Aminorūgštys – odos sveikatai gyvybiškai svarbios medžiagos

Aminorūgštys yra gyvybiškai svarbios odos sveikatai, jos funkcionavimui ir atsinaujinimui, todėl jau seniai odos priežiūros priemonėse, grožio procedūrose ir maisto papilduose jos užima labai svarbią vietą. Iš tikrųjų, niekas nevyksta be aminorūgščių, kurios yra peptidų ir baltymų sudedamosios dalys, ir kiekviena iš jų atlieka tam tikrą svarbų vaidmenį odos priežiūroje.

Be aminorūgščių oda nepajėgtų sintetinti svarbių struktūrinių baltymų, tarp kurių yra ir kolagenas bei elastinas, todėl oda taptų sausa, plona ir šiukšti. Aminorūgštys padeda palaikyti tinkamą odos drėkinimą ir tekstūrą, suteikia elastingumo ir užtikrina sveiką išvaizdą. Todėl, kaip jau supratote, aminorūgštys yra ypatingai svarbios siekiant išlaikyti sveiką ir gražią odą.

Kas yra aminorūgštys ir kokie yra jų tipai?

Aminorūgštys atlieka svarbų vaidmenį bendrai mūsų odos sveikatai ir jos grožiui. Tačiau aminorūgščių nereikia painioti su šveičiamosiomis rūgštimis, tokiomis kaip AHA arba salicilo rūgštis. Jos yra organiniai junginiai, kurie tinka kiekvienam odos tipui ir nedirgina odos. Aminorūgštys yra pagrindinės baltymų, iš kurių yra sudaryta didžioji mūsų organizmo dalis, statybinės medžiagos, įskaitant ir geriausius odos skaidulinius baltymus – kolageną, elastiną ir keratiną.

Aminorūgštys naudingos medžiagų apykaitai, padeda aprūpinti ląsteles energija ir kartu su kitomis medžiagomis, tokiomis kaip riebalų rūgštys ir keramidai, veikia kaip natūralūs drėkinamieji ingredientai, padedantys sustiprinti mūsų odos lipidinį barjerą ir palaikyti optimalų odos drėgnumą. Be to, jie yra ir puikūs antioksidantai, stiprina imuninę sistemą, mažina stresą, skatina žaizdų gijimą ir veiksmingai slopina uždegiminius procesus.

Mūsų organizmas geba pats pasigaminti aminorūgščių, kurios vadinamos pakeičiamomis aminorūgštimis, tačiau šis pavadinimas nereiškia, kad jos nėra svarbios odai. Jis tiesiog rodo, kad pakeičiamųjų aminorūgščių mums nereikia gauti su vartojamu maistu ar maisto papildais, nes jas gamina mūsų organizmas. Tuo tarpu nepakeičiamąsias aminorūgštis, kurių organizmas pats negamina, turime gauti iš įvairių augalinės ir gyvūninės kilmės maisto produktų arba papildų. Taigi, aminorūgštys gali būti skirstomos į dvi rūšis – nepakeičiamąsias ir pakeičiamąsias aminorūgštis.

Nors pačių aminorūgščių yra daug, tik 20 iš jų laikomos svarbiausiomis:

  • 9 nepakeičiamosios aminorūgštys: fenilalaninas, histidinas, izoleucinas, lizinas, leucinas, metioninas, triptofanas. treoninas ir valinas. Daugiausiai nepakeičiamųjų aminorūgščių yra gyvuliniuose baltymuose, tokiuose produktuose, kaip paukštiena, jautiena, jūros gėrybės, pieno produktai, kiaušiniai, tačiau jų taip pat yra ir augaliniuose baltymuose, pvz., daržovėse ir sojų produktuose.
  • 11 pakeičiamųjų aminorūgščių: argininas, alaninas, asparaginas ir asparto rūgštis, cisteinas, glutaminas ir glutamo rūgštis, glicinas, prolinas, tirozinas ir serinas. Dalis šių aminorūgščių mūsų organizme ima gamintis tik tuomet, kai patiriame stresą arba sergame.

Kiekviena aminorūgštis atlieka skirtingą vaidmenį mūsų odoje, pvz.:

  • Argininas – padeda pašalinti matomus odos pažeidimus ir atkurti odą;
  • Glicinas – padeda pagerinti odos elastingumą;
  • Glutaminas – atkuria mūsų odos barjerinę funkciją ir suteikia odai daugiau drėgmės;
  • Histidinas – pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir nuramina odą;
  • Lizinas – padeda stabdyti odos senėjimo procesus ir stangrina odos paviršių;
  • Leucinas – mažina odos raukšles;
  • Metioninas – padeda apsaugoti mūsų odą nuo kenksmingų medžiagų;
  • Protinas – sumažina odos raukšlių gylį.

Paprastai teigiama, kad geriausia yra subalansuotas visų minėtų 20 aminorūgščių mišinys, nes visos kartu jos padeda veiksmingai palaikyti gerą mūsų odos būklę ir atsparumą, todėl odai daug lengviau išvengti streso, nuovargio ir atitolinti senėjimo požymius.

Kokie yra aminorūgščių privalumai odai?

Aminorūgštys pasižymi daugybe privalumų bendrai mūsų odos sveikatai ir tinkamam odos struktūros palaikymui – pradedant žaizdų gijimo skatinimu ir pažeistos odos atstatymu ir baigiant rūgščių bei šarmų pusiausvyra ir vandens sulaikymu ląstelių sluoksniuose.

Veikia kaip antioksidantai ir saugo odą

Aminorūgštys turi ir priešuždegiminį poveikį, padėdamos apsaugoti mūsų odą nuo įvairių neigiamų aplinkos veiksnių, kaip antai ultravioletiniai saulės spinduliai ar aplinkos tarša. Pavyzdžiui, histidinas yra labai galingas antioksidantas, taip pat turintis priešuždegiminių savybių ir padedantis nuraminti odą. Atlikti tyrimai rodo, kad aminorūgštys skatina ir antioksidanto glutationo gamybą, kuris yra atsakingas už natūralų odos apsaugos palaikymą. Taigi, aminorūgštys užtikrina tvirtą antioksidacinę apsaugą mūsų odai, skatina ląstelių atstatymą ir drėkina odą.

Maitina ir drėkina odą

Natūralūs drėkinamieji faktoriai (NDF) yra išorinį odos sluoksnį apsaugančios, išlyginančios ir drėkinančios medžiagos, kurias sudaro aminorūgštys, keramidai ir riebalų rūgštys. Nors jas natūraliai gamina mūsų organizmas ir viršutiniuose odos sluoksniuose jau yra aminorūgščių, palaikančių odos drėgmę, dėl įvairių priežasčių natūralus odos drėkinimas gali būti nepakankamas, todėl ji gali išsausėti, pasidaryti šiurkšti, joje gali atsirasti raukšlių, spuogų ir kt. Aminorūgštys kartu su kitomis sudedamosiomis dalimis, pvz., hialurono rūgštimi ar glicerinu, gali labai veiksmingai puoselėti mūsų odą ir išlaikyti jos drėgmę.

Skatina kolageno gamybą

Kolagenas yra labai svarbus baltymas, atsakingas už mūsų odos elastingumą ir stangrumą. Vykstant organizmo senėjimo procesams, oda natūraliai kolageno gamina vis mažiau. Dėl to oda suglemba, joje formuojasi daugiau raukšlių. Aminorūgštys skatina kolageno ir elastino gamybą odoje, todėl šios natūralios regeneracijos dėka ji išsilygina, padidėja jos stangrumas ir elastingumas.

Padeda atkurti natūralų odos barjerą

Mūsų odos natūralus barjeras veikia kaip apsauginis skydas nuo neigiamo aplinkos poveikio, kartu neleisdamas odai prarasti drėgmės. Tačiau šį natūralų apsauginį odos barjerą gali pažeisti įvairūs veiksniai, tarp kurių vieni dažniausių yra odos išsausėjimas arba tam tikros odos ligos, tokios kaip psoriazė ar egzema. Tuo tarpu aminorūgštys užtikrina tinkamą odos drėkinimą ir drėgmės sulaikymą bei atkuria ir palaiko odos apsauginį barjerą.

Didina kitų odos priežiūros produktų efektyvumą

Aminorūgštys yra veiksmingas odos priežiūros priemonių papildymas, kuris ne tik pats yra labai naudingas mūsų odai, bet skatina ir kitus odos priežiūros produktus veikti daug geriau ir intensyviau. Pavyzdžiui, nustatyta, kad aminorūgštys gali susijungti su peptidais, kurie naudojami vietiškai gerina odos tekstūrą, mažina raukšles ir didina odos stangrumą.

Gydo odą ir skatina ląstelių apykaitą

Aminorūgštys greitina odos gijimo procesus, todėl šių medžiagų turinčios odos priežiūros priemonės gali būti labai naudingos esant įvairiems odos pažeidimams (pvz., jei oda yra sutrūkinėjusi ir skausminga). Be to, aminorūgštys skatina odos ląstelių apykaitą, todėl bėgant laikui gali sumažėti ir strijų bei randų matomumas.

Aminorūgščių sąveika su kitais ingredientais

Odos priežiūros priemonėse naudojamos aminorūgštys yra labai universalios. Jos puikiai veikia su kitomis odai naudingomis aktyviomis sudedamosiomis dalimis, kurios taip pat sudaro NDF, įskaitant hialurono rūgštį ir keramidus. Tačiau aminorūgštys ypatingai gerai dera su peptidais, veiksmingai drėkindamos odą ir stabdydamos senėjimo procesus. Norint pagerinti savo odos būklę (visų pirma, sumažinti senėjimo požymius), nepriklausomai nuo odos tipo ir amžiaus, galėtų veiksmingai pagelbėti stangrinantis veido kremas su amino rūgštimis.

Aminorūgštys kasdienėje odos priežiūroje

Nors būtina subalansuoti savo mitybą, užtikrinant, kad joje būtų pakankamai maisto produktų, kuriuose yra nepakeičiamųjų aminorūgščių, negalima pamiršti ir apie aminorūgščių turinčių odos priežiūros priemonių naudojimą.

Aminorūgštys labai efektyviai papildo kasdienę odos priežiūrą. Paprastai aminorūgštys būna įtrauktos į veido kremų sudėtį, ypač tų, kurie skirti labai jautrioms veido sritims. Todėl, norint savo odos priežiūrą papildyti odai būtinomis aminorūgštimis, vertėtų rinktis veido kremą arba paakių kremą.

Nors apie aminorūgščių šalutinį poveikį nėra žinoma, kaip ir bet kurių naujų odos priežiūros priemonių įtraukimo į kasdienį grožio priežiūros procesą atveju, reikėtų imtis būtinų atsargumo priemonių. Dėl cheminės odos sudėties ar kitų produkte esančių ingredientų gali atsirasti odos sudirginimo rizika. Todėl, prieš naudojant produktą, geriausia jį išbandyti ant nedidelio odos lopinėlio ir stebėti odos reakciją. Aminorūgščių turintys produktai paprastai gerai tinka visiems odos tipams, ją apsaugodami ir sudrėkindami, skatindami kolageno gamybą, atkurdami apsauginį barjerą ir gerindami bendrą odos būklę ir išvaizdą.