaukę ir darganota. Nors žiemos metu saulės spinduliai yra silpnesni nei vasarą, jie vis vien gali sukelti fotosenėjimą ir pažeisti mūsų odą. Todėl labai svarbu kasdien naudoti cinko oksido SPF ir juo tepti ne tik veidą, bet ir kitas kūno vietas, kurias gali pasiekti kenksmingi UV saulės spinduliai, įskaitant kaklą ir iškirptę.

Galiausiai reikėtų nepamiršti saugantis nuo saulės pasitelkti ir papildomas priemones, tarp kurių yra ir nuo saulės odą apsaugantys drabužiai, galvos apdangalas, pvz., plačiabrylė skrybėlė ar akiniai nuo saulės. Be to, reikėtų stengtis būti pavėsyje ir vengti tiesioginės saulės nuo 10 iki 16 val.

Saugesnė ir veiksmingesnė odos apsauga nuo saulės

Nors nemažai žmonių mano, kad apsauginiai kremai nuo saulės yra visai vienodi ir nepasižymi jokiais skirtumais, prieš eidami į lauką turėtumėte gerai pagalvoti, kokį apsauginį kremą nuo saulės naudosite. Apsauginių kremų nuo saulės įvairovę reikėtų vertinti plačiau, nes, lyginant su cheminiais SPF, yra daug geresnių alternatyvų.

Cinko oksidas ir yra vienas iš galimų pasirinkimų, nes tai yra moksliškai patvirtintas, saugus ir natūralus ingredientas, kuris gali veiksmingai apsaugoti mūsų odą nuo kenksmingų UV saulės spindulių, tinka visų tipų odai ir jos nedirgina. Be to, cinko oksido SPF yra nekomedogeninis, nealergizuojantis ir gali veiksmingai palengvinti įvairių odos problemų, įskaitant ir egzemą bei atopinį dermatitą simptomus, todėl jis yra puiki odos priežiūros priemonė.